11 Σερβαίοι πεσόντες:

1) Στρατιώτης Παγκράτης Γεώργιος του Ηλία

2) Στρατιώτης Γεωργακόπουλος Χρήστος του Λεωνίδα

3) Στρατιώτης Στρίγκος Παρασκευάς του Αθανασίου

4) Στρατιώτης Βέργος Γεώργιος του Δημητρίου

5) Στρατιώτης Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος του Ιωάννου

6) Στρατιώτης Μιχόπουλος Μαρίνης του Παναγιώτου

7) Στρατιώτης Παπαθωμόπουλος Κωνσταντίνος Θεοδώρου

8) Στρατιώτης Χρονόπουλος Κωνσταντίνος του Αναστασίου

9) Στρατιώτης Σχίζας Αθανάσιος του Δημητρίου,

10) Στρατιώτης Τρουπής Ιωάννης του Ηλία

11) Στρατιώτης Τρουπής Θεόδωρος του Βασιλείου.

(Άρθρο Χρ. Αθ. Μαραγκού, υποστρατήγου ε.α.)

Γενικά

Με την δολοφονία του διαδοχικού ζεύγους της Αυστροουγγαρίας δόθηκε η αφορμή για την έκρηξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Την 28ην Ιουλίου 1914 η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας. Μετά διήμερο η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και την 3η Αυγούστου κατά της Γαλλίας. Την 4η Αυγούστου εισήλθε στον πόλεμο η Αγγλία κατά της Γερμανίας. Την 23η Αυγούστου η Ιαπωνία τάχθηκε υπέρ της Αντάντ[1] και την 24 Μαίου 1915 η Ιταλία στο πλευρό των Δυτικών Συμμάχων [2]. Αργότερα επενέβησαν υπέρ των Κεντρικών Αυτοκρατοριών[3] η Τουρκία και η Βουλγαρία και υπέρ των Δυτικών Δυνάμεων [4] η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κίνα κ. ά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την 6η Απριλίου 1917 εισήλθαν στον πόλεμο με μεγάλο όγκο δυνάμεων. Ο πόλεμος διηξήχθη κυρίως στα εξής μέτωπα: 1) Το Δυτικόν. 2) Το Ανατολικόν. 3) Το Ιταλικόν. 4) Το Βαλκανικόν και 5) Το κατά θάλασσα.

Η Κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να τηρήσει την ουδετερότητα που επιθυμούσε η τότε Κυβέρνηση. Οι Δυτικοί Σύμμαχοι δημιούργησαν μέτωπο στη Μακεδονία για τον ανεφοδιασμό των Σέρβων και την παρεμπόδιση εγκαταστάσεως γερμανικών υποβρυχιακών βάσεων [5]. Την 26 – 9-1916, η Τριανδρία, Ελευθέριος Βενιζέλος, στρατηγός Παναγιώτης Δαγκλής και ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης εγκαθιδρύουν στη Θεσσαλονίκη επαναστατική Κυβέρνηση και έτσι επέρχεται οριστικά ο διχασμός του Ελληνικού Κράτους [6]. Με βάση τα στρατιωτικά τμήματα που προσχώρησαν στο κίνημα και με στρατολογία ανδρών από τη Μακεδονία και τα Νησιά, η Κυβέρνηση επιδόθηκε με την ενίσχυση των συμμάχων της Αγγλογάλλων στην ταχεία οργάνωση του στρατού. Για να επισημοποιήσει το κίνημά της κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας και της Γερμανίας.

Την 18- 11- 1916, δύναμη 3000 Γάλλων αποβιβάζονται στον Πειραιά για να εξαναγκάσουν τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να αποσύρει τον στρατό από την Θεσσαλία και να τους παραδώσει το πολεμικό υλικό. Αγήματα των συμμάχων συνεπλάκησαν με ελληνικό στρατό και βομβάρδισαν την Αθήνα. (Νοεμβριανά).

Την 29-5- 1917, συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάζονται στον Ισθμό της Κορίνθου και στον Πειραιά και εξαναγκάζουν τον Βασιλιά να παραιτηθεί από τον θρόνο του και να αφήσει διάδοχό του τον γιο του Αλέξανδρο, όπως επιθυμούσε ο Βενιζέλος.

