Στα πλαίσια των πολύπλευρων δραστηριοτήτων του ο Σύνδεσμος Σερβαίων κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1976, επί προεδρίας Στάθη Δάρα, την εφημερίδα "Αρτοζήνος". Το όνομα προέρχεταια από το ευρύτατα γνωστό στην περιοχή μας βουνό "Αρτοζήνος", το οποίο υψώνεται ανατολικά (υψ. 1365 μέτρα), στο ξάγναντο του χωριού και σε αποσταση περίπου 7 χιλιομέτρων.

.

Από τον Αύγουστο του 1976 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησαν 170 φύλλα (5 περίπου το χρόνο), συνήθως σε οκτασέλιδη έκδοση και κάποιες φορές σε δισέλιδη, τετρασέλιδη ή ακόμη και δωδεκασέλιδη. Τα πρώτα 152 φύλλα ανατυπώθηκαν σε σμίκρυνση (50%), ώστε να αποκτήσουν το μέγεθος φύλου Α4 και δέθηκαν σε δύο καλαίσθητους τόμους, που διατίθενται στους πατριώτες, σε βιβλιοθήκες και σε όσους άλλους το επιθυμούν. Οι τόμοι είναι διαθέσιμοι και σε ηλεκτρονική μορφή. Τα υπόλοιπα φύλλα από το 153 μέχρι το 170 ετοιμάζονται να ανατυπωθούν και να δεθούν σε τρίτο τόμο.

.

Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας διασώθηκε η παράδοση του χωριού μας, τα ήθη και έθιμα των πατριωτών και αναδείχτηκε η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας. Επίσης καταγράφηκαν τα κυριότερα γεγονότα από τη ζωή των πατριωτών, τις δραστηριότητες του Συνδέσμου Σερβαίων "Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ", του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Τοπικών Αρχών.

Με την εφημερίδα δόθηκε η δυνατότητα στους πατριώτες να εκφράσουν τις απόψεις τους για ποικίλα θέματα συλλογικού (και όχι μόνο) ενδιαφέροντος και να ενημερωθούν για ποικίλα θέματα. Σύμφωνα με το καταστατικό του Συνδέσμου δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα κείμενα που έχουν πολιτικο-κομματική απόχρωση και αποκλίνουν των σκοπών του Συνδέσμου και των αρχών έκδοσης της εφημερίδας.

.

Η εφημερίδα είναι ιδιοκτησία και έκδοση του Συνδέσμου και υπεύθυνος είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΔΣ. Συντάσσεται από επιτροπή που ορίζεται από το ΔΣ, στην οποία μετέχει ο πρόεδρος. Από το 2004 η επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο Ηλία Χειμώνα και τα μέλη Χρήστο Ι. Μαραγκό και Θεόδωρο Γ. Τρουπή. Κατά ευτυχή συγκυρία τα 3 αυτά μέλη συμμετείχαν στο "στήσιμο" της εφημερίδας και στη σύνταξη της από την έκδοση τον Αύγουστο του 1976 μέχρι τον Αύγουστο του 1978.

Από οικονομικής πλευράς το κόστος της εφημερίδας σε οκτασέλιδη έκδοση ήταν το 1976 7.000 δραχμές, ενώ σήμερα ανέρχεται σε 350 ευρώ (120.000 χιλ. δραχμές περίπου). Ας σημειωθεί πως τότε τα κείμενα δίδονταν χειρόγραφα και η εργασία γινόταν με την τεχνική της λινοτυπίας, ενώ σήμερα τα κείμενα παραδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή, εργασία που γίνεται από τα μέλη της συντακτικής επιτροπής. Τα ταχυδρομικά τέλη σήμερα ανέρχονται σε 200 περίπου ευρώ, για 1060 αποστολές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εφημερίδα στέλνεται σε όλους τους πατριώτες, ανεξάρτητα αν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (συνδρομές) απέναντι στο Σύνδεσμο.

 

Ο "Αρτοζήνος", ως πολιτιστική - ενημερωτική εφημερίδα του Συνδέσμου, πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να κυκλοφορεί αλλά και διαρκώς να βελτιώνεται, με τη βοήθεια των νεότερων κυρίως πατριωτών, που είναι η ελπίδα και το μέλλον του χωριού μας. Χωρίς αμφιβολία αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο μεταξύ των απανταχού της γης Σερβαίων και πέρα από τις όποιες αδυναμίες της, είναι βέβαιο πως η φέρνει ενημέρωση, χαρά και νοσταλγία σε όλα τα Σερβαίικα σπίτια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό.

 

Ο υποστράτηγος ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκός αναφέρει σε σχετικό του άρθρο για την επιλογή του ονόματος της εφημερίδας μας.

"Η πρώτη εφημερίδα του χωριού που εκδίδει ο πατριωτικός σύλλογος περισσότερο από τριάντα χρόνια,
ονομάζεται Αρτοζήνος, και υπάρχει η πεποίθηση ότι η επιλογή δεν ήταν τυχαία.
Ονομάστηκε έτσι για να μας θυμίζει τις ρίζες μας, την μυθολογία, την ιστορία, τους θρύλους του χωριού,
τους επιδρομείς τους έποικους, τους Φράγκους, τους Ενετούς, τους Βυζαντινούς, τους Τούρκους.
Να μας θυμίζει τις αγροτικές δουλιές, το θέρισμα, το αλώνισμα, το κουβάλημα. Τις ξελλάσεις. Tις κτηνοτροφικές απασχολήσεις.
Τις φεγγαρόλουστες βραδιές, τις αξέχαστες αστροφεγγιές, το γλυκοχάραμα. Τις πέρδικες, τ' αηδόνια, τον πετροκότσυφα.
Την φλογέρα του βοσκού, τον ίσκιο του πουρναριού, την αύρα της ραχούλας......
Να μας θυμίζει το παρελθόν, να ξαναζούμε για λίγο τ' όνειρο !
Να μυρίσουμε λίγο θυμάρι, λίγη ρίγανη, ν 'αγναντέψουμε τον Ταύγετο, την Ζάκυνθο, ν' αγκαλιάσουμε την...." ιθάκη μας"
με χιλιάδες αναμνήσεις με χίλιες δυό   σκέψεις......"
 
Στην ιστοσελίδα θά είναι πάντα αναρτημένα τα τέσσερα τελευταία φύλλα της εφημερίδας.

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.