Τα Τελευταία Νέα

ΠΑΣΧΑ ΣΕΡ. 19 ΕΠΙΤΑΦ. α

Επιτάφιος 2019

ib Anastasi
 ΕορτασμόςΖΠ1
 ΕορτασμόςΖΠ3
 ZP c
 ΕορτασμόςΖΠ19502
 ΕορτασμόςΖΠ19501
 

Μιας και δεν διάβασα κάτι σχετικό για τον εορτασμό του Πάσχα και της Ζωοδόχου Πηγής, φέτος στο χωριό μας, σκέφτηκα να γράψω δυο λόγια, απ΄όσα έμαθα  (από τον ξάδερφό μου που μένει μόνιμα στο χωριό), έτσι για την μελλοντική ιστορία   αυτού του Τόπου, αλλά και για όσους πατριώτες -ιδιαίτερα αυτούς που γεννήθηκαν εκεί- ενδιαφέρονται  να μάθουν γενικά, για ότι συμβαίνει στο χωριό, τις άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα και όχι μόνο.  

 

Ο εορτασμός, τόσο του Πάσχα, όσο και της Ζ. Πηγής, ήσαν ίσως τα δυο πλέον σημαντικά εορταστικά γεγονότα, τα παλιότερα χρόνια στο χωριό (μαζί με τον εορτασμό της Παναγίας το δεκαπενταύγουστο). Τα περίμεναν «πως και πως» οι κάτοικοι του χωριού, αφού τους έδιναν την ευκαιρία να αφήσουν για λίγο «στην πάντα» τη βασανιστική και εξαντλητική καθημερινότητα και ιδιαίτερα τα μακρινά ταξίδια οι μαστόροι και να μαζευτεί όλη η οικογένεια μαζί, κάτω από την οικογενειακή στέγη, με γιορτινή διάθεση και λίγο …καλοπέραση.

 

Πλέον αυτού, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην εκκλησία τις άγιες αυτές ημέρες (ολονυχτίες κλπ), να ειδωθούν με κάποια άνεση, να πουν λίγες κουβέντες από καρδιάς και να ανταλλάξουν ευχές. Αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία και αξία για τις γυναίκες του χωριού, που δεν έβγαιναν στα καφενεία και τα μαγαζιά/ταβέρνες, όπως έκαναν οι άντρες.

 

Χαρά μεγάλη είχαν και τα παιδιά που πήγαιναν στο γυμνάσιο (Λαγκάδια ή Δημητσάνα) και γύριζαν για λίγες ημέρες στο σπίτι τους, όπου θα έβλεπαν τους συγγενείς, γνωστούς και φίλους και κάπως θα καλοπερνούσαν.

 

Μα πάνω απ΄όλα, μεγαλύτερη αξία και σπουδαιότητα   νομίζω πως είχε το πανηγύρι που γινόταν με «όργανα» κλπ, τόσο ανήμερα το Πάσχα στο προαύλιο της «κάτω εκκλησιάς» (Κοίμησης Θεοτόκου) όσο και την «Παρασκευή της Λαμπρής», που γιόρταζε η «Επάνω Εκκλησιά» (Ζ. Πηγή) και γινόταν το πανηγύρι στο δικό της προαύλιο χώρο. Είναι αυτό που λέμε

«Χαράς ευαγγέλια».

Ήταν και μια ευκαιρία να φορέσουν «τα καλά τους» οι πατριώτες -ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι νέες κοπέλες-, να διασκεδάσουν όλοι όσοι ήθελαν και μπορούσαν και ακόμη να επικοινωνήσουν «τρόπον τινά» οι νέοι και οι νέες, έστω με «κλεφτές ματιές», αλλά με νόημα…

 

Οι μεγαλύτεροι πατριώτες, που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε με πολλές ταλαιπωρίες σε αυτό το άγονο χωριό (υψ. 1100 μέτρα), έχουμε βαθιά χαραγμένα «στο σκληρό» δίσκο του εγκεφάλου μας αυτά και πολλά άλλα γεγονότα, τα οποία μας έχουν διαμορφώσει και ως χαρακτήρες, σε σημαντικό βαθμό.

 

Με την πάροδο των ετών, την αστυφιλία, τη βιομηχανική επανάσταση και την αναζήτηση γενικά μιας καλύτερης ζωής, οι πατριώτες, στη μέγιστη πλειοψηφία τους, έφυγαν σταδιακά από το χωριό για τις μεγάλες πόλεις και κάποιοι μετανάστευσαν   και σε χώρες του εξωτερικού.

 

Έτσι το χωριό σιγά-σιγά ερήμωσε και στις μέρες μας ελάχιστοι κάτοικοι (2-3 δεκάδες) μένουν το χειμώνα εκεί. Όμως, όλοι σχεδόν έχουν επισκευάσει και συντηρούν  τα σπίτια τους και το καλοκαίρι το χωριό γεμίζει από πατριώτες -ιδιαίτερα νέα παιδιά- που μπορεί ανήμερα της Παναγίας το δεκαπενταύγουστο, να ξεπεράσουν και τους πεντακόσιους!

 

Ένας από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού είναι και ο Ηλίας Σκούρος (πρώτος μου ξάδερφος από τις μανάδες μας) εγγονός του Χρήστου Στρίκου. Μετά τη συνταξιοδότηση του (και της γυναίκας του) εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο χωριό, ανακαίνισαν το στρικαίικο σπίτι , αλλάζοντας τα πάντα, εκτός από τους τοίχους, που τους επένδυσαν με πέτρα.

 

Με τον   ξάδερφο μίλησα για τις ευχές και τον ρώτησα για τον εορτασμό των άγιων αυτών ημερών. Μου είπε, λοιπόν, πως στόλισαν και φέτος  τον επιτάφιο οι λίγες γυναίκες του χωριού και τη Μεγάλη Παρασκευή έκαναν μια μικρή περιφορά. Ανάσταση έγινε το απόγευμα του Μ. Σαββάτου στις 5-6 η ώρα, γιατί ο παππάς  όφειλε να πάει και σε άλλα χωριά ( είχε κάπου 7 χωριά να επισκεφθεί). Πάντως, η εκκλησία στην Ανάσταση ήταν γεμάτη,   και μπορεί   οι εκκλησιαζόμενοι να ήσαν και εκατό άτομα, πράγμα παρήγορο, τρόπον τινά, για το μέλλον αυτού του τόπου.

 

Την Παρασκευή (της Λαμπρής) , που γιορτάζει η Ζ. Πηγή, έγινε πάλι εκκλησιασμός με λίγους πατριώτες,  χωρίς δυστυχώς να γίνει περιφορά της εικόνας, αφού δεν υπήρχαν   νέοι να κρατήσουν την εικόνα και ο δρόμος από την Πάνω στην Κάτω εκκλησιά, που συνήθως γίνεται η περιφορά, είναι «ανηφόρα-κατηφόρα».

 

Ο καιρός, γενικά, ήταν σχετικά καλός, με κάποιες ανοιξιάτικες βροχούλες. Το καφενείο/ταβέρνα του Γιάννη Ρουσιά και το παντοπωλείο του Νίκου Λιατσόπουλου ήσαν όλες τις μέρες ανοιχτά και σε πλήρη λειτουργία, με δυνατότητες εξυπηρέτησης των βασικών αναγκών των επισκεπτών. Σημαντική παράμετρος και αυτή, για το   όποιο μέλλον έχει το χωριό μας.    

Κάπως έτσι πέρασε και το φετινό Πάσχα στο χωριό.

Χρόνια πολλά σε όλους και ας ελπίσουμε πως του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα πάνε πιο πολλοί πατριώτες στο χωριό   και όχι μόνο το Πάσχα.

 

Οι πλαϊνές φωτογραφίες είναι  από εορτασμούς Πάσχα και Ζ. Πηγής τα προηγούμενα χρόνια.

Η πρώτη είναι το  2019 και  δίπλα στον επιτάφιο είναι ο επίτροπος Κ. Δάρας

Η δεύτερη είναι από τον εορτασμό του Πάσχα το 2016.

Το "Χριστός Ανέστη"  εψάλη στον προαύλιο χώρο της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η τρίτη και η τέταρτη είναι από τον εορτασμό της Ζ. Πηγής το 2017.

Η πέμπτη από τον ίδιο εορτασμό το 2018. Ο Χ. Αναστασόπουλος κρατάει το σταυρό με τον εσταυρωμένο και η λιτανία βρίσκεται μπροστά από το σπίτι του αείμνηστου Τάσου Γεωργακόπουλου.

Οι 2 επόμενες φωτογραφίες είναι του Τάκη Δημητρόπουλου και δείχνουν λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας,

στη δεκαετία του 1950 (κόσμος "λεφούσι").

 

g eik 7 336

 "Ζωοδόχος Πηγή"

Έργο Γεωργίας Γ. Τρουπή-Κωνσταντοπούλου

Χ. Ι. Μαραγκός

 
Το Σάββατο 19/11/2022 και ώρα 9 π.μ. θα τελεσθεί 40ήμερο μνημόσυνο,υπέρ
αναπαύσεως,της ψυχής του αγαπημένου μας  συζύγου,πατέρα και παππού Φώτη Ντάλα,  στον Ιερό
Ναό Αγίου Νεκταρίου Ανω Λιοσίων,  που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ιονίου Πελάγους  (δίπλα στο  γήπεδο του Ερμή).
 

Η οικογένεια

Αναδημοσίευση από e-gortynia.gr

Η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Μητροπολίτη κ.κ.Νικηφόρου στη Γορτυνία

 

Την επόμενη ημέρα της ενθρονίσεώς του και με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Φιλίππου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Νικηφόρος προέστη της πρώτης Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής Δημητσάνας,  συλλειτουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ.Χρυσοστόμου και βοηθούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π.Ιάκωβο Κανάκη, τον Πωτοσύγκελος της Μητρόπολης Χαλκίδος π. Νικόδημο Ευσταθίου και άλλους ιερείς.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν αρκετοί κάτοικοι της κωμοπόλεως, ως και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας. Ο Ιεράρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για πρώτη φορά μαζί τους σε ένα πολύ ζεστό κλίμα και στο τέλος φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Σημειώνουμε ότι κατά την χθεσινή ημέρα οι μικροί μαθητές ντυμένοι με όμορφες παραδοσιακές σχολές έδωσαν μια ξεχωριστή παρουσία στην τελετή υποδοχής, καθώς προσέφεραν ανθοδέσμες στον νέο Ποιμενάρχη και τον έραιναν με άνθη στη διάρκεια της πορείας του στο κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ.Νικηφόρος επισκέφθηκε την παρακείμενη ονομαστή Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.

Ανακοίνωση-Πρόσκληση Τοποτηρητού Ι. Μητροπόλεως  

κ. Ευσταθίου για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως ἀνακοινοῦται ὅτι:

Ἡ Ἐνθρόνιση τοῦ Νέου Μητροπολίτου κ.κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ θά πραγματοποιηθεῖ τήν Κυριακή 13 Νοεμβρίου στήν Δημητσάνα.

Τόν Σέβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως κ.κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΝ θά ὑποδεχθοῦν στήν πλατεία Δημητσάνας στίς 12.30 μ. ὁ Τοποτηρητής Σέβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας καί Σπάρτης κ.κ. Εὐστάθιος καί ὁ Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Εὐστάθιος Κούλης, μαζί μέ ὅλες τίς ἀρχές τοῦ τόπου, τόν Ἱερό κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ λαό μας καί ὁ μέν Σέβ. Τοποτηρητής θά τοῦ παραδώσει τήν Ποιμαντορική ράβδο, ὁ δέ Δήμαρχος Γορτυνίας θά τόν καλωσορίσει μέ σύντομη προσφώνηση, ἐνῶ ὁ νέος Μητροπολίτης θά ἀπαντήσει καταλλήλως.

Ἐν συνεχείᾳ καί ἐν πομπῇ, προηγουμένης τῆς Φιλαρμονικῆς καί πλαισιούμενη ἀπό ἄγημα τοῦ στρατοῦ θά μεταβούμε στον Ἱερό Μητροπολιτικό ναό τῆς Ἁγίας Κυριακῆς, ὅπου θά πραγματοποιηθεῖ ἡ τελετή τῆς ἐνθρονίσεως παρουσία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ καί ἄλλων Σέβ. Ἀρχιερέων.

Μετά τό πέρας τῆς τελετῆς ὁ Νέος Μητροπολίτης θά δεχθεῖ τίς συγχαρητήριες εὐχές τῶν Ἀρχῶν καί τοῦ λαοῦ στόν Ἱερό Ναό, ἐνῶ στίς θύρες τίς ἐξόδου θά προσφερθοῦν τά γλυκίσματα.

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

+ Ο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

 

Διαβάζοντας το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Γορτυνία» (Οκτώβριος 2022), της μοναδικής εφημερίδας με  θέματα σχεδόν αποκλειστικά  του νομού Γορτυνίας, σκέφτηκα να αναδημοσιεύσω μερικές περιλήψεις, που έκρινα πως θα ενδιαφέρουν πολλούς πατριώτες, μιας και δεν είναι όλοι συνδρομητές της εφημερίδας.

.

*Στην πρώτη σελίδα γίνεται αναφορά  στην πληθώρα προβλημάτων της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως.

Εγκαταλειμμένο και χορταριασμένο το Επισκοπικό Μέγαρο στη Δημητσάνα, που χρονολογείται από το 1928, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

  Από τις 174 ενορίες (και στις 2 επαρχίες) μισθοδοτούμενοι ιερείς  είναι 78,  κενές ενορίες 96!

(Πρόσφατα εξελέγη νέος Μητροπολίτης,  ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου).

.

*Προεκλογικός πυρετός παρατηρείται στην επαρχία, τόσο για τις Βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν το αργότερο μέχρι την ερχόμενη άνοιξη,  όσο και τις αυτοδιοικητικές (για Περιφερειάρχη και Δημάρχους),  που θα  γίνουν σε ένα χρόνο. Η Αρκαδία θα βγάλει πιθανότατα 3 βουλευτές, όσους και στις  προηγούμενες εκλογές (μάλλον έναν,  το κάθε ένα από τα 3 μεγαλύτερα κόμματα).

.

*Στη δεύτερη σελίδα, ο πατριώτης μας Ν. Παπαγεωργίου δημοσιεύει  μονίμως ενδιαφέροντα άρθρα για τον απελευθερωτή των Ελλήνων,  με τίτλο»

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΤΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ».

.

*Σε πολλά χωριά της Γορτυνίας το ίντερνετ «σέρνεται» με ταχύτητες περίπου  1,2 mbps.

.

*Κάτοικοι συγκεντρώνουν χρήματα για αγορά ασθενοφόρου στα Τρόπαια!

.

*Πολλαπλές επιδρομές αγριόχοιρων στις καλλιέργειες του Νομού, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

.

*Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η σύναξη των Δημητσανιτών αγίων, το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Αυγούστου 2022.

Στη χορεία αυτών των αγίων ανήκουν:

-Ο άγιος Θεόκλητος , αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμονίας.

-Ο άγιος Διονύσιος, ο σοφός πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

-0 άγιος Γρηγόριος οΕ΄,  πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

-Ο άγιος Ιωσήφ, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.

-Ο νεομάρτυρας Ευθύμιος

-Ο άγιος Ανανίας, επίσκοπος Λακεδαιμονίας και

Ο άγιος Δανιήλ Κατουνακιώτης.

.

*Κατά την απογραφή του 2021, οι μόνιμοι κάτοικοι του νομού Αρκαδίας ήσαν 77.551, 9.000 χιλιάδες λιγότεροι από την απογραφή του 2011.

.

*Το Σάββατο 27 Αυγούστου έλαβαν χώρα με επισημότητα τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα, στου Παλούμπα.

.

*Την Κυριακή 28 Αυγούστου τελέστηκε μνημόσυνο στη Δημητσάνα στη μνήμη των 13 ανδρών της χωροφυλακής και 2 πολιτών, που σκοτώθηκαν στη μάχη της Δημητσάνας στις 30-8-1948. Από την πλευρά του Δημοκρατικού στρατού οι πεσόντες ήσαν πάνω από 100.

.

*Από την περιφέρεια Πελοποννήσου εγκρίθηκαν 50.000 ευρώ, για συντήρηση του δρόμου Σέρβου-Αράπηδες-Κοκκινοράχη.

.

*Στο Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας,  λειτουργεί έκθεση παλιών φωτογραφιών, πλέον των τριών δεκαετιών,   από το αρχείο του φωτογράφου Μιχάλη Παναγόπουλου.

-

 Χ. Ι. Μαραγκός

    Με μια διαφορετική εκδήλωση από αυτές που βλέπουμε το 15αύγουστο συνήθως στο όμορφο χωριό μας, ο Δήμος Γορτυνίας αποκάλυψε τις επιγραφές που φέρουν το όνομα του αειμνήστου πατριώτη μας Θάνου Ι. Μπόρα. Υλοποίησε την απόφαση του σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός Κώδικας και που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γιώργου Βέργου τον Μάρτη του 2013, αμέσως μετά τον θάνατο του καλού του φίλου, συνεργάτη και ξάδερφου.
   Στη είσοδο του χωριού μας και στην δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Τρανή Βρύση, μετά την επιμνημόσυνη δέηση και πριν το άνοιγμα του Δημητσανίτικου μπουφέ, ανέβηκαν στο βήμα και μίλησαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Γορτυνίας  Ευστάθιος Κουλης, ο πρώην Δήμαρχος Ιωάννης Γιαννόπουλος, και φυσικά ο πρώην Δήμαρχος Ηραίας Σταύρος Χριστόπουλος. 
   Παρών ήταν και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης που στην ομιλία του αναφέρθηκε στον άνισο αγώνα αυτών που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και που στο πρόσωπο του Θάνου Ι. Μπόρα αυτούς τιμά η ονοματοδοσία του δρόμου από την Τρανή Βρύση έως την Ζαχαρού. 
   Τον λόγο πήρε επίσης ο πατριώτης μας Γιώργος Βέργος που σύντομα αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης για την ονοματοδοσία καθώς και στην ανιδιοτελή προσφορά του Θάνου στο χωριό μας. 
   Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του χωριού μας Γιάννης Μ. Ρουσιάς καθώς και ο καθηγητής ΕΚΠΑ  Γιώργος Θ. Τρουπής. 
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που η Αγγελική του Θάνου σκιαγράφησε τον χαρακτήρα του εκλιπόντος πατέρα της θυμίζοντας μας την καλωσύνη του και το μεγαλείο της καρδιάς του. Ανακοίνωσε δε την απόφαση της οικογένειας της να δωρίσει στο χωριό έναν απινιδωτή στη μνήμη του.
   Οι πρώην και ο νυν Δήμαρχος αναφέρθηκαν στα θέματα που διαχειρίστηκε ο Θάνος, την παρακαταθήκη που άφησε, και φυσικά στον άμεμπτο, ειλικρινή και φιλοπρόοδο χαρακτήρα του.
   Η αναφορά και των τριών Δημάρχων στον τιμώμενο πατριώτη μας ήταν δείγμα ομόνοιας και προσήλωσης στον αυτοδιοικητικό τους στόχο.
   Θερμή και συγκινητική ήταν η ομιλία του νυν προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δημάρχου Στ. Χριστόπουλου που δεν κατάφερε ούτε λεπτό  να κρύψει τα συναισθήματα του και μίλησε για τα χρόνια που συνεργάστηκε και την φιλία που ανέπτυξε με τον αείμνηστο Θάνο. 
   Αρκετοί ήταν οι πατριώτες που παρευρέθησαν. Και όλοι έφεραν στο νου τους κι άλλους που με τον τρόπο τους πρόσφεραν όσα και ο Θάνος. Τον ακούραστο σκαφτιά των τεχνικών έργων και των δρόμων, τον ποιητή που ύμνησε το χωριό μας και τη ζωή του, το μέλος του Συνδέσμου μας που προτίμησε την ορθοστασία στο τυπογραφείο από το κομμωτήριο ή το καφενείο για να πάει ο Αρτοζήνος σε κάθε σπίτι, ακόμα κι αυτόν που έδωσε από το υστέρημά του λίγες δραχμές για να καμαρώνουμε εμείς σήμερα το στολίδι μας στη Ράχη. ¨Ολων τα ονόματα έχουν θέση δίπλα σε αυτό του αείμνηστου Θάνου Ι. Μπόρα.
.
Παύλος Ε. Δάρας
 .
(EKM)

