ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 

στα Σερβιωτόπουλα και σε όλους τους μαθητές/τριες στις Εισαγωγικές  Εξετάσεις για τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.
 Μεγαλώνουν τα παιδιά μας και σκεφτόμαστε τι κάναμε  σωστό ή λάθος. Υπάρχει τέλειος γονιός ή τέλειος δάσκαλος; Πώς μπορούμε να βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύσσουν παράλληλα με την Νοημοσύνη και τη Συναισθηματική Νοημοσύνη τους, και να ελέγχουν το συναίσθημά τους;
 
Ως Συναισθηματική Νοημοσύνη ορίζεται  η  ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει. Επίσης, είναι η ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων γύρω του, και να χειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δικά του συναισθήματα όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. 
 
Παραθέτω απόσπασμα από το ebook "Αναγνώριση, Έκφραση & Ρύθμιση Συναισθημάτων" Εκδ. upbility.
 
Τα παιδιά συχνά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το συναίσθημα ή να το συνδέσουν με την ενεργοποίηση της εκδήλωσης του. Την ίδια στιγμή που εκπαιδεύουμε τα παιδιά να κατονομάσουν το συναίσθημα, είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να το συνδέσουν με ένα συγκεκριμένο γεγονός. Αυτή η διαδικασία τότε γίνεται πιο εύκολη.
Τέσσερα βήματα αναγνώρισης  συναισθημάτων:
🟥Προσδιορισμός του συναισθήματος του παιδιού: Για παράδειγμα “Νίκο φαίνεσαι φοβισμένος”.
🟥 Σύνδεση του συναισθήματος κατά την εκδήλωση: Για παράδειγμα "Ίσως φοβάσαι επειδή το παιχνίδι είναι καινούριο για σένα”.
🟥Επικύρωση του συναισθήματος ότι είναι εντάξει: Για παράδειγμα «Είναι φυσικό να αισθάνεσαι φόβο, όταν προσπαθείς κάτι νέο!"
🟥Καθησυχασμός: Για παράδειγμα "Άφησέ με να σε βοηθήσω. Μόλις το κάνουμε μαζί, θα γίνει πιο εύκολο και λιγότερο τρομακτικό. "
 
Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου
των Απανταχού Σερβαίων Γορτυνίας Αρκαδίας,
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» 1922,
η γραμματέας, Ελένη Κ. Μπόρα

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.