.

Δεκαπ.2020α
Δεκαπ.2020β
Δεκαπ.2020γ
 Δεκαπ.2020δ
 Φωτογραφίες από τη θεία λειτουργία,
την ημέρα της Παναγίας στο χωριό. 

Ο φετινός Αύγουστος στο χωριό μας ήταν αλλιώτικος από τους προηγούμενους, όπως άλλωστε σε όλη τη χώρα και σε όλον τον κόσμο.


Η κύρια αιτία είναι γνωστή, και έχει σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, που μαστίζει την ανθρωπότητα από τα τέλη του 2019. Στη χώρα μας, πάντως, τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά, όσο σε άλλες χώρες, αφού έγκαιρα λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα.

Επίσης, στη δική μα περιοχή, στην Αρκαδία τα κρούσματα είναι ελάχιστα (στο σύνολο της χώρας, τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες είναι κοντά στα 250 ημερησίως, οι διασωληνωμένοι σήμερα είναι 30, το σύνολο των θανάτων σχεδόν 240 και το σύνολο των κρουσμάτων περί τις 8.000).

Λόγω κορωνοϊού, λοιπόν, στο χωριό μας αναβλήθηκαν φέτος οι προγραμματισμένες από το Σύνδεσμο εκδηλώσεις και οι κάτοικοι (επισκέπτες και μόνιμοι) κρατούσαν συνήθως κάποιες αποστάσεις μεταξύ τους, φορούσαν μάσκες (κυρίως στην εκκλησία) και ασφαλώς έπλεναν τα χέρια τους και χρησιμοποιούσαν αντισηπτικά.

Χειραψίες και αγκαλιές πολύ σπάνια!

Για τον ίδιο λόγο, πολλοί πατριώτες δεν έβγαιναν τις ημέρες της Παναγίας στην πλατεία και απέφευγαν να καθίσουν στα μαγαζιά του χωριού.

Οι νεολαίοι, πάντως, κυκλοφορούσαν άνετα στο χωριό και …ήσαν πάρα πολλοί φέτος, γεγονός που μας χαροποιεί πάρα πολύ. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ευχάριστο είναι το γεγονός πως οι νέοι όχι μόνο χρησιμοποίησαν το Πολιτιστικό Κέντρο για τις νεολαιίστικες εκδηλώσεις τους, αλλά το περιποιήθηκαν σε καθαριότητα και αρχειοθέτηση των βιβλίων και λοιπών αντικειμένων.   Μπράβο τους. Το μέλλον τους ανήκει και όσοι δούλεψαν και πρόσφεραν για τη δημιουργία αυτού του ΠΚ χαίρονται ιδιαίτερα.

Την παραμονή έγινε ο καθιερωμένος εσπερινός με αρτοκλασία, χωρίς όμως λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί παρακολούθησαν τη λειτουργία από το προαύλιο του Ναού, όπου είχαν τοποθετηθεί καρέκλες.

Το ίδιο έγινε και ανήμερα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Πάντως, το βράδυ της παραμονής τα τραπέζια και των τριών μαγαζιών της πλατείας γέμισαν από πατριώτες. Σε αυτό βόηθησε και ο καλός καιρός που μπορούσε κανείς κα καθίσει και χωρίς μπουφάν το βράδυ! Πολλοί πήραν πακέτα με γουρνοπούλα και βραστό και γιόρτασαν στα σπίτια τους.

Σουβλάκια πάντως, βραστό και συμπληρώματα από το χωριό κάθε βράδυ μπορούσε κανείς να βρει στα μαγαζιά, που λίγο-πολύ ήσαν γεμάτα. Όσο για τα τσίπουρα και λοιπά «συμπαρομαρτούντα» η διαδικασία άρχιζε από το πρωί…

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο γεγονός τον φετινό Αύγουστο στο χωριό ήταν οι πολλές σφήκες που κυκλοφορούσαν παντού και πολλοί …δέχτηκαν τα τσιμπήματα τους. Κάποιος είπε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χελιδόνια που τρώνε τις σφήκες έφυγαν νωρίς φέτος, και έτσι αφέθηκαν αυτές να κυκλοφορούν …ελεύθερες.

Χρόνια πολλά και του χρόνου χωρίς κορωνοϊό.

Δεκαπ.2020πλατεία
Παρέα πατριωτών υπό τη σκιά του πλατάνου της πλατείας.
Από δεξιά ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Τρουπής
δίπλα η σύζυγός του Ελένη και στη συνέχεια οι κυρίες
Μαρία Μαραγκού,  Ευγενία Σαββόγλου,
Κανέλλα Βέργου
και στην άκρη αριστερά ο Θ. Βέργος

Χ. Ι. Μαραγκός

ΥΓ. Σε επόμενο άρθρο θα δημοσιεύσω  πρόσφατες φωτογραφίες  ...από τη «γαιδουροκυλίστρα» μέχρι το «σωρό της γριάς».