Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου μας, στο Δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Ιλίου. Ήταν η πρώτη φορά που παραβρέθηκαν τόσοι πολλοί πατριώτες σε κοπή πίτας. Ξεπέρασαν τους 150. Βέβαια στην φετινή αυτή εκδήλωση περιλαμβανόταν και η απονομή βραβείων των Σερβιωτόπουλων.
2010_Kopi_pitas_a

   Μερική άποψη της αίθουσας

(αριστερή πτέρυγα)

Το ΔΣ, με τη συνεργασία όλων των μελών, προσπάθησε για το καλύτερο. Εκτός της πίτας (250 τυλιγμένα κομμάτια) υπήρχαν ποτά σε αφθονία με ξηρούς καρπούς και πολλά μελομακάρονα. Ακόμη υπήρχε μουσική με τραγούδια του τόπου μας. Έχουμε την εντύπωση πως όλα πήγαν πολύ καλά και πως όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

.
Ο γραμματέας του Συνδέσμου Ν. Τρουπής καλωσόριζε από μικροφώνου τους επισήμους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας, ενώ στην άνετη αίθουσα του δημαρχείου οι πατριώτες βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν ένα ποτό, να χαιρετήσουν ο ένας τον άλλο και να συνομιλήσουν για λίγο μεταξύ τους.
2010_Kopi_pitas_b
Στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο Στάθης Δάρας (δεξιά) αι ο Θάνος Μπόρας
Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην υπουργός και βουλευτής σήμερα του ΠΑΣΟΚ κ. Γείτονας (καταγωγής από Λαγκάδια) και ο δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος (καταγωγής από Καλυβάκια Γορτυνίας). Από το ΔΣ του Δήμου Ιλίου, παραβρέθηκε επίσης και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.  Δημήτρης Δαλαμάγκας (καταγωγής και αυτός από Γορτυνία), που έχει παντρευτεί την Άννα Ι. Μπόρα, από το χωριό μας. Από το Δήμο Ηραίας παραβρέθηκε ο πατριώτης κ. Αθ. Μπόρας (μέλος ΔΣ στο Δήμο) και από το ΤΣ του χωριού  ο πρόεδρος Ι. Θ. Σχίζας και το μέλος Αθ. Η. Σχίζας. Επίσης την εκδήλωσή μας τίμησε με την παρουσία του ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Στάθης Δάρας, η προσφορά του οποίου στα συλλογικά μας πράγματα -ιδιαίτερα στην καθιέρωση και την συστηματική οικονομική ενίσχυση του θεσμού των βραβείων- είναι εξόχως σημαντική. Ενδιάμεσα της εκδήλωσης προσήλθε και ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαηλίου.
.
10_Troypis_Th_proedrosΠρώτος έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ Θ. Τρουπής, ο οποίος είπε:
"Κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε του Δήμου Ιλίου, κύριε Δημοτικέ Σύμβουλε του Δήμου Ηραίας, κύριε Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού μας, αγαπητοί συγχωριανοί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, σας απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την χαρά, αλλά και την τιμή που μας κάνετε, να σας έχουμε σήμερα κοντά μας, στην καθιερωμένη αυτή γιορτή του Συνδέσμου μας, η οποία έχει γίνει πλέον θεσμός. Αυτό το θεσμό τον θεωρούμε γιορτή όλων των Σερβαίων, ανά την υφήλιο. Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε σε όλους τους απανταχού Σερβαίους,  υγεία, προκοπή και κάθε ευτυχία για το 2010.
Ακόμη θα ήθελα να ευχηθούμε, για όλο τον κόσμο, τα καλύτερα για τη νέα χρονιά. Ας προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι,, κάθε μέρα, να βοηθάμε τους αδυνάτους και να ακολουθούμε στη ζωή μας το "σωστό δρόμο"   που είναι ο «ανήφορος», όπως χαρακτηριστικά συμβουλεύει και ο "Παπαφώτης", ο ήρωας του  Καζαντζάκη στο  έργο του "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Νοερά κοντά μας, αγαπητοί πατριώτες και φίλοι, είναι και ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του ΔΣ, αγαπητός σε όλους μας καρδιολόγος ιατρός Ηλίας Χειμώνας, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και μας στέλνει από εκεί την αγάπη του και τις ευχές του. Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε και εμείς από "βάθος καρδίας" κουράγιο, δύναμη και πίστη.
10_DS
Ο πρόεδρος κόβει το πρώτο κομμάτι της πίτας. Δίπλα του ο Κ. Δάρας και στη συνέχεια ο γραμματέας Ν. Τρουπής και ο αντιπρόεδρος Ι. Ν. Βέργος.
Ο χρόνος που πέρασε δεν ήταν καλός για τούς 21 συγχωριανούς μας, που έφυγαν από τη ζωή και για τους οποίους, εκτός των οικογενειών των, λυπηθήκαμε και όλοι οι πατριώτες. Στη μνήμη τους προτείνω να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή.
Σήμερα ο Σύνδεσμός μας μετά την κοπή της πίτας θα βραβεύσει τα Σερβιωτόπουλα  που διακρίθηκαν στα γράμματα και σας παρακαλώ να εκδηλώσουμε τη χαρά μας και το "ΜΠΡΑΒΟ" μας, με ένα δυνατό χειροκρότημα.
Αφού σας βεβαιώσω ότι  το ΔΣ προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο για το χωριό, το Σύνδεσμο και τους πατριώτες, πράγματα που θα συζητήσουμε στην ενημερωτική Γ. Συνέλευση που θα γίνει τον Μάρτιο, σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ"
10_GitonasΜετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο πρόεδρος έκοψε το πρώτο κομμάτι πίτας "στην υγεία" όλων των απανταχού της γης Σερβαίων και ακολούθως κάλεσε τον κ. Γείτονα να κόψει και αυτός ένα κομμάτι. Ο Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στους πατριώτες, μίλησε με κολακευτικά λόγια για την πρόοδο των Σερβαίων και επεσήμανε την ανάγκη, στις μέρες μας, να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στα ουσιαστικά και πραγματικά προβλήματα του λαού και όχι σε θέματα "λαϊκισμού"
.
10_ZenetosΣτη συνέχεια κλήθηκε ο κ. Ζενέτος (με προθυμία και ευχαρίστηση μας παραχώρησε την αίθουσα για την εκδήλωσή μας),  γνωστός φίλος των Σερβαίων και συχνός επισκέπτης του χωριού μας (συνήθως με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, πατριώτη Γιάννη Παναγόπουλο). Ο κ. δήμαρχος χαιρέτησε τους πατριώτες, είπε πως γνωρίζει πάρα πολλούς Σερβαίους που μένουν στο δήμο του και στην ερώτηση που του κάνουν συχνά "αν είναι από του Σέρβου" απαντάει κολκευόμενος: "Δεν είμαι, αλλά θα ήθελα να είμαι Σερβαίος".
.
Ακολούθως κλίθηκαν πολλοί από τους καλεσμένους μας και έκοψαν από ένα κομμάτι πίτας, επιλέγοντας καθένας "για ποιόν ή ποιους" κόβει το κομμάτι. Ξεχωριστή εντύπωση έκανε η ομιλία του προέδρου του ΤΣ του χωριού 10_NtrologianisΓιάννη Θ. Σχίζα, ο οποίος αφού υπογράμμισε πως χαίρεται ιδιαίτερα που μας βλέπει όλους μονιασμένους, έκανε την ευχή αν μπορούσε αυτή η εκδήλωση (ή κάποια ανάλογη) να γίνεται στο χωριό. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον πρόεδρο του χωριού Ι. Σχίζα και υπογράμμισε την σημαντική-ανιδιοτελή προσφορά του, σε προσωπική εργασία και φροντίδα, για διάφορα θέματα του χωριού και επεσήμανε ιδιαίτερα την προσφορά του ως "ψάλτης". (...