Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εξόρμηση του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ» το Σάββατο 2 Μαΐου 2009 στο φαράγγι της Γκούρας, στο τελευταίο τμήμα της κάτω από το χωριό Αετορράχη. Οι συμμετέχοντες έφθασαν στο σημείο εκκίνησης, που ήταν η συμβολή του χειμάρου Γκούρας με το Λαγκαδιανό ρέμα  στις 9.30 π.μ., άλλοι με πεζοπορία από το χωριό Αετορράχη και άλλοι με αυτοκίνητα. Στο σημείο αυτό υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για πάρκινγκ.
.
Goura_1
Οι εκδρομείς ξεκινούν την πεζοπορία τους από το τέλος (η την αρχή) του φαραγγιού της Γκούρας.
Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Ευθύμιος Αποστολόπουλος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή και ειδικά της νεολαίας που ήταν δυναμικά παρούσα, καθώς επίσης και για τον καλό καιρό που επικρατούσε.
Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα για να υλοποιηθεί ένα όραμα, που άλλοι το είδαν με επιφύλαξη και άλλοι το αντιμετώπισαν σκωπτικά.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αετορραχιτών που είναι και μέλος του Δ.Σ του Ομίλου κ. Αθανάσιος Παπαθεοδώρου, ευχαρίστησε όλους τους πεζοπόρους και παρουσίασε τους  επισήμους.
.
Proedros
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανδρέας. Αντωνόπουλος
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Φυσιολατρικών Σωματείων Ελλάδος κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος μίλησε για την ομορφιά του φαραγγιού της Γκούρας, για την σπουδαιότητά του και δήλωσε την υποστήριξη της Ομοσπονδίας στην προσπάθεια του Ομίλου για την  ανάδειξή του. Παρόντες ήταν η Αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Ομίλου και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ηραίας κυρία Ελένη Θανοπούλου, η γραμματέας κυρία Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, τα μέλη κ.κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ιωάννης Καρπούζος και Ιωάννης Βέργος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων Αρκαδίας. Αργότερα ήρθε και ο Γεώργιος Κωνσταντόπουλος που είναι πρόεδρος της αδελφότητας Ψαραίων και μέλος του ΔΣ τπυ Ομίλου "Γκούρα".
.
 
Επίσης από το Δήμο Ηραίας συμμετείχε και ο  Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μπόρας από του Σέρβου, που μετέφερε τους χαιρετισμούς και τη στήριξη του Δημάρχου κ. Σταύρου Χριστόπουλου.
 
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και μια ομάδα σπηλαιολόγων αποτελούμενη από πέντε άτομα (Αθηνά Κουτσιμπού, Βασίλης Τουντόπουλος, Νίκος Δεσποινιάδης, Χάρις Νικολαϊδου, Γιώργος Κατσιαβός), που μετά το τέλος της πεζοπορίας είχε προγραμματίσει ερευνητική αποστολή
«στου Γιαννικούλια τη σπηλιά» .
 
Ο κ. Παπαθεοδώρου και ο Σύλλογος Αετορραχιτών  είχε φροντίσει για τον ορισμό υπευθύνων οδηγών της εξόρμησης που ήταν γνώστες της περιοχής, τον εφοδιασμό με νερό και καφέδες για όποιον το επιθυμούσε και τον εξοπλισμό με βασικά είδη φαρμακείου.
Το σύνθημα δόθηκε  και η εξόρμηση ξεκίνησε περίπου στις 10.30 π.μ. αφού όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν το όνομά τους στη κατάσταση που κράτησε η γραμματέας του Ομίλου. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη αφού ξεπέρασε τον αριθμό των 100 ατόμων.
Αξιοπρόσεκτη ήταν η παρουσία πολλών γυναικών. Οι μισοί πεζοπόροι περίπου ήταν Αετοραχίτες και οι υπόλοιποι από τα χωριά της Ηραίας: Λυσσαρέα, Κοκκινοράχη, Σαρακίνι, Σέρβου, Λυκούρεση, Ψάρι και Αράπηδες. Επίσης αρκετοί ήσαν και από άλλες περιοχές.
 
Κατευθύνθηκαν οι εκδρομείς ανηφορίζοντας στην κοίτη της Γκούρας, άλλοτε περπατώντας μέσα στο νερό και άλλοτε στις όχθες. Το  έδαφος στο σημείο αυτό είναι επίπεδο, η κοίτη είναι ελικοειδής και το νερό ρέει ήρεμα, κελαρύζοντας στις στρογγυλευμένες πέτρες. Καταπράσινο και ονειρικό τοπίο απλωνόταν δεξιά και αριστερά με φρέσκους κλώνους της Άνοιξης, πλατάνια, σπάρτα, σκίνα κλπ.
.
Goura_Bergaioi
Ο Λυκουρεσαίος πρόεδρος του "Ομίλου Γκούρα Ηραίας" Ευθύμιος Αποστολόπουλος (αριστερά) με τους Σερβαίους Αθ. Μπόρα και Ι. Ν. Βέργο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι με φροντίδα του Συλλόγου Αετορραχιτών είχε προηγηθεί καθαρισμός του μονοπατιού, που εξασφάλιζε την εύκολη πρόσβαση στους πεζοπόρους.
Στη συνέχεια το τοπίο αγριεύει, η κοίτη της Γκούρας στενεύει, το ύψος του νερού ανεβαίνει  και σκούροι πανύψηλοι  γρανιτένιοι βράχοι ορθώνονται εκατέρωθεν της κοίτης σε μεγάλο μήκος που σε δύο σημεία δημιουργείται ένα επιβλητικό τοπίο, απείρου κάλλους. Οι ντόπιοι  έχουν δώσει στο μέρος αυτό του φαραγγιού την ονομασία
"πρώτο και δεύτερο Μπουντρούμι".
.
 
Στις 12.00 φτάσαμε στο ύψος της Γκούρας, όπου περνάει κάθετα ο δρόμος Αετορράχης - Οχθίων, κάναμε στάση για νεράκι και καφεδάκι. Η φύση ήταν μοναδική. Μας χάρισε απλόχερα τις ομορφιές της μέσα από μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και ήχων. Αρωματικά βότανα όπως φρουσκούνι, φασκόμηλο, ασφάκα  και πλήθος άλλων αγνώστων σε μας φυτών πλημμύρισαν τον καθαρό αέρα με τις έντονες μυρωδιές τους. Χάρμα οφθαλμών ήταν η χρωματική ποικιλία του τοπίου. Πλατάνια, σφεντάμια, κέδροι, λυγιές, κουτσουπιές, σχοίνα, σπάρτα, σφελάχτια, κισσοί, σπαράγγια και πολλά άλλα δένδρα και φυτά συνθέτουν την χλωρίδα της περιοχής, μια χλωρίδα απαράμιλλης ομορφιάς.
.
 
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα επέστρεψε στο χώρο που είχαμε αφήσει τα αυτοκίνητα, με σκοπό να ανηφορίσει  στην Αετορράχη μ' αυτά και η άλλη συνέχισε τη πορεία της για λίγο ακόμα στη Γκούρα και κατόπιν ακολουθώντας ανηφορικό μονοπάτι στην αριστερή όχθη και πλάι-πλάι σε παραπόταμο της Γκούρας, στου
«Κρεβασίλη το ρέμα»,
έφτασε στα πρώτα σπίτια του κάτω χωριού. Εκεί μας περίμενε με γλυκά ο κ. Ρηγόπουλος. Πολύ ευγενική χειρονομία.  Η ανηφορική πορεία μας ολοκληρώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού, δίπλα από την εκκλησία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που στην ανηφόρα της επιστροφής ήταν πρωτοπόροι. Έδειξαν δε απογοήτευση γιατί είχαν τη διάθεση να συνεχίσουν την πεζοπορία στη Γκούρα.
Goura_2
Οι εκδρομείς έχουν περπατήσει περί τα δύο χιλιόμετρα. Από το σημείο αυτό άλλοι συνέχισαν την πεζοπορία από το "Μονοπάτι" και άλλοι επέστρεψαν στην Αετοράχη.
Εδώ αξίζει να μεταφέρουμε σχόλια και διαλόγους νεαρών παιδιών από την Αετορράχη, που μιλούσαν μεταξύ τους για τις ομορφιές που είχαν δίπλα από το χωριό τους και δεν τις γνώριζαν. Έκαναν σχέδια για το καλοκαίρι. Μας άρεσε πολύ αυτό που ακούγαμε.
 
