Νίκου Γ. Παπαγεωργίου      
 
Στην εφημερίδα Γορτυνία διαβάσαμε κάποια νέα για το χωριό, που γράφει ο Ν.Γ.Π., στο φύλο του Σεπτεμβρίου. Τα αντιγράφουμε:
-Την παραμονή της Παναγίας τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία στην κατάμεστη εκκλησία, όπως και "ανήμερα".
-Φέτος η καρυδοπαραγωγή θα είναι μεγάλη. Ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες.
-Την Κυριακή 16/8 έγιναν δύο Γ. Συνελεύσεις: Του ιστορικού Συνδέσμου και η "Λαϊκή". Στην πρώτη προήδρευσε ο καθηγητής Ιατρ. Γ. Θ. Τρουπής που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να νικήσει την απροθυμία των συμπολιτών ν΄αποδεχθούν θέση στο ΔΣ. Στη Δεύτερη ΓΣ προήδρευσε ο επίτιμος Εφέτης Ι. Κ. Μπόρας. Μίλησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ι. Μ. Ρουσιάς
-Την Τρίτη 18/8ου πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική βραδιά με τραγούδια στην πλατεία με τον απέραντο ορίζοντα. Συντελεστές: Ο Κων. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔ κα Μ. Διαμαντοπούλου-Τρουπή και ο αντιδήμαρχος Γορτυνίας Π. Μητρόπουλος, καθώς προηγήθηκε προσφορά εδεσμάτων τοπικών-παραδοσιακών.
-Θείες λειτουργίες με αρτοκλασία έγιναν και στα ξωκλήσια: 30/6ου στον Άγιο Ανδρέα, 20/7ου στον Προφ. Ηλία, 26/7ου στην Αγία Παρασκευή. Όλοι οι κάτοικοι εκκλησιάστηκαν.
-Την 2αν Αυγούστου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερεμίας ήρθε και λειτούργησε ως απλός Ιερέας.
Όλο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, κάθε μέρα, το απόγευμα έριχνε καταρρακτώδη βροχή. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν το "σκορονέρι". Οι βροχές αυτές μαζί με το πολύ δροσερό κλίμα (κρύο) είχαν πολύ δυσμενή επίπτωση στις λίγες καλλιέργειες. Μείωσαν δραματικά την παραγωγή, όπως π.χ. του αμπελιού του κ. Ι. Παγκράτη στους Αράπηδες, αλλά και επιβράδυναν την ωρίμανση τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες.
-Το 80% των σπιτιών "άνοιξε". Κάποια για 6-7 ημέρες. Ήρθαν αρκετοί, όχι όμως συνέβαινε πριν 5-6 χρόνια. Πολύ ευχάριστη διαπίστωση το γεγονός ότι ήρθαν πολλοί νέοι και παρέμειναν αρκετά.
-Πέθανε και ετάφη στο κοιμητήριο Καλλιθέας ο εκ Σέρβου Ν. Η. Δημόπουλος. Επίσης πέθανε στην Αθήνα όπου και ετάφη η εκ Σέρβου Γ. Ι. Σχίζα (Σπανόγιαννη).
                                                                                                                                                                                        Ν. Γ. Π.
Σχόλια δικά μου.
     Κατ΄αρχάς, ως μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου (υποθέτω και όλων των μελών του ΔΣ) στον Ν. Γ. Π. που κάθε μήνα ανελλιπώς για πολλά έτη (δεν θυμάμαι από πότε) δημοσιεύει στην εφημερίδα Γορτυνία νέα από το χωριό και τους πατριώτες. Εκτός αυτού ως μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας γράφει επί 28 συναπτά έτη "ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΤΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ" ενημερώνοντας έτσι τους αναγνώστες της εφημερίδας για την προσωπικότητα και τη δράση του ελευθερωτή των Ελλήνων.
     Σχετικά με τις 2 συνελεύσεις που έγιναν στο χωριό: Για εκείνη του Συνδέσμου γράφτηκαν αρκετά στην ιστοσελίδα servou.gr και πρέπει να τονιστεί ξανά πως οι πατριώτες επέδειξαν την απαιτούμενη ωριμότητα και αποφεύχθη έτσι η διάλυση του Συνδέσμου, έστω και αν κάποια πράγματα άγγιξαν τα όρια του κανονισμού. Υπέρτερο αγαθό η διατήρηση του Συνδέσμου. Για τη λαϊκή συνέλευση εκείνο που εγώ κατάλαβα από τα λίγα που είπε ο πρόεδρος, είναι πως δεν υπάρχουν λεφτά και συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν έργα. Επομένως, αν θέλουμε να γίνει κάποιο έργο, αυτό μπορεί να γίνει μέσω του Συνδέσμου, αρκεί να υπάρχει ενεργός συμπαράσταση των πατριωτών.
      Μπορεί το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου ο καιρός να ήταν βροχερός, αλλά στη συνέχεια και μέχρι σήμερα θαυμάσιος. Συνεπώς να μη βιάζεστε να φεύγετε από το χωριό...
     Παρόλο που θεωρώ τον εαυτό μου "παλιότερο" τη λέξη "σκορονέρι" δεν την είχα ακούσει.
     Οι επισκέπτες φέτος στο χωριό δεν νομίζω πως ήταν πολύ λιγότεροι από πέρυσι. Τα αυτοκίνητα πάντως έφταναν σχεδόν μέχρι την Τρανηβρύση. Και μπορεί οι επισκέπτες να ήσαν λιγότεροι από άλλες χρονιές, η διάθεση όμως αρκετών πατριωτών για "δηλωτή" και "πρέφα" στο καφενείο του Ι. Ρουσιά στο ζενίθ, συχνά με ιαχές και πληθώρα "κοσμιτικών επιθέτων". Και του χρόνου.
Καλό χειμώνα

X.I.M


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.