Τα Τελευταία Νέα

του Βασίλη Κ. Αναστασόπουλου

Αναδημοσίευση
Πηγή: http://opsarion.gr

 

Ξεφυλλίζοντας την τελευταία έκδοση της εφημερίδας «Γορτυνία», εκτός από διάφορα άρθρα που παρακολουθώ κάθε μήνα, όπως για παράδειγμα, την στήλη με τα Τοπωνύμια που επιμελείται  ο εξαίρετος κύριος Σωκράτης Μάσσιας, διάβασα και μία ανακοίνωση της Αδελφότητας Ψαραίων, όπου δίνει περιγραφικά (στον περιορισμένο αναγκαστικά χώρο της καλής εφημερίδας) τα όσα άξια λόγου συνέβησαν στο χωριό μας τον Αύγουστο που μας πέρασε. Όλα καλώς ειπωμένα.

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν την καλοκαιρινή περίοδο στο χωριό μας, προσωπικά θα κάνω μία δική μου αξιολόγηση και θα θέσω σαν το σπουδαιότερο γεγονός όλων, την δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου που φιλοξενείται πλέον στο Πολιτιστικό Κέντρο. Για να ξεκινήσω όμως από την αρχή, δεν πρέπει να παραλείψω τον Δημήτρη Παρ. Σταματόπουλο, διότι η αλλαγή χρήσης από Ξενώνα σε Πολιτιστικό Κέντρο, είναι καθαρά δικό του έργο. Με τις γνώσεις και την εμπειρία του ο συμπατριώτης μας, αθόρυβα, βοήθησε τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή. 

Στη συνέχεια, ξεκίνησε το δύσκολο (κυριολεκτικά) έργο των δύο κυρίων -μελών του Δ.Σ. της Αδελφότητας- ήτοι, της κυρίας Μαρίας Ιω. Πανουσοπούλου και της κυρίας Ρένας Κονδυλοπούλου-Καλκανά, που ανέλαβαν να στήσουν από το τίποτα το Λαογραφικό Μουσείο. Όσο κι αν φαντάζει απλοϊκή, δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά η γέννηση ενός μουσείου. Απαιτούνται πάρα πολλά πράγματα συνδυασμένα έτσι ώστε να φέρουν επιθυμητά αποτελέσματα. 

Οι ως άνω αναφερόμενες δύο κυρίες, δουλεύοντας μεθοδικά, με μεράκι, συλλέγοντας από φίλους και γνωστούς εκθέματα, συζητώντας για την ιδιότητα του κάθε εκθέματος που έπαιρναν για να το διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο, να το αναδείξουν δηλαδή, είχαν έκ των πραγμάτων και αντικειμενικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα, που και πως θα τοποθετηθεί το κάθε έκθεμα ώστε να αναδεικνύεται και να αλληλοσυμπληρώνεται με άλλα εκθέματα. 

Η ιδιότητα ενός Λαογραφικού Μουσείου, απαιτεί συνέχεια, ενότητα, δέσιμο, ώστε το στήσιμο όλων των εκθεμάτων να ενοποιεί την μία εικόνα. Οι πολλές εικόνες (τα πολλά εκθέματα), στο τέλος δίνουν αυτό που ξεχνάνε οι επισκέπτες ενός μουσείου αλλά είναι τόσο σημαντικό, την Α Ρ Μ Ο Ν Ι Α. Και αυτή επιτυγχάνεται μόνο μέσω της αλληλοσυμπλήρωσης. 

Επισκεπτόμενος το Λαογραφικό Μουσείο όταν άρχισε και χτιζόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αντιλήφθηκα το μέγεθος της προσφοράς μιάς και η αρμονία ήταν ορατή σε κάθε σημείο του χώρου. Πόσο μάλλον σήμερα που έχει ολοκληρωθεί το έργο, οφειλόμενο και πάλι, το τονίζω, στις δύο κυρίες, την Ρένα Κονδυλοπούλου-Καλκανά και την Μαρία Ιω. Πανουσοπούλου. 

Σαν Ψαραίος (στην καταγωγή) και σαν διαχειριστής της παρούσης Σελίδας, τις ευχαριστώ θερμά. 

  

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 

 (ΧΔ)

 

 

 

.Αναδημοσίευση από το face book  της Αγγελικής (Κούλας)  Αθ. Σχίζα

Ευχαριστούμε το κλιμάκιο της πυροσβεστικής των τροπαίων,
πού κάτω από καταρρακτώδη βροχή,
ήρθαν στο χωριό σέρβου να κατεβάσουν ένα γατάκι,
που ήταν 5 μέρες στην κορυφή ενός πανύψηλου Πλατάνου
στη θέση Σουληνάρι.
Σας ευχαριστούμε και πάλι.
.
5. ΣΟΥΛΙΝΑΡΙ 2016-Ι.ΛΙΑΤΣΟΠ.
.
Η βρύση στην περιοχή "Σουληνάρι"
(ΧΙΜ)

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης βρίσκεται στο χωριό Νεοχώρι Γορτυνίας που από χθες συντονίζει τις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, που πέρασε από την Ηλέία.

tον ακούμε σε video που ανάρτησε στο facebook

  

  Για ακρόαση:

ΚΛΙΚ ΕΔΩos

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌς ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ 2

 

Ecumenical Patriarchate

23 Μαΐουστις 8:39 π.μ.· 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε η Συμπρόεδρος του Συμβουλίου των Μετόχων του Μηχανισμού COVAX και Ευρωβουλευτής Δρ Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

***

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε το Σάββατο, 22 Μαΐου 2021, η Εξοχωτάτη Δρ Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμπρόεδρος του Συμβουλίου των Μετόχων του Μηχανισμού Covax.

Η κ. Ζαχαροπούλου έγινε δεκτή με εγκαρδιότητα από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο είχαν μακρά συζήτηση για θέματα που αφορούν στην παγκόσμια υγεία και ιδιαίτερα στον Μηχανισμό για την ισότιμη πρόσβαση στον εμβολιασμό για την προστασία από τον κορωνοϊό πολιτών από πτωχές κυρίως χώρες του πλανήτη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ήταν χρήσιμη μία κοινή έκκληση εκ μέρους του Παναγιωτάτου, του Πάπα Φραγκίσκου και των λοιπών θρησκευτικών ηγετών προς τους Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών G-20 προς ευαισθητοποίησή τους.

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη την κ. Ζαχαροπούλου για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της, τονίζοντας, παράλληλα, ότι παρόμοια δήλωση έχει ήδη υπογραφεί πρόσφατα εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με κεντρικό άξονα το μήνυμα «κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρις ότου όλοι είμαστε ασφαλείς».

Στη συνάντηση παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

__________

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

(Θ.Γ.Τ)

Η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου εξελέγη πρόεδρος της covax.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ιωάννη Κ. Μπόρα, τέως Προέδρου Δ.Σ. του Συνδέσμου Σερβαίων

   Νιώθω υπόχρεος να ευχαριστήσω και δημόσια όλους, που καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην ίαση και την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος υγείας και υποβλήθηκα σε μεγάλη εγχείρηση, ειδικότερα ευχαριστώ τους:

    1)  Τον Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, κύριο Γεώργιο Θ. Τρουπή, ο οποίος μου επισήμανε το μέγεθος του προβλήματος και το κατεπείγον αυτού, καθώς επιμελήθηκε όλων των σχετικών για την αντιμετώπισή του. Επέδειξε και επιδεικνύει ενδιαφέρον.

   2) Τον Τακτικό Καθηγητή της Χειρουργικής και Διευθυντή της έδρας Χειρουργικής Ανατομικής του εργαστηρίου Περιγραφικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Γ. Τρουπή, ο οποίος οικειοθελώς, προσέφερε τις υπηρεσίες του, πριν και κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η συνδρομή του οποίου ήταν καθοριστική για την έκβαση της εγχείρησης αλλά και μετά από αυτήν.  

  3) Τον Τακτικό Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αγγειοχειρουργό Ιωάννη Κακίση, του βοηθούς αγγειοχειρουργούς, Μιχάλη Περούλη και Σταύρο Αυγό, και την αναισθησιολόγο Τριανταφυλλιά Δήμου. Επίσης, ευχαριστώ το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕΟ και

    4) Τους Γεώργιο Θ. Τρούπη, Ιωάννη Νικ. Βέργο, Διαμάντω Κ. Μπόρα-Αλιφέρη και Αλεξάνδρα Ηλ. Παντελίδη (αιμοδότρια) για την επιμέλειά τους στην προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων αίματος, που απαιτείτο για την επέμβαση.
Τέλος, ευχαριστώ όλους όσους συμπαραστάθηκαν στο πρόβλημά μου. Να έχουν την ευχή μου.

   Υ.Γ. Η επέμβαση αφορούσε την κοιλιακή αορτή, που εμφάνισε δύο ανευρύσματα, ένα μεγάλο 9 εκ. και το άλλο μικρό 3 εκ. σε συνδυασμό με παχυσαρκία και Χ.Α.Π.

Εύχομαι σε όλους να έχουν πάντα την υγεία τους και την ευχή μου..

 

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου, εύχεται στον Γιάννη γρήγορη ανάρρωση.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η εκ πατρός συγχωριανή μας Ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας, κυρία Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις Χώρες του Τρίτου Κόσμου, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Miche, βρίσκονται στην Αφρικανική χώρα της Ρουάντα, για συνεργασία με τον πρόεδρο της Χώρας, κ. Πολ. ΓΑΓΚΑΜΕ.

Της ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Σημ: Η Δημοκρατία της Ρουάντα, όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας, βρίσκεται στην ανατολική κεντρική Αφρική και έχει πρωτεύουσα το Κιγκάλι.

 

ZACHAR172 o

 

ZACHAR248660 o
ZACH320059 o
ZACH4158891618 1920412328111920 9130561021424706990 o

 

 

 

 

 

 

 

.Από το face  book  του προέδρου Γιάννη Ρουσιά.

.ΧΙΟΝΙΑ ΣΕΡΒΟΥ18-1-2021-ΡΟΥΣΙΑΣ

.............................................................................................................................................................................................................

.Από το Face  book του Γ. Γεωργακόπουλου (Αράπηδες)

.ΧΙΟΝΙΑ ΑΡΑΠΗΔΕΣ 18-1-2021

.............................................................................................................................................................................................................

Απο το face   book  του Servet Bardhi.

.ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ 18-1-2021

.(χιμ)

.

 

.Όπως είναι γνωστό στους πατριώτες, το παλιό μας δημοτικό σχολείο μετατρέπεται σε Ξενώνα, για  άτομα ειδικών κατηγοριών.

Οι τεχνικές εργασίες σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί  και θα ακολουθήσει ο εσωτερικός εξοπλισμός.
Σε εκκρεμότητα ήταν το υπόστεγο στον προαύλιο χώρο, που τώρα άρχισε η κατεδάφισή του. 
Ο πρόεδρος του χωριού Ι. Ρουσιάς, δημοσίευσε  χθες στο face book  την φωτογραφία που βλέπετε, με την παρακάτω λεζάντα:
 

"Άρχισε η κατεδάφιση του υπόστεγου στο σχολείο.

Ευχαριστώ τον Δήμο και τον δήμαρχο για την συνεργασία και την βοήθεια του".

 Μετά τη φωτογραφία κάντε κλικ στο ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΕΡΒΟΥ, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το σημαντικό έργο.
 

ΜΙΡ-ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΥΠΟΣΤΕΓΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΕΡΒΟΥ

(χιμ)

Σεισμός 3.3 Ρίχτερ στη Γορτυνία - Αισθητός και στην Τρίπολη

$                                             Πηγή :   www.kalimera-arkadia.gr

 Μία σεισμική δόνηση 3.3 Ρίχτερ καταγράφηκε το απόγευμα του Σαββάτου (26/12/2020) με επίκεντρο τη Γορτυνία.

Ο σεισμός έγινε στις 6.19 στην περιοχή της Ηραίας, κοντά στο χωριό Σέρβου, όπως φαίνεται και στην εικόνα του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο facebookτου πατριώτη Βασίλη Μπόρα, είδαμε μερικές φωτογραφίες, που δείχνουν το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου Γορτυνίας, να καθαρίζει στο χωριό.

Χαρήκαμε γι΄ αυτό και θεωρήσαμε χρήσιμο να  αναδημοσιεύσουμε μερικές από αυτές  και στην ιστοοσελίδα μας, για να τις δουν περισσότεροι πατριώτες και να χαρούν και αυτοί.

Συγχαρητήρια στις Τοπικές Αρχές του χωριού, τον πρόεδρο Γιάννη Ρουσιά και τον Δημήτρη Mπόρα που είναι μέλος στο ΔΣ του Δήμου, που προφανώς ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία και πέτυχαν ένα καλό αποτέλεσμα.

Ελπίζουμε αυτό να επαναληφθεί, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, που επισκέπτονται το χωριό πολλοί πατριώτες, και πέραν των άλλων υπάρχει  και κίνδυνος πυρκαγιάς από τα ξερά χόρτα.

Χ. Ι. Μαραγκός.

ΒΜ-1
 ΒΜ-2
 ΒΜ-3
 ΒΜ-4
 ΒΜ-6
 Η αιωνόβια μουριά
στην κεντρική πλατεία του χωριού
 ΒΜ-7
 
 (ΧΙΜ)
 

 

 

.

Δεκαπ.2020α
Δεκαπ.2020β
Δεκαπ.2020γ
 Δεκαπ.2020δ
 Φωτογραφίες από τη θεία λειτουργία,
την ημέρα της Παναγίας στο χωριό. 

Ο φετινός Αύγουστος στο χωριό μας ήταν αλλιώτικος από τους προηγούμενους, όπως άλλωστε σε όλη τη χώρα και σε όλον τον κόσμο.


Η κύρια αιτία είναι γνωστή, και έχει σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, που μαστίζει την ανθρωπότητα από τα τέλη του 2019. Στη χώρα μας, πάντως, τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά, όσο σε άλλες χώρες, αφού έγκαιρα λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα.

Επίσης, στη δική μα περιοχή, στην Αρκαδία τα κρούσματα είναι ελάχιστα (στο σύνολο της χώρας, τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες είναι κοντά στα 250 ημερησίως, οι διασωληνωμένοι σήμερα είναι 30, το σύνολο των θανάτων σχεδόν 240 και το σύνολο των κρουσμάτων περί τις 8.000).

Λόγω κορωνοϊού, λοιπόν, στο χωριό μας αναβλήθηκαν φέτος οι προγραμματισμένες από το Σύνδεσμο εκδηλώσεις και οι κάτοικοι (επισκέπτες και μόνιμοι) κρατούσαν συνήθως κάποιες αποστάσεις μεταξύ τους, φορούσαν μάσκες (κυρίως στην εκκλησία) και ασφαλώς έπλεναν τα χέρια τους και χρησιμοποιούσαν αντισηπτικά.

Χειραψίες και αγκαλιές πολύ σπάνια!

Για τον ίδιο λόγο, πολλοί πατριώτες δεν έβγαιναν τις ημέρες της Παναγίας στην πλατεία και απέφευγαν να καθίσουν στα μαγαζιά του χωριού.

Οι νεολαίοι, πάντως, κυκλοφορούσαν άνετα στο χωριό και …ήσαν πάρα πολλοί φέτος, γεγονός που μας χαροποιεί πάρα πολύ. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ευχάριστο είναι το γεγονός πως οι νέοι όχι μόνο χρησιμοποίησαν το Πολιτιστικό Κέντρο για τις νεολαιίστικες εκδηλώσεις τους, αλλά το περιποιήθηκαν σε καθαριότητα και αρχειοθέτηση των βιβλίων και λοιπών αντικειμένων.   Μπράβο τους. Το μέλλον τους ανήκει και όσοι δούλεψαν και πρόσφεραν για τη δημιουργία αυτού του ΠΚ χαίρονται ιδιαίτερα.

Την παραμονή έγινε ο καθιερωμένος εσπερινός με αρτοκλασία, χωρίς όμως λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί παρακολούθησαν τη λειτουργία από το προαύλιο του Ναού, όπου είχαν τοποθετηθεί καρέκλες.

Το ίδιο έγινε και ανήμερα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Πάντως, το βράδυ της παραμονής τα τραπέζια και των τριών μαγαζιών της πλατείας γέμισαν από πατριώτες. Σε αυτό βόηθησε και ο καλός καιρός που μπορούσε κανείς κα καθίσει και χωρίς μπουφάν το βράδυ! Πολλοί πήραν πακέτα με γουρνοπούλα και βραστό και γιόρτασαν στα σπίτια τους.

Σουβλάκια πάντως, βραστό και συμπληρώματα από το χωριό κάθε βράδυ μπορούσε κανείς να βρει στα μαγαζιά, που λίγο-πολύ ήσαν γεμάτα. Όσο για τα τσίπουρα και λοιπά «συμπαρομαρτούντα» η διαδικασία άρχιζε από το πρωί…

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο γεγονός τον φετινό Αύγουστο στο χωριό ήταν οι πολλές σφήκες που κυκλοφορούσαν παντού και πολλοί …δέχτηκαν τα τσιμπήματα τους. Κάποιος είπε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χελιδόνια που τρώνε τις σφήκες έφυγαν νωρίς φέτος, και έτσι αφέθηκαν αυτές να κυκλοφορούν …ελεύθερες.

Χρόνια πολλά και του χρόνου χωρίς κορωνοϊό.

Δεκαπ.2020πλατεία
Παρέα πατριωτών υπό τη σκιά του πλατάνου της πλατείας.
Από δεξιά ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Τρουπής
δίπλα η σύζυγός του Ελένη και στη συνέχεια οι κυρίες
Μαρία Μαραγκού,  Ευγενία Σαββόγλου,
Κανέλλα Βέργου
και στην άκρη αριστερά ο Θ. Βέργος

Χ. Ι. Μαραγκός

ΥΓ. Σε επόμενο άρθρο θα δημοσιεύσω  πρόσφατες φωτογραφίες  ...από τη «γαιδουροκυλίστρα» μέχρι το «σωρό της γριάς».

 

    

                                                                                                      Δημητσάνα, 28.05.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        Αρ.πρωτ.: 3.821
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
220 07 Δημητσάνα

Τηλ: 2795360300
Fax: 2795031855
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακοίνωση

Καθαρισμός οικοπέδων λόγω αντιπυρικής περιόδου

Από την 1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, η οποία και θα διαρκέσει έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.


Ο Δήμαρχος Γορτυνίας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, υπεύθυνοι για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αποφυγής και αντιμετώπισης πυρκαγιών, καλούν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων όπως προβούν στον καθαρισμό τους από ξερά χόρτα, σκουπίδια και εύφλεκτα υλικά.

Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (άρθρο 94) οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Γορτυνίας, αλλά και σε απόσταση έως 100 μέτρα από οικισμούς, φέρουν την ατομική ευθύνη καθαρισμού και αποψίλωσης της γης η οποία υπόκειται στην ιδιοκτησία τους.

Σε περίπτωση αμέλειας, ο εν λόγω νόμος ορίζει την επιβολή χρηματικού προστίμου το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 0,50λ/τετραγωνικό μέτρο.

Επιπλέον βεβαιώνεται σε βάρος των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών που δεν συμμορφώνονται, η δαπάνη καθαρισμού των οικοπέδων τους και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του αρ. 433 του Ποινικού κώδικα.

Η Δημοτική Αρχή προσβλέποντας στην αποφυγή των παραπάνω κυρώσεων, παρακαλεί τους δημότες Γορτυνίας όπως συμμορφωθούν με την ανωτέρω νομοθετική διάταξη και αναλάβουν δράση.

Επίσης, κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου  ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ εργασίες, όπως η καύση ξερών χόρτων και κλαδιών εντός αγροτικών εκτάσεων,  δίχως την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η παρούσα ανακοίνωση θεωρείται και ως προσωπική ειδοποίηση προς όλους τους πιο πάνω  αναφερόμενους ιδιοκτήτες ή υπεύθυνα πρόσωπα.

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Γορτυνίας και η προστασία της φυσιογνωμίας της, αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΑΡ. ΚΟΥΛΗΣ

(ΕΚΜ)

.

Για να παρακολουθήσετε την συνέντευξη κάντε ΚΛΙΚ  στον παρακάτω σύνδεσμο.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η αγαπητή πατριώτισσα συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της μάστιγας της εποχής,

που είναι η πανδημία από τον κορωνοϊό,

αλλά και για την εν γένει έντονη δραστηριότητά της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Θερμά συγχαρητήρια.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=566715037612247&ref=watch_permalink

.

(ΧΙΜ)

 Ilias Th. Liatsopoulos <Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αγαπητοί φίλοι,

Μετά από 8 χρόνια σκληρής δουλειάς, η ταινία "Νίκος Καρούζος: ο δρόμος για το Έαρ" κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 19 Μαΐου. Το φετινό φεστιβάλ θα γίνει διαδικτυακά εξαιτίας του covid-19.

Έχουμε τη χαρά μετά από χρόνια να σας καλέσουμε να μοιραστείτε αυτή τη διαδρομή μαζί μας.

Μία ταινία για ένα ντοκιμαντέρ. Ένας επίμονος ερευνητής εξετάζει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου. Καταδύεται έτσι σε ένα πλήθος αρχείων, σούπερ 8 φιλμ, εικόνων και ιστορικών γεγονότων, περνάει από τη συννεφιασμένη Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κρονστάνδη και τη Στοκχόλμη για να καταλήξει στο «έαρ», στην «άνοιξη» της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη.

Έγραψαν για την ταινία:

Χρήστος Σκυλάκος / Το Περιοδικό

https://www.toperiodiko.gr/karouzos_film/

Μαρία Λούκα / Popaganda

https://popaganda.gr/art/nikos-karouzos-o-dromos-gia-ear/

Λήδα Γαλανού / Flix

https://flix.gr/news/nikos-karouzos-documentary-towards-the-way-of-spring.html

Αλέξης Δεμεντζόγλου / ΚΕΜΕΣ

Ορισμένοι κινηματογραφιστές μας διεισδύουν σε θέματα υψηλού ενδιαφέροντος και ψάχνουν εξονυχιστικά τις λεπτομέρειες. Συνεντεύξεις, πρόσωπα, ιστορίες, χώροι και η ίδια η ελληνική ιστορία, εξετάζονται διεξοδικά. Μερικά θέματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα για την ευαισθησία και την ποιητική τους προσέγγιση. Συνολικά ξεχώρισα τουλάχιστον 15 πολύ αξιόλογα φίλμ και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα. Καθαρά προσωπικά μου άρεσαν τα φίλμ «Νικος Καρούζος: ο δρομος για το εαρ» και « Sundays».

Πώς βλέπω Ντοκιμαντέρ στο 22ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης;

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει online και παρουσιάζει 210 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Σας περιμένουμε στο www.filmfestival.gr όπου θα μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τα ντοκιμαντέρ του 22ου ΦΝΘ

από την Τρίτη 19 έως την Πέμπτη 28 Μαϊου.

Κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

*Από τις 19 Μαΐου μπαίνετε στο www.filmfestival.gr και ακολουθείτε το σύνδεσμο TDF22 ONLINE.

*Δημιουργείτε ένα λογαριασμό επιλέγοντας "Create account" στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης.

*Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε τα διαθέσιμα ντοκιμαντέρ.

*Βρείτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού.

*Επιλέξτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης.

*Πατήστε "Play Now" ώστε να ξεκινήσει η προβολή.

*Έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία.

*Σε περίπτωση που δεν την δείτε, η θέση σας ακυρώνεται.

TDF22thumbnail festival-
KAROUZOSthumbnail karouzos poster eng copy

 

Τρέιλερ:

https://www.youtube.com/watch?v=FPgqgsRcgiY&t=8s

Συντελεστές:

Πρωταγωνιστεί: Δημήτρης Καταλειφός
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρπούζης
Σενάριο: Ανδρέας Βακαλιός, Ηλίας Λιατσόπουλος
Μουσική: Κλέων Αντωνίου, Γιάννης Χαρούλης, Λευτέρης Ανδριώτης
Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Έρευνα: Ηλίας Λιατσόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Καρπούζης, Γιάννης Κανάκης
Μεταφράσεις: Κωνσταντίνος Κουτσικουρής (Constantine Cucci)
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Φυλακτίδης, 17 δηλητηριασμένοι Εγγλέζοι
Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης
Επεξεργασία χρώματος: Γρηγόρης Αρβανίτης (Gregory Arvanitis) / Authorwave
Post: Authorwave
Παράγωγη: Empty Square, ΕΡΤ, ΕΚΚ
Εκτέλεση Παραγωγής: Λίνα Σαμοίλη, Jacob Moe
Συμμετέχουν (με σειρά εμφάνισης): Γιώργος Ξένος, Σάββας Μιχαήλ, Κωστής Παπακόγκος, Τίτος Πατρίκιος, Πότα Κακαβά, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Ευριπίδης Γαραντούδης, Θεόδωρος Ρακόπουλος, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Σαββίδης, Μαίρη Μεϊμαράκη, Τάσος Γουδέλης, Θάνος Σταθόπουλος, Αντώνης Φωστιέρης, Απόστολος Γιαγιάννος, Μανόλης Πρατικάκης, Αριστείδης Βετούλης, Irene Larsson, Σταύρος Στρατηγάκος, Εύα Μπέη, Θάνος Κωνσταντινίδης

 

(Θ.Γ.Τ)

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Ο συγχωριανός μας, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, στις πρόσφατες εκλογές της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, επανεξελέγη πρόεδρός της.


Το Δ.Σ. του Συνδέσμου του εύχεται κάθε επιτυχία στα καθήκοντά του.

(EKM)

chrysoyla2Διαβάζουμε στα ΜΜΕ ότι αρκετοί ευρωβουλευτές έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας του Covid-19 στην πρώτη γραμμή.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και μια «δική μας», η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που εξελέγη το 2019 στην Γαλλία με τις λίστες του κόμματος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Εκτός από ευρωβουλευτής, η κ. Ζαχαροπούλου είναι και διακεκριμένη χειρουργός – γυναικολόγος, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Μάλιστα, την τελευταία περίοδο που η Γαλλία μαστίζεται από την πανδημία του Covid-19, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου επέστρεψε στην άσκηση του ιατρικού της επαγγέλματος για να συνεισφέρει στη διαλογή των ασθενών σε Γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, τιμώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την ιστορική της καταγωγή, αλλά και τον όρκο του Ιπποκράτη.

«Όταν δίνεις τον όρκο του Ιπποκράτη, το κάνεις για πάντα, ισχύει για όλη σου τη ζωή. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, δεν μπορούσα να μείνω σπίτι και να παρακολουθώ απλώς. Ο ρόλος μου είναι εδώ, με τους συνάδελφους μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χ. Ζαχαροπούλου.η οποία είναι και μέλος της Ομάδας «Renew Europe».

        Πηγή: lakonikos.gr

(ΘΓΤ)

 

.

ΣΕΡΒΟΥ-ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 25-3-20.

 

Ο εορτασμός φέτος της 25ης Μαρτίου, ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, λόγω της «καραντίνας» που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα, εξ αιτίας της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Στην Αθήνα μόνο η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

Σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας έγινε κατάθεση στεφάνων από τους Τοπικές Άρχοντες, χωρίς συμμετοχή  κόσμου.

Στο δικό μας χωριό, ο πρόεδρος Γιάννης Ρουσιάς κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο, όπως φαίνεται στην φωτογραφία που ανάρτησε στο face book ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας Κώστας Σχίζας. Στη λεζάντα γράφει ο Κώστας με ...νόημα για το πρόβλημα της εποχής και την αξία που έχει το να παραμείνουμε όλοι στα σπίτια μας:

"Το στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Ρουσιάς. Του χρόνου ας είμαστε περισσότεροι. Γι'αυτό Καθόμαστε σπίτι..."

Με την ευκαιρία της Εθνικής μας γιορτής, αναδημοσιεύουμε από το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Γορτυνία», δύο μικρά άρθρα του πατριώτη ιστοριοδίφη Νίκου Παπαγεωργίου. 

Το ένα είναι σχετικό με την προέλευση του ονόματος του Κολοκοτρώνη και το άλλο αναφέρεται στη σπηλιά του Λύγκου "του αρχιληστή", που βρίσκεται στην περιοχή της Γκούρας πάνω από το εκκλησάκι του Αγιοσπυρίδωνα, εκεί όπου κρατήθηκε ο απαχθείς Σ. Σωτηρόπουλος στη δεκαετία του 1860, που διετέλεσε αργότερα και  πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Χ. Ι. Μαραγκός.

.

ΝΓΠ-ΚΟΛΟΚΟΤΡ. 1
 
ΝΓΠ-ΚΟΛΟΚΟΤΡ. 2
 

.

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
 
 

Ακούτε ...ορέ, Έλληνες, κάτω εκεί στη γη. 

 

Το 1821, αφήκαμε  τα σπίτια μας, πήραμε τα όπλα ανά χείρας και πήραμε τα βουνά, να νικήσουμε τον ανατολίτη οχτρό.

και τον νικήσαμε!

Τώρα ήρθε η ώρα να νικήσετε, ορέ εσείς, τον νέο ανατολίτη οχτρό, που είναι ο ...πως τον λέτε ...κορωνοϊός.

Μείνετε λοιπόν τώρα όλοι κλεισμένοι στα σπίτια σας, ώστε να περάσει απ΄ όξω αυτός ο οχτρός και να φύγει.

Να μη βρει κανέναν στο διάβα του.

Κανέναν, ορέ, λέω. Είναι θανατηφόρος ο παναθεμάτον.

 

Το νου σας αδέρφια. 

Δεν περισσεύει κανένας Έλληνας, ορέ. Ενωμένοι όλοι σαν μια γροθιά, υπάκουοι, να περάσει το κακό.

Ακούτε τον αρχιστράτηγο Τσιόδρα και τους επιτελείς του και με τη βοήθεια του θεού, όλα θα πάνε καλά.

Αν κάποιος δεν υπακούσει, έχει να κάνει μαζί μου. Τα βλέπω όλα από εδώ πάνω.

 

 

Γεια χαρά σε όλους τους Έλληνες απανταχού της γης και με τη νίκη. 

"Ο Γέρος του Μοριά"

.

(ΠΔ)

.

https://gsee.gr/wp-content/uploads/2018/07/2AA3886E-FB41-44FE-AB0C-F9EFB2AF25C9-768x1147.jpeg 768w" sizes="(max-width: 659px) 100vw, 659px" style="box-sizing:border-box;vertical-align:middle;height:auto">

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

4/3/20

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε επείγουσα επιστολή του προς την ηγεσία κορυφαίων ευρωπαϊκών και διεθνών συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων, και προς  τον  Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΙLO Guy Ryder, μετέφερε τις ανησυχίες των Ελλήνων εργαζομένων παρέχοντας μια αξιολόγηση σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δυτικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι απόψεις αυτές θα ληφθούν υπόψη σε κάθε σχετική συζήτηση και διαμόρφωση άποψης στους κόλπους του διεθνούς και ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και των θεσμικών φορέων που έχουν αρμοδιότητα επί εργασιακών ζητημάτων.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τονίζει τον εξαιρετικά σύνθετο χαρακτήρα των εξελίξεων,  οι οποίες δεν μπορούν να αξιολογηθούν απλώς ως προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ως ένα ευρύτερο μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό πολιτικό όσο και ανθρωπιστικό ζήτημα. Αναφερόμενος δε στον όγκο, την γεωγραφική εμβέλεια, το βίαιο και καθοδηγούμενο χαρακτήρα των προσπαθειών παραβίασης συνοριακών ελέγχων, υπογραμμίζει ότι καταδεικνύεται η κατάφωρη απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ως όπλο απελπισμένους ανθρώπους με στόχο την προώθηση της γεωπολιτικής ατζέντας της και την απόσπαση προσοχής από τη φρικτή κατάσταση στη Συρία, και τη δική της εμπλοκή στη συριακή τραγωδία.

Με αναφορά σε αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που ακυρώνουν ‘fake’ ειδήσεις και την συστηματική παραπληροφόρηση των τουρκικών αρχών, στην επιστολή αναδεικνύεται η μετάλλαξη της γείτονος χώρας σε επίσημο ‘trafficker’, με την οργανωμένη ενθάρρυνση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν μαζικά με βίαιο τρόπο στην Ελλάδα, προσφέροντας υλική βοήθεια, δωρεάν μεταφορά αλλά και δακρυγόνα και εξοπλισμό κοπής συρμάτων, προφανώς παρεχόμενα από τις τουρκικές αρχές , υπό συνεχή ρίψη μολότοφ και καθοδήγηση από τουρκικά drones για την αναζήτηση ασφαλέστερων διόδων.

Τα πρωτοφανή γεγονότα, τονίζει  ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναμφίβολα  «αποτελούν ασύμμετρη απειλή, με στόχο τόσο την κοινωνική όσο και την οικονομική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, καθώς και τον εκβιασμό της Ευρώπης». Εγείρουν ευρύτερα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συνολική γεωπολιτική ατζέντα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή μας, καθιστώντας αναγκαία την προάσπιση των συνόρων μας.  Υπενθυμίζει δε, εκτός άλλων, τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες απειλές Τούρκων επισήμων κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, τη ρητή αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, και τη συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία, που κορυφώθηκε στο ανώτατο επίπεδο των 4. 627 παραβιάσεων το 2019.

Στην επιστολή επίσης τονίζεται ότι από το 2015, η Ελλάδα έχει καλωσορίσει πάνω από 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες, παρά την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που δοκιμάσαν σκληρά τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους ενώ αναλύεται η συμβολή της ΓΣΕΕ και των ελληνικών συνδικάτων στην προσπάθεια άρσης εντάσεων και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Υπενθυμίζεται δε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα έχει υποδεχτεί αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών από τις γειτονικές και άλλες χώρες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πλέον το 9%-10% του καταγεγραμμένου ελληνικού εργατικού δυναμικού και έχουν ενσωματωθεί επιτυχώς στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας––και με την καθοριστική συμβολή των συνδικάτων, ιδίως των εκπαιδευτικών και περιφερειακών δομών, που προώθησαν την πολυπολιτισμικότητα και την συνύπαρξη στον εργασιακό χώρο. Εντούτοις, στην παρούσα συγκυρία η κοινωνία και η οικονομία έχουν φθάσει στα όριά των αντοχών τους, με πιθανή διακύβευση της κοινωνικής συνοχής.

Τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υστερήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκφράζει την ελπίδα ότι η τρέχουσα κρίση θα αποτελέσει αφετηρία απτής αλληλεγγύης και κάλεσμα αφύπνισης προς όλους να αναλάβουν και να μοιραστούν ευθύνες, επιδιώκοντας  αποτελεσματικές, δίκαιες λύσεις, αντί να μεταφέρεται το βάρος σε συγκεκριμένες χώρες απλώς και μόνο λόγω της γεωγραφίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα επιθυμεί εποικοδομητική συνεργασία με τα τούρκικα συνδικάτα για την αντιμετώπιση του παρόντος προσφυγικού προβλήματος, αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη, την πρόοδο και τη συνεργασία στην περιοχή μας, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Εντούτοις, δεν μπορούμε να επικροτήσουμε κατασκευασμένες συνθήκες, και την απόπειρα νομιμοποίησης τους με την εργαλειοποίηση της απελπισίας–– όπως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε απόψεις που καθιστούν την Ελλάδα υπεύθυνη για βία κατά απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι με πολλούς τρόπους κατέστησαν θύματα καιροσκοπικών πολιτικών και εκβιασμού.

 

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

.................................................................................................................................................................................................................

Σ.Σ. Ο Ι. Παναγόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό μας Σέρβου, που επισκέπτεται πάρα πολύ συχνά.  Ήταν υπάλληλος και στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και συνδικαλιστής από τα φοιτητικά στου χρόνια. Τα τελευταία 14 χρόνια είναι πρόεδρος της ΓΣΕΕ.  

ΧΙΜ

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.