Ακολούθησε γεύμα, προσφορά του συλλόγου Αετορραχιτών, σ' όλα τα μέλη και φίλους του Ομίλου μας που πήραν μέρος στην εξόρμηση. Παραβρέθηκαν ο κ. Σταύρος Χριστόπουλος και ο κ. Αθανάσιος Μπόρας ως και η Αντιδήμαρχος Τροπαίων κυρία Ντίνα Βογιατζόγλου.
.
Απευθυνόμενοι οι Τοπικοί Άρχοντες στους παρευρισκόμενους δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φαραγγιού και θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια. Ο Δήμαρχος Ηραίας ειδικότερα, στα όρια της  οποίας  ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα της Γκούρας, είπε ότι ο μηχανικός κ. Φωτίου ολοκλήρωσε τη πρώτη  φάση της τεχνικής μελέτης που έχει αναλάβει και θα προχωρήσει στη δεύτερη. Ακόμα αναφέρθηκε  για το ποσό των 200.000 ευρώ που εγκρίθηκε από το Δήμο για το φαράγγι της Γκούρας, μέσω του προγράμματος ΟΠΑΑΧ, ενταγμένο σε μεγαλύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής.
 
Ο Πρόεδρος του Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ» κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερα της νεολαίας, ευχαρίστησε τους Αετοραχίτες για τη φιλοξενία και έκανε σύντομη αναφορά στα πρώτα σχέδια αξιοποίησης του φαραγγιού, όπως την ανάδειξη της σπηλιάς του Γιαννικούλια, την προσπάθεια αναστύλωσης παλιού νερόμυλου στις όχθες της Γκούρας,  τη δημιουργία ορεινού καταφυγίου στις παρυφές του Αρτοζήνου, την αξιοποίηση  και ανάδειξη των πηγών αλλά και των μονοπατιών της Γκούρας, και τη δημιουργία χώρων αναψυχής.
.
 
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Φυσιολατρικών Σωματείων Ελλάδος κ. Αντωνόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά την αξία του φαραγγιού, τη καθαριότητα που έχει και που σπάνια τη βρίσκει κανείς πλέον στα φαράγγια και στα ποτάμια. Δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του είναι μεγάλο από την αρχή, από τις πρώτες επαφές που είχε με την κυρία Θανοπούλου και θα συνεχίζει να στηρίζει τον Όμιλο στις δραστηριότητες του, αφού και με δικές του ενέργειες είναι πλέον  μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδος. Σύντομα θα επισκεφτεί με αναρριχητική ομάδα του Γιαννικούλια τη σπηλιά που είχε προγραμματιστεί, αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού.
.
 
Goura_4
Περιοχή "Μπουντρούμι" της Γκούρας, περί τα δύο χιλιόμετρα από το τέρμα του φαραγγιού. Σε πολλά σημεία δεν ήταν δυνατή η διάβαση, λόγω των πολλών υδάτων.
Στη συνέχεια η κυρία Ελένη Θανοπούλου, πρωτεργάτης της  προσπάθειας  για την υλοποίηση της ιδέας αξιοποίησης του φαραγγιού, είπε ότι είμαστε όλοι φίλοι στη κοινή προσπάθεια μαζί με τους Δήμους. Επίσης, είπε, ότι στο Δ.Σ. του Ομίλου εκπροσωπούνται όλα τα γύρω χωριά, η έδρα είναι εδώ και όχι στην Αθήνα και έδωσε έμφαση στον εθελοντισμό που πρέπει ν' αναπτύξουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να μεταδώσουμε την αγάπη γι' αυτό, στη νέα γενιά. Ακόμα είπε πως με εθελοντισμό πρέπει να καθαρίσουμε τα μονοπάτια πρόσβασης του κάθε χωριού προς τη Γκούρα. Πρόσθεσε δε ότι σαν απώτερο στόχο θέτει τη δημιουργία
«του δρόμου του αλατιού»
ως  ανάμνηση της σκληρής προσπάθειας επιβίωσης των προγόνων μας στα παλιότερα χρόνια, που πήγαιναν στην Αγουλινίτσα,  φορτωμένοι με προϊόντα της γης της Ηραίας με σκοπό να τα πουλήσουν, ν' αγοράσουν αλάτι και να γυρίσουν πάλι φορτωμένοι στα χωριά τους.
.
 