Την 2-6-1917, η βασιλική οικογένεια αναχωρεί για την Ελβετία , ενώ την 3-6-1917, ο ύπατος αρμοστής της Αντάντ ( Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), στην Ελλάδα, Γάλλος γερουσιαστής Ζονάρ, επέδωσε στον πρωθυπουργό καταλόγους ανεπιθύμητων προσώπων οι οποίοι έπρεπε να παρουσιαστούν ενώπιον του Γάλλου στρατηγού Ρενιώ για να τους προωθήσει στους τόπους εξορίας.

Την 13-6-1917, ο Ελευθέριος Βενιζέλος που οι σύμμαχοι έχουν εγκαταστήσει στη Αθήνα, σχηματίζει Κυβέρνηση από την παλαιά βουλή που είχε προκύψει από τις εκλογές της 31-5-1915, και επειδή αυτή η Βουλή νεκραναστήθηκε όπως ο Λάζαρος είναι γνωστή και ως Βουλή των Λαζάρων.

Επιστράτευση

Επαναστατικές μονάδες, το 1ο και 2ο Σύνταγμα Σερρών, το 4ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους, το 7ο και 9ο Σύνταγμα Κρητών μεταφέρονται περιοδικά προς την παλαιά Ελλάδα για την καταστολή στασιαστικών κινημάτων, την παγίωση της τάξεως και την εξασφάλιση της επιστρατεύσεως για την ενίσχυση του μετώπου με 10 μεραρχίες οι οποίες συνέβαλλαν αποτελεσματικά στην νίκη των Συμμάχων [7]. Με το 2/15 Μαίου 1918 Β.Δ. εκλήθησαν προς κατάταξη άπαντες οι έφεδροι των κλάσεων 1909 έως και 1914 όπως και οι δια οποιονδήποτε λόγο μη υπηρετούντες των κλάσεων 1915, 1916 και 1917. Οι καταγόμενοι από του Σέρβου έπρεπε να παρουσιασθούν στο 11ο Σ.Π στην Τρίπολη.

Επιχειρήσεις

Ellinas_stratiotis[1]
Έλληνας στρατιώτης τον Δεκέμβριο 1917

Τέλος Ιουνίου ολοκληρώθηκε η επιστράτευση του Συντάγματος και την 9η Ιουλίου μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη. Μετά 20 ήμερη εκπαίδευση τίθεται στη διάθεση της 16ης Γαλλικής Αποικιακής Μεραρχίας και διατίθεται στην πρώτη γραμμή στον τομέα Σκρά.Συμμετέχει στη γενική επίθεση της 8ης Σεπτεμβρίου καταλαμβάνει ζωτικά εδάφη στην κοιλάδα του Αξιού και μετέχει της καταδιώξεως του υποχωρούντος εχθρού μέχρι του ορεινού όγκου της Πλασκοβίτσας[8]. Μετά την υπογραφή της ανακωχής με τους Βουλγάρους την 22α Σεπτεμβρίου, προελαύνει στα Σερβοβουλγαρικά σύνορα και εγκαθίσταται στο Τσάρεβο Σέλο[9] αναλαμβάνον την φρούρηση τμήματος της μεθορίου. Ο στρατηγός Διοικητής της 1ης ομάδος Μεραρχιών Ντ Ανσέλμ με την υπ αρ. 45/16 Οκτωβρίου Γενική Διαταγή για την ένδοξο συμμετοχή της 4ης Μεραρχίας (8ο ,11ο , 35ο ,Συντάγματα Πεζικού) εις τας επιχειρήσεις διασπάσεως του μετώπου αναφέρει:

"Μετά εξαήμερον προσπάθειαν προς διάσπασιν του μετώπου, καθ ην η Μεραρχία υποχρεούτο να διεξαγάγη επί των ορέων τραχύτατον αγώνα, ο εχθρός συντριβείς κατέρρευσε. Η Μεραρχία διέτρεξεν εντός οκτώ ημερών 200 χιλιόμετρα, κατεδίωξε κατά πόδας τας οπισθοφυλακάς του εχθρού, μετέτρεψε την υποχωρησίν του εις άτακτον φυγήν και συνετέλεσεν ούτω μεγάλως εις την γενικήν αποσύνθεσιν και την παράδοσιν του εχθρικού στρατού.. .."

Από την 10ην Νοεμβρίου το Σύνταγμα παραμένει εν επισταθμία στη περιοχή Αξιουπόλεως.

Προσκλητήριο Συντάγματος.

Στο προσκλητήριο του 11ου Σ. Π. μετά την λήξει του πολέμου απουσίαζαν οι κύριοι συντελεστές της νίκης, οι Ήρωες :

1) Στρατιώτης Παγκράτης Γεώργιος του Ηλία εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε την 30 Ιουνίου1918 στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τριπόλεως.

2) Στρατιώτης Γεωργακόπουλος Χρήστος του Λεωνίδα, εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε την 15 Ιουλίου 1918 στο Στρατιωτικό Νοασοκομείο Ναυπλίου.

3) Στρατιώτης Στρίγκος Παρασκευάς του Αθανασίου εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε την 18 Αυγούστου 1918 στο Στρατιωτ. Νοσοκομείο Ναυπλίου.

4) Στρατιώτης Βέργος Γεώργιος του Δημητρίου εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε την 20 Οκτωβρίου 1918 στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών.

5) Στρατιώτης Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος του Ιωάννου εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε την 20 Οκτωβρίου 1918 στο Στρ. Νοσοκομείο Πατρών.

6) Στρατιώτης Μιχόπουλος Μαρίνης του Παναγιώτου, εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε την 11η Δεκεμβρίου 1918 στο Στρ. Νοσοκομείο Ναυπλίου.

7) Στρατιώτης Παπαθωμόπουλος Κωνσταντίνος Θεοδώρου, εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε από τις κακουχίες[10] και τα τραυματα κατά τον Α΄Π.Π.[11]

8) Στρατιώτης Χρονόπουλος Κωνσταντίνος του Αναστασίου, εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε από τις κακουχίες και τα τραύματα κατά τον Α΄Π.Π.

9) Στρατιώτης Σχίζας Αθανάσιος του Δημητρίου, εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε από τις κακουχίες και τα τραύματα κατά τον Α΄Π.Π.

10) Στρατιώτης Τρουπής Ιωάννης του Ηλία , εκ Σέρβου Αρκαδίας. Πέθανε από τις κακουχίες και τα τραύματα κατά τον Α΄Π.Π.

11) Στρατιώτης Τρουπής Θεόδωρος του Βασιλείου. Πέθανε από τις κακουχίες και τα τραύματα κατά τον Α΄ Π Π. στο Νοσ. Τριπόλεως, την 24η Μαΐου 1919.

Αιωνία Αυτών η μνήμη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία.

[2] Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία – Ιταλία – Σερβία. . .

[3] Αυστροουγγαρία – Γερμανία – Βουλγαρία – Τουρκία. . .

[4] Αγγλία – Γαλλία – Ιταλία. .

[5] Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο (1914 – 1918). ΔΙΣ/ΓΕΣ , 1961.

[6] Κ. Γ. Ζαβιτζιάνου . Οι Αναμνήσεις του εκ της διαφωνίας Κωνσταντίνου – Βενιζέλου. Αθήναι 1946.

[7]Επίτομη ιστορία της συμμετοχής του Ελληνικού Στρατού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. ΔΙΣ/ΓΕΣ. 1994.

[8] Ορεινός όγκος Δυτικά Στρώμνιτσας (υψ. 993).

[9] Περίπου 120 χιλιόμετρα Βόρεια Γευγελής.

[10] Υπήρχε μεγάλη έλλειψη υλικών. Παρουσιάσθηκαν περιπτώσεις στρατιωτών χωρίς άρβυλα, με λινές θερινές στολές, χωρίς υδροδοχεία και αγγεία φαγητού.

[11] Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.