Συνηθίζεται στο τέλος κάθε χρόνου να ρίχνουμε μια ματιά στη χρονιά που πέρασε και να αξιολογούμε τα διάφορα γεγονότα, σε προσωπικό συνήθως επίπεδο, αλλά και σε συλλογικό/πολιτικό, όσοι ασχολούμαστε, άμεσα ή έμμεσα, με αυτό που λέμε «κοινά», με την ευρεία έννοια.

Επειδή παρακολουθώ τα συλλογικά του χωριού μας, λίγο-πολύ, από το 1963 που ήρθα στην Αθήνα, και αρκετά χρόνια μετείχα στα ΔΣ, σκέφτηκα και φέτος να κάνω μια σύντομη συλλογική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ως συνέχεια των ανασκοπήσεων που έκανα για τα έτη 2017 και 2018.  

Νομίζω πως είναι χρήσιμη μια τέτοια περίληψη, γιατί με μια ματιά κανείς (διαβάζοντας ένα άρθρο), μπορεί να σχηματίζει μια εικόνα για το χωριό, τους πατριώτες και τις συλλογικές δραστηριότητες, για μια δεδομένη χρονιά. Αυτό ενδιαφέρει ίσως περισσότερο τους πατριώτες που ζουν στο εξωτερικό ή δεν παρακολουθούν από κοντά τα συλλογικά μας πράγματα, και με μια ανάγνωση θέλουν να ξέρουν τι, πάνω-κάτω, γίνεται με τον τόπο της καταγωγής τους.

Θα ευχόμουν, αυτή η πρακτική της περιληπτικής παρουσίασης των γεγονότων της χρονιάς που πέρασε, να συνεχιστεί στο μέλλον από τους νεότερους πατριώτες, που έχουν αναλάβει το Σύνδεσμο και ευελπιστώ πως θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις συλλογικές του υπηρεσίες για πολλά έτη.

IMG 2780Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, ήταν να κάνω μια αναφορά (ένα είδος μνημόσυνου),   για τους πατριώτες που έφυγαν για πάντα από κοντά μας το 2019.

Κοίταξα στην ιστοσελίδα και διαπίστωσα πως οι αείμνηστοι αυτοί πατριώτες ήσαν 24, αριθμός ίδιος με τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Επειδή τα ονόματα  αυτά ήσαν αρκετά (σύνολο 48) τα δημοσίευσα σε χωριστό άρθρο, και στο τέλος αυτού του άρθρου θα κάνω τη σχετική σύνδεση (link). 

1.     Η ζωή στο χωριό το 2019.

Από πλευράς φυσικής ομορφιάς, μπορώ να πω πως το χωριό μας κάθε χρόνο γίνεται ομορφότερο, αφού η βλάστηση διαρκώς αυξάνει, μιας και η κτηνοτροφία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι κάτοικοι του χωριού ελάχιστοι, για να καλλιεργήσουν χωράφια και να επέμβουν στα δάση.

 

Τα σπίτια του χωριού, στην πλειοψηφία τους, συντηρούνται σε καλή κατάσταση και «άνοιξαν» τη χρονιά που πέρασε, εκτός από ελάχιστα που παραμένουν κλειστά, για προφανείς λόγους. Επι πλέον, υπάρχουν και καμιά δεκαριά σπίτια, που είναι προς πώληση.

 

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι 25-30 το χειμώνα, όπως γράφω και στο περσυνό άρθρο και αναφέρω και τα ονόματά τους. Τον περασμένο Αύγουστο, πάντως, ο αριθμός των πατριωτών που βρέθηκαν στο χωριό, μπορεί να έφτασε και τους πεντακόσιους. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η παρουσία πολλών νέων παιδιών, όλων των ηλικιών.

ΚΕΝΤΡΟ ΧΩΡΙΟΥΤα δύο μαγαζιά του χωριού (το Γενικό Εμπόριο του Ν. Λιατσόπουλου και η Ταβέρνα-Καφενείο του Ι. Ρουσιά) παρέμειναν ανοιχτά όλο το χρόνο και εξυπηρέτησαν, κατά το δυνατόν, όσους βρίσκονται εκεί, χειμώνα καλοκαίρι. Τον περισσότερο καιρό ήταν ανοιχτό και το «τσιπουράδικο» του Ν. Τρουπή (Αλούπη).

Πάντως, τα 3 αυτά μαγαζιά εξυπηρέτησαν κατά τον καλύτερο τρόπο τους πατριώτες, την παραμονή της Παναγίας, το Δεκαπενταύγουστο. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου, οι καταστηματάρχες έστρωσαν τραπέζια στην Κεντρική πλατεία και οι πατριώτες κάθισαν και απόλαυσαν ψητή γουρνοπούλα, βραστό, κρασί της περιοχής κλπ.

 

 

Αγροτικός γιατρός (από τη Δημητσάνα) επισκέπτεται το χωριό, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και ο παππάς λειτουργεί αρκετές φορές, για τους λίγους κατοίκους. Στην λειτουργία των Χριστουγέννων εκκλησιάστηκαν 15 πατριώτες. Θερμά συγχαρητήρια στον επίτροπο και ψάλτη Κ. Δάρα που, επί τούτου, πήγε στο χωριό για να γίνει η λειτουργία.

(Στην πλαϊνή φωτογραφία φαίνεται το κέντρο του χωριού, μια χειμωνιάτικη μέρα).

 

 

$12.     Έργα υποδομής.

ΣΕΡΒΟΥ 2019-ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Την περασμένη χρονιά συνεχίστηκαν οι εργασίες στο δημοτικό σχολείο που, ως γνωστόν, θα μετατραπεί πλέον σε ξενώνα, για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων κλπ.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνεχιστούν οι εργασίες, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Το ευχόμαστε όλοι οι πατριώτες, αφού αυτό το έργο θα δώσει ξεχωριστή πνοή στο χωριό και μπράβο σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του.

 

13rousias73234426 138478960815058 5940910299832909824 n
ΣΕΡΒΟΥ4-ΧΡΟΝΟΠ.
Πάνω: Περιοχή τρανηβρύσης.
Κάτω: Περιοχή Φραζινέτας

Δύο ακόμη σημαντικά έργα είναι:

-Η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς Αράπηδες, με εξαίρεση ενός μικρού κομματιού από τη «γαιδουροκιλίστρα» μέχρι του «μηλιάνθη».

Υπάρχει όμως προοπτική και γι αυτό (ενδεχομένως συνέχιση των εργασιών και μετά το συνοικισμό) και συζητήθηκε το θέμα (εφημερίδα Γορτυνία) στο Δήμο Γορτυνίας, όπου ο δήμαρχος Στάθης Κούλης έχει και καταγωγή από το χωριό μας (η γιαγιά του ήταν από το σόι των Βεργαίων).

-Η ασφαλτόστρωση του τμήματος του δρόμου από την περιοχή «Τσιούμπη» μέχρι το χωριό.

 

 

(Σχετικά με το όνομα «Τσιούμπη», στο τελευταίο φ. της «Γορτυνίας» ο πατριώτης ΝΓΠ γράφει:

"Σε επίσημα έγγραφα αναφέρεται και ο αγωνιστής του 1821 Αναστάσιος Τσιούμπης, ο οποίος μάλιστα στις 4-9-1824 προήχθη στο βαθμό της εκατονταρχίας".

Επίσης,  κάνει αναφορά και για έναν κλεφταρματωλό «Ψόφιο», όνομα γνωστό στους Σερβαίους που αφορά τοπωνύμιο στη ρεματιά, μετά τα τελευταία σπίτια στο κάτω μέρος του χωριού).

 

Τέλος έγιναν και κάποιες μάντρες μέσα στο χωριό, συντήρηση της δεξαμενής νερού και κάποια μικρότερα έργα. 

 

3.Εκλογές

Τη χρονιά που πέρασε έγιναν τρία είδη εκλογών στην Επικράτεια, που το χωριό μας συμμετείχε ενεργά.

-Δημοτικές εκλογές. Στο χωριό επανεξελέγη πρόεδρος (ή όπως αλλιώς λέγεται) ο Γιάννης Ρουσιάς. Δεύτερος ήταν ο Ν. Λιατσόπουλος, με μικρή διαφορά ψήφων. Στο δήμο Γορτυνίας εκλέχτηκε στο ΔΣ και ο πατριώτης Δ. Μπόρας με το συνδυασμό του δημάρχου Στάθη Κούλη.

ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 1-Βουλευτικές εκλογές. Υποψήφιος, για πρώτη φορά,   ήταν και ο πατριώτης Μαρίνος Ρουσιάς, με το συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό ψήφων, παρακαταθήκη για τις επόμενες εκλογές. Οι πατριώτες τον τίμησαν δεόντως!

-Ευρωεκλογές. Σε αυτή την αναμέτρηση, εκλέχτηκε ως ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας, με το κόμμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, η πατριώτισσα μας ιατρός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, κόρη του γνωστού μας Νίκου Ζαχαρόπουλου (φωτογραφία).  

Ο Σύνδεσμος του χωριού μας τίμησε δεόντως την Χρυσούλα, με απονομή ειδικής πλακέτας, σε μια εξαιρετική εκδήλωση που οργάνωσε το Δεκαπενταύγουστο στο χωριό. Παρευρέθηκε η ίδια με το σύζυγο της, τους γονείς της και μερικούς φίλους. Οι πατριώτες την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και η ευγενέστατη Χρυσούλα, συγκινημένη αλλά και χαρούμενη, τους χαιρέτησε όλους με χειραψία.

Συγχαρητήρια και στους τέσσερις διακριθέντες πατριώτες.

 

ΑΡΑΠ.ΠΑΝ.19.θ (2) ΑΡΑΠ.ΠΑΝ.19.γ (2)

4.Το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στο συνοικισμό «Αράπηδες» του χωριού μας, συνεχίστηκε και το 2019 ο παραδοσιακός εορτασμός του Αγίου Κωνσταντίνου και οργανώθηκε εξαιρετικό πανηγύρι, από τους δραστήριους Αραπαίους.

 

Ντόπια σφαχτά, κρασιά, τυριά κλπ. και πολύ κέφι. Μπράβο τους και το 2020 ευχόμαστε όλοι καλύτερο πανηγύρι, με μεγαλύτερη συμμετοχή πατριωτών. 

 

5.Συλλογικές δραστηριότητες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως ο 98χρονος πλέον Σύνδεσμος του χωριού μας «Σύνδεσμος απανταχού Σερβαίων, Αρκαδίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου», συνέχισε όχι μόνο να υπάρχει αλλά και να παράγει αξιόλογο έργο. Το υπογραμμίζω αυτό γιατί τα δύο τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν υποψήφιοι για να γίνουν αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο και η συγκρότηση του ΔΣ έγινε με αποφάσεις της Γ. Συνέλευσης.

Πίτα 2019 36
Πίτα 2019 1
Πίτα 2019 8
 Στη μεσαία φωτογραφία, η γραμματέας
κυρία Ελένη Μπόρα καλωσορίζει του πατριώτες.
Στην κάτω, ο π. πρόεδρος κ. Γιάννης Μπόρας
βραβεύει ένα Σερβιωτόπουλο. 

Ευτυχώς που στη ΓΣ του περασμένου Αυγούστου στο χωριό, βρέθηκαν τουλάχιστον εννέα νέοι πατριώτες, που δέχτηκαν να γίνουν αρχαιρεσίες και να είναι υποψήφιοι. Πράγματι έγιναν εκλογές στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου στην Αθήνα, και εκλέχτηκαν εννέα εξαιρετικοί νέοι, που ανέλαβαν πλέον τις τύχες του Συνδέσμου και θα προσπαθήσουν να προάγουν τους σκοπούς του.

Θερμά συγχαρητήρια από όλους τους πατριώτες, στον πρόεδρο Νεκτάριο Κωνσταντόπουλο, στον αντιπρόεδρο Κώστα Σχίζα και σε όλα τα μέλη του ΔΣ. Τα παλιότερα μέλη και όλοι οι πατριώτες έχουν χρέος να στηρίξουν το νέο ΔΣ, στις όποιες συλλογικές του πρωτοβουλίες και προσπάθειες. 