Ύστερα βγήκαμε στο προαύλιο της εκκλησίας όπου σχηματίστηκαν πηγαδάκια συζήτησης με τις εντυπώσεις μας από την πεζοπορία. Έβλεπε κανείς κουρασμένα αλλά χαμογελαστά πρόσωπα, καινούργιες γνωριμίες, ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για την επόμενη εξόρμηση. Παρά την κούραση κάποιοι δεν αρνήθηκαν και ένα χορό υπό τους ήχους της δημοτικής μουσικής που ακουγόταν από τα μεγάφωνα.
.
 
Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Όμιλος «Η ΓΚΟΥΡΑ» θα ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους για επόμενη δραστηριότητα του με ανακοινώσεις. Όποιος επιθυμεί  να εγγραφεί μέλος, να πλαισιώσει τον Όμιλο, συμμετέχοντας στις εξορμήσεις ή βοηθώντας με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να επικοινωνεί με τα μέλη του Δ.Σ στα εξής τηλέφωνα:
.
*Αποστολόπουλος Ευθύμιος, Πρόεδρος  ΔΣ,  τηλ.2106013643
*Θανοπούλου-Χριστοπούλου Ελένη, Αντιπρόεδρος ΔΣ,  τηλ.2102914436   & 2795031949
*Διαμαντοπούλου-Τρουπή Μαρίνα, Γεν. Γραμματέας ΔΣ, τηλ.2102626238
*Χειμώνας Ηλίας, Ειδ. Γραμματέας ΔΣ τηλ.2106525920.
*Βέργος Ιωάννης του Σταύρου, Ταμίας  ΔΣ, τηλ.2105734981
*Παπαθεοδώρου Αθανάσιος, Μέλος ΔΣ, τηλ.2104181865
*Κουτσολαμπρόπουλος Φώτιος, Μέλος ΔΣ τηλ.2102691286
*Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Μελος ΔΣ, τηλ.2102632137
*Μαρκόπουλος Δημήτριος, Μέλος ΔΣ τηλ.2741071181.
.
 
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή.
*****
 
Σχετικά με την δραστηριότητα της πενταμελούς σπηλαιολογικής ομάδας του Συλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο (speleo.gr) στις 2-5-09, λάβαμε μήνυμα στο e-mail της ιστοσελίδας, από τον πρόεδρο κ. Τουντόπουλο, ο οποίος μας πληροφορεί ότι:
Βασίλης Κ. Τουντόπουλος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
.
"Κύριοι της ιστοσελίδας «Σέρβου»:
Η ομάδα μας το Σάββατο 2/5/09 μετά το πέρας της επίσκεψης εντός του φαραγγιού (και ενώ οι υπόλοιποι εκδρομείς γευμάτιζαν, συζητούσαν και ...χόρευαν στην πλατεία Αετορράχης) συνέχισε αθόρυβα την αποστολή της με οδηγό έναν Αετορραχίτη και την συνδρομή τεσσάρων Λυσσαρεωτών κατάφερε να προσεγγίσει την σπηλιά του Γιαννικούλια σε απόσταση ολίγων μέτρων.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 3/5/09 (και ενώ οι υπόλοιποι εκδρομείς βρίσκονταν καθ'
οδόν για την Αθήνα) η ομάδα διάνοιξε & επισήμανε μονοπάτι από την Παναγιά Λυσσαρέας
μέχρι το σπήλαιο, εξασφάλισε το επικίνδυνο σημείο πρόσβασης με μόνιμη περίδεση
σχοινιών και εξερεύνησε το σπήλαιο με επιτυχία.
Προσεχώς θα σας αποσταλεί λεπτομερής αναφορά περί του σπηλαίου Γιαννακούλια (12 πατώματα), ένα σπουδαίο μνημείο της νεώτερης ιστορίας της Γορτυνίας...
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς, Βασίλης Κ. Τουντόπουλος, εκ Λυσσαρέας (Μπουγιάτι)"
.
 
(Σ.Σ. Θερμά συγχαρητήρια από την ιστοσελίδα servou.gr στην σπηλαιολογική ομάδα και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορίες  για τη σπηλιά "Γιαννακούλια" και ότι άλλο σχετικό για το φαράγγι της Γκούρας).
*****
Περισσότερα για το φαράγγι μπορείτε να διαβάστε στα άρθρα:
.
1) Του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Σερβαίων κ. Ηλ.Χειμώνα με τίτλο
.
2) Του Ι. Χρονόπουλου από τους Αράπηδες με τίτλο
.
3) Της Ελένης Θανοπούλου από την Κοκκινοράχη με τίτλο
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )