Γιάννης Ηλ. Χρονόπουλος

Όταν οι καλοπροαίρετες και δημιουργικές σκέψεις μετουσιώνονται σε έργο, τότε λέμε ότι κάτι θετικό με προοπτική γίνεται, το οποίο θα δώσει πνοή στην περιοχή που τόσο το έχει ανάγκη. Από χρόνια είχα την επίμονη ιδέα ότι σε αυτή την περιοχή κάτι πρέπει να γίνει, (είχα κάνει κάποιες αναφορές) από τα τόσα πολλά που λείπουν. Από ότι φαίνεται από τα πράγματα αυτή την ανησυχία την είχαν πάρα πολλοί πατριώτες αλλά και συγχωριανοί της γύρω περιοχής, ώσπου από κοινού ίδρυσαν τον φορέα που θα γίνει το εφαλτήριο για πάρα πολλές δραστηριότητες. Ο φορέας αυτός είναι ο Φυσιολατρικός  Όμιλος «Η Γκούρα Ηραίας».

goura_apo_arapides
Η Γκούρα, όπως φαίνεται από την Αραπαίικη βρύση. Το μέρος αυτό λέγεται "Κροϊτήμα" και είναι πολύ γραφικό. Υπάρχουν τεράστια πλατάνια και μια πλούσια πηγή με νερό τόσο κρύο που παγώνει τα δόντια. Εκεί πότιζαν και "στάλιζαν" τα κοπάδια τοιυς οι Αραπαίοι, Σαρακιναίοι και μερικοί Ψαραίοι. Τώρα το νερό το έχει πάρει η Λυσσαρέα για την ύδρευση του χωριού.

Η Γκούρα ως φυσικός χώρος ήταν για τα χωριά της περιοχής, τα οποία έχουν και οπτική επαφή μεταξύ τους, το σημείο αναφοράς, αφού από εκεί εξαρτιόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος οι δραστηριότητες τους για την βιοποριστική κατάσταση τους. Απλώς ενδεικτικά κάνω κάποιες αναφορές: Πότιζαν τα κοπάδια τους, απολάμβαναν τον ίσκιο κάτω από τα πλατάνια για κάποιες ώρες το μεσημέρι, έκαναν τις κοινωνικές τους σχέσεις, έφτιαχναν καμίνια για ασβέστι, είχαν νερόμυλους για τα δημητριακά, ακόμη ήταν χώρος για ψήσιμο κλεμμένων αμνοεριφίων από τους ειδικούς. Στα περάσματα, στα γεφυράκια, στις πηγές κατά παράδοση υπήρχαν μύθοι, στοιχειά, φαντάσματα, νεράιδες. Όπου ζωτικός χώρος, κάτι κρατάει. Και όλα αυτά υπήρχαν για ιδιαίτερους λόγους.

Η υπερεκμετάλλευση της Γκούρας από τους χωρικούς της γύρω περιοχής είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φυσική της ομορφιά και δυναμική, σταδιακά όμως οι χωρικοί έφυγαν και μετά από κάποια χρόνια, σιγά-σιγά η Γκούρα επανήλθε στη φυσική της κατάσταση. Φύλακας-άγγελος της θα είναι ο ομώνυμος Φυσιολατρικός Όμιλος. Με κάποια έργα υποδομής και με ορθολογιστική διαχείριση όπως προβλέπεται, η Γκούρα θα γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη γύρω περιοχή αλλά και για τον ευρύτερο χώρο και τους γύρω Νομούς. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και άμεσα.

Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να δεχθούμε με ενθουσιασμό τον φορέα και να τον βοηθήσουμε -ο καθένας με τον τρόπο του- στις δραστηριότητες του. Εάν κάποιοι δεν μπορούν, τουλάχιστον να μη γίνονται εμπόδιο, αφού πρόκειται για ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της ίδιας της μάνας φύσης, όπως λέει ο ποιητής.

Καρπούς χαρίζει η μάνα γη, τη μάνα γη δοξάστε

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.