Τα Τελευταία Νέα

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έγινε εορτασμός, την «Παρασκευή της Λαμπρής», στον Ι.Ν. Ζωοδ. Πηγής στο χωριό μας, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο, ιδιαίτερης αξίας.

Οι λίγοι κάτοικοι του χωριού μαζί με λίγους επισκέπτες, εκκλησιάστηκαν το πρωί της Παρασκευής στην «Πάνω Εκκλησιά», και στη συνέχεια συνόδευσαν την εικόνα της Παναγίας, στην περιφορά που έγινε στο χωριό.

 

Η Μαρίνα Διαμαντοπούλου, σύζυγος του Ν. Τρουπή, έβγαλε αρκετές φωτογραφίες από τον εορτασμό και τις ανάρτησε στο facebook της. Από εκεί επιλέξαμε μερικές από αυτές και τις αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, να τις απολαύσουν οι πατριώτες και όσοι άλλοι επισκέπτονται τον ιστότοπο servou.gr Ελπίζουμε να παραμείνουν εκεί για πάντα, στη διάθεση των επόμενων γενιών πατριωτών και όχι μόνο.

 

Μετά το κείμενο της Μαρίνας με τις 6 έγχρωμες φωτογραφίες, δημοσιεύουμε και 2 ακόμη εξαιρετικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες (από το αρχείο του Τάκη Δημητρόπουλου), από τον εορτασμό της Ζ. Πηγής, την δεκαετία του 1950. Την εποχή εκείνη, που το χωριό μας έσφυζε από ζωή και που οι κάτοικοί του υπολογίζω να ήσαν πάνω από 800 (χίλιοι περίπου ήσαν στον πόλεμο του 1940). Με το άλμα αυτό των δύο γενεών, δίδεται η ευκαιρία σε όσους από εμάς ζήσαμε εκείνα τα χρόνια στο χωριό, να θυμηθούμε τόσα και τόσα ωραία πράγματα!

Χ. Ι. Μαραγκός.

 

Ακολουθεί το κείμενο της Μαρίνας με τις φωτογραφίες και στο τέλος οι 2 φωτογραφίες του Τάκη Δημητρόπουλου.

 

Γιόρτασε σήμερα Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας.


«Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.»


Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί κόσμημα και σημαντικό αξιοθέατο για του Σέρβου λόγω της ιστορικότητας, της αρχιτεκτονικής και της εσωτερικής διακόσμησης. Ξεχωρίζει το χειροποίητο μωσαϊκό δάπεδο, το περίτεχνο τέμπλο και οι θαυμαστές αγιογραφίες. Είναι μονόκλιτος ναός οκταγωνικού τύπου με τρούλο.
Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα από τον Ιωάννη Δάρα που εγκαταστάθηκε στου Σέρβου προερχόμενος από την Μεσσηνία, ύστερα από επεισόδιο με τους Τούρκους, και ανακατασκευάστηκε από τον δισέγγονο του Δημήτριο Φωτίου Δάρα το έτος 1872, όπως μαρτυρεί η επιγραφή πάνω από την νότια είσοδο του ναού.


"ΤΟΝ ΝΑΟΝ ΤΟΥΤΟΝ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΜΕΝ ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ ΠΑΛΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΡΑΣ ΕΡΕΙΠΩΘΕΝΤΑ Δ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟΝ ΙΔΙΟΙΣ ΔΑΠΑΝΗΜΑΣΙΝ Ο ΔΙΣΕΓΓΟΝΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΔΑΡΑΣ ΕΝ ΜΗΝΙ ΑΥΓΟΥΣΤΩ 1872"

 

Χρόνια Πολλά! Και του χρόνου!

 

ΕορτασμόςΖΠ1ΕορτασμόςΖΠ2ΕορτασμόςΖΠ3ΕορτασμόςΖΠ4ΕορτασμόςΖΠ5ΕορτασμόςΖΠ6ΕορτασμόςΖΠ19501ΕορτασμόςΖΠ19502

 

Για ανάγνωση, πιέστε  ΕΔΩ                                                                                                                     

Schizas Takis bouzisΤο Σάββατο 24.3.2018 και ώρα 9 πμ, με τις προσευχές συγγενών και φίλων, θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του συγχωριανού μας Τάκη Αθαν. Σχίζα, στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αλίμου (Μετρό: Σταθμός  Ηλιούπολη).