Στις 14 Αυγούστου 2022 , ο Δήμος Γορτυνίας τίμησε, με τελετή ονοματοδοσίας δημοτικής οδού, το έργο και την προσφορά , του Αείμνηστου Πατριώτη μας, πρώην Αντιδημάρχου Ηραίας , Αθανάσιο (Θάνο) Μπόρα , στην γενέτειρα του στου ΣΕΡΒΟΥ.

Παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου από του Σέρβου και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου . Μεταξύ αυτών τίμησαν με την παρουσία τους τον Δήμο Γορτυνίας οι:
Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Βλάσης
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης
Ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας κ. Χρήστος Κατής
Ο Αντιδήμαρχος Τρικολώνων κ. Νεκτάριος Μπαρούτσος
Ο Αντιδήμαρχος Κοντοβάζαινας κ. Παπαγιάννης Βασίλης
Ο Τέως Δήμαρχος Γορτυνίας κ .Γιάννης Γιαννόπουλος
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος
Ο Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας κ. Δημήτρης Μπόρας
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ιωάννης Παναγόπουλος
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σέρβου κ. Ιωάννης Ρουσσιάς
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λαγκαδίων κ. Καγιούλης
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ψαραίων κ. Κωνσταντίνος Πανουσόπουλος
Η Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Δημητσάνης κ. Αγγελική Μπίρρη
Ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου κ. Δημήτρης Δαλαμάγκας
Την τελετή συντόνισε η κ.Βαννέσα Μπουρνά

Η Τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αθανασίου Μπόρα και χαιρετιστήρια επιστολή του Σεβασμιότατού Ιακώβου του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί που αναφέρθηκαν στα έργα και την προσωπικότητα του.
Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ .Ευστάθιος Κούλης που εξήρε την ποιότητα του χαρακτήρα και το σπουδαίο έργο που διατέλεσε ο Αθανάσιος Μπόρας κατά την διάρκεια της θητείας του .
Ακολούθησε ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Βλάσσης που τόνισε ότι « στην μνήμη του Θάνου τιμούμε το έργο όλης της αυτοδιοίκησης»
Διαβάστηκε επιστολή από τον Βουλευτή Αρκαδίας κ .Παππαηλιού,ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Δ.Σ Γορτυνίας και τέως Δήμαρχος Ηραίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος που με συγκίνηση αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία κ φιλιά που είχε με τον Αθανάσιο Μπόρα και στα έργα που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των 12 ετών της θητείας του.
Ακολούθησε ο Κ .Γιώργος Βέργος που αναφέρθηκε στην ζωή του Αθανασίου Μπόρα πριν αλλά και κατά την διάρκεια της Θητείας του.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ιωάννης Ρουσσιάς πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Σέρβου ,ο κ. Γεώργιος Τρουπής Καθηγητής Ιατρός κ στενός φίλος του Αθανασίου Μπόρα
Η τελετή έκλεισε με την ομιλία της κόρης του Αγγελικής Μπόρα εκπρόσωπών τας όλη την οικογένεια . Εστίασε στην ποιότητα του χαρακτήρα του πατέρα της ,στην ακεραιότητα ,εντιμότητα, αυταπάρνηση , ανιδιοτέλεια και αγάπη , που πάντα είχε και έδινε απλόχερα σε όλους!
Τελειώνοντας η οικογένεια του Αθανασίου Μπόρα εις μνήμην του ανακοίνωσε, την Δωρεά στο χωριό ενός ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ευχόμενοι να μην χρειαστεί ποτέ αλλά εάν χρειαστεί να μπορεί να σωθεί μια ζωή !!!

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της Δημοτικής πινακίδας ονοματοδοσίας και η Ελληνική Σημαία ως φόρος τιμής παραδόθηκε στην Σύζυγο και τα παιδιά του Αθανασίου Μπόρα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συγκινητική ομιλία του Κ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ στην οποία γίνεται επιγραμματική αναφορά στο βίο στον χαρακτήρα και τα έργα του Αθανάσιου Μπόρα
Ομιλία του Προέδρου Δ.Σ Δήμου Γορτυνίας
Τέως Δημάρχου Ηραίας Σταύρου Χριστόπουλου
«Η σημερινή ημέρα για το Σέρβου είναι μία συγκινητική, ανθρώπινη, λιτή, εκδήλωση για να τιμήσουμε το φίλο, τον συγγενή τον πατριώτη τον συνάδελφο, ο οποίος φεύγοντας πρόωρα από τη ζωή άφησε πίσω του ένα θετικό αποτύπωμα.
Για μένα είναι δύσκολη μέρα… ο Θάνος ήταν ο πιο στενός μου συνεργάτης, ήταν το στήριγμά μου. Με συμβούλευε, με παρότρυνε, με παρατηρούσε, με μάλωνε καμιά φορά, αλλά έμπαινε και μπροστά μου για να με προστατέψει.
Θα πω κάτι που κάνεις δεν το ξέρει μόνο εγώ και εκείνος το ξέραμε, είναι βαθιά χαραγμένο μέσα μου, δεν το ξεχνάω ποτέ…
Ήτανε λίγους μήνες πριν τελειώσει η δεύτερη τετραετία, είχαν δημιουργηθεί κάποιες δημοτικό Πολιτικές ανωμαλίες αποχωρήσεις διαγραφές κ.λπ.
Ένα πρωί μπήκε στο γραφείο ο Θάνος, έκλεισε την πόρτα, και όταν έκλεινε την πόρτα καταλάβαινα ότι κάτι σοβαρό ήθελε να μου πει ….
…μου λέει
“Όλα αυτά που γίνονται δεν αφορούν εσένα, χτυπούν εσένα αλλά ο στόχος είμαι εγώ για αυτό και δεν θέλω να σε βλέπω να στεναχωριέσαι ,εγώ θα υποβάλλω την παραίτηση μου”
…Σηκώθηκα πήρα ένα χαρτί και του είπα…
” αν υποβάλεις την παραίτησή σου, υπόγραψε και τη δική μου”
… μου λέει …
”Εσύ είσαι δήμαρχος δεν μπορείς να παραιτηθείς”
Επειδή όμως με είδε πολύ αποφασισμένο, συγκινήθηκε σηκώθηκε και έφυγε .Μετά από μία ώρα ξαναήρθε στο γραφείο και μου λέει…
“Θέλω να σου πω κάτι”
…πες μου λέω
“θέλω να σε πάρω μία αγκαλιά” μου λέει….
Αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε. Αυτό δεν μπορώ να το ξεχάσω ,είναι γραμμένο μέσα μου…
Αυτά επί προσωπικού και συγνώμη για τη συγκίνηση, αλλά με το Θάνο ζήσαμε μαζί 12 χρόνια .Γνωριστήκαμε παραμονές των εκλογών όταν ήμασταν και οι δύο υποψήφιοι δημιουργήθηκε ανάμεσά μας κάτι αόριστο… Βασικά γεννήθηκε ανάμεσά μας κάτι ..αυτό το κάτι έγινε μία ανθρώπινη σχέση αγάπης εκτίμησης, σεβασμού την οποία κρατήσαμε και σφυρηλατήσαμε για 12 χρόνια, εγώ από τη θέση του δημάρχου και εκείνος από τη Θεσμική θέση του προέδρου και του αντιδημάρχου .
Η σχέση αυτή ήταν και παραμένει παντοτινή .!!!»
Αξιότιμοι Κυρίοι Δήμαρχοι, Κύριοι βουλευτά, Κυρίες και Κύριοι .
« Κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος του Δήμου Ηραίας, είχα την τιμή να συνεργαστώ με πολλούς Ηραιάτες πατριώτες, που υπηρέτησαν στο πλευρό μου τον Δήμο από διάφορες θεσμικές θέσεις.
Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση είχε ο κορυφαίος άνθρωπος και πατριώτης Θάνος Μπόρας ο οποίος δεν βρίσκετε πια στη ζωή!
Ο Θάνος όπως και εσείς γνωρίζετε ,υπηρέτησε με σθένος και αγάπη την τοπική αυτοδιοίκηση
Ο Θάνος γεννήθηκε στο Σέρβου το 1939 από τον Ιωάννη Μπόρα και την Αγγελική σχίζα. Έμεινε ορφανός από μητέρα μωρό και από μικρός μπήκε και στο στίβο της βιοπάλης. Οι έντονες ανησυχίες του, το εμπορικό του δαιμόνιο και η μαζική μετανάστευση στα αστικά κέντρα τον οδήγησαν το 1962 στην Αθήνα.
Το όνειρο του ήταν πάντα να δημιουργεί και τα κατάφερε με μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Με μεγάλη εργατικότητα που πάντα τον διέκρινε ασχολήθηκε κυρίως με το εμπόριο ένα επάγγελμα που υπηρέτησε με επιτυχία 40 χρόνια.
Καταξιωμένος πλέον επαγγελματικά άφησε τις επιχειρήσεις στα παιδιά του και σε ηλικία 58 ετών, η αγάπη του για το χωριό και για την ευρύτερη περιοχή, τον οδήγησε πάλι στις ρίζες του.
Επιστρέφοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά με σκοπό να υπηρετήσει τους συμπατριώτες του, να στηρίξει τον τόπο του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής , κάτι που πάντα έκανε ασχολούμενος χρόνια με τα κοινά μέσω του Συλλόγου Σερβαίων.
Το αξίωμα του ως πρόεδρος του Δ.Σ Ηραίας και αργότερα ως Αντιδήμαρχος Ηραίας του επέτρεψε στο μέτρο των δυνατοτήτων του να ηγηθεί, να προτείνει και να διεκπεραιώσει σπουδαία έργα που άλλαξαν κυρίως την μορφή του χωρίου του , αλλά και όλων των υπόλοιπων χωρών της Ηραίας
Ο Θάνος Μπόρας με την καθημερινή παρουσία του στο Δήμο -πάντα στην πρώτη γραμμή – ήταν εκεί, ισορροπιστής, ενωτικός ανιδιοτελής και δίκαιος στο σύνολο των Ηραιατών χωρίς τοπικιστικές ιδιοτέλειες και απαιτήσεις.
Υπηρέτησε το αξίωμα που οι πατριώτες του εμπιστεύτηκαν ακούραστα με ήθος, με τιμιότητα με υπευθυνότητα , με ανιδιοτέλεια και ενότητα, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του
Με την ιδιότητα του επίσης ως εκλεγμένος εκπρόσωπος στην ΑΝΒΟΠΕ (…Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου ) από την θέση του γραμματέα προώθησε με όλο του το σθένος πολλά και ποικίλα θέματα που βοήθησαν την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Κατά την διάρκεια της θητείας του ορμώμενος από την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του του Σέρβου και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες του χωριού του συνεργάστηκε άριστα με τους τρεις προέδρους της κοινότητας και προώθησε στο δήμο διεκδίκησε και πέτυχε την πραγματοποίηση πολλών μικρών και μεγάλων έργων στο χωριό

