Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας

 

GamosSxizaXristouΣτον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής του ομώνυμου προαστίου των Αθηνών τελέστηκε με τις ευλογίες της Εκκλησίας το απόγευμα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου ε. έ. το μυστήριο του γάμου, των Χρήστου Σχίζα και Σοφίας Σκιαδά.

Ο Χρήστος έλκει την καταγωγή από του Σέρβου. Είναι γιός του Βασίλη (Λάκη), εγγονός του Πανάγου Σχίζα και της Γεωργίας κόρης του Δημητρίου (Μήτσου) Τσαντίλη.

Η Σοφία είναι θυγατέρα του Κων/νου και της Κλεοπάτρας Σκιαδά, Λακώνων από τη Σπάρτη. Παράνυμφος ήταν ο Κων/νος Σχίζας του Αγγελή (της οικογένειας Κωνσταντάκου).

Αρκάδες, Λάκωνες, και άλλοι συγγενείς και φίλοι των οικογενειών όπως από την Αμερική ο Γιώργης Τσαντίλης με την σύζυγό του Ιωάννα, τίμησαν με την παρουσία τους το ευτυχές γεγονός του γάμου των νεονύμφων.

Στο μυστήριο ιερούργησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Αικατερίνης με συλλειτουργό τον Αιδεσιμολογιότατο π. Κων/νο Σαρρή.

«Την κοίτην αυτών ανεπιβούλευτον διατήρησον… και δος αυτοίς από της δρόσου του ουρανού άνωθεν, και από της πιότητος της γης»,

.

ήταν η επίκληση προς τον Δημιουργό από τους ιερείς την οποία απέδωσαν ως ευχή στο νέο ανδρόγυνο, όπως επίσης το ίδιο ευχήθηκαν από καρδίας και όλοι οι προσκεκλημένοι οι οποίοι συμμετείχαν με κατάνυξη στο μυστήριο.

.

Αργότερα όλοι συμμετείχαν στη γαμήλια δεξίωση η οποία δόθηκε σε κοσμικό κέντρο πλησίον των Αθηνών, στην κωμόπολη του Πικερμίου, όπου διασκέδασαν και ευχήθηκαν κάθε ευτυχία με απογόνους στην νέα οικογένεια.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.