 O νεαρός πατριώτης μας Νικόλαος Γ. Λιατσόπουλος δημοσίευσε στο facebook του τις παρακάνω  φωτογραφίες από χιονισμένα τοπία, λίγο έξω από το χωριό μας, στο δρόμο προς τη Δημητσάνα. Τις αναδημοσιεύουμε να τις απολαύσουν και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.

Ο Νίκος είναι μόνιμος κάτοικος του χωριού, και συνεχίζει να λειτουργεί το κατάστημα που είχε ο αείμνηστος πατέρας του Γιώργος και είχε πρωτοανοίξει ο αείμνηστος παππούς του Νίκος, πριν πολλές-πολλές δεκαετίες. Στο κατάστημα του Νίκου, που λειτουργεί όλο το χρόνο, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα (Γενικό Εμπόριο) και στον πάνω όροφο να πιεί τον καφέ του κλπ. 

XioniaA

XioniaBXioniaC

ΚΑΛ. ΠΡΩΤ. ΣΕΡΒΟΥ

Με πολύ χαρά, είδαμε στο facebook, την φωτογραφία που δημοσίευση από το χωριό μας, ο Ν. Γ. Λιατσόπουλος (αυτός με το σκουφάκι του Αγιοβασίλη, στη φωτογραφία), με τα παιδιά που λένε τα κάλαντα στο μαγαζί του, την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2018.

Ευχόμαστε, ιδιαίτερα στους μόνιμους κατοίκους του χωριού, που φυλάνε το χωριό μας τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, χρόνια πολλά, να είναι υγιείς και το 2018 να είναι μια ευτυχισμένη χρονιά, τόσο  γι αυτούς, όσο  και για όλους τους Σερβαίους, «Απανταχού της Γης».

(ΧΙΜ)

Αναδημοσιεύουμε τρεις φωτογραφίες, από το facebook της πατριώτισσας Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στην περιοχή "Σωρός της Γριάς", στο δρόμο από το χωριό προς Δημητσάνα.

.

22-12-17.Xionia.Mar.Diam.3

 

22-12-17.Xionia.Mar.Diam.2

 

22-12-17.Xionia.Mar.Diam.1

 

   (ΧΙΜ)

OHE188px-Flag of the United Nations.svgΜε αφορμή την ημέρα του ΟΗΕ και επειδή όλο και πιο σπάνια γίνεται λόγος για τη δραστηριότητα αυτού του σημαντικού παγκόσμιου οργανισμού, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο ιστορικό της ίδρυσής του και στους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε. Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών Παγκόσμιος οργανισμός που συστήθηκε την 24 Οκτωβρίου 1945 (είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις). Η τελική διάσκεψη για τη σύνταξη του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έγινε στην Όπερα Χάους του Αγ. Φραγκίσκου. Τα ιδρυτικά μέλη του ΟΗΕ ήταν 51, στο τέλος όμως του 1967 ο αριθμός των κρατών - μελών του Οργανισμού ήταν 122. Μέλη του ΟΗΕ μπορούν να γίνουν όλα τα φιλειρηνικά κράτη, που αποδέχονται τις υποχρεώσεις του Καταστατικού Χάρτη. Σκοπός του ΟΗΕ είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η διευθέτηση με ειρηνικά μέσα διεθνών διαφορών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διατάραξη της ειρήνης, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς, η επίτευξη διεθνούς συνεργασίας πάνω σε θέματα οικονομικής, κοινωνικής, εκπολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσης, προάγοντας και ενθαρρύνοντας το σεβασμό προς τα δικαιώματα του ανθρώπου, και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας κ.α. 'Εδρα του ΟΗΕ είναι η Νέα Υόρκη και κύρια όργανά του η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κηδεμονιών, το Διεθνές Δικαστήριο και η Γραμματεία. Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από όλα τα κράτη - μέλη. Κάθε κράτος - μέλος δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 5 αντιπρόσωπους στη Γενική Συνέλευση. Η Γραμματεία τέλος αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα, που διορίζεται από τη Γενική Συνέλευση, ύστερα από υπόδειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και από το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό. Οι αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα είναι: α) να προίσταται διοικητικά του Οργανισμού, β) να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας, πάνω σε οποιοδήποτε θέμα που, κατά τη γνώμη του, απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και γ) να συντάσσει την ετήσια ή άλλη έκθεση πάνω στα πεπραγμένα του Οργανισμού, για την ενημέρωση της Γενικής Συνέλευσης.

Θ.Γ.Τ

 

Αντιγραφή από το facebook της Μαρίνας Διαμαντοπούλου. 

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Λοχαγού Δημητρίου Θ. Τρουπή, που έπεσε μαχόμενος το 1921 στη Μικρά Ασία, θα γίνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα, στην Τοπ. Κοινότητα Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας, την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017, ώρα 7.00 μ.μ.

Ο Λοχαγός Δημήτριος Τρουπής(1878-1921), εγγονός του αγωνιστή του ’21 Βασιλείου Τρουπή, σύγχρονος και φίλος του Κονδύλη, έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας στις 13 Αυγούστου 1921 στο Κιρίς Ογλού Ντάγ της Μικράς Ασίας.
Ο ηρωικός λοχαγός υπήρξε και μακεδονομάχος με εξαιρετική δράση, η οποία όμως δεν έγινε ευρέως γνωστή. Έλαβε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους, όπου αιχμαλωτίστηκε από τμήμα του γερμανοβουλγαρικού στρατού, στην Ανατολική Μακεδονία και ως αιχμάλωτος μεταφέρθηκε τον Αύγουστο του 1916 στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας και κατόπιν ως βενιζελικός μεταφέρθηκε και φυλακίστηκε στη πόλη Βερλ. Όταν επέστρεψε από την αιχμαλωσία του, παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του στη πατρίδα και αμέσως μετά εστάλη στη Μικρά Ασία, όπου πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τελικά έπεσε μαχόμενος στην εκστρατεία του Σαγγάριου  (Κιρίς Ογλού Νταγ), «στην λεφτεριά του αδελφού ταμένος».

Πηγή:

1) Βιβλίο αφιέρωμα στον ηρωικό λοχαγό Δημήτριο Θ.Τρουπή «Στη λεφτεριά του αδελφού ταμένος» με την επιμέλεια του καθηγητή Ιατρικής Γεωργίου Τρουπή
2) «Τρουπής Δημήτριος-Η πορεία ενός ήρωα» του υποστρατήγου ε.α. Χρήστου Αθ. Μαραγκού

Φωτογραφία της Μαρίνα Διαμαντοπούλου.
.Σημείωση διαχειριστή ιστοσελίδας.  Η πρωτοβουλία, οι διαδικασίες και το κόστος του μνημείου και της εκδήλωσης, ανήκουν στον Σερβαίο καθηγητή Ιατρικής Γεώργιο Θ. Τρουπή, ο παππούς του οποίου ήταν αδερφός του λοχαγού.
 Μαρίνα Αθ. Μαργκού-TEXNOGRAFIA

 

Όπου, φωνάζω, και να βρίσκεστε, αδελφοί
όπου και να πατεί το πόδι σας
ανοίξετε μια βρύση
τη δική σας βρύση του Μαυρογένη. 
Καλό το νερό
και πέτρινο το χέρι του μεσημεριού 
που κρατεί τον ήλιο στην ανοιχτή παλάμη του.
Δροσερός ο κρουνός θ’ αγαλλιάσω.
Η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα
μεγαλόφωνα το νου μου ν’ απαγγείλει
ευανάγνωστα να γίνουν τα σωθικά μου.
Δεν μπορώ
η αγχόνη τα δέντρα μου εξουθένωσε
και τα μάτια μαυρίζουν.
Δεν αντέχω
και τα σταυροδρόμια που ήξερα έγιναν αδιέξοδα.
Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκούν.
Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν.
Σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς
κοπροκρατούν το μέλλον.
 
Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί
όπου και να θολώνει ο νους σας
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα
θ' αναπαύσει το πρόσωπο του μαρτυρίου
με το λίγο βάμμα του γλαυκού στα χείλη.
Καλό το νερό
και πέτρινο το χέρι του μεσημεριού
που κρατεί τον ήλιο στην ανοιχτή παλάμη του.
Όπου και να πατεί το πόδι σας, φωνάζω
ανοίξετε, αδελφοί
μια βρύση ανοίξετε
τη δική σας βρύση του Μαυρογένη!
 
 
[...] Άνεμοι γέροντες γενειοφόροι
των παλαιών μου θαλασσών φρουροί και κλειδοκράτορες
εσείς που κατέχετε το μυστικό
σύρετέ μου στα μάτια ένα δελφίνι
Στα μάτια ένα δελφίνι σύρετέ μου
να ’ναι ταχύ, κι 
 
ελληνικό, και να ’ναι η ώρα έντεκα!
Να περνά και να σβήνει την πλάκα του βωμού
και ν’ αλλάζει το νόημα του μαρτυρίου
 
[…] Ο βαθύς τριγμός να μου θυμίζει ακόμη
ότι αυτός που είμαι, υπάρχω!
Η ουρά του η πλατιά να μου αυλακώνει
από δρόμο ανεχάραγο τη μνήμη
Και στον ήλιο πάλι να με αφήνει
σαν αρχαίο χαλίκι των Κυκλάδων!
 
(Από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ -
 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ, 
του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ)
 
 
Σημείωση για τη βρύση του Μαυρογένη
Ο Νικόλαος Μαυρογένης γεννήθηκε στα Μάρμαρα της Πάρου το 1735 και καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Ως  ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας,  ο Μαυρογένης έκανε δωρεές στην Πάρο, σε ναούς, μοναστήρια αλλά και σε  συμπολίτες του. Επειδή στην Πάρο εκείνα τα χρόνια υπήρχε  σοβαρό πρόβλημα νερού , έκανε δωρεά επίσης  τις  τρεις βρύσες που βρίσκονται στην αγορά της Παροικιάς. Στις βρύσες αναγράφεται το όνομα του δωρητή και ο χρόνος που κατασκευάστηκαν, δηλαδή το 1777. Είναι κατασκευασμένες από μάρμαρο και έχουν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και υπέροχα ανάγλυφα. Θυγατέρα του Νικολάου Μαυρογένη ήταν η μεγάλη αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Μαντώ Μαυρογένους.
 
Η πληροφορία ελήφθη από το ιστολόγιο του Δημοτικού Σχολείου Λευκών - Κώστου 
TEXNOGRAFIA
.
(ΧΙΜ)

 

Σάββατο μεσημέρι, μια ανοιξιάτικη μέρα, λίγες ώρες πριν φύγω από το χωριό για το …κλεινόν άστυ. Σκέφτηκα πως θα μου ήταν ευχάριστο και τονωτικό συγχρόνως να κάνω μια βόλτα στο πάνω χωριό, αφού εκεί έζησα τα παιδικά μου χρόνια (τα 10 πρώτα χρόνια της ζωής μου) και έχω  χιλιάδες αναμνήσεις, αποθηκευμένες στο βάθος του μυαλού μου.

Βγαίνοντας από το σπίτι μου (στο κέντρο του χωριού) βλέπω στη «Ράχη» τον Ηλία. Μετά χαράς δέχτηκε την πρότασή μου να με συνοδεύσει στη βόλτα, πράγμα που με έκανε να αισθανθώ πολύ πιο ωραία.

 

Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου βρέθηκα για μια βδομάδα στο χωριό. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθώ τα παλιά, να φέρω ξανά στο μυαλό μου αναμνήσεις του τόπου μας από τότε που ήμουνα παιδί,  να αγναντέψω από τη «Ράχη», να ζήσω από κοντά το χωριό  μια περίοδο που δεν είχε παραθεριστικό κόσμο, να πάω στο πανηγύρι στους Αράπηδες και να βγάλω κάποιες φωτογραφίες. 

Ο καιρός τα είχε όλα. Από αρκετή ζέστη μερικές μέρες, μέχρι βροχή και καταχνιά κάποιες άλλες. Πάντως το βράδυ χρειαζόταν κανείς αρκετές κουβέρτες για να κοιμηθεί.

.

AGNANTa-Lesia AGNANTaa-anatolika
 "Λεσιά". Το πιο πάνω σημείο που ενώνεται το Παλαιόκαστρο
   με το Σερβόβουνο. 
 Σπίτια στην ανατολική πλευρά του χωριού. Στο βάθος
διακρίνεται το Σερβόβουνο

..

Σκέφτηκα να γράψω  λίγα λόγια γι αυτή μου την επίσκεψη, επειδή πιστεύω πως θα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα  κάποιους πατριώτες που δεν τους είναι εύκολο να επισκεφθούν το χωριό τέτοια περίοδο. Επίσης μπορεί στο απώτερο μέλλον να αναζητήσουν κάποιοι στοιχεία, για το χωριό καταγωγής των …προγόνων τους.  

Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει αυτή την εποχή στο χωριό είναι η απέραντη φυσική ομορφιά, με την οργιώδη βλάστηση να έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα. Το δεύτερο εξ ίσου σημαντικό είναι πως όλα σχεδόν τα σπίτια στο χωριό είναι συντηρημένα και αρκετά επισκευάζονται και αναπαλαιώνονται. Το τρίτο που εντυπωσιάζει αρνητικά είναι πως οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι πια πολύ λίγοι (περί τους 25). Πλέον αυτών και 2 Αλβανικής καταγωγής, ο μεγάλος και ο μικρός «Μήτσος». Όμως τα σαββατοκύριακα και τις αργίες αρκετοί πατριώτες επισκέπτονται το χωριό και έτσι υπάρχει κάποια κίνηση. Να σημειωθεί ακόμη πως κάποιοι πατριώτες επιλέγουν το χωριό για να κηδέψουν τους νεκρούς τους και να κάνουν μνημόσυνα, πράγμα που δημιουργεί κάποια επιπλέον κίνηση στο χωριό.  

AGNANTb-Servovouno AGNANTc-Artozinos
                                          Σερβόβουνο.                                                 Αρτοζήνος

 

.

Τα τρία μαγαζιά του χωριού ήσαν «ανοιχτά» αυτή την περίοδο. Το τσίπουρο φυσικά σε πρώτη διάθεση και από τα τρία.

*Το παντοπωλείο του Νίκου Λιατσόπουλου με το «Café-Αχιβάδα» στον πάνω όροφο είναι ανοιχτό πρωί απόγευμα και μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, να πιεί ότι θέλει και από καφέ …όλες οι ποικιλίες (fredo, caputsinoκλπ).

*Στο μαγαζί του Νίκου Τρουπή σερβίρεται από καφές-τσίπουρο-κρασί-μπύρα-αναψυκτικά. Μια μέρα φάγαμε και πεντανόστιμο βραστό με …ρίγανη και διόσμο!

AGNANT-ROUSIA* Στο καφενείο-ταβέρνα του Γιάννη Ρουσιά συνήθως έπαιζαν το απόγευμα χαρτιά 1-2 τραπέζια (υπήρχαν και κάποιοι επισκέπτες).  Το βράδυ μαζεύονταν στο μικρό χώρο του καφενείου κάποιοι και «αλληλοκερνιόσαντε». Στη φωτογραφία φαίνονται από αριστερά ο Γιάννης Παναγόπουλος που ίσως είναι ο πλέον συχνός επισκέπτης του χωριού (σχεδόν κάθε1-2 βδομάδες είναι εκεί), η Βούλα (σύζυγος του Γιάννη Ρουσιά), η Καίτη Γεωργακοπούλου (σύζυγος του Πέτρου Κουτσανδριά), η Λιατσοπούλου (σύζυγος του Βαγγέλη Σχίζα), ο γιός της Κώστας, ο μικρός Μήτσιος, ο Βαγγέλης Σχίζας, ο Ηλίας Σκούρος  ο Πέτρος Κουτσανδριάς (φτιάχνει αυτή την περίοδο το σπίτι του) ο Γιάννης Ρουσιάς και πίσω (δεν φαίνεται στη φωτογραφία) ο μεγάλος Μήτσος. 

Μπορεί να είναι λίγοι στην παρέα, τρείς όμως από αυτούς είναι  πρόεδροι!!: Ο γνωστός μας πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο μικρός Μήτσος, πρόεδρος των Αλβανών του χωριού και ο πρόεδρος της Τ. Κοινότητας, Γιάννης Ρουσιάς.

.

Αγροτικός γιατρός στο χωριό πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα και ο πατέρας Ρεμούνδος (είναι καθηγητής στη Βυτίνα και Τρόπαια) λειτουργεί 1-3 φορές το μήνα.

AGNANTe-Likouresi AGNANTd-Anemistos
                                      Χωριό Λυκούρεση                                Ανεμιστός (χαλασμένο βουνό).

.

.

      Ο δρόμος από Καρκαλού μέχρι το χωριό είναι σχετικά καλός με κάποιες μικρές λακούβες και ένα μικρό τμήμα που πρέπει να πέσει καινούρια άσφαλτος. Ο δρόμος για Αράπηδες επίσης είναι καλός μετά την επισκευή και θα βελτιωθεί πιο πολύ μετά την έγκριση 200.000 ευρώ για άσφαλτο και νέα έργα. Μέσα στο χωριό οι δρόμοι είναι όλοι σχεδόν σε σχετικά καλή κατάσταση. Ένα δύσκολο σημείο στο πάνω χωριό  που συχνά χτυπούσαν τα αυτοκίνητα (στη μάντρα) αντιμετωπίστηκε με φροντίδα και έξοδα του προέδρου Ι. Παναγόπουλου (τραβήχτηκε η μάντρα μέσα). Επίσης λίγο πριν το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής υπάρχει ένα βύθισμα (μετά το σπίτι του Ν. Βέργου), που όπως έμαθα θα επισκευασθεί σύντομα.

