ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Με µεγαλοπρέπεια έγινε και εφέτος το Μνηµόσυνο του Θ. Κολοκοτρώνη που οργανώνει κάθε χρόνο στις άρχές Φεβρουαρίου η Παγγορτυνιακή Ένωση, µε την παρουσία πολύ κόσµου.

Το Μνηµόσυνο εψάλη στον Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου (Καρύτση), την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, όπου εµίλησε ο lωάννης Βέργος εκ Σέρβου.
Ακολούθως εψάλη τρισάγιο στον ανδριάντα του έξω από την Παλαιά Βουλή, τηρήθηκε ενός λεmού σιγή και κατετέθησαν στεφάνια.
Έλαβε µέρος και η φιλαρµονική του Δήµου Αθηναίων, που παιάνισε τον Εθνικό Ύµνο.

Στη συνέχεια όλοι µετέβησαν στην παρακείµενη Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (σήµερα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), όπου εορτάστηκαντα 40 χρόνια ζωής και δράσης της Παγγορτυνιακής Ένωσης (1975-2015).
Ως γνωστόν η Παγγορτυνιακή Ένωση ιδρύθηκε το 1975 και το 24µελές Διοικητικό της Συµβούλιο αποτελείται υποχρεωτικά από δύο µέλη εξ εκάστου τέως Δήµου της Γορτυνίας.

Στο πρώτο Διοικητικό Συµβούλιο Πρόεδρος αναδείχτηκε ο δηµητσανίτης Γεώργιος Μαλλούχος και συµµετείχαν από τον τέως Δήµο Λαγκαδίων οι αείµνηστοι Κων. Πουλακίδας από τη Φτεριά και Ιωάννης Χούπας από το Λευκοχώρι, ενώ ο συµπολίτης µας Κων. Kαλότυχος ήταν Ιδρυτικό µέλος και µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Μετά από ένα σύντοµο χαιρετισµό του Προέδρου της Παγγορτυνιακής Παναγ. Πλέσσια, απηύθυναν θερµούς χαιρετισµούς οι παρόντες βουλευτές Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλίου, Κώστας Βλάσης, Οδυσσέας Κωνσταvτινόπουλος, και ο βουλευτής Γεώργιος Καρράς, της Ενώσεως Κεντρώων.
Επίσης χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήοου Πέτρος Τατούλης και ο Avτιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγ. Γιαννακούρας, όπως και ο Δήµαρχος Γορτυνίας lωάνν. Γιαννόπουλος.

Στη συνέχεια προβλήθηκε  ντοκυµανταίρ που είχε επιµεληθεί ο Γορτύνιος σκηνοθέτης Σωτήρης Λαµπρόπουλος, µε εικόνες από τη Γορτυνία και τη 40χρονη δράση της Παγγορτυνιακής. Αµέσως µετά έγινε η βράβευση µε τιµητικές πλακέτες των διατελεσάντων προέδρων της Παγγορτυνιακής Ένωσης.

Ετσι, τιµήθηκαν οι αείµνηστοι Πρόεδροι Γεώργιος Μαλλούχος από Δηµητσάνα (1975-1979) και Κων. Μπράµος από Χώρα (1979-1981), και οι εν ζωή Πρόεδροι Παναγιώτης Γιαννόπουλος από Όχθια (1981- 1989), Κων. Καλύβας από Κοντοβάζαινα (1989-1997), Χρήστος Δηµητρόπουλος από Βάχλια (1997-2001),Κωνσταντίνα Καραχάλιου από Ράχες (2001-2005) και ο συµπολίτης µας, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσµου µας, Ηλίας Γιαννικόπουλος (2005-2009).

Ακολούθησε θαυµάσια οµιλία του συµπολίτη µας Ηλία Γιαννικόπουλου, που αναφέρθηκε διεξοδικά στην πλούσια δράση της Παγγορτυνιακής Ένωσης, που την έχει καταστήσει ένα από τα γνωστότερα πατριωτικά σωματεία σε όλη την Πελοπόννησο και όχι µόνο.
Ο οµιλητής αναφέρθηκε στο ιστορικό της γένεσης της Παγγορτυνιακής και στη λαµπρή 40χρονη διαδροµή της, καθώς και στην προσφορά της στην ανάδειξη και επίλυση των προβληµάτων της Γορτυνίας και στην προβολή της ιστορίας και παράδοσής της.
Εντυπωσιακή ήταν η αναφορά στα σηµαντικότερα πεπραγµένα της Παγγορτυνιακής Ένωσης.
Θερµά χειροκροτήµατα εκάλυψαν την ωραία, χειµαρρώδη και διαφωτιστική οµιλία του συµπολίτη µας.

Η σεµνή γιορτή έκλεισε µε δηµοτικούς σκοπούς που έπαιξε στο σαντούρι της η νεαρή Γορτύνια καλλιτέχνης Νιόβη Τζαβέλλα από τις Ράχες.

Το πρόγραµµα παρουσίασε η δηµοσιογράφος Πέννυ Καλύβα, διευθύντρια της εφηµερίδας «Γορτυνία» και Γεν. Γραµµατέας της Παγγορτυνιακής.
Στην τελετή παρέστησαν πολλοί επίσηµοι και πλήθος κόσµου.

 

 

(Αναδημοσίευση από την ΗΧΩ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ.)

Στην εκδήλωση από το Σύνδεσμο Σερβαίων παρέστησαν ο πρόεδρος κ. Γιάννης  Μπόρας και ο ταμίας κ. Γιάννης Στ. Βέργος.

 

 Ομιλία ταμία Συνδέσμου Σερβαίων για Θεόδωρο ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗ

 


 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )