Τα Τελευταία Νέα

Σέρβου-Μάιος 2017. Μια βόλτα στο Πάνω Χωριό.

 

Σάββατο μεσημέρι, μια ανοιξιάτικη μέρα, λίγες ώρες πριν φύγω από το χωριό για το …κλεινόν άστυ. Σκέφτηκα πως θα μου ήταν ευχάριστο και τονωτικό συγχρόνως να κάνω μια βόλτα στο πάνω χωριό, αφού εκεί έζησα τα παιδικά μου χρόνια (τα 10 πρώτα χρόνια της ζωής μου) και έχω  χιλιάδες αναμνήσεις, αποθηκευμένες στο βάθος του μυαλού μου.

Βγαίνοντας από το σπίτι μου (στο κέντρο του χωριού) βλέπω στη «Ράχη» τον Ηλία. Μετά χαράς δέχτηκε την πρότασή μου να με συνοδεύσει στη βόλτα, πράγμα που με έκανε να αισθανθώ πολύ πιο ωραία.

Πήραμε λοιπόν το δρόμο κάτω από το Ναό της Κοίμησης της  Θεοτόκου, περάσαμε το ιατρείο και το Πολ. Κέντρο και φτάσαμε στη διασταύρωση προς το κάτω χωριό, εκεί που παλιά ήταν η βρύση «Λεύκος», η οποία δυστυχώς καταστράφηκε με την κατασκευή του δρόμου. Κοιτάζοντας προς τα πίσω είδαμε τη δυτική πλευρά του χωριού και το υπέροχο έργο τέχνης-δημιούργημα του Συνδέσμου, τον Ι. Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ προς τα νότια πρόβαλαν τα «Κουτσαντραίικα» σπίτια.   Μπροστά μας  ήταν το νεκροταφείο, λαμπερό και περικυκλωμένο από πλούσια βλάστηση, ενώ προς νότια και πριν από αυτό υπήρχε ένα μικρό  θερμοκήπιο του Ι.Σ., όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

a-dyt.pleyr.xvr.

b-nekrot.Λίγα μέτρα πιο πέρα και πριν το νεκροταφείο συναντήσαμε από τη δεξιά πλευρά τη γνωστή σε όλους τους πατριώτες «λιμνίτσα».  Είναι μια πέτρινη γούρνα  με λίγο τρεχούμενο νερό, στο επίπεδο του δρόμου, που χρονολογείται πάνω από έναν αιώνα, μπορεί και από την πρώτη περίοδο που κατοικήθηκε η περιοχή (ποιός ξέρει;). Η βρυσούλα αυτή εξυπηρετούσε (και σήμερα εξυπηρετεί) πολύ στο πότισμα των ζώων, γιατί είναι σε χαμηλό επίπεδο. Επί πλέον είναι σημαντικό πως σε αυτή τη βρυσούλα έπλεναν -οι γιαγιάδες συνήθως- τα κόκαλα των δικών τους  ανθρώπων, όταν τα «έβγαζαν» από τον τάφο στο νεκροταφείο (και συχνά μοιρολογούσαν, θυμάμαι), για να τα βάλουν στη συνέχεια στον «κοκκαλιάρη» (έτσι έλεγαν τότε το οστεοφυλάκιο).  Η βρύση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ένα ιστορικό μνημείο για το χωριό μας και καλό θα ήταν αν μπορούσε να  επισκευασθεί και κάπως να  συντηρηθεί. Ο Σύνδεσμος θα προσπαθήσει να κάνει κάτι, έστω και πολύ λίγο.


c-limnitsa

d-osteof. Μετά τη «λυμνίτσα» επισκεφτήκαμε  το νεκροταφείο,  στο μέσον περίπου του οποίου βρίσκεται ο ιστορικός Ι. Ναός των Αγίων Θεοδώρων.  Αριστερά στην είσοδο βρίσκεται το οστεοφυλάκιο, που πραγματικά εντυπωσιάζει η καθαριότητα και η τάξη που επικρατεί στο χώρο αυτό. Σημαντική δουλειά, όπως λένε, έκανε ο προ-προηγούμενος παππάς του χωριού. Σε κάθε περίπτωση αξίζουν συγχαρητήρια, σε όσους επιμελήθηκαν του χώρου αυτού και συνεχίζουν να τον φροντίζουν, καθώς και όλο το νεκροταφείο «Μπουλούτσου» του χωριού μας. Ιερό χρέος  σε όσους βρίσκονται εκεί και μνημόσυνο σε όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του και δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Μετά το νεκροταφείο φτάσαμε στη «γαϊδουροκιλίστρα», μια εξαιρετική πλατεία, που στο πάνω μέρος υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, ενώ στην κατηφοριά από την κάτω πλευρά, οι πατριώτες πετούσαν στο παρελθόν διάφορα άχρηστα αντικείμενα. Επειδή το σκουπιδιάρικο μαζεύει πλέον όλα τα   σκουπίδια, καλό είναι όλοι να αφήνουμε ότι άχρηστο έχουμε  στους κάδους, ώστε να μη μολύνεται το περιβάλλον.  Στο οπτικό μας πεδίο προς τον Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου (δημιούργημα του Γ. Χ. Παπαγεωργίου) είδαμε με απογοήτευση το μισογκρεμισμένο εικονοστάσι του Αγίου Ανδρέα. Ας το βάλει και αυτό ο Σύνδεσμος στο f-nekrotaf.πρόγραμμά του. e-gaidourok.Από τη «γαϊδουρικιλίστρα» στρίψαμε δεξιά προς τη βρύση «δημοκοίτης».  Από εκεί είχαμε μια υπέροχη πανοραμική εικόνα του νεκροταφείου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Επειδή πριν κάποια χρόνια είχε τεθεί ως ερώτημα η χωρητικότητα του νεκροταφείου, οι πληροφορίες λένε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού πάρα πολλοί τάφοι είναι κενοί, στον χώρο νότια του Ναού.  Με την ευκαιρία αξίζει να αναφερθεί πως μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων του Δήμου Γορτυνίας, δεν υπάρχει μέχρι τώρα πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για όσους έχουν τάφο στην περιοχή.

Η ιστορική και περίτεχνη για την εποχή της βρύση «δημοκοίτης», που υδρευόταν όλο το πάνω χωριό, στέκεται αγέρωχη και υπερήφανη εκεί, όπως την έχτισαν οι πρόγονοί μας, με εμφανή όμως τα σημεία φθοράς του χρόνου. Αμέτρητες οι φορές που τα παιδιά του πάνω χωριού κουβαλούσαμε νερό με τα «κάθηκα» και πηγαίναμε να ποτίσουμε τα «ζωντανά». Αναμφισβήτητα αποτελεί μνημείο για το χωριό μας και το ΔΣ του Συνδέσμου μας έχει αποφασίσει να κάνει μια στοιχειώδη συντήρηση, αφού στην πλευρά πάνω από την κορύτα υπάρχει μια βαθειά ρωγμή και η πλευρά προς τη «γαϊδουροκυλίστρα» δεν φαίνεται και πολύ ανθεκτική.  

g2-dhmokitis

h-kooim.theot.Φεύγοντας από τη βρύση ανηφορίσαμε προς τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ το βλέμμα μας χανόταν στα ανατολικά, αγναντεύοντας  τον ατέλειωτο ορίζοντα με την πλούσια βλάστηση και τις δασώδεις περιοχές, από το «παλιόκαστρο», το «Σερβόβουνο», τον «Αρτοζήνο», «το χαλασμένο βουνό» και προς τα δυτικά μέχρι το «Κατάκολο». Ο Ι. Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, με το επιβλητικό καμπαναριό, προβάλει υπερήφανα στο κέντρο του χωριού και θυμίζει σε όλους μας, τους αγώνες και τις θυσίες των πατριωτών να γίνει αυτό το υπέροχο πέτρινο δημιούργημα, από την εποχή ίδρυσης του Συνδέσμου το 1922 μέχρι σήμερα. Κάτω από το Ναό εντυπωσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο, δημιούργημα και αυτό του Συνδέσμου (σε συνεργασία με το Δήμο Ηραίας). Επειδή ο Σύνδεσμος μας υπήρξε ο βασικός Φορέας αυτών των έργων  καθώς και πολλών άλλων  στο χωριό, είναι κρίμα να τον αφήσουμε τώρα να αδρανοποιηθεί ή και ακόμη χειρότερα να διαλυθεί. Όλοι έχουμε χρέος να τον στηρίξουμε, έστω και με τον καλό μας λόγο, καθένας βέβαια στο μέτρο των δυνατοτήτων του και του βαθμού της συλλογικής του συνείδησης. Η όποια αρνητική κριτική (άμεσα ή έμμεσα), με τα σημερινά συλλογικά δεδομένα, οδηγεί μια ώρα αρχύτερα τον ιστορικό μας Σύνδεσμο σε αδιέξοδο.  

.

Από τα πρώτα σπίτια του πάνω χωριού είδαμε να επισκευάζεται το σπίτι κληρονόμων Αθ. Ν. Μαραγκού και πριν το σπίτι κληρονόμων «Ζευκιλή» (Λιατσόπουλου) είδαμε πολλά …παλούκια σε έναν κήπο. Πράγμα που μαρτυρεί, μαζί και με τα θερμοκήπια, πως οι πατριώτες …δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν το χωριό.

i-athan.marag.

g-zeukiliΣτη συνέχεια φτάσαμε στη διασταύρωση που αριστερά οδηγεί προς τα εξωκλήσια Αγιαντριά και Αγιολιά και προς την Κουκουλίστρα και δεξιά προς το κέντρο του χωριού και την τρανηβρύση.  Από εκείνο το σημείο αγναντέψαμε βόρεια και αριστερά το νεόχτιστο πέτρινο σπίτι του Ι. Παναγόπουλου (προέδρου ΓΣΕΕ), που κυριολεκτικά βρίσκεται μέσα στο δάσος, ενώ δεξιότερα και πιο χαμηλά προβάλλει εντυπωσιακά μέσα σε χωράφι το επίσης νεόχτιστο πέτρινο σπίτι της Φανής του Γιαννάκου Τρουπή.

l-GSEE

k-fanisIMG 2795Κατηφορίζοντας προς το κέντρο και με θέα του χωριού  «εκ των άνω», φτάσαμε στη διασταύρωση του σπιτιού του Κ. Παναγόπουλου (του ευχόμαστε «περαστικά του»). Από εκεί είδαμε αριστερά νέο θερμοκήπιο στον κήπο κληρονόμων «Σιώκου» (Δημόπουλου) και λίγο πιο κάτω να γίνονται εργασίες κατασκευής του νεόχτιστου σπιτιού του Πέτρου Κουτσανδρέα.

m-siokou

n-petrou

Στη συνέχεια ανηφορίσαμε το δρόμο προς τον ιστορικό  Ι. Ναό της Ζωοδόχου Πηγής (κατασκευή το 1872, από τον Φ. Δάρα, δισέγγονο του οπλαρχηγού της επανάστασης Φ. Δάρα). Πριν το Ναό αριστερά, προβάλλει το ανακαινισμένο παλιό σπίτι κληρονόμων Γ. Τερζή και πιο πρίν από τη δεξιά πλευρά, το νεόχτιστο πέτρινο σπίτι του Ν. Π. Βέργου, στο σημείο που ήταν παλιά το σπίτι του δάσκαλου Β. Δάρα.

p-terzi

pa-markouΑπό τον περίβολο του Ναού θαυμάσαμε το διατηρητέο αυτό μνημείο με την πλούσια ιστορία και παράδοση. Θα ήταν ευχής έργο αν το Εκλ. Συμβούλιο (και με τη συνδρομή του Συνδέσμου) μπορούσε να φωταγωγήσει το Ναό και τον παρακείμενο βράχο, ώστε το καλοκαίρι οι παραθεριστές να απολαμβάνουν ένα υπέροχο θέαμα. Από την νότια πλευρά του Ναού φαίνεται ο κεντρικός δρόμος,  πολλά  σπίτια του κάτω χωριού και δεξιά προβάλλει εντυπωσιακά ο τρούλος και το καμπαναριό του Ναού της Ζ. Πηγής.

s-plakostr.

t-papanastasiΦεύγοντας από το Ναό κατηφορίσαμε το ωραίο πέτρινο πλακόστρωτο που έγινε πριν 2 χρόνια από τον πρόεδρο Ι. Ρουσιά και φτάσαμε στο κεντρικό δρόμο, όπου αριστερά ο δρόμος οδηγεί προς Τρανηβρύση, ενώ δεξιά φαίνεται το σπίτι του αείμνηστου «Παπαναστάση», στη συνέχεια άλλα σπίτια της πλατείας και στο βάθος ο Ναός Κ. Θεοτόκου. Πήραμε αυτό το δρόμο και σε λίγα μέτρα πιο πέρα, φτάσαμε στο σημείο που ξεκινήσαμε τη βόλτα. Καθίσαμε στο τραπεζάκι απέναντι από το μαγαζί του Ν. Λιατσόπουλου και ήπιαμε δύο τσιπουράκια, «χορτασμένοι» τόσο από την υπέροχη και σπάνια  θέα του χωριού μας, όσο και από τα πολλά συναισθήματα που αυτή η βόλτα μας έκανε να νοιώσουμε.

Δύο ώρες μετά αναχώρησα για την Αθήνα με ανάμεικτα συναισθήματα και με συντροφιά το φίλο μου Α. Α.

Ένα υπέροχο ταξίδι, που δεν κατάλαβα πότε πέρασε η ώρα…   

.


Σέρβου, Μάιος 2017: 1. Αγναντεύοντας από τη «Ράχη»

 

Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου βρέθηκα για μια βδομάδα στο χωριό. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθώ τα παλιά, να φέρω ξανά στο μυαλό μου αναμνήσεις του τόπου μας από τότε που ήμουνα παιδί,  να αγναντέψω από τη «Ράχη», να ζήσω από κοντά το χωριό  μια περίοδο που δεν είχε παραθεριστικό κόσμο, να πάω στο πανηγύρι στους Αράπηδες και να βγάλω κάποιες φωτογραφίες. 

Ο καιρός τα είχε όλα. Από αρκετή ζέστη μερικές μέρες, μέχρι βροχή και καταχνιά κάποιες άλλες. Πάντως το βράδυ χρειαζόταν κανείς αρκετές κουβέρτες για να κοιμηθεί.

.

AGNANTa-Lesia AGNANTaa-anatolika
 "Λεσιά". Το πιο πάνω σημείο που ενώνεται το Παλαιόκαστρο
   με το Σερβόβουνο. 
 Σπίτια στην ανατολική πλευρά του χωριού. Στο βάθος
διακρίνεται το Σερβόβουνο

..

Σκέφτηκα να γράψω  λίγα λόγια γι αυτή μου την επίσκεψη, επειδή πιστεύω πως θα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα  κάποιους πατριώτες που δεν τους είναι εύκολο να επισκεφθούν το χωριό τέτοια περίοδο. Επίσης μπορεί στο απώτερο μέλλον να αναζητήσουν κάποιοι στοιχεία, για το χωριό καταγωγής των …προγόνων τους.  

Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει αυτή την εποχή στο χωριό είναι η απέραντη φυσική ομορφιά, με την οργιώδη βλάστηση να έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα. Το δεύτερο εξ ίσου σημαντικό είναι πως όλα σχεδόν τα σπίτια στο χωριό είναι συντηρημένα και αρκετά επισκευάζονται και αναπαλαιώνονται. Το τρίτο που εντυπωσιάζει αρνητικά είναι πως οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι πια πολύ λίγοι (περί τους 25). Πλέον αυτών και 2 Αλβανικής καταγωγής, ο μεγάλος και ο μικρός «Μήτσος». Όμως τα σαββατοκύριακα και τις αργίες αρκετοί πατριώτες επισκέπτονται το χωριό και έτσι υπάρχει κάποια κίνηση. Να σημειωθεί ακόμη πως κάποιοι πατριώτες επιλέγουν το χωριό για να κηδέψουν τους νεκρούς τους και να κάνουν μνημόσυνα, πράγμα που δημιουργεί κάποια επιπλέον κίνηση στο χωριό.  

AGNANTb-Servovouno AGNANTc-Artozinos
                                          Σερβόβουνο.                                                 Αρτοζήνος

 

.

Τα τρία μαγαζιά του χωριού ήσαν «ανοιχτά» αυτή την περίοδο. Το τσίπουρο φυσικά σε πρώτη διάθεση και από τα τρία.

*Το παντοπωλείο του Νίκου Λιατσόπουλου με το «Café-Αχιβάδα» στον πάνω όροφο είναι ανοιχτό πρωί απόγευμα και μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, να πιεί ότι θέλει και από καφέ …όλες οι ποικιλίες (fredo, caputsinoκλπ).

*Στο μαγαζί του Νίκου Τρουπή σερβίρεται από καφές-τσίπουρο-κρασί-μπύρα-αναψυκτικά. Μια μέρα φάγαμε και πεντανόστιμο βραστό με …ρίγανη και διόσμο!

AGNANT-ROUSIA* Στο καφενείο-ταβέρνα του Γιάννη Ρουσιά συνήθως έπαιζαν το απόγευμα χαρτιά 1-2 τραπέζια (υπήρχαν και κάποιοι επισκέπτες).  Το βράδυ μαζεύονταν στο μικρό χώρο του καφενείου κάποιοι και «αλληλοκερνιόσαντε». Στη φωτογραφία φαίνονται από αριστερά ο Γιάννης Παναγόπουλος που ίσως είναι ο πλέον συχνός επισκέπτης του χωριού (σχεδόν κάθε1-2 βδομάδες είναι εκεί), η Βούλα (σύζυγος του Γιάννη Ρουσιά), η Καίτη Γεωργακοπούλου (σύζυγος του Πέτρου Κουτσανδριά), η Λιατσοπούλου (σύζυγος του Βαγγέλη Σχίζα), ο γιός της Κώστας, ο μικρός Μήτσιος, ο Βαγγέλης Σχίζας, ο Ηλίας Σκούρος  ο Πέτρος Κουτσανδριάς (φτιάχνει αυτή την περίοδο το σπίτι του) ο Γιάννης Ρουσιάς και πίσω (δεν φαίνεται στη φωτογραφία) ο μεγάλος Μήτσος. 

Μπορεί να είναι λίγοι στην παρέα, τρείς όμως από αυτούς είναι  πρόεδροι!!: Ο γνωστός μας πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο μικρός Μήτσος, πρόεδρος των Αλβανών του χωριού και ο πρόεδρος της Τ. Κοινότητας, Γιάννης Ρουσιάς.

.

Αγροτικός γιατρός στο χωριό πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα και ο πατέρας Ρεμούνδος (είναι καθηγητής στη Βυτίνα και Τρόπαια) λειτουργεί 1-3 φορές το μήνα.

AGNANTe-Likouresi AGNANTd-Anemistos
                                      Χωριό Λυκούρεση                                Ανεμιστός (χαλασμένο βουνό).

.

.

      Ο δρόμος από Καρκαλού μέχρι το χωριό είναι σχετικά καλός με κάποιες μικρές λακούβες και ένα μικρό τμήμα που πρέπει να πέσει καινούρια άσφαλτος. Ο δρόμος για Αράπηδες επίσης είναι καλός μετά την επισκευή και θα βελτιωθεί πιο πολύ μετά την έγκριση 200.000 ευρώ για άσφαλτο και νέα έργα. Μέσα στο χωριό οι δρόμοι είναι όλοι σχεδόν σε σχετικά καλή κατάσταση. Ένα δύσκολο σημείο στο πάνω χωριό  που συχνά χτυπούσαν τα αυτοκίνητα (στη μάντρα) αντιμετωπίστηκε με φροντίδα και έξοδα του προέδρου Ι. Παναγόπουλου (τραβήχτηκε η μάντρα μέσα). Επίσης λίγο πριν το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής υπάρχει ένα βύθισμα (μετά το σπίτι του Ν. Βέργου), που όπως έμαθα θα επισκευασθεί σύντομα.

AGNANTf-panoxorio1 AGNANTg-panoxorio2
                                Θέα πάνω χωριού από Ράχη 1.                               Θέα πάνω χωριού από Ράχη 2.

 

.

.Φωτογραφίες από το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στους Αράπηδες έχω ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας.  Προσεχώς θα αναρτήσω  και ένα ακόμη άρθρο με φωτογραφίες που έβγαλα σε μια βόλτα στο πάνω χωριό. Επίσης θα προσθέσω κάποιες φωτογραφίες στα άρθρα του Γ. Βέργου για τα σπίτια στο χωριό.

.

Χ. Μαραγκός


Μάιος 2017. Εορτασμός Αγίου Κωνσταντίνου στο Συνοικισμό Αράπηδες.

 

Naos-a

 

Ωραία η φετινή μέρα εορτασμού του Αγίου Κωνσταντίνου. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, ούτε βροχή. Και οι ευλαβείς προσκυνητές και άλλοι επισκέπτες πάρα πολλοί, πάνω από εκατό.

Οι Αραπαίοι -νοικοκυραίοι ανθρώποι και με περισσή μεταξύ τους αγάπη- είχαν φροντίσει τα πάντα, ώστε ο εορτασμός να είναι πανηγυρικός, με τα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Την παραμονή έγινε εσπερινός από τον εξαιρετικό Ιερέα και καθηγητή πατέρα Γρηγόριο Ρεμούνδο και μετά τη λειτουργία προσφέρθηκε από τους ντόπιους γίδα βραστή, πεντανόστιμη, με καλό κρασί κλπ.

Την Κυριακή το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, όλοι σχεδόν οι Σερβαίοι που ήσαν στο χωριό και όσοι ήρθαν για τον εορτασμό, άρχισαν να κατηφορίζουν με τα αυτοκίνητά τους προς το συνοικισμό, όπου όλοι οι Αραπαίοι βρίσκονταν «στο πόδι» και προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν όλους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Πλην των Σερβαίων και άλλοι κοντοχωριανοί είχαν προσέλθει να συμμετάσχουν στον εορτασμό. 

Ξαγναντίζοντας κανείς στο υψωματάκι πριν το Ναό είχε μπροστά του μια ατέλειωτη θέα με πανέμορφα τοπία και πλούσια μλάστηση, από τον Αρτροζήνο και το χαλασμένο βουνό μέχρι τα βουνά της Φολόης και το Κατάκολο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

.Thea-bThea-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thea-c

Thea-d

Ο περίβολος του Ναού ιδιαίτερα φροντισμένος με το πλακόστρωτο εντυπωσιακό.

Naos-b

Naos-c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Στη Βόρεια πλευρά του περιβόλου οι Αραπαίοι έχουν φτιάξει ένα στέγαστρο για την περίπτωση βροχής, όπως συνέβη στον περσινό εορτασμό. Στη συνέχεια του στέγαστρου υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα-κουζίνα με όλα τα απαραίτητα για ετοιμασία φαγητών κλπ.

Kreata-aNaos-dΣτη φωτογραφία ο Γιάννης Τσαντίλας ανακατέβη τα κρέατα που σε λίγο θα «εξαφανιστούν».

Δίπλα από την αίθουσα αυτή υπάρχει τουαλέτα και στη συνέχεια πάρκινγ για τα αυτοκίνητα.

Πίσω ακριβώς από το Ναό είναι το κοιμητήριο των Αραπαίων, όπου υπάρχει και ο τάφος του Αλέξη Χρονόπουλου και του Ηλία Χειμώνα.

Ο Ηλίας ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων επί σειρά ετών και ενεργό μέλος από το 1976 μέχρι το 2010 που έφυγε από τη ζωή. Έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε τέσσερα τουλάχιστον σημαντικά συλλογικά έργα: Στην κατασκευή του δρόμου Σέρβου-Αράπηδες, στην εφημερίδα «Αρτοζήνος», στην ιστοσελίδα «servou.gr» και στην δημιουργία του Πολιτ. Κέντρου του χωριού.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Αλέξη και του Ηλία. Σε αυτούς αφιερώνω και αυτό μου το άρθρο.

Η πλατεία είναι προστατευμένη με κάγκελα, διαθέτει παγκάκια, ακόμη και κούνια για παιδιά. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους Αραπαίους.

.

Leitourg-a

Leitourg-b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η λειτουργία έγινε από τον πατέρα Γρηγόριο και ο Ι. Ναός ήταν κατάμεστος από ευλαβείς προσκυνητές. Μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε αρτοκλασία και στη συνέχεια όλοι κάθισαν στα τραπέζια για το βραστό από «τραγιά» της περιοχής και άλλα εδέσματα και κρασί που πρόσφεραν οι Αραπαίοι.

Trap-e

Trap-d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trap-a

Trap-b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Trap-f

Trap-g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Το πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους ο πατριώτης Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας. Ο κ. Γιαννακούρας συνεχάρη τους Αραπαίους για την εξαιρετική οργάνωση του πανηγυριού, τους ευχαρίστησε για την πρόσκληση  και τους ενημέρωσε πως έχουν εγκριθεί 200.000 ευρώ ακόμη από την Περιφέρεια, για το δρόμο Σέρβου-Αράπηδες.

Τον Σύνδεσμο Σερβαίων εκπροσώπησαν στον εορτασμό ο αντιπρόεδρος Ι. Ν. Βέργος και ο γραμματέας Χ. Μαραγκός.

.

.Trap-mTrap-p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Κάπως έτσι εορτάστηκε το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου το 2017.

Μπορεί να μην ήταν ο «Μαυρέλιας» με το κλαρίνο του, που τα παλιότερα χρόνια  αντιλαλούσε αυτή τη μέρα  στα φαράγγια και τους βουνοπλαγιές της γύρω περιοχής, η ευχαρίστηση όμως των Αραπαίων και όσων συμμετείχαν στον εορτασμό ήταν ίδια με …τότε.

Χρόνια πολλά σε όλους όσους παραβρέθηκαν στον εορτασμό και ευχόμαστε του χρόνου το πανηγύρι να είναι ακόμη πιο καλό, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων προσκυνητών και επισκεπτών Αραπαίων-Σερβαίων και άλλων κοντοχωριανών.

.

.

.

.

.

Χ. Ι. Μαραγκός

.


Βάπτιση εγγονού Σοφίας Νικόλα Βέργου

.

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 έγινε η βάπτιση της κόρης του Νίκου Διογ. Κομιχίλη (γιού της Σοφίας Ν. Βέργου-Μάρκου-) και της συζύγου του  Λουκίας.

Το όνομα που δόθηκε στη νεοφώτιστη είναι Ηλέκτρα και το μυστήριο έγινε στον Ι. Ναό «Αγία Ελευθερώτρια» στην Σαλαμίνα.

Μετά τη βάπτιση οι γονείς δεξιώθηκαν τους μετέχοντες στο μυστήριο σε Κέντρο της περιοχής και διασκέδασαν για το ευτυχές γεγονός.

Ο Νίκος και η σύζυγός του εργάζονται στο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας και ιδιαίτερα στον τομέα μεταφοράς μοσχευμάτων κλπ.

Το ΔΣ του Συνδέσμου μας εύχεται στο κοριτσάκι να είναι καλότυχο στη ζωή του και στους ευτυχείς γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς, να τους ζήσει το νεοφώτιστο και να το χαίρονται. 

Γάμος Σοφίας Αθ. Στρίκου

 

Η Σοφία, κόρη του πατριώτη μας Αθανασίου Π. Στρίκου,  παντρεύτηκε με τον Δημήτριο Κοτσιάνη.

Το μυστήριο έγινε στην Μονεμβασία, στο Ι. Ναό Ελκομένου Χριστού και το ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Λακεδαίμονος και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.

Το ΔΣ του Συνδέσμου μας εύχεται κάθε ευτυχία στους νεόνυμφους

Γέννηση τέκνου Χριστίνας Β. Παπαγεωργίου.

Η Χριστίνα, κόρη του πατριώτη μας Βασίλη Χ. Παπαγεωργίου απέκτησε στις 9-3-2017 το τρίτο της παιδάκι, ένα χαριτωμένο κοριτσάκι.

Το κοριτσάκι αυτό  είναι το πέμπτο εγγόνι του πανευτυχή Βασίλη (3 αγόρια και 2 κορίτσια), αφού έχει και άλλα δύο από την κόρη του Θάλεια.

ΤΟ ΔΣ του Συνδέσμου μας εύχεται στο νεογέννητο να είναι καλότυχο στη ζωή του και στους ευτυχείς γονείς, παππούδες γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς να τους ζήσει το κοριτσάκι, να το καμαρώνουν και να το χαίρονται.

19.5.2017 Απεβίωσε ο Παναγιώτης Γ. Ρούτουλας, σε ηλικία 52 ετών.

Απεβίωσε αιφνιδίως  ο Παναγιώτης Γ. Ρούτουλας σε ηλικία 52 ετών, και η εξόδιος ακολουθία  έγινε στις 22 Μαϊου 2017  και ώρα 6 μ.μ από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη. Ο Παναγιώτης ήταν γιος του Γιώργη Ρούτουλα από το γειτονικό μας χωριό Λυκούρεση. Παντρεύτηκε τη Νικολίτσα Ηλ. Κωνσταντοπούλου, θυγατέρα των συγχωριανών μας Ηλία Νικ. Κωνσταντόπουλου και της Μαρίας Μαρίνη Ρουσιά, και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ηλιάννα , και το Γιώργο.

Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει τη συμπάθειά του στην οικογένεια του εκλιπόντος

Νέα του ομίλου «Φίλοι παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας- ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»

                           ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD-ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΕΛΕΓΕΙΑ

 Στις 2 Απριλίου 2017, παρουσία μελών, φίλων και αρκετών προσκεκλημένων, στην Αθήνα,    παρουσιάστηκε το μουσικό άλμπουμ Αρκαδική Ελεγεία, με μελοποιημένα, από το συνθέτη Νίκο Τάτση, μοιρολόγια των Λαγκαδίων και της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, πού περιλαμβάνονται στη συλλογή της κ. Μαρίας Κατσίκα- Πισιμίση.

Διαβάστε περισσότερα: Νέα του ομίλου «Φίλοι παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας- ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στη Λυσσαρέα Γορτυνίας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 
ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
(ΔΗ.Κ.Ε.Γ.)Τρόπαια, 15/5/2017
Τηλ:2797022700
fax: 2797024401
email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην Λυσσαρέα Γορτυνίας
Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο χωριό Λυσσαρέα Γορτυνίας, έγιναν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους της Γορτυνίας από εθελοντική ομάδα ιατρών πολλών ειδικοτήτων. 
Διαβάστε περισσότερα: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στη Λυσσαρέα Γορτυνίας

Συμμετοχή του Δήμου Γορτυνίας στις εκδηλώσεις "Ελλάδος γεύσεις 2017"

 

                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Γορτυνίας στις εκδηλώσεις της έκθεσης

«Ελλάδος Γεύση 2017»

Ο Δήμος Γορτυνίας θα βρίσκεται στην έκθεση «Ελλάδος Γεύση», που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως 21 Μαϊου 2017 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, με δικό του περίπτερο για την προβολή και προώθηση της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού της Γορτυνίας στο μεγάλο κοινό της πρωτεύουσας.

Διαβάστε περισσότερα: Συμμετοχή του Δήμου Γορτυνίας στις εκδηλώσεις "Ελλάδος γεύσεις 2017"

15.5.2017 Έναρξη λειτουργίας Ιαματικών Πηγών Ηραίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησαν την λειτουργία τους οι Ιαματικές  Πηγές  Ηραίας για την θερινή περίοδο 2017

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας(ΔΗΚΕΓ) που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Υδροθεραπευτηρίου των Ιαματικών Πηγών Ηραίας στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας, ανακοινώνει ότι το Υδροθεραπευτήριο ξεκίνησε την λειτουργία του για την φετινή περίοδο την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017.

Διαβάστε περισσότερα: 15.5.2017 Έναρξη λειτουργίας Ιαματικών Πηγών Ηραίας.

Σάββατο 20.5.2017.Μνημόσυνο Γιάννη Ευθ. Δημητρόπουλου.

Στις 20 Μάη ημέρα Σάββατο και ώρα 9 π.μ θα τελεσθεί  το 40ήμερο μνημόσυνο του Γιάννη Δημητρόπουλου, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Μοσχάτο Αττικής. Ο Ναός είναι κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ του Μοσχάτου.

Απεβίωσε ο Σωτήριος Τσιμπίρης, σύζ. Θεοδώρας Κλεισούρα.

 

ThanatosTsibirisΣτο διαδίκτυο διαβάσαμε την παρακάτω είδηση που ενδιαφέρει και τους πατριώτες Σερβαίους.

.

