Koimisi TheotokΌπως κάθε χρόνο στο χωριό μας Σέρβου έγινε και φέτος το δεκαπενταύγουστο με μεγάλη κατάνυξη η εορτή της μνήμης της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας μας, στον ομώνυμο προς τιμήν της περικαλή ιερό Ναό. Η συμμετοχή συγχωριανών μας ντόπιων και ξενιτεμένων ήταν ικανοποιητική αλλά συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια αισθητά μικρότερη που στο καφενείο η εξήγηση που δόθηκε ήταν αφενός τα πολλά πένθη για την πρόσφατη απώλεια πολλών πατριωτών μας, και αφετέρου η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Την προπαραμονή της εορτής κυρίες από το χωριό μας με την εποπτεία του ιεροψάλτη κ. Γιάννη Σχίζα, προέβησαν σε καθαρισμό του Ναού, τον σημαιοστολισμό του περιβάλλοντος χώρου, και το στολισμό του επιταφίου.

Την παραμονή έγινε μεγάλος κατανυκτικός εσπερινός με κατάμεστη την εκκλησία από κόσμο, χοροστατούντος του πανοσιότατου αρχιμανδρίτη κ. Θεοφύλακτου, ο οποίος από τον περυσινό εορτασμό καθιέρωσε στο τελετουργικό του εσπερινού να υπάρχει στολισμένος επιτάφιος με την επίχρυση επί υφάσματος εικόνα της Κοιμήσεως και να ψάλλονται τα εγκώμια της Παναγίας. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε περιφορά του επιταφίου μέχρι την Αγία Παρασκευή, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ανήμερα της γιορτής έγινε η θεία λειτουργία  από τον καλίφωνο αρχιμανδρίτη μας και τους ψαλτάδες Γιάννη Σχίζα, Κώστα Δάρα, Γιώργο Λ. Βέργο και Γιώργο Ι.Τρουπή. Μετά το πέρας της λειτουργίας ο κόσμος βγήκε στο προαύλιο όπου έγινε αρτοκλασία, και αντάλλαξαν ευχές.

Την παραμονή το βράδυ πολλοί πατριώτες κάθισαν στην πλατεία και γεύτηκαν ψητή γουρνοπούλα στο μαγαζί του Γιάννη Ρουσιά και μαγειρευτά κατσίκια στο μαγαζί του Νίκου Τρουπή.

Την μεθεπομένη της εορτής (17.8.2013) έγινε στη νέα κεντρική πλατεία και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας μουσικοχορευτική εκδήλωση, με συμμετοχή όλων σχεδόν των πατριωτών και φίλων που ήσαν στο χωριό. Τη μουσική με το συγκρότημα του κ. Δαλιάνη χρηματοδότησε ο Σύνδεσμος. Τα μέλη του ΔΣ και νέα παιδιά, που τον περασμένο χρόνο παρακολούθησαν μαθήματα χορού με δαπάνη του Συλλόγου, έσυραν πρώτοι το χορό και εντυπωσίασαν το κοινό με την συντονισμένη χορευτική τους απόδοση.

Τα τραπέζια γεμάτα με ωραία ψητά κρέατα, σαλάτες, τυριά κλπ που ο Σύλλογος είχε φροντίσει την προμήθειά τους μέσω κέτερινγκ. Το κρασί κόκκινο και λευκό έρρεε αύθονο, και ο χορός κράτησε βοηθούντος και του θαυμάσιου καιρού μέχρι τις 5 η ώρα το πρωί.

Της κυρίας εορτής προηγήθηκε στις 13 Αυγούστου παράσταση θεάτρου σκιών (Καραγκιόζη) στην πλατεία προς τέρψη των μικρών παιδιών, και στις 12 Αυγούστου ρεφενέ (όχι ακριβώς….) βραδυνή διασκέδαση με τοπικά εδέσματα και καλούδια που κάποιες καλές κυρίες συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια να ετοιμάζουν.

Ευχή μας είναι όλοι οι πατριώτες και γενικά όλος ο κόσμος να είναι καλά, και του χρόνου να μας αξιώσει ο Θεός να ξαναγιορτάσουμε τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού.

                  Εικόνες από το Πανηγύρι