σε αυτό βέβαια τον βοηθάει και ...η βροντερή διακριτική φωνή του, ...θείο δώρο). Συγκινητική ήταν και η επιλογή του μέλους του ΔΣ Ι. Στ. Βέργου, αλλά και άλλων πατριωτών να αφιερώσουν  το κομμάτι στην υγεία του αγαπητού σε όλους Ηλία Χειμώνα. 10_Tamias_Xronop_Ξεχωριστό κομμάτι κόπηκε για του ξενιτεμένους -εκτός Ελλάδος- πατριώτες, με την ευχή να περνάνε καλά, να θυμούνται το τόπο που γεννήθηκαν (αν μπορούν να βοηθούν και το Σύνδεσμο) και όταν ευκολυνθούν να επισκεφθούν το χωριό.  Ο ταμίας του Συνδέσμου Ι. Χρονόπουλος, πριν κόψει το κομμάτι της πίτας, έκανε μια σύντομη αναφορά στα οικονομικά του Συνδέσμου (και σε κάποια άλλα θέματα) και επικέντρωσε στην ανάγκη να συγκεντρωθούν χρήματα, κυρίως για την πρόοδο των εργασιών στο Πολ. Κέντρο.
.
Τυχεροί της ημέρας ήταν ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Σχίζας, που κέρδισε το πρώτο "φλουρί" και ο Βαγγέλης Χειμώνας από τους Αράπηδες, που κέρδισε το δεύτερο. Ο πρώτος, επειδή είναι ο ..."μεγάλος" τυχερός, έχουμε καθιερώσει να προσφέρει κάτι "συμβολικό" στο Σύνδεσμο. Ο δεύτερος "κέρδισε" μια εικόνα της Παναγίας.
.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  κοπής της πίτας, ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης του Συνδέσμου, που αφορούσε στην απονομή των βραβείων των παιδιών του χωριού, που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα γράμματα, τα έτη 2008 και 2009. (Τα σχετικά με τα βραβεία περιλαμβάνεται σε ξεχωριστό άρθρο με τίτλο "Βραβεία 2010", που θα αναρτηθεί στην πρώτη σελίδα (περίληψη) της ιστοσελίδας servou.gr και στην ενότητα "Σύνδεσμος Σερβαίων", κατηγορία, "εκδηλώσεις").
2010_Dalamagas
Δ. Δαλαμάγκας
.
10_Daras_Stathis
Στάθης Δάρας
Η φετινή εκδήλωση περιλάμβανε ακόμη και μία λαχειοφόρο αγορά. Όπως επισημάνθηκε ο Σύνδεσμος κάνει έναν δύσκολο και επίπονο αγώνα για να συγκεντρώσει κάποια χρήματα ώστε να προωθήσει τα έργα στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού και να γίνει προσπάθεια να γίνουν το καλοκαίρι εκεί κάποιες εκδηλώσεις. Σε αυτά τα πλαίσια έβγαλε σε κλήρο μια τηλεόραση που πρόσφεραν τα παιδιά του Νίκου Σχίζα (Κολοφυσούνα), στη μνήμη του εγγονό του Ιάσωνα, που πριν ένα χρόνο έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο, στο άνθος της ηλικίας του. Από τη λαχειοφόρο αυτή συγκεντρώθηκαν χίλια ευρώ, γεγονός αξιέπαινο  για τους πατριώτες που αγόρασαν τους λαχνούς. Τυχερός ήταν ο Στάθης Δάρας, ο οποίος "ιπποτικά" φερόμενος, πήρε την τηλεόραση, αλλά πρόσφερε το ποσό της αξίας της στο Σύνδεσμο, στη μνήμη του Νίκου Γεωργακόπουλου και Τάσου Μπόρα και υπέρ του θεσμού των βραβείων. Το ΔΣ του Συνδέσμου τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα.
.
Ο πρόεδρος Θ. Τρουπής, κλείνοντας την εκδήλωση, ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και ευχήθηκε σε όλους τους Σερβαίους να έχουν μια καλή χρονιά και τους απηύθυνε πρόσκληση για την επόμενη συγκέντρωση, που θα είναι η ενημερωτική Γ. Συνέλευση τον ερχόμενο Μάρτιο.
.
.
 
(Χ. Ι. Μαραγκός_11/1/10)

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.