 

Το προηγούμενο ΔΣ, με πρόεδρο το Ι Μπόρα, έκανε ότι μπορούσε καλύτερο, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

-Οργάνωσε τον Φεβρουάριο με επιτυχία την εκδήλωση κοπής πίτας και απονομής βραβείων στους νέους του χωριού για τις επιτυχίες τους.

-Συνέχισε κανονικά ανά 3μηνο, την έκδοση της εφημερίδας «Αρτοζήνος», με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνει η γραμματέας Ελένη Μπόρα, που συνεχίζει να είναι γραμματέας και στο νέο ΔΣ.

-Συνέχισε τη λειτουργία της ιστοσελίδας servou.grμε δημοσίευση περίπου 300 άρθρων. (Η ιστοσελίδα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της, με πρόεδρο της Επιτροπής την πρώην και νυν γραμματέα του ΔΣ Ελένη Μπόρα και με συμμετοχή στην επιτροπή (ΕΔΙ) και του προέδρου του ΔΣ, Νεκτάριου Κωνσταντόπουλου).

-Ολοκλήρωσε τη διαδικασία νομιμοποίησης χώρων στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, με συντονισμένες ενέργειες με το Δήμο Γορτυνίας. Το κύριο βάρος αυτού του σημαντικού έργου είχε αναλάβει (από πλευράς Συνδέσμου) και έφερε επιτυχώς εις πέρας, , ο αντιπρόεδρος Ι. Ν. Βέργος.

-Οργάνωσε τον Αύγουστο τη Γ. Συνέλευση του Συνδέσμου στο χωριό καθώς και την επιτυχημένη εκδήλωση βράβευσης της ευρωβουλευτού Χρυσούλας Ζαχαροπούλου.

-Φρόντισε για την διεξαγωγή εκλογών στο Σύνδεσμο, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

 

6.Αποφάσεις  του νέου ΔΣ του Συνδέσμου.

Από τα πρόσφατα πρακτικά του ΔΣ του Συνδέσμου αντιγράφω τα σημαντικότερα (υπάρχει και link στο τέλος του άρθρου) :


*Χοροεσπερίδα - Κοπή Πίτας - Βραβεύσεις
στις 02-02-2020 και ώρα 13.00 μμ,
στην Αίθουσα Δεξιώσεων Ατταλος,
Οδός Αττάλου, Πάρκο Ειρήνης, Καματερό

Πρόσκληση: 20 Ευρώ.

 

*Έκδοση Ημερολογίου: 

300 επιτραπέζια σπιράλ ημερολόγια, με φωτογραφίες του χωριού

 

*Το Ηρώο:
Αποστολή Επιστολής προς τον κ. Χρήστο Αθ. Μαραγκό.
*Το μνημείο του Σερβαίου Μάστορα:
Αποστολή Επιστολής προς τον κ. Βασίλειο Σχίζα.


*Διοργάνωση Εκδήλωσης στου Σέρβου, την Καθαρά Δευτέρα.


*Στόχος του Δ.Σ.: 
Ενόψει της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη 'γέννηση' του Συνδέσμου Σερβαίων, και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Δ.Σ. του Συνδέσμου φιλοδοξεί με τη συμμετοχή των πατριωτών να οργανώσει μια σειρά από εκδηλώσεις πολιτιστικού χαραχτήρα, με σκοπό να έρθουν κοντά οι πατριώτες και φίλοι του Σέρβου, άνθρωποι με κοινές ρίζες, ήθη και έθιμα, μνήμες και αγάπες, πού έχουν κοινό σημείο αναφοράς, του Σέρβου.

.............................................................................................................................................

Χρόνια πολλά σε όλους τους πατριώτες με την ευχή για τη φετινή χρονιά, να είναι καλύτερη από όλες τις προηγούμενες.

.

Χ. Ι. Μαραγκός

.

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΣ 7-12-2019

ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ 2018-2019

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.