AGNANTf-panoxorio1 AGNANTg-panoxorio2
                                Θέα πάνω χωριού από Ράχη 1.                               Θέα πάνω χωριού από Ράχη 2.

 

.

.Φωτογραφίες από το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στους Αράπηδες έχω ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας.  Προσεχώς θα αναρτήσω  και ένα ακόμη άρθρο με φωτογραφίες που έβγαλα σε μια βόλτα στο πάνω χωριό. Επίσης θα προσθέσω κάποιες φωτογραφίες στα άρθρα του Γ. Βέργου για τα σπίτια στο χωριό.

.

Χ. Μαραγκός

 

Naos-a

 

Ωραία η φετινή μέρα εορτασμού του Αγίου Κωνσταντίνου. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, ούτε βροχή. Και οι ευλαβείς προσκυνητές και άλλοι επισκέπτες πάρα πολλοί, πάνω από εκατό.

Οι Αραπαίοι -νοικοκυραίοι ανθρώποι και με περισσή μεταξύ τους αγάπη- είχαν φροντίσει τα πάντα, ώστε ο εορτασμός να είναι πανηγυρικός, με τα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Την παραμονή έγινε εσπερινός από τον εξαιρετικό Ιερέα και καθηγητή πατέρα Γρηγόριο Ρεμούνδο και μετά τη λειτουργία προσφέρθηκε από τους ντόπιους γίδα βραστή, πεντανόστιμη, με καλό κρασί κλπ.

Την Κυριακή το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, όλοι σχεδόν οι Σερβαίοι που ήσαν στο χωριό και όσοι ήρθαν για τον εορτασμό, άρχισαν να κατηφορίζουν με τα αυτοκίνητά τους προς το συνοικισμό, όπου όλοι οι Αραπαίοι βρίσκονταν «στο πόδι» και προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν όλους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Πλην των Σερβαίων και άλλοι κοντοχωριανοί είχαν προσέλθει να συμμετάσχουν στον εορτασμό. 

Ξαγναντίζοντας κανείς στο υψωματάκι πριν το Ναό είχε μπροστά του μια ατέλειωτη θέα με πανέμορφα τοπία και πλούσια μλάστηση, από τον Αρτροζήνο και το χαλασμένο βουνό μέχρι τα βουνά της Φολόης και το Κατάκολο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

.Thea-bThea-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thea-c

Thea-d

Ο περίβολος του Ναού ιδιαίτερα φροντισμένος με το πλακόστρωτο εντυπωσιακό.

Naos-b

Naos-c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Στη Βόρεια πλευρά του περιβόλου οι Αραπαίοι έχουν φτιάξει ένα στέγαστρο για την περίπτωση βροχής, όπως συνέβη στον περσινό εορτασμό. Στη συνέχεια του στέγαστρου υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα-κουζίνα με όλα τα απαραίτητα για ετοιμασία φαγητών κλπ.

Kreata-aNaos-dΣτη φωτογραφία ο Γιάννης Τσαντίλας ανακατέβη τα κρέατα που σε λίγο θα «εξαφανιστούν».

Δίπλα από την αίθουσα αυτή υπάρχει τουαλέτα και στη συνέχεια πάρκινγ για τα αυτοκίνητα.

Πίσω ακριβώς από το Ναό είναι το κοιμητήριο των Αραπαίων, όπου υπάρχει και ο τάφος του Αλέξη Χρονόπουλου και του Ηλία Χειμώνα.

Ο Ηλίας ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων επί σειρά ετών και ενεργό μέλος από το 1976 μέχρι το 2010 που έφυγε από τη ζωή. Έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε τέσσερα τουλάχιστον σημαντικά συλλογικά έργα: Στην κατασκευή του δρόμου Σέρβου-Αράπηδες, στην εφημερίδα «Αρτοζήνος», στην ιστοσελίδα «servou.gr» και στην δημιουργία του Πολιτ. Κέντρου του χωριού.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Αλέξη και του Ηλία. Σε αυτούς αφιερώνω και αυτό μου το άρθρο.

Η πλατεία είναι προστατευμένη με κάγκελα, διαθέτει παγκάκια, ακόμη και κούνια για παιδιά. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους Αραπαίους.

.

Leitourg-a

Leitourg-b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η λειτουργία έγινε από τον πατέρα Γρηγόριο και ο Ι. Ναός ήταν κατάμεστος από ευλαβείς προσκυνητές. Μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε αρτοκλασία και στη συνέχεια όλοι κάθισαν στα τραπέζια για το βραστό από «τραγιά» της περιοχής και άλλα εδέσματα και κρασί που πρόσφεραν οι Αραπαίοι.

Trap-e

Trap-d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trap-a

Trap-b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Trap-f

Trap-g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Το πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους ο πατριώτης Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας. Ο κ. Γιαννακούρας συνεχάρη τους Αραπαίους για την εξαιρετική οργάνωση του πανηγυριού, τους ευχαρίστησε για την πρόσκληση  και τους ενημέρωσε πως έχουν εγκριθεί 200.000 ευρώ ακόμη από την Περιφέρεια, για το δρόμο Σέρβου-Αράπηδες.

Τον Σύνδεσμο Σερβαίων εκπροσώπησαν στον εορτασμό ο αντιπρόεδρος Ι. Ν. Βέργος και ο γραμματέας Χ. Μαραγκός.

.

.Trap-mTrap-p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Κάπως έτσι εορτάστηκε το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου το 2017.

Μπορεί να μην ήταν ο «Μαυρέλιας» με το κλαρίνο του, που τα παλιότερα χρόνια  αντιλαλούσε αυτή τη μέρα  στα φαράγγια και τους βουνοπλαγιές της γύρω περιοχής, η ευχαρίστηση όμως των Αραπαίων και όσων συμμετείχαν στον εορτασμό ήταν ίδια με …τότε.

Χρόνια πολλά σε όλους όσους παραβρέθηκαν στον εορτασμό και ευχόμαστε του χρόνου το πανηγύρι να είναι ακόμη πιο καλό, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων προσκυνητών και επισκεπτών Αραπαίων-Σερβαίων και άλλων κοντοχωριανών.

.

.

.

.

.

Χ. Ι. Μαραγκός

.

.

ZP-a

 

ZP-bΓιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας, όπως κάθε χρόνο, ο εορτάζων Ι. Ναός Ζ. Πηγής την «Παρασκευή της Λαμπρής» (πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα).  Την παραμονή τελέστηκε εσπερινός από τον εφημέριο πατέρα Γρηγόριο και ανήμερα έγινε λειτουργία, αρτοκλασία  και περιφορά της εικόνας.

Σχετικά με τον εορτασμό γράφει στο ιστολόγιό της η Μαρίνα Διαμαντοπούλου, μαζί με πολλές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες δημοσιεύουμε και εμεις:

«Εορτάστηκε σήμερα Παρασκευή της Λαμπρής, 21 Απριλίου 2017, η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον ομώνυμο Ι. Ναό του χωριού Σέρβου Γορτυνίας. Την Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία τέλεσε ο εφημέριος του χωριού π. Γρηγόριος Ρεμούνδος και την παρακολούθησαν οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι και μερικοί Σερβαίοι που ήρθαν στο χωριό από τα αστικά κέντρα όπου διαμένουν, γι' αυτή τη μέρα. Έγινε περιφορά της εικόνας Ζ. Πηγής μέχρι την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπό τους ήχους της καμπάνας, που χτυπούσε χαρμόσυνα.

.
Ο Ι. Ναός της Ζωοδόχου Πηγής κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα από τον Ιωάννη Δάρα που εγκαταστάθηκε στου Σέρβου προερχόμενος από την Μεσσηνία, ύστερα από επεισόδιο με τους Τούρκους, και ανακατασκευάστηκε από τον δισέγγονο του Δημήτριο Φωτίου Δάρα το έτος 1872, όπως μαρτυρεί η επιγραφή πάνω από την νότια είσοδο του ναού.

.
Χρόνια πολλά! Και του χρόνου!»

 

ZP-a (2)

 

 

ZP-c

 

 

 

 

ZP-d

ServouEpitaf2017b

Από το ιστολόγιο της Μαρίνας Διαμαντοπούλου αναδημοσιεύουμε μερικές φωτογραφίες από το στολισμό του Επιταφίου στο χωριό μας, την Μ. Πέμπτη 13-4-2017. 

Αφού δεν μπορούμε να είμαστε εκεί, ας μεταφερθούμε νοερά στον τόπο που γεννηθήκαμε μεγαλώσαμε και γιορτάσαμε τις Άγιες αυτές ημέρες.Στον ιστότοπο servou lovers δημοσιεύθηκε από τον Μαρίνο Ρουσιά,  μία πολύ σημαντική είδηση για το χωριό μας, που αφορά τη ριζική ανακαίνιση του σχολείου μας και τη μετατροπή του σε ξενώνα.

.

 

Αναφέρεται στην δημοσίευση:

"Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 650.000 ευρώ, την ριζική ανακαίνιση και στη συνέχεια επανάχρηση του σχολείου του χωριού μας -συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος χώρου- ως σύγχρονου κοινοτικού ξενώνα. Ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης και στη συνέχεια οι απαραίτητες εργασίες, ώστε το νέο μας στολίδι να γίνει σημείο αναφοράς, ικανοποιώντας παράλληλα ανάγκες πολλών πατριωτών και επισκεπτών του χωριού μας για διαμονή".

.

SxolioServou.

.

 

 

 

 

SERVOY7-1-17-NL1

.

SERVOY7-1-17 NL

Φωτό Ν. Λιατσόπουλου

SERVOY7-1-17 NT

.

SERVOY7-1-17 NT2

Φωτό Ν. Τρουπή

SERVOY-7-1-16 MD

.

SERVOY-7-1-17 MD

Φωτό. Μαρίνας Διαμαντοπούλου

 

Ο  Φώτης Παναγόπουλος την Κυριακή  9 Οκτωβρίου το απόγευμα, αφού άναψε τα καντήλια στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του συνοικισμού «Αράπηδες», επισκέφθηκε το σπίτι του συντοπίτη του Βαγγέλη Μπουρνά για καφέ.

Στην επιστροφή, βρήκε το σπίτι του διαρρηγμένο. Ο κλέφτης παραβίασε κλειστό παράθυρο και αφαίρεσε τις οικονομίες του Φώτη, και συγκεκριμένα το ποσό των 500 Ευρώ.

Η εγκληματικότητα έφτασε και στα χωριά μας. Κρίμα………..!

 

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμηνεύει την Τρίτη20 Σεπτεμβρίου2016, στοΘέατρο Αλέξης Μινωτής, γνωστά και αγαπημένα έργα των Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Γιοχάνες Μπραμς, Μανώλη Καλομοίρη και Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα εξής έργα:

  • Γιοχάνες Μπραμς: Εισαγωγή «Academic Festival»
  • Β. Α. Μότσαρτ: Κοντσέρτο για κλαρινέτο σε λα μείζονα
  • Μανώλης Καλομοίρης: Τρεις ελληνικοί χοροί
  • Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Σουίτα από το μπαλέτο «Ωραία Κοιμωμένη»

Σολίστ: Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο)

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Στρίκος

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 213-2044800, Θέατρο Αλέξης Μινωτής, Ιερά Οδός και Δαρδανελίων.

Ώρα έναρξης: 21:00 

Είσοδος ελεύθερη

 

γ. ΧΩΡΙΟ ΑΝ. ΤΜΗΜΑΕξαιρετικός ήταν και ο φετινός Αύγουστος στο χωριό. Χάρμα οφθαλμών να αγναντεύει κανείς προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. 

Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή

.

3-9-16 εορτ. Αγ. Νεκταρίου αΕικόνες από τον εορτασμό στο εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στου Σέρβου Γορτυνίας, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016,

όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία από τον 3-9-16 εορτ. Αγ. Νεκταρ. βΣεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, με την συνεπικουρία του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη Ιακώβου και του εφημέριου του χωριού αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου

 

Εορτασμός Αγιολιά 2016

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έγινε εορτασμός στις 20 Ιουλίου στη μνήμη του προφήτη Ηλία.

Περί τους 60 πατριώτες ανέβηκαν  προς το παλιόκαστρο (κάποιο πήγαν επί τούτου στο χωριό), όπου βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι, που ανακαινίστηκε πριν μερικά χρόνια με τη φροντίδα του αείμνηστου πατριώτη Θοδωρή Κ. Τρουπή.

Μετά τη θεία λειτουργία από τον πατέρα Χριστόδουλο, έγινε αρτοκλασία και οι πατριώτες αντάλλαξαν ευχές.

Δυστυχώς, λόγω των συνθηκών της εποχής, δεν υπήρχε δυνατότητα για φαγητά και χορούς, όπως συνέβαινε κάποια χρόνια πριν.

Και έτσι πάντως,  καλά είναι...

Η φωτογραφία είναι του Ν. Αρ. Τρουπή, από τον εορτασμό. (Στο Trounikos μπορείτε να παρακολουθήσετε και σχετικό video).

Και του χρόνου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.