Dimokitis
Η βρύση Δημοκοίτης

Η βρύση "Δημοκοίτης" βρίσκεται στο επάνω μέρος του χωριού, στα δυτικά όρια, στο δρόμο προς τη γαϊδουροκυλίστρα. Είναι σε καλή κατάσταση μετά κάποια επισκευή τα τελευταία χρόνια και το νερό της είναι ακόμη πόσιμο. Έχει καμάρα χτισμένη με πελεκητά αγκωνάρια, το βάθος της οποίας είναι 2, 60 μέτρα και το ύψος 2,80 μέτρα. Έχει πέτρινη κορύτα (η μόνη που σώζεται από τις βρύσες του Σέρβου) και στην ανατολική πλευρά της καμάρας υπάρχει τουράκι (ζαλώστρα). Δεν υπάρχει επιγραφή που να μαρτυράει το έτος που κτίσθηκε ή τον κτίστη. Από μαρτυρίες όμως πατριωτών φαίνεται πως χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Δημοκοίτης δεν είχε ποτέ όσο νερό είχαν η Τρανηβρύση και ο Λέυκος και η μάστευση του νερού δεν ήταν και δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα αρκετό νερό να βγαίνει στο δρόμο και να χάνεται. Πάντως είχε αρκετό νερό για να πίνουν οι μισοί τουλάχιστον πανωμαχαλίτες (οι άλλοι έπαιρναν νερό από την τρανηβρύση) και να ποτίζουν μερικές πεζούλες περιβόλια. Είναι η καλύτερα διατηρημένη βρύση του χωριού.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )