Ο Αραπαίος "βουλευτής". Άλλη του προξενέψανε και άλλη του δώσανε για νύφη.

Αθανασία θ. Χειμώνα-Γκούτη
 
Θεόδωρος Κ. Χρονόπουλος: Ο "Βουλευτής"
 
Xronopoulos_Th_Bouleutis
Τον έλεγαν "βουλευτή" γιατί σε κάποιες εκλογές είχε θέσει υποψηφιότητα, αλλά δεν εξελέγη. Καταγόταν από τους Αράπηδες, το σόι των Χρονοπουλαίων και πρέπει να είχε γεννηθεί στη δεκαετία του 1880. Ήταν πρωτότοκος γιος του Κωσταντή (του Ηλία), που είχε ένα γιο ακόμη (Γιώργη, 1892-1945)  και 3 κόρες (Δήμητρα, Σταυρούλα και Μαρίνα).
Ήταν πρώτος ξάδερφος του πατέρα μου Θοδωρή Χειμώνα και θυμάμαι που είχαμε τη φωτογραφία του στο σπίτι μας! Το σπίτι τους ήταν αυτό που έχει σήμερα ο Μήτσιος ο Χειμώνας.
.
Ο Θοδωρής πήγε ένα διάστημα στην Αμερική και όταν γύρισε πολιτεύθηκε αλλά, όπως έλεγαν τότε,  πήρε μόνο το δικό του ψήφο.
.
Στο "βουλευτή" λοιπόν προξένεψαν μια κοπέλα από του Σέρβου, που ήταν αδερφή του Γ. Δημόπουλου (Σιώκου). Ο Σιώκος είχε 4 αδέρφια (Χρήστο, Γιάννη, Ηλία, Κώτσιο) και 2 αδερφές (Ελένη και Φεβρωνία). Του άρεσε η κοπέλα και έτσι συμφώνησε να παντρευτούνε. Ο γάμος έγινε το βράδυ στο σπίτι (συνηθιζόταν εκείνη την εποχή), με τα καθιερωμένα γλέντια.
.
Το πρωί που φώτισε βλέπει ο γαμπρός με έκπληξη ότι η νύφη δεν ήταν η Ελένη που είχε δει και του άρεσε, αλλά η αδερφή της η Φεβρωνία, που ήταν άσχημη, γιατί είχε παραμορφωμένο κάπως πρόσωπο, από κάποια  ανωμαλία στο χείλος (λαγόχειλο το λένε;). Διαμαρτυρήθηκε ο δυστυχής γαμπρός για αυτά που συνέβησαν, αλλά του "πέσανε όλοι απάνω" πως εξέθεσε τάχα την κοπέλα και τι θα πει ο κόσμος και διάφορα τέτοια... Τι να κάνει και αυτός, υποχώρησε και πήρε τη νύφη στο σπίτι.
.
 Όμως ο τόπος δεν τον χώραγε στους Αράπηδες και αφού έμειναν  λίγο διάστημα εκεί, έφυγαν  για τη Μεσσηνία. Λένε πως εκεί έμεναν σε μια ξύλινη παράγκα που κάποια στιγμή πήρε φωτιά και ο "βουλευτής"κάηκε.
.
 Η Φεβρωνία γύρισε στου Σέρβου και έμενε πότε στο πατρικό της σπίτι και πότε σε συγγενείς. Κάποια περίοδο έμενε μόνη της στο σπίτι ιδιοκτησίας σήμερα Ηλία Βέργου, που ήταν του Μαρίνη Στρίκου και ήταν μισοτελειωμένο, χωρίς  κουφώματα. Ζούσε με τη βοήθεια των δικών της και του κόσμου, κάνοντας θελήματα πότε εδώ και πότε εκεί και κανένα μεροκάματο στα χωράφια.
Λέγανε πως ήταν από τις ποιό χαρακτηριστικές κουτσομπόλες του χωριού.
Η αδερφή της η Ελένη παντρεύτηκε στα Σχιζαΐικα και πήρε τον Κ. Πετρούλια.
 

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.