Constance Fasoula-klisoura ‎ προς  Σπυρος-ΕφηΚλεις

Αγαπητοί συγχωριανοί σας ενημερώνουμε ότι έφυγε ξαφνικά σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Σωτήριος Τσιμπίρης σύζυγος της Θεοδώρας Αγγελή Κλεισούρα.

H εξόδιος ακολουθία θα γίνει τη Δευτέρα 8/5/17 από το νεκτοταφείο της Καλλιθέας στις 11.30 το πρωί.

Ο Σωτήρης αγαπούσε πολύ το χωριό μας και το επισκεπτόταν σε κάθε ευκαιρία και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Ο ξαφνικός θάνατός του σκόρπισε βαθύτατη θλίψη στους οικείους του και την οικογένεια του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

.

Το ΔΣ του Συνδέσμου μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς του εκλιπόντος.

Απεβίωσε η Χριστίνα Κουτσανδρέα - Καρολίδη, σε ηλικία 77 ετών.

Έφυγε από τη ζωή μετά από σύντομη ασθένεια η συγχωριανή μας Χριστίνα Καρολίδη – Κουτσανδρέα  στις 17 Απριλίου και η εξόδιος ακολουθία έγινε Koytsandrea xristinaστις 20 Απριλίου από το  κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Η Χριστίνα ήταν το πρώτο από τα  πέντε παιδιά (Χριστίνα, Θοδωρής, Νίκος, Βασίλης και Γιάννης) του Ανδρέα Θεοδ. Κουτσανδριά και της Κυριακής Κλεισούρα. Παντρεύτηκε τον Ζαχαρία Καρολίδη, και απέκτησαν μία κόρη, τη Βιβή.

Ενάρετη , πρότυπο συζύγου και μάνας, θα μείνει αξέχαστη  για την καλοσύνη της και την πραότητα του χαρακτήρα της.

Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια της εκλιπούσης.

21-4-2017. Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό μας Σέρβου Αρκαδίας

.

ZP-a

 

ZP-bΓιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας, όπως κάθε χρόνο, ο εορτάζων Ι. Ναός Ζ. Πηγής την «Παρασκευή της Λαμπρής» (πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα).  Την παραμονή τελέστηκε εσπερινός από τον εφημέριο πατέρα Γρηγόριο και ανήμερα έγινε λειτουργία, αρτοκλασία  και περιφορά της εικόνας.

Σχετικά με τον εορτασμό γράφει στο ιστολόγιό της η Μαρίνα Διαμαντοπούλου, μαζί με πολλές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες δημοσιεύουμε και εμεις:

«Εορτάστηκε σήμερα Παρασκευή της Λαμπρής, 21 Απριλίου 2017, η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον ομώνυμο Ι. Ναό του χωριού Σέρβου Γορτυνίας. Την Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία τέλεσε ο εφημέριος του χωριού π. Γρηγόριος Ρεμούνδος και την παρακολούθησαν οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι και μερικοί Σερβαίοι που ήρθαν στο χωριό από τα αστικά κέντρα όπου διαμένουν, γι' αυτή τη μέρα. Έγινε περιφορά της εικόνας Ζ. Πηγής μέχρι την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπό τους ήχους της καμπάνας, που χτυπούσε χαρμόσυνα.

.
Ο Ι. Ναός της Ζωοδόχου Πηγής κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα από τον Ιωάννη Δάρα που εγκαταστάθηκε στου Σέρβου προερχόμενος από την Μεσσηνία, ύστερα από επεισόδιο με τους Τούρκους, και ανακατασκευάστηκε από τον δισέγγονο του Δημήτριο Φωτίου Δάρα το έτος 1872, όπως μαρτυρεί η επιγραφή πάνω από την νότια είσοδο του ναού.

.
Χρόνια πολλά! Και του χρόνου!»

 

ZP-a (2)

 

 

ZP-c

 

 

 

 

ZP-d

Βράβευση της ιατρού Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

chrysoyla2Η συγχωριανή μας εκ πατρός κ. Χρυσούλα Νικ. Ζαχαροπούλου, ιατρός γυναικολόγος που ζει και εργάζεται σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Παρίσι, τιμήθηκε με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών  και των Θεσμών της Ευρωπαικής Ένωσης σε ιατρικά θέματα.

Zacharopouloufran

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της διαδικασίας απονομής της τιμητικής διάκρισης από τον Γάλλο επίσημο του Υπουργείου Εξωτερικών Γαλλίας , σε μετάφραση.

                                            REPUBLIQUE   FRANCAISE

                                MINISTERE DES AFFAIRES ETRANGERES

                                ET DU DEVELOPPEMENT  INTERNATIONAL

Le Sacretaire  d’ Etat

Charge des Affaires europeennes

CABAEU/HD/cd /D .oo343.16                                       Paris, le 21 NOV. 2016

        Kυρία μου,

-Με την ευκαιρία της τελευταίας σας προσφοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να σας χρίσει «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» για να υπογραμμίσει τις σημαντικές αξίες της προσωπικής και επαγγελματικής σας διαδρομής.

-Χάρη στην έντονη κινητοποίησή σας προς τη κοινωνία, τα Κράτη και τους Θεσμούς της Ευρωπαικής Ένωσης, η παθολογία την οποία αποτελεί η ενδομητρίωση γράφτηκε στην πολιτική Ευρωπαική ατζέντα.

-Ο καθοριστικός ρόλος σας, ώστε να γίνουν γνωστές, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι συνέπειες αυτής της παθολογίας, όσο και η ενέργεια την οποία εκδηλώνετε για να ευαισθητοποιήσετε την  Ιατρική Κοινότητα, δικαιολογούν την αναγνώριση του Έθνους.

-Όσον αφορά την ιδιότητά μου ως Γραμματέας του Κράτους για τις Ευρωπαικές Υποθέσεις, δηλώνω ιδιαίτερα ευαίσθητος στην ατομική σας διαδρομή η οποία σας οδήγησε να μελετήσετε και να ασκήσετε την Ιατρική μέσα σε πολλές Χώρες της Ένωσης, προς όφελος των συμπατριωτών μας καθώς και όλων των πολιτών της Ευρώπης.

-Σας εύχομαι πλήρη επιτυχία στα σχέδιά σας και σας παρακαλώ να δεχθείτε Κυρία μου, την έκφραση της απεριόριστης εκτίμησής μου.

                                                                                     Harlem DESIR

-Chrysoula  ZACHAROPOULOU

  Σχετικά άρθρα:  

Πρόοδοι Σερβαίων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Η Σερβαία ιατρός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στον αγώνα εναντίο του εχθρού γυναικίας γονιμότητας

 

Το ΔΣ του Συλλόγου συγχαίρει τη Χρυσούλα και της εύχεται ολόθερμα να έχει πολλές επιτυχίες στη ζωή της.

 

(Θ.Γ.Τ)

 

                                                                                                                 

Σέρβου, Μεγάλη Πέμπτη 2017. Στολισμός Επιταφίου.

Από το ιστολόγιο της Μαρίνας Διαμαντοπούλου αναδημοσιεύουμε μερικές φωτογραφίες από το στολισμό του Επιταφίου στο χωριό μας, την Μ. Πέμπτη 13-4-2017.

ServouEpitaf2017b

 

<>

 

ServouEpitaf2017c

 

 

ServouEpitaf2017d

 

 

 

ServouEpitaf2017a

 

 

ServouEpitaf2017e

11.4.2017 Απεβίωσε ο Γιάννης Ευθ. Δημητρόπουλος, σε ηλικία 74 ετών.

Έφυγε από τη ζωή μετά από σύντομη αρρώστια σήμερα 11.4.2017 ο Γιάννης Δημητρόπουλος και η εξόδιος ακολουθία έγινε την Μεγάλη Πέμπτη Dimitropoulos Giannis 20013.4.2017 και ώρα 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της «Κοίμησης της Θεοτόκου» του χωριού μας Σέρβου Γορτυνίας, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του.

Ο Γιάννης ήταν το 4ο από τα πέντε παιδιά (Ντίνα, Τάκης, Χρήστος, Γιάννης και Μαρία) του Θύμιου Ηλ. Δημητρόπουλου και της Κατερίνης Χρ. Παναγοπούλου. Παντρεύτηκε τη Φλώρα Δράγαζη από τη Νάξο και απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαρία και το Νίκο .

Επαγγελματικά ασχολήθηκε με τις μολυβδοκατασκευές.

Άριστος οικογενειάρχης, πολύ εργατικός, ευγενικός και καλοσυνάτος, πάντα με το χαμόγελο, έχαιρε της αγάπης και εκτίμησης όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.. Αγαπούσε το χωριό, και δεν έλλειπε ποτέ από τις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μας.

Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει τη συμπάθειά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

10-4-2017. Συνεδρίαση ΔΣ Συνδέσμου Σερβαίων.

 

Τη Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα, στο γραφείο του Συνδέσμου στην Αθήνα, συνεδρίασε το ΔΣ του Συνδέσμου μας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν:

Διαβάστε περισσότερα: 10-4-2017. Συνεδρίαση ΔΣ Συνδέσμου Σερβαίων.

9-4-2017. Απεβίωσε ο Πανουσόπουλος Πέτρου Θεόδωρος, 56 ετών

 

Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο Θοδωρής, γιός της Τασίας Θ. Χειμώνα (εγγονός του Θοδωρή Χειμώνα από Αράπηδες) και του Πέτρου Πανουσόπουλου από το χωριό Ψάρι. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών στο Μενίδι, στις 1 το μεσημέρι (13.00).

Τα τελευταία χρόνια είχε προσβληθεί από κακοήθη νόσο, την οποία τελικά δεν κατάφερε να νικήσει, παρά το νεαρό της ηλικίας του και τη φροντίδα που είχε.

Ο Θοδωρής ήταν παντρεμένος και έχει ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Έμενε στο Μενίδι όπου μένει ο πατέρας  του (η μητέρα του πέθανε πριν ένα χρόνο) και τα άλλα δύο αδέρφια του. Ήταν χειριστής σε δικό του μηχάνημα γεωτρήσεων. Ήταν αγωνιστής στη ζωή, πολύ εργατικός, υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός οικογενειάρχης. Όσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται για την καλοσύνη του και την εργατικότητα του.

Το ΔΣ του Συνδέσμου μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη γυναίκα του, τα παιδιά του και λοιπούς συγγενείς. 

9.4.2017. Πασχαλινές ευχές του Συνδέσμου μας.

        Το ΔΣ του Συνδέσμου των απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας,

εύχεται σε όλους τους πατριώτες και φίλους  του Συνδέσμου μας και της ιστοσελίδας μας,

να εορτάσουν τις Άγιες ημέρες του Πάσχα με υγεία, αισιοδοξία  και κάθε καλό στο σπιτικό τους.

eyxes-se-kartes-pasxaliatikes (1)

 

    Χριστός Ανέστη σε 5 γλώσσες:

'ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ'' Στα Ελληνικά
''ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ'' Στα Αραβικά المسيح قام
''ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ'' Στα Αγγλικά CHRIST IS RISEN
''ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ'' Στα Γαλλικά Christ est ressuscité
''ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ'' Στα Ρωσικά ХРИСТОС ВОСКРЕС

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.