– Επιγραμματικά αναφέρω .
--Κατασκευή μεγάλης δεξαμενής στο πάνω χωριό στη θέση ΚΡΟΠΑ.
--Αλλαγή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης αντικαθιστώντας τις καρκινογόνες σωληνώσεις αμιάντου με νέα σύγχρονα υλικά .Να επισημανθεί ότι το Σέρβου ήταν το πρώτο χωριό σε όλη την Ελλάδα μεταξύ 12 άλλων που διεκδίκησαν και έγινε αυτό το έργο.
–-Αλλαγή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από την Πηγή της Κοκκινόβρυσης.
—Αντικατάσταση παλαιού αντλητικού συγκροτήματος που παρουσίαζε συχνά βλάβες με νέας τεχνολογίας.
--Αντικαταστάθηκαν επίσης και τοποθετήθηκαν υδρομετρητές. Έργα που έλυσαν οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης του χωριού.
---Ανάπλαση του δρόμου από το Χωριό έως του Σουληνάρι (δια πλάτυνση και μαντροτοίχηση) και με δικιά του χρηματοδότηση !!
—Οικονομική ενίσχυση του συλλόγου για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου.
---Κατασκευή νέου τμήματος της πλατείας του χωριού που συμπεριλάμβανε την επέκταση της την πλακόστρωση, τον φωτισμό , κάγκελα περιμετρικά και την μεταφορά μνημείου Ηρώου . Εκεί μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου που αργότερα ολοκλήρωσε ο Σύνδεσμος Σερβαΐων.
---Τοποθέτηση αναμεταδοτών για τηλεοπτικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών για τους Σέρβους και στο Ψάρι και του Λυκουρέση
---Επέκταση ηλεκτροφωτισμού μέσα στο χωριό από άκρη σε άκρη και ως το νεκροταφείο.
--Τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωσης εκατοντάδων μέτρων εσωτερικής οδοποιίας
—Διάνοιξη στο κάτω μέρος του χωριού δρόμο πυρασφάλισης.
-- Διαμόρφωση χώρου στην είσοδο του χωριού για μελλοντική κατασκευή παιδότοπου.
---Διαγράμμιση και τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών στον επικίνδυνο δρόμο Σάρα-Σέρβου με επέμβαση στη Νομαρχία ώστε οι μετακινήσεις στο εξής να είναι το δυνατόν ασφαλείς.
---Ασφαλτόστρωση μεγάλου μέρους του δρόμου Σέρβου -Λυκούρεση.
---Εκ μέρος του Δήμου είχε αναλάβει την διοργάνωση του 3ου Ηραιατικου Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
---Επίσης εργάστηκε επισταμένως και προήγαγε τρεις μεγάλες και σημαντικές μελέτες.
Την αρχική μελέτη που αφορούσε την ριζική ανακαίνιση και αξιοποίηση του καταργημένου σχολείου του χωριού κάτι που ήδη υλοποιήθηκε.
Δρόμος ΣΕΡΒΟΥ-ΑΡΑΠΗΔΕΣ-ΑΕΤΟΡΑΧΗ ο οποίος υλοποιείται.
Δρόμος ΣΕΡΒΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ ΨΑΡΙ που ολοκληρώθηκε.
Αυτά και πολλά άλλα μικρότερα έργα για τα οποία πρωτοστάτησε ο Θάνος άλλαξαν τη μορφή του χωριού αλλάζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Έργα τα οποία Σερβαίοι αναγνωρίζουν και απολαμβάνουν καθολικά
Το σημαντικότερο όμως έργο του Θάνου ήταν η δοτικότητα του , η αγάπη του, η στήριξη, η βοήθεια που πάντα έδινε απλόχερα στους ηλικιωμένους μόνιμους κατοίκους του χωριού αλλά και σε όλους τους πατριώτες!!
Έχω πολλά να πω για το Θάνο αλλά δεν χρειάζεται να αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες μιας και όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να τον τιμήσουμε και να μας τιμήσει με τη φιλία του. Εχετε Λοιπόν ίδια αντίληψη τόσο για το σημαντικό του έργο, όσο και για την ποιότητα του χαρακτήρα του.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής για ένα τέτοιο ξεχωριστό ΑΝΘΡΩΠΟ ,συγγενή, φίλο, πατριώτη και συνεργάτη που η ανιδιοτελής προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναγνωρίσιμη, όχι μόνο από τους Σερβαίους αλλά από όλη την Ηραία , Δικαίως γίνεται σήμερα από το δήμο Γορτυνίας αυτή η τιμητική τελετή ονοματοδοσίας με το όνομα του ώστε να τιμηθεί ο ακούραστος πατριώτης που υπηρέτησε με αυταπάρνηση για 12 χρόνια το δήμο Ηράιας.
Ένας άνθρωπος που αξίζει να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι.. Η δράση του και η προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ας είναι Ένα φωτεινό παράδειγμα μίμησης και έμπνευσης των επόμενων γενεών.!»
Σας ευχαριστώ. 

 

 Ονοματοδοσία 1

Ονοματοδοσία 2

Ονοματοδοσία 3Ονοματοδοσία_4.jpg

Ονοματοδοσία 5

Ονοματοδοσία 6

Ονοματοδοσία 7

Ονοματοδοσία 8

 

 (Αναδημοσίευση από το fb - Ανάρτηση Νάσιας Β. Μπόρα)

Ανάρτηση με απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου
ΚΛΙΚ 

Ο Πρόεδρος 
Νεκτάριος Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο Αντιπρόεδρος
Κώστας Στ. Σχίζας

Τα μέλη του Δ.Σ.

Ελένη Κ. Μπόρα,
Η Γραμματέας του Δ.Σ.
του Συνδέσμου των Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας
"Η Κοίμηση της Θεοτόκου"

    Με την πρωτοβουλία του Δήμου Γορτυνίας και παρουσία του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Βλάση, του Δημάρχου κ. Στάθη Κούλη, του τέως Δημάρχου κ. Γιάννη Γιαννόπουλου, πολλών Δημοτικών Συμβούλων και πολλών πατριωτών, που ασχολούνται με τα κοινά και όχι μόνο, (δεν αναφέρω τα ονόματά τους, μπορεί να ξεχάσω κάποιους), πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση την Κυριακή 14/08/2022 εμπρός από την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η εκδήλωση και η τοποθέτηση πινακίδας 

ΟΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΘΑΝΟΥ) ΜΠΟΡΑ.

  Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση, απηύθυναν χαιρετισμό αρκετοί και κύριος ομιλητής ήταν ο τέως Δήμαρχος Ηραίας και νυν Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Γορτυνίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος και εξήρε το έργο του Θάνου στο Δήμο Ηραίας. Ομιλία απηύθυνα κι εγώ, ως ο υπεύθυνος  που είχα κάνει την Αίτηση στο Δήμο Γορτυνίας στις 20/03/2013, Αριθ. Πρωτ/λου 4025 και δεύτερη Αίτηση με 161 ονόματα που συμφωνούν με την ενέργειά μου και υπογράφουν στις 14/03/2014 με Αριθ. Πρωτ/λου 4073, την οποία κοινοποίησα στο Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και στον τοπικό πρόεδρο του χωριού μας.

   Στην κατοχή μου έχω την πρωτότυπη κατάσταση 97 ατόμων που έχουν θέσει την υπογραφή τους και 64 που έχουν αντί για υπογραφή το τηλέφωνό τους και είναι στη διάθεση του καθενός.

  Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία της κόρης του εκλιπόντα, Αγγελικής, όπου εξήρε κι αυτή τα προσόντα του πατέρα της, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η οικογένεια στη μνήμη του πατέρα της αποφάσισε η οικογένεια να δωρίσει στο χωριό έναν απεινιδωτή, διότι όπως είπε αν υπήρχε στο χωριό απινιδωτής ίσως ο πατέρας της να ήταν ανάμεσά μας. Μπράβο στην οικογένεια, να είναι όλοι καλά να τον θυμούνται.    

  Θέλω πάλι να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και όλους που έθεσαν την υπογραφή τους ή το τηλέφωνό τους .

  Καταθέτω το κείμενο της ομιλίας  μου.    

                                                         

Κυρίες και Κύριοι.

  Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τον αείμνηστο ΘΑΝΟ, το Θάνο Μπόρα. Μετά τον πρόωρο και ξαφνικό θάνατό του, στις δέκα Μαρτίου του  2013. Τότε πήρα την πρωτοβουλία και έκανα αίτηση στο Δήμο Γορτυνίας να ονομαστεί ο δρόμος από το Σουλινάρι, στη μνήμη του: 

ΟΔΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΟΡΑ

  Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε. Ευχαριστώ τον τέως Περιφερειάρχη, κύριο Τατούλη, που όταν του κοινοποίησα την τρίτη αίτησή μου, αποδέχτηκε την αίτηση μου και μου απάντησε αμέσως. Ευχαριστώ τον τέως Δήμαρχο κύριο Γιαννόπουλο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο αν και αργά, για την ομόφωνη απόφασή τους.

  Ευχαριστώ τον σημερινό  Δήμαρχο κύριο Κούλη και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που κι αυτοί πήραν ομόφωνη απόφαση. Ευχαριστώ και όλους τους παραβρισκόμενους.

  Στην πρωτοβουλία αυτή, δεν ήμουν μόνος. Βρήκα πολλούς συμπαραστάτες. Σε όσους απευθύνθηκα, κανείς δεν μου είπε όχι. Έτσι, συμπλήρωσα μια κατάσταση με περισσότερες από εκατό εξήντα υπογραφές  με όσους ήταν παρόντες, όταν έκανα την κατάσταση και όσοι δεν ήταν παρόντες, επικοινώνησα μαζί τους τηλεφωνικά και συμφώνησαν με την ενέργειά μου, έθεσαν το τηλέφωνό τους στη διάθεσή μας. Σε όσους τηλεφώνησα, κανείς δεν είπε όχι. Μπορούσα να είχα άλλες τόσες υπογραφές. Τους ευχαριστώ πολύ.

  Τώρα θα μου πείτε, γιατί να τιμήσουμε το Θάνο; Ο Θάνος είναι ο μόνος από το χωριό μας που όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Ηραίας αποφάσισε να κατέβει στο χωριό μας και να ασχοληθεί με τα κοινά. Πολλοί από το χωριό μας ασχολήθηκαν με τα κοινά, είτε στην Κοινότητα, είτε στο Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ή και σε άλλες υπηρεσίες, κανείς όμως δεν άφησε την εργασία του.

  Όσο λειτουργούσε ο Δήμος Ηραίας, ο Θάνος ήταν Πρόεδρος του Δ. Σ. ή Αντιδήμαρχος και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Έκανε πολλά έργα για το χωριό μας. Δεν είναι το μοναδικό έργο που έκανε. Αλλά αυτό το έργο διαπλάτυνσης του δρόμου και αντιστήριξης στην είσοδο του χωριού είναι πολύ σημαντικό. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια συζητούσαν ότι θα γίνει. Κανένας όμως δεν ασχολήθηκε για να γίνει.

  Με τις ενέργειες του Θάνου ολοκληρώθηκε και όχι μόνο αυτό αλλά όταν τελείωνε δεν έφτασαν τα χρήματα και ο Θάνος δάνεισε το δήμο για να τελειώσει πράγμα που δεν πήρε ποτέ τα δανεικά. Έχει κάνει και άλλα έργα: τη δεξαμενή, την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, που ήταν σωλήνες από αμίαντο, την Πλατεία.

  Πολλά άλλα έργα στο χωριό μας τα οποία αναφέρονται στην εφημερίδα μας, τον «Αρτοζήνο». Θα μου πείτε, είναι ο μόνος που έκανε κάτι για το χωριό μας; Ασφαλώς όχι. Ούτε είναι ο μόνος που έχει προσφέρει στο χωριό μας. Είναι κι άλλοι που έχουν προσφέρει, ίσως και περισσότερα. Ο Θάνος όμως είναι ο μόνος που εγκατέλειψε την Αθήνα, την οικογένειά του, τα εγγόνια του, που υπέρ αγαπούσε, τη δουλειά του και εγκαταστάθηκε στο χωριό μας, να προσφέρει στα κοινά του χωριού μας, που επίσης αγαπούσε και στην ευρύτερη περιοχή.

  Καιρός είναι νομίζω, να τιμήσουμε και τους υπόλοιπους, με πρώτο τον αείμνηστο γιατρό Ιωάννη Δημόπουλοκαι όποιον άλλο έχει προσφέρει στο χωριό μας, τους Σερβαίους λογοτέχνες και τους πεσόντες νεκρούς μας στους πολέμους, που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα, είναι κρίμα, να είναι γραμμένα τα ονόματά τους στα Γιάννενα, στο Μεγάλο Πεύκο και δεν γνωρίζωπου αλλού, και στην πατρίδα τους, στο χωριό τους, να τους αγνοούμε. Και όποιον άλλο έχει προσφέρει κάτι στο χωριό μας.

  Ο Θάνος ήταν ξάδερφός μου, (οι μάνες μας ήταν αδερφές), αλλά είμαστε και συνεργάτες για τριάντα χρόνια. Είχαμε καθημερινή επαφή, τον ήξερα πολύ καλά. Αγαπούσε το συνάνθρωπό του. ήταν πάντα παρών σε κάθε ανάγκη, σε όποιον που ζητούσε τη βοήθειά του. Όταν εύρισκε λίγο χρόνο επισκεπτόταν του χωριό μας που τόσο αγαπούσε. Δεν ήταν άνεργος, ούτε συνταξιούχος, και βρήκε τρόπο να απασχοληθεί. 

   Είχε τη βιοτεχνία του, και μάλιστα ανθούσα. Την άφησε στα παιδιά του και ήρθε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο χωριό και στην Αθήνα, στην οικογένειά του ερχόταν επισκέπτης.  Ήταν το στήριγμα των λίγων μονίμων κατοίκων του χωριού μας και όχι μόνο. Στο διάστημα αυτό ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας και ο Θάνος δεν είχε λείψει από καμία εκδήλωσή του. Πολλές φορές μάλιστα, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

   Πολλοί από τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας μου σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή, με πρώτο τον   αείμνηστο γιατρό  Στάθη Δάρα, που ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας μου, ας είναι αιωνία τους η μνήμη.

   Για τους λόγους αυτούς, πήρα αυτή την πρωτοβουλία. Εύχομαι στη γυναίκα του τη Γεωργία, στα παιδιά του τον Βασίλη και την Αγγελική, και στις οικογένειες τους, να είναι περήφανοι, για τον σύζυγο, πατέρα και παππού τους. Στα αδέρφια του και σε όλους τους συγγενείς και φίλους να είναι πάντα καλά να τον θυμούνται.
   Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένε μου ξάδερφε.
Σας ευχαριστώ πολύ                 

Γιώργος Βέργος 

 

Ανάρτηση με απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου
ΚΛΙΚ 

Ο Πρόεδρος 
Νεκτάριος Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο Αντιπρόεδρος
Κώστας Στ. Σχίζας

Τα παρόντα μέλη του Δ.Σ.

Ελένη Κ. Μπόρα,
Η Γραμματέας του Δ.Σ.
του Συνδέσμου των Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας
"Η Κοίμηση της Θεοτόκου"

 

Μπόρεσα και φέτος να επισκεφθώ το δεκαπενταύγουστο  το χωριό μας και μάλιστα να παραμείνω  εκεί για 10 μέρες.

