Ήταν ένα ανοιξιάτικο βράδυ του 1976 που μαζευτήκαμε στο σπίτι της αείμνηστης Μαρίας Παναγοπούλου (η ίδια λόγω της αναπηρίας της ήταν δύσκολο να μετακινηθεί) για να συζητήσουμε την έκδοση εφημερίδας του Συνδέσμου. Είμαστε τα μέλη του νεοεκλεγμένου τότε ΔΣ, με πρόεδρο το γιατρό Στάθη Δάρα. Είπαμε πολλά και διάφορα μέσα σε κλίμα πατριωτικού ενθουσιασμού και τελικά αποφασίσαμε να εκδώσουμε τον "Αρτοζήνο", που το πρώτο του φύλλο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, πριν της Παναγίας. Ο ενθουσιασμός των πατριωτών ήταν μεγάλος και η συσπείρωση γύρω από το Σύνδεσμο εξαιρετική.
      Ο "Αρτοζήνος" αποτέλεσε το όχημα εκείνον τον Αύγουστο, ώστε να παραμεριστούν τα εμπόδια και να αρχίσει η διάνοιξη του δρόμου προς τους Αράπηδες,  παλιό αίτημα και μεγάλη επιθυμία των πατριωτών, μέσα σε κλίμα πατριωτικού ενθουσιασμού.
    Από τότε μέχρι τον  φετινό Αύγουστο, στην περίοδο των 39 χρόνων, κυκλοφόρησαν 198 φύλλα, περίπου 5 το χρόνο με συχνότητα κάθε 2 μήνες τα πρώτα χρόνια και κάθε 3 τα τελευταία τέσσερα. Τα 180 πρώτα φύλλα έχουν δεθεί σε 3 τόμους, που είναι στη διάθεση των πατριωτών. Στις 1600 περίπου σελίδες του "Αρτοζήνου" από της έκδοσής του, έχουν καταγραφεί πολλά και σημαντικά γεγονότα για το χωριό μας και τους πατριώτες, συλλογικές δράσεις, διάφορα κοινωνικά , ιστορία του τόπου μας, εκδηλώσεις, επιτυχίες των νέων μας και ποικιλία άλλων θεμάτων. Όλα αυτά, από τη μια πλευρά διατήρησαν τους δεσμούς μεταξύ των πατριωτών και την αγάπη τους για το χωριό και από την άλλη πρόσφεραν στους νεότερους πατριώτες τη δυνατότητα να μάθουν για την καταγωγή των γονιών τους, για τις περασμένες γενιές των Σερβαίων και γενικά  να πληροφορηθούν πολλά πράγματα για το χωριό Σέρβου. Επί πλέον να τους παρακινήσει να ασχοληθούν ενεργά με τα συλλογικά μας πράγματα, παρόλο που αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως φάνηκε τον τελευταίο καιρό. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον περασμένο Αύγουστο παλιά μέλη του ΔΣ να αναλάβουν ξανά τη διοίκηση του Συνδέσμου, χωρίς τα ίδια να το επιθυμούν, με σκοπό να προλάβουν  τη διάλυση του εκατοντάχρονου πατριωτικού μας σωματείου.
     Σήμερα, ως νέο ΔΣ του Συνδέσμου, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα συνέχισης έκδοσης της εφημερίδας κυρίως για λόγους οικονομικούς, μιας και το κόστος είναι υψηλό (περί τα 1000 ευρώ) και οι συνδρομές-προσφορές των πατριωτών πενιχρές. Εκ των πραγμάτων μία σκέψη ήταν να στέλνουμε την εφημερίδα σε όσους δίνουν τη συνδρομή τους, ώστε να μειωθεί το κόστος. Από τη μελέτη των ονομάτων των αποδεκτών της εφημερίδας προκύπτει πως τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια μόνο 240 αποδέκτες έχουν πληρώσει τουλάχιστον μία συνδρομή.   Το πρώτο φύλλο που θα εκδώσει το νέο ΔΣ θα σταλεί σε όλους σχεδόν τους πατριώτες, αφού έγινε σχετικό ξεκαθάρισμα (πατριώτες που έχουν φύγει από τη ζωή, διπλές εφημερίδες στην ίδια διεύθυνση, μη Σερβαίοι κλπ) με την παράκληση να μας αποστείλουν την συνδρομή τους (όποιο ποσό πάνω από 20 ευρώ μπορεί ο καθένας) ώστε να λάβει το επόμενο φύλλο (εκτός αν έχουν πληρώσει τον τελευταίο χρόνο).    Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γιατί ο Σύνδεσμος έχει και άλλες ανάγκες που πρέπει να ανταποκριθεί, όπως π.χ. να συντηρήσει το γραφείο, να επισκευάσει και ολοκληρώσει τις εργασίες στο Πολιτιστικό Κέντρο και επιπλέον  να κάνει και κάποιο μικρό έργο στο χωριό, όπως επιτάσσει και το καταστατικό του. 
       Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Σε οποιαδήποτε τράπεζα η στο ταχυδρομείο θα δώσετε τον αριθμό του Συνδέσμου με το ποσό που θέλετε να στείλετε γράφοντας το όνομά σας. Οι "προχωρημένοι" μπορούν να στείλουν τα χρήματα και από το σπίτι τους με e-banking! Είναι αυτονόητο βέβαια πως όλα τα μέλη του ΔΣ εισπράττουν συνδρομές. 
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1) Αρ. λογαριασμού: 6014-040030-371
                                    2) ΙΒΑΝ: GR 5001710140006014040030371
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ       1) Αρ. λογαριασμού: 151-002101-091057
                                    2) ΙΒΑΝ: GR 9701401510151002101091057 
     Όλες σχεδόν οι δραστηριότητες του ΔΣ, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν το χωριό και τους πατριώτες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου servou.gr, πράγμα πολύ ποιο εύκολο και σχεδόν ανέξοδο, σε σχέση με την εφημερίδα. Όμως πολλοί πατριώτες ακόμη δεν είναι σε θέση να επισκεφθούν την ιστοσελίδα, πράγμα που σημαίνει πως καλό θα είναι να συνεχισθεί η έκδοση της εφημερίδας. Επίσης  καλό θα είναι οι πατριώτες ηλικιωμένοι που δεν χειρίζονται τον υπολογιστή να ζητούν από τα παιδιά και τα εγγόνια να τους τυπώνουν τα άρθρα της ιστοσελίδας να τα διαβάζουν. Τίποτα δεν είναι δύσκολο. Όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να σταματήσει η έκδοση της εφημερίδας, ενώ η ιστοσελίδα είναι πολύ ποιο εύκολο να συνεχίσει τη λειτουργία της.
     Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας, θεωρώ πατριωτικό χρέος το άρθρο αυτό να το αφιερώνω στη μνήμη 5 πατριωτών που συνέβαλαν τα μέγιστα στην έκδοση της εφημερίδας και πέραν αυτού πρόσφεραν πλούσιο συλλογικό και πατριωτικό έργο. Είναι οι λογοτέχνες 
Μαρία Παναγοπούλου (1932-1993) 
Θοδωρής Κ. Τρουπής (1932-2008) 
 και οι 3 πατριώτες, μέλη του τότε ΔΣ που συναντηθήκαμε στο σπίτι της Μαρίας και αποφασίσαμε την έκδοση του "Αρτοζήνου"
  Ηλίας Γιαννακόπουλος (1950-1994)
Χρήστος Κωνσταντόπουλος (1923-1996)  και
 Ηλίας Χειμώνας (1945-2010). 
Και οι 5  ήταν  υπέροχοι πατριώτες και παράδειγμα προς μίμηση. 
Χ. Ι. Μαραγκός

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.