Dimopoulos1«Μετά 42 έτη (1974-2016), ο γιατρός Ιω. Ν. Δημόπουλος μνημονεύει το θείο του γιατρό Ιω. Δ. Δημόπουλο, για αποκατάσταση της αλήθειας».

 

Επειδή πριν κάποια χρόνια ελέχθη σε ακροατήριο πως ο γιατρός Ιω. Δ. Δημόπουλος ήταν δημόσιος υπάλληλος, αισθάνομαι την ανάγκη να αποκαταστήσω την αλήθεια και πληροφορήσω τους πατριώτες πως, ο αείμνηστος Ιω. Δ. Δημόπουλος ήταν «μόνο» ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΓΙΑΤΡΟΣ  (χειρουργός-μαιευτήρας) -σύμφωνα με τα αρχεία που διαθέτω και δημοσιεύω στη συνέχεια, άσχετα αν ήταν και καθηγητής Υγιεινής και επιθεωρητής στο Υπουργείο.

 

«Του γιατρού η βρύση»

στην κοκκινόβρυση στο χωριό, έγινε από το ΓΙΑΤΡΟ Ιω. Δ. Δημόπουλο, όπως γνωρίζουν όλοι οι Σερβαίοι.  Επίσης στην ιστοσελίδα servou.grστις 18-12-2008 και στην εφημερίδα «Αρτοζήνος» ο αείμνηστος γιατρός Ηλίας Χειμώνας γράφει σχετικά:

 .... Ήταν γνωστός σε όλους μας ως "O γιατρός". Οι νεότεροι που δεν τον πρόλαβαν στη ζωή, σίγουρα ξέρουν του "Γιατρού τη βρύση". Μέχρι το τέλος της ζωής του προσπαθούσε να ωφελήσει και ασκούσε όση επιρροή είχε στους εκάστοτε κρατούντες για να κάνουν έργα στο χωριό. Έφυγε από τη ζωή το 1974 σε ηλικία 84 ετών, θα μείνει όμως για πάντα στην μνήμη των Σερβαίων ως "Ο μεγαλύτερος ευεργέτης του χωριού". Ο Σύνδεσμός μας το 1932, επί προεδρίας Παναγιώτη Μανιατόπουλου, τον ανακήρυξε "Ευεργέτη"....

 

          Αυτά και άλλα πολλά αναφέρονται στο ανωτέρω δημοσίευμα. Και αφού τον ξέρουμε ως “ο γιατρός” μερικοί τον φαντάζονται ως δημόσιο υπάλληλο.  Πολύ λίγοι ξέρουν τον αείμνηστο Δημόπουλο Ιωάννη, ως γιατρό,  να ασκεί το επάγγελμα του. Νομίζουν  ότι ήταν μόνο  καθηγητής της Γενικής και Σχολικής Υγιεινής για την μετεκπαίδευση των δασκάλων .

          Η αλήθεια  είναι ότι δούλεψε ως γιατρός ελεύθερος  επαγγελματίας από το 1914  έως το 1950  (που πέθανε ο γιός του Γιώργος , φοιτητής ιατρικής) για χειρουργικά , μαιευτικά γυναικολογικά περιστατικά  στην Βόρεια Ελλάδα  στην Φλώρινα. Εκεί  υπηρέτησε  στο στρατό,  παντρεύτηκε και έκανε την οικογένεια του. Ήταν  σοβαρός, πολύ καλά ενημερωμένος και καταρτισμένος  γιατρός. Είχε τόσο  μεγάλη φήμη, επιτυχίες, κοινωνική καταξίωση και η ζήτηση από τον κόσμο της περιοχής ήταν πρωτοφανής. Είχε γίνει μύθος και αυτοί που δεν τον ήξεραν  και  δεν γνώριζαν το όνομά του  είχαν ακούσει  για κάποιο πολύ καλό γιατρό  “..τον μελαχροινό ή τονμαύρο..” και  τον έψαχναν  με τα χαρακτηριστικά του:

 «Πάω να με εξετάσει ο γιατρός ο μελαχροινός, ο μαύρος», έλεγαν.


ΙΔΙΜ ΑΡΧΕΙΑ

Έχω όλο το αρχείο του σε βιβλία και χειρουργικά  εργαλεία. Στις φωτογραφίες που επισυνάπτω φαίνονται  μερικά χειρουργικά  εργαλεία, το συνταγολόγιό του και τα  βιβλία  του δεμένα, από το1903 και μετά.

.

  Ως ανιψιός του, τον έβλεπα συχνά και ήταν κοντά μου και όταν ήμουν φοιτητής της ιατρικής και στα πρώτα χρόνια της νοσοκομειακής μου καριέρας. Η χαρά του που σπούδαζα ιατρική και είχα το ίδιο όνομα ήταν μεγάλη . Ήμουνα, μετά τον άτυχο θάνατο  του γιού του Γιώργου που σπούδαζε γιατρός,  ο συνεχιστής του. Οι συμβουλές του ήταν  ανεκτίμητες, οι γνώσεις και η πείρα του πολύτιμη . Ήταν πρότυπο σοβαρού ανθρώπου και γιατρού. Παρά την ηλικία του έτρεχε να λύσει προβλήματα του χωριού.  Όταν πήγαινα να τον συναντήσω, γέροντα πια άνω των 82 ετών, χαιρόταν να μου διηγείται με κάθε λεπτομέρεια τα παιδικά του χρόνια στο χωριό.

 

 

Αρκετά μέλη από την ευρύτερη οικογένεια Δημόπουλου (12) ακολούθησαν τα βήματα του ΓΙΑΤΡΟΥ Ι. Δ. Δημόπουλου, στο χώρο της υγείας.

.

Στην κορυφή της πυραμίδας ασφαλώς ο “γιατρός” με την  “βρύση του γιατρού” στου Σέρβου και τις τόσες πολλές ευεργεσίες που προσέφερε στους πατριώτες του. 

1·Δημόπουλος Ιωάννης του Δήμου “ο γιατρός” -χειρουργός -μαιευτήρας. Πέθανε το 1974.

Στη συνέχεια: 

· Δημόπουλος Γεώργιος του Ιωάννου  φοιτητής  Ιατρικής, γιός του “γιατρού”. Πέθανε νέος το 1950.

· Δημόπουλος Ιωάννης του Νικολάου, επ. καθηγητής  καρδιολόγος –παθολόγος. 

· Δημοπούλου Δήμητρα, διδάκτωρ οφθαλμίατρος. 

·Δημόπουλος Διονύσιος, επ. καθηγητής μαιευτήρας γυναικολόγος.

·Ρωμανά Κωνσταντίνα, Διευθύντρια  αναισθησιολόγος. 

·Δημόπουλος Δημήτριος του Διονυσίου, φοιτητής Ιατρικής. 

· Δημόπουλος Κωνσταντίνος του Ιωάννου, consultant καρδιολόγος, Αγγλία. 

·David Αlessia ενδοκρινολόγος, Αγγλία , σύζυγος του Κωνσταντίνου. 

·Δημόπουλος Σταύρος του Ιωάννου, διδάκτωρ γαστρεντερολόγος- ηπατολόγος. 

·Δημοπούλου Μελίνα , σύζυγος του Σταύρου, νοσηλευτική.

· Δημόπουλος Σταύρος του  Παναγιώτου, σμηναγός ιατρός  κυτταρολόγος. 

·Δημοπούλου Ιωάννα του Παναγιώτη, νοσηλευτική.

· Δημοπούλου Αθανασία του  Μαρίνη, σμηναγός νοσηλευτικής

 

Ας είναι αιωνία η μνήμη του γιατρού Ιωάννη Δήμου Δημόπουλου, που τόσα πρόσφερε στους πατριώτες του Σερβαίους.

 

(χιμ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.