ΣΕΡΒΟΥ 30 6 22αΟι πιο ωραίες διακοπές.

 Ευχάριστη αυτή η διαμονή,  γιατί   είδα  χαιρέτησα  και συνομίλησα με πολλούς και αγαπητούς πατριώτες, κυρίως όμως  γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία  να επαναφέρω στη μνήμη μου παιδικά βιώματα και  γεγονότα του χωριού μας  μιας ολόκληρης ζωής,  μιας και πλησιάζω τα 80! Γεγονότα κυρίως πριν το γυμνάσιο, όπως θύμισες από το δημοτικό σχολείο, τη φτωχή οικογενειακή ζωή που περνούσαμε τότε, το τούραγνο της οικογένειας  με τις αγροτικές δουλειές για επιβίωση, το σκάρισμα με τις γίδες κλπ.

Πραγματική ξεκούραση στο χωριό, σωματική και ιδιαίτερα ψυχική.   

Νομίζω πως ανάλογα είναι και τα συναισθήματα  πολλών άλλων πατριωτών, ανάλογης ηλικίας, που επισκέφθηκαν  το χωριό  μας. 

  

 Από το 1963 που τελείωσα το Γυμνάσιο Λαγκαδίων και έφυγα για την Αθήνα, κάθε χρόνο σχεδόν επισκέπτομαι το χωριό,  για λίγες μέρες,  κυρίως το μήνα Αύγουστο. Πλέον αυτού, έχω πολλά ακόμη να θυμάμαι, αφού υπηρέτησα στο χωριό για ένα χρόνο, ως αγροτικός γιατρός (το ίδιο και η σύζυγός μου) και επί σειρά ετών ασχολήθηκα ενεργά με τα «συλλογικά μας» πράγματα. 

Η αθροιστική αυτή εμπειρία σε θέματα του χωριού, μου έδωσε τη δυνατότητα να γράψω διάφορα άρθρα  στα μέσα επικοινωνίας του Συνδέσμου (εφημερίδα Αρτοζήνος και ιστοσελίδα servou.gr),  τα οποία δημιουργήθηκαν και με δική μου συμμετοχή  (και είμαι υπερήφανος γι΄αυτό) και συνεχίζω να είμαι συνεργάτης.

.

Πολλές χρονιές περιέγραψα  την εικόνα του χωριού το μήνα Αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη προσέλευση πατριωτών και έντονη κινητικότητα, πράγμα που θα κάνω και  την φετινή χρονιά,  επικεντρώνοντας κυρίως στα γεγονότα,   που εγώ θεωρώ άξια αναφοράς. Θεωρώ πως αυτή η περιγραφή ενδιαφέρει πολλούς πατριώτες, που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στο χωριό,  ιδιαίτερα τους Σερβαίους που ζουν στο εξωτερικό. 

Βέβαια, η δική μου περιγραφή είναι «μονόπλευρη» και καλό θα είναι  και άλλοι πατριώτες να δώσουν τη δική τους οπτική στα πράγματα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι συνθετικό και το καλύτερο δυνατό,  με το συγκερασμό  των απόψεων. 

*Θα αρχίσω την περιγραφή μου από το φυσικό περιβάλλον του χωριού, το οποίο  είναι  φανταστικό, πραγματικά ονειρικό και πανέμορφο,  με το πυκνό πράσινο  να κυριαρχεί  σχεδόν παντού, όσο μπορεί να δει το μάτι μας, στον ατέλειωτο ορίζοντα.

ΣΕΡΒΟΥ ΑΥΓ 22 Α ΣΕΡΒΟΥ ΑΥΓ 22 Γ

Όντως, ατέλειωτη  όαση   πρασίνου,  μιας και το χωριό έχει τεράστιο ορίζοντα, προς πάσα κατεύθυνση.    Το περιβάλλον αυτό γίνεται περισσότερο εντυπωσιακό με τον εξαιρετικό καιρό που επικρατούσε τις περισσότερες ημέρες του δεκαπενταύγουστου (όχι ζέστη, όχι κρύο, όχι αέρας). 

 

Όμως,  κάποιες μέρες έβρεξε και άστραψε το απόγευμα και κάποιες άλλες η πάχνη απλώθηκε  σε όλο σχεδόν το χωριό.

ΣΕΡΒΟΥ ΑΥΓ 22 Β

*Τα σπίτια του χωριού (πλέον των 200) είναι καλοδιατηρημένα  στην πλειονότητά  τους, με ελάχιστα πλήρως εγκαταλελειμμένα. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα σπίτια  δεν άνοιξαν το φετινό καλοκαίρι.

Εντυπωσιακά και επιβλητικά τα σπίτια των κληρονόμων Χρήστου Δάρα και του Αναστασίου Σχίζα (Παπαναστάση), στο κέντρο του χωριού,   παραμένουν κλειστά! 

Είναι, βλέπετε,   η εξέλιξη των πραγμάτων και τα φαινόμενα των καιρών.   

Όμως, γίνονται και καινούρια σπίτια και κάποια επισκευάζονται. Στο κάτω χωριό ο Κ. Ι. Σχίζας έφτιαξε καινούριο σπίτι και κοντά σε αυτό ο Θ. Ηλ. Κουτσανδρέας  επισκευάζει από την αρχή το πατρικό τους. Στους Αράπηδες ο Παν. Χρονόπουλος (γιος του Αλέξη, οφθαλμίατρος που εργάζεται στη Γερμανία) επισκευάζει το οικογενειακό  σπίτι του «Μαρθολιά» και φτιάχνει  δίπλα και καινούριο.

*

ΣΕΡΒΟΥ ΑΥΓ 22 ΑΑ
 ΣΕΡΒΟΥ ΑΥΓ 22 Θ

 Την πάνω φωτογραφία την έχει τραβήξει ο Ηλίας Χρονόπουλος

από το  σπίτι του, που είναι το τελευταίο, στο βορειοδυτικό άκρο του χωριού,

κοντά στη βρύση "Δημοκοίτης"

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο χωριό την ημέρα της Παναγίας,  υπολογίζω πως ήσαν περί τους 400-500 (το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι   είναι 24+4 στους Αράπηδες -συγνώμη αν ξέχασα κάποιον, η έβαλα κάποιον παραπάνω, μπορώ να το διορθώσω),  με κριτήριο τη συμμετοχή των  πατριωτών  στην περιφορά της εικόνας, την παραμονή της Παναγίας (που ήταν η κορυφή και μέχρι που έφτανε η ουρά της λιτάνευσης).  Ένα άλλο κριτήριο είναι  τα  σταθμευμένα αυτοκίνητα,  που μπορεί να προσέγγιζαν τον αριθμό εκατό.

(Προς τιμήν των πατριωτών που μένουν και το χειμώνα στο χωριό και «φυλάνε Θερμοπύλες»,  θα τους αναφέρω ονομαστικά, αρχίζοντας από το κάτω χωριό.

-Σκούρος Σούλης

-Σχίζας Βαγγέλης με τη γυναίκα του (και την κατσίκα του Κανέλλα, που …δεν την έδωσε αν και του πρόσφεραν 500 ευρώ!).

-Σκούρος Ηλίας με τη γυναίκα του

-Ρουσιά Βάσω

-Παναγοπούλου Μαρία (εγγονή του Πανταλέχου) με τον άντρα της.

-Ρουσιάς Γιάννης με τη γυναίκα του.

-Μαραγκός Ν. Γιάννης

-Μπόρας Νίκος με τη γυναίκα του

-Τρουπής Νίκος με τη γυναίκα του.

-Σχίζας Ηλίας με τη γυναίκα του.

-Λιατσοπούλου Βάσω.

-Μπουρνάς Βαγγέλης με τη γυναίκα του. Αράπηδες

-Παγκράτης Γιάννης με τη γυναίκα του. Αράπηδες

 Πλέον των 22 αυτών πατριωτών ζούν μόνιμα στο χωριό και 2 οικογένειες με καταγωγή από Αλβανία, ο "μεγάλος Μήτσιος" με τη γυναίκα του και ο "μικρός Μήτσιος"  με τη γυναίκα του και τα 2 παιδιά του, που πηγαίνουν στο σχολείο στη Βυτίνα).  

 

*Την παραμονή της Παναγίας έγινε η περιφορά της εικόνας, μέχρι την πρώτη πλατεία του χωριού (μπροστά από το σπίτι κληρονόμων Σταύρου  Γκούτη) και ανήμερα έγινε η θεία λειτουργία με αρτοκλασία,  στον εορτάζοντα μητροπολιτικό Ναό του χωριού «Η Κοίμησης Θεοτόκου».  Αν κρίνω από τον κόσμο που ήταν στο προαύλιο του Ναού,  στη διάρκεια της λειτουργίας, μάλλον ήταν λιγότερος από πέρυσι.

*Το βράδυ της παραμονής  η ψητή γουρνοπούλα   «είχε την τιμητική της». Όλα τα  τραπέζια των καταστημάτων γεμάτα. Όσοι δεν βρήκαν τραπέζι να καθίσουν …πήραν πακέτο για το σπίτι, όπως και όσοι  προτίμησαν  αυτήν την επιλογή. Ανήμερα της Παναγίας και μετά το σχόλασμα της εκκλησίας τα τραπέζια των καταστημάτων ξαναγέμισαν για καφέ και ποτό και ανάλογη ήταν η εικόνα το βράδυ,  με φαγητό η ποτό.

ΣΕΡΒΟΥ ΑΥΓ 22 Η

*Αρκετά τα παιδιά  στο χωριό –μικρά και μεγάλα- που τα έβλεπε κανείς να βολτάρουν στο δρόμο και τις πλατείες, να παίρνουν σουβλάκια και τα μικρά να κάνουν πατίνι.  Επίσης,  στο Πολιτιστικό Κέντρο, αρκετά παιδιά όπου είχαν την ευκαιρία να παίξουν παιχνίδια και να συζητήσουν.

Οι  πλέον ηλικιωμένοι που κυκλοφορούσαν  στην αγορά, ήταν ο Ν. Τρουπής (Αλούπης) 91ετών  και ο Χ. Παναγόπουλος 89 ετών. Και οι 2 ακμαιότατοι!

*Από πλευράς εκδηλώσεων δεν υπήρξε φέτος στο χωριό  κάποια ιδιαίτερη οργάνωση.

-Δεν υπήρξε μουσική βραδιά, όπως συνέβαινε τα παλιότερα χρόνια, ούτε χορός και ξεφάντωμα.

-Η διοίκηση του Συνδέσμου έκανε μια συγκέντρωση το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου παραβρέθηκαν  λίγοι πατριώτες (υπάρχει και ο φόβος  του κορονοΐού).  Άκουσαν τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ να αναφέρονται σε συλλογικά θέματα και  είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  διάφορα.

-Την Κυριακή το μεσημέρι (παραμονή Παναγίας) έγινε εκδήλωση από το Δήμο Γορτυνίας και την Τ.Ε. Ηραίας, στην τρανηβρύση, για ονοματοδοσία δρόμου,  για τον Αθανάσιο Ι. Μπόρα, που διετέλεσε αντιδήμαρχος  και μέλος ΔΣ, Δήμου Ηραίας.  Ο Σύνδεσμος δεν είχε ενεργό συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση.

*Από την επόμενη της Παναγίας ο κόσμος άρχισε να φεύγει (κάποιοι έφυγαν και ανήμερα) και ελάχιστοι πατριώτες έβγαιναν το πρωί και το απόγευμα στα μαγαζιά.

*Την Παρασκευή 16 Αυγούστου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε στο χωριό (και σε 4 ακόμη χωριά της Γορτυνίας) για δωρεάν Rapid test, αφού διαπιστώθηκαν κάποια κρούσματα κορονοΐού. Πρέπει να σημειωθεί πως πολλοί  πατριώτες δεν τηρούσαν τα προβλεπόμενα για την προφύλαξη από τον κορονοΐό  μέτρα και δεν φορούσαν μάσκα σε κλειστούς χώρους.

ΣΕΡΒΟΥ ΑΥΓ 22 Ε

Η βρύση "Σουλινάρη" 

που προσφέρει δροσερό νερό, δροσιά και ξεκούραση,

σε μικρούς και μεγάλους, το καλοκαίρι.

Σε μια περίπτωση μάλιστα που τρεις  έπαιζαν πρέφα στο καφενείο και καμιά 10ριά πάνω από τα κεφάλια τους  παρακολουθούσαν, κανένας δεν φορούσε μάσκα! Και να σκεφτεί κανείς πως αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως 1:20 είναι φορέας ή νοσεί και μεταδίδει τον ιό! Τελικά ελέχθησαν 71 άτομα και βρέθηκαν 13 θετικά (περίπου 18%), μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού.

 

*Με το νερό και φέτος παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα λόγω κυρίως ανομβρίας,  αλλά  και …ετέρου τινός λόγου. Η τρανηβρύση μόλις που έσταζε!

Το πανέμορφο σουληνάρι …καλά κρατεί και προσφέρει δροσερό νερό σε όλους και ένετη ξεκούραση. Κάποιες μικροεπισκευές τις χρειάζεται! 

Χρόνια πολλά σε όλους που μπόρεσαν να παραβρεθούν στο χωριό και να συνεορτάσουν με τους πατριώτες την εορτή της Παναγίας.

Χρόνια πολλά και σε όσους πατριώτες δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος στο χωριό, και να ευχηθούμε του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να μπορέσουμε να επισκεφθούμε ξανά τη γενέτειρα.  

   Χ. Ι. Μαραγκός

  

*

Όπως είναι γνωστό, την Παρασκευή 16-8-2022  διενεργήθηκαν δωρεάν rapid test στο χωριό μας, επειδή είχαν διαπιστωθεί κάποιοι πατριώτες θετικοί στον κορονοΐό.

Παρόλο που οι φήμες που κυκλοφόρησαν, ήθελαν τους περισσότερους πατριώτες (μιλούσαν για 60 %)  να είναι θετικοί, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε ο κ. Κ. Καλύβας  (εκδίδει την εφημερίδα Γορτυνία) στο διαδίκτυο, στου Σέρβου διενεργήθηκαν 71 test. Από αυτά, 13 (ποσοστό 18,31%) ήσαν θετικά και αφορούσαν 7 άντρες και 6 γυναίκες. Διάμεση ηλικία των ελεγχθέντων, 64 έτη.

Πάντως,  κάποιες οικογένειες δεν προσήλθαν για έλεγχο.

Με την ευκαιρία, καλό είναι  να επισημανθεί πως η 4η δόση εμβολίου είναι επιβεβλημένη στους ενήλικες, όχι διότι αποκλείει τη μόλυνση, αλλά προστατεύει από την εντατική και το θάνατο!

Ο νοών νοείτω…

Χ. Ι. Μαραγκός, ιατρός.

Rapid test,   την Παρασκευή 26-8-2022, στην πλατεία του χωριού Σέρβου.

Ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Ρουσιάς δημοσίευσε στο διαδύκτιο τη σχετική πληροφορία, που έχει ως εξής:

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης-ονοματοδοσίας που θα γίνει στις 14/08/2022 στο χωριό Σέρβου προς τιμή του ΘΑΝΟΥ ΜΠΟΡΑ (παππού μου) θα ήθελα περιληπτικά να καταγράψω τα μεγάλα έργα που έγιναν στο χωριό μας κατά την διάρκεια της ενασχόλησης του με τα κοινά στον Δήμο Ηραίας
--Αλλαγή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης απ'την κοκκινόβρυση μέχρι το χωριό.
--Αλλαγή όλου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου. (είμαστε το πρώτο χωριό στην Ελλάδα που μπήκε σ αυτό το πρόγραμμα).
--Κατασκευή νέας μεγάλης δεξαμενής στην θέση κρόπα στο πάνω χωριό.
Τα παραπάνω έλυσαν οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης που είχε το χωριό μας για πολλά χρόνια
--Ανάπλαση δρόμου απο το Χωριό έως του Σουληνάρι (διαπλάτυνση, μαντροτοίχηση) και με δικιά του χρηματοδότηση.
--Κατασκευή νέας πλατείας του χωριού και σύνδεση με την προηγούμενη. (πλακόστρωση, φωτισμός, κάγκελα και μεταφορά μνημείου)
--Τοποθέτηση αναμεταδότη στο Ψάρι για τηλεοπτικό σήμα στο χωριό που μέχρι τότε έβλεπε μόνο 2 κανάλια
--Επέκταση ηλεκτροφωτισμού μέσα στο χωριό σε δυσπρόσιτα σημεία που δεν υπήρχαν κολώνες.
--Διαγράμμιση και τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών και ασφαλτόστρωση στο δρόμο Σαρά-Σέρβου με επέμβαση στη Νομαρχία ώστε να πάψει να είναι επικίνδυνος
--Ασφαλτόστρωση μέρος του δρόμου Σέρβου-Λυκούρεση
--Διαμόρφωση χώρου στην είσοδο του χωριού (Άγιο Θανάση) για μελλοντική κατασκευή παιδικής χαράς και γήπεδου 5x5
--Επίσης προήγαγε δύο μεγάλες μελέτες, την μία για το δρόμο Σέρβου-Αράπηδες-Αετοράχη
το οποίο έργο κατασκευάζεται τμηματικά και την αρχική μελέτη που αφορά την ριζική ανακαίνιση του σχολείου, έργο που με την καθοριστική συμβολή του Μαρίνου Ρουσιά αποπερατώθηκε πρόσφατα.
--Διάνοιξη περιφερειακού δρόμου στο κάτω χωριό για δημιουργία ζώνης πυρασφάλειας.
--Επίσης έργα οδοποιίας μέσα στο χωριό (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και μάντρες στήριξης)
Γι αυτά τα έργα λοιπόν τα οποία άλλαξαν την μορφή του χωριού αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, έργα που οι Σερβαίοι αναγνωρίζουν και απολαμβάνουν καθολικά θα τιμηθεί ο παππούς μου ΘΑΝΟΣ ΜΠΟΡΑΣ

Νάσια Β. Μπόρα

 

(ΕΚΜ)

 

Εορτασμός στη μνήμη του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Παρασκευής  στο χωριό μας  γινόταν,  προφανώς,  από την εποχή που χτίστηκαν αυτά τα ξωκλήσια.

Δυστυχώς φέτος,   δεν έγινε εορτασμός του «Αγιολιός», διότι δεν …υπήρχε παππάς στο χωριό! (Φαινόμενα των καιρών). 

Επίσης και πέρυσι δεν έγινε εορτασμός στη μνήμη του Προφήτη.  

Αντίθετα, στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής συνεχίζεται ο εορτασμός. 

Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός πως αυτό το εκκλησάκι βρίσκεται  πολύ κοντά στο χωριό, σε αντίθεση με το εκκλησάκι του «Αγιολιά».

Στην   πατριωτική ιστοσελίδα  servou lovers  είδαμε σχετικό βίντεο (του Σωτήρη Παναγόπουλου)

από τον φετινό εορτασμό, που μπορείτε να δείτε και εσείς στο σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/groups/servoulovers/posts/10160322194551130/

Χρόνια πολλά σε όσους συμμετείχαν.

και του χρόνου

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 2015

 

ΧΙΜ

Ζαχαροπούλου Υπουργος Γαλλίας

Στον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε σήμερα (4.7.2022) ο Εμανουέλ Μακρόν , η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, παραμένει στη θεσμική της θέση, της « Υφυπουργού   Ευρώπης και Εξωτερικών, αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις». Θέση που κατείχε και πριν τον ανασχηματισμό

 

Στο facebook ο Δήμος Σπάρτης έκανε την πιο   κάτω δημοσίευση, που παραθέτουμε για ενημέρωση των επισκεπτών της ιστοσελίδας μας.

                                 Δημοσίευση

-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, «σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής» αποφάσισε ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος έκφρασης συγχαρητηρίων προς την Ευρωβουλευτή και «επίτιμη δημότισσα Σπάρτης» κ. Χρυσούλα ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ως πρώτη γυναίκα Ελληνικής καταγωγής που ορίζεται σε θέση της Γαλλικής Κυβέρνησης.

«Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης αισθανόμενοι «υπερηφάνεια»:

1] Εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην «πρώτη γυναίκα Ελληνικής καταγωγής» η οποία ορίσθηκε Υφυπουργός, αρμόδια για «θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων» στη Γαλλική Κυβέρνηση, αποστέλλοντάς της το παρών ψήφισμα.

2] Εύχονται μια γόνιμη και αποτελεσματική θητεία στη «Σπαρτιάτισσα» κ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

3] Η αγάπη της για τον άνθρωπο, η διάθεσή της για προσφορά αποτελούν τα κατάλληλα εφόδια για να είναι επιτυχημένη και σε αυτή τη θέση ευθύνης που αναλαμβάνει.

4] Να αναρτηθεί η παρούσα απόφαση στην ιστοσελίδα του Δήμου και να σταλεί στον τοπικό τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της πόλης.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Δαράκη.

-Την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, είχε ανακηρύξει ομόφωνα την Ευρωβουλευτή της Γαλλικής Δημοκρατίας Χρυσούλα ΖΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ως επίτιμη Δημότισσα του Δήμου Σπάρτης.

-Την 17-8-2021, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Σπάρτη, στο χώρο του κενοταφίου του Λεωνίδα, ανακηρύχθηκε επίτιμη Δημότισσα του Δήμου Σπάρτης.

-«Έχει γεννηθεί στην Σπάρτη, ο πατέρας της Νίκος Ζαχαρόπουλος στην Κοινότητα Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας και η μητέρα της Μαρία Πλαγάκη-Ζαχαροπούλου στην Κοινότητα Αγίων Αναργύρων Λακωνίας.

-Μεγάλωσε με την οικογένειά της στο Κιάτο Κορινθίας.

Η Ευρωβουλευτής Χρυσούλα ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ είναι Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή της Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Ε.Ε] , μέλος της ομάδας «Renew Europa», έχει δε εκλεγεί στην Γαλλία με το κόμμα «La Republique en marche» του Εμμανουέλ Μακρόν.

Εκτός από Ευρωβουλευτής, είναι διακεκριμένη ιατρός, χειρουργός-γυναικολόγος, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης των Χωρών της Αφρικής της Καραϊβικής, του Ειρηνικού [ΑΚΕ[ και της Ε.Ε.

Η Χρυσούλα ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ίδρυσε πριν από λίγα χρόνια στην Γαλλία την Ένωση «Info Endometriosis» με στόχο την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της νόσου που επηρεάζει πάνω από [11] εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του « Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» από τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, για την προσφορά της στην ενημέρωση της Κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης και κυρίως της πάθησης της ενδομητρίωσης.

Το έτος 2017, βρέθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υάρκη, όπου και πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση με θέμα «Ηνωμένα Έθνη και ενδημητρίωση. «Τα δικαιώματα των γυναικών είναι και ανθρώπινα δικαιώματα» .

Με ομόφωνη πρόταση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εισηγήτρια για τη νέα στρατηγική Ε.Ε.- Αφρικής, εξελέγη Πρόεδρος, με συμπροεδρία, του Παγκόσμιου Διοικητικού Συμβουλίου της COVAX, στο εμβληματικό πρόγραμμα τουWHO-Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

-Η COVAX είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία του Π.Ο.Υ. που στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στον εμβολιασμό κατά του Covid 19 σε όλους τους πολίτες σε [200] χώρες.

-Πρόσφατα ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanouel Macron μέλος της Γαλλικής Κυβέρνησης- «πρώτη γυναίκα Ελληνικής καταγωγής» -ως Υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για «θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων».

 

(Θ.Γ.Τ)

Αναδημοσίευση από το διαδίκτυο.

ΣΕΡΒΟΥ ΟΥΡ. ΤΟΞΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΙΑΣ

Από τον πρόεδρο Γιάννη Ρουσιά.

..........................................................................................................................................................................................................................................

ΣΕΡΒΟΥ ΟΥΡ. ΤΟΞΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΕΚΗ

Από την Κατερίνα Γκέκη

............................................................................................................................................................................................................................................

ΣΕΡΒΟΥ ΟΥΡ. ΤΟΞΟ SERVET BARDHI

Από τον Servet Bardhi

Η εφημερίδα «Γορτυνία» είναι η μόνη εφημερίδα που ασχολείται αποκλειστικά με το Δήμο μας.

Επειδή τη διαβάζω από την έκδοσή της (δεκαετία του 70, ως Λάδωνα), πάντα κάτι γράφει για το χωριό μας.

Κάποιες φορές αναδημοσίευσα στη δική μας εφημερίδα «Αρτοζήνος» και σπανιότερα στην ιστοσελίδα μας servou.gr,  ενδιαφέροντα σημειώματα,  για το χωριό και τους πατριώτες.

Αυτό σκέφτηκα να κάνω και με το 405ο φ/Ιουνίου 2022.

Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι η φωτογραφία της πατριώτισσάς  μας ευρωβουλευτού Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν, ο οποίος στη νέα   του κυβέρνηση της ανέθεσε υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Έχουμε γράψει πάρα πολλά για τη Χρυσούλα και την ανέλιξή της  και ο Σύνδεσμος οργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση στο χωριό,  για  να την τιμήσει. Είμαστε όλοι υπερήφανοι γι΄αυτήν,  χαιρόμαστε που έφτασε τόσο ψηλά και της ευχόμαστε  κάθε ευτυχία και  κάθε άλλη επιτυχία.

ΖΑΧΑΡΟΠΟΛΟΥ 3 6 22

 .............................................................................................................................................................................................

Όπως σε κάθε φύλλο της «Γορτυνίας»,   έτσι και σε αυτό, ο πατριώτης Ν. Παπαγεωργίου γράφει για τον απελευθερωτή των Ελλήνων Θ. Κολοκοτρώνη, ένα μικρό απόσπασμα, αλλά με ξεχωριστό νόημα. 

Επίσης αναφέρεται στην κυκλοφορία του βιβλίου του Δημητσανίτη Β. Σκολαρίκου, που αφορά σε ιστορικά στοιχεία της περιοχής,  της δεκαετίας του 1940. Σίγουρα θα είναι πολύ ενδιαφέρον και για  μας,  μιας και  γειτονεύουμε τόσο πολύ με τη Δημητσάνα.

ΠΑΠΑΓΕΩΡ. ΚΟΛΟΚ. 3 6 22

 Τέλος ο Νίκος αναφέρεται και σε ειδήσεις από το χωριό.  

Αναφέρει πως έγινε λειτουργία στην Ζ. Πηγή, τον ιστορικό αυτό Ναό και διατηρητέο μνημείο. 

Θα υπογραμμίσω και εγώ την τεράστια συμβολή του Κώστα Δάρα και της συζύγου του, του Γ. Τρουπή και της συζύγου του καθώς και της Μαρίας Βέργου, στο να καθαριστεί και προετοιμαστεί ο Ναός για τη λειτουργία.  

Και όχι μόνο αυτό.  Αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν μοναδικές υπηρεσίες στα εκκλησιαστικά πράγματα του χωριού μας.

Μπάβο τους.

ΠΑΠΑΓΕΩΡ. ΝΕΑ ΣΕΡΒΟΥ 3 6 22

 .....................................................................................................................................................................................................

Δύο ακόμη ειδήσεις  αφορούν σε δύο πατριώτες,  που ασχολούνται με τα «κοινά».

Ο πατριώτης Μαρίνος Ρουσιάς  συμμετείχε στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία  του ΣΥΡΙΖΑ, στο Νομό Αρκαδίας. 

Ο Μαρίνος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Αρκαδία.

Οι πατριώτες  τον ψήφισαν σε εκείνη  την εκλογή και τον τίμησαν δεόντως.

ΡΟΥΣΙΑΣ Μ. 3 6 22

 

Ο Δημήτρης Μπόρας (Πλημμύρας) είναι στο ΔΣ του Δήμου Γορτυνίας , εκλεγμένος με την παράταξη του δημάρχου κ Κούλη, και συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στον πύργο Πλαπούτα, για θέματα Ηραίας