Dromos Servou Arapides

 

 

Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εγκρίνει ένα ποσό για επισκευή του δρόμου Σέρβου-Αράπηδες και ασφαλτόστρωση ενός τμήματος αυτού. Δυστυχώς στη μελέτη δεν περιλαμβάνεται διάνοιξη του δρόμου μέσα στο χωριό, που είναι και βραχώδες τμήμα, ούτε προς το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Αυτό έχει ως επακόλουθο να μην μπορούν να περάσουν φορτηγά μέσα από το χωριό, ενώ μετά το χωριό προς την Κοκκινοράχη, περνούν σχετικά καλά.

 Για το λόγο αυτό μαζεύτηκαν οι Αραπαίοι, έκαναν μια επιτροπή και αποφάσισαν να συνεννοηθούν  με τον εργολάβο, τώρα που είναι τα μηχανήματα εκεί, αν θα μπορούσαν οι ίδιοι να κάνουν κάτι. Ο εργολάβος που έχει δημιουργήσει μαζί τους φιλικές σχέσεις, τους ζήτησε τα καύσιμα (περί τις 5.000 ευρώ) να φτιάξει και αυτό το κομμάτι όπως το άλλο.

Οι Αραπαίοι έδωσαν ο καθένας ότι μπορούσε και συγκέντρωσαν περίπου τα μισά. Δεν τους μένει παρά να ζητήσουν και την βοήθεια των Σερβαίων, αφού με όλες τις ενέργειες που έκαναν στις υπηρεσίες, δεν κατάφεραν να γίνει η διάνοιξη και αυτού του κομματιού.

DromosServouArapides1Βέβαια ο διαχωρισμός Σερβαίοι-Αραπαίοι είναι σχηματικός, αφού «οι Αράπηδες» είναι συνοικισμός του Σέρβου. Είναι σαν να λέμε «Σχιζαίικα, Νταραίικα κλπ).

Από την άλλη μην ξεχνάμε τους Αραπαίους που ξενυχτούσαν στον Αγιώργη-Σαρά όταν γινόταν ο δρόμος προς του Σέρβου. Παρόλο που οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι από οικονομικής πλευράς καλό είναι να δώσουμε όλοι, ότι μπορεί ο καθένας, να γίνει και αυτό το κομματάκι. Ότι κάναμε δηλαδή και στο παρελθόν οι Σερβαίοι και Αραπαίοι και πραγματικά φτιάξαμε τόσα σπουδαία πράγματα.

Τα χρήματα μπορείτε να τα στέλνετε στο λογαριασμό του Συνδέσμου με την υποσημείωση «Δρόμος Αράπηδες», ή να τα δώσετε σε οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ. Θα σας δοθεί η ανάλογη απόδειξη. Ακόμη μπορείτε να τα δώσετε στον «Άγιο Κωνσταντίνο» (δηλαδή στην επιτροπή που έχουν συστήσει οι Αραπαίοι) και το όνομά σας θα γραφτεί στην εφημερίδα του Συνδέσμου.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )