Μάης 1961.

Ήμουνα μαθητής στη 8η τάξη του Γυμνασίου Λαγκαδίων και είχα την τύχη να έχω καθηγητή  στο μάθημα της Φυσικής και Χημείας τον καλοκάγαθο και πολύ σεβαστό μακαρίτη Ανάστο Μποκή.

Στη διάρκεια του μαθήματος Φυσικής μιας ανοιξιάτικης ημέρας ο καθηγητής μας άνοιξε το παράθυρο της σχολικής αίθουσας, και από την διδασκαλική έδρα έστρεψε το πρόσωπό του προς τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Κρανιά, και για αρκετά λεπτά της ώρας ατένιζε ρομαντικά την ανθισμένη φύση, σαν αφηρημένος – διαλογιζόμενος , θα έλεγα.

Απότομα λες και συνήλθε από κάποια άλλη διάσταση, συνειδητοποίησε ότι ήταν στην έδρα, (έτσι το έχω καταγράψει στη μνήμη μου) και κοιτάζοντας μας, εκτός του μαθήματος της Φυσικής, και ξεκάρφωτα θα έλεγα, μας είπε τα εξής :

"Ακούστε παιδιά, σήμερα που υπάρχει ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους δεν πρέπει να ανησυχούμε. Σύντομα σε 20 – 30 χρόνια η Ρωσία και Αμερική θα έρθουν πολύ κοντά σαν σύμμαχοι, και ο κομουνισμός δεν θα διαρκέσει πολύ.

Να θυμόσαστε παιδιά, δύο θα είναι οι μελλοντικοί παγκόσμιοι κίνδυνοι. Ο  Κίτρινος κίνδυνος που θα είναι η Κίνα που κάποια μέρα θα αναπτυχθεί και θα ζητά ζωτικό χώρο, και ο δεύτερος και πολύ σοβαρός κίνδυνος είναι «Ο Μουσουλμανικός κίνδυνος». Κάποια ημέρα όλη η Βόρειος Αφρική μέχρι Συρία Ιράκ και Αραβική Χερσόνησος θα εξεγερθούν" .

Θυμήθηκα τα λόγια του Ανάστου Μποκή με αφορμή τα όσα συγκλονιστικά γεγονότα συμβαίνουν στις μέρες μας με τον όντως «Ασύμμετρο Μουσουλμανικό κίνδυνο», στη Γαλλία και στην πτώση του Ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά, καθώς και τόσες άλλες αγριότητες.

Όλα αυτά μας τα έλεγε ο καθηγητής μας μήνα Μάιο του 1961 και τον Αύγουστο του ιδίου έτους ο Ρώσος πρόεδρος Κρουτσώφ στον πρεσβευτή μας στη Μόσχα εδήλωνε:

«Δεν θα διστάσω όμως να δώσω διαταγήν εις τους  στρατιωτικούς μου όπως επιτεθούν κατά των βάσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αι οποίαι ευρίσκονται εις την Ελλάδα και φυσικά ούτοι δεν θα φεισθούν ούτε των ελαιώνων, ούτε της Ακροπόλεως και άλλων ιστορικών μνημείων της Ελλάδος.»

Θοδωρής Γ. Τρουπής (Γκράβαρης)                          19.11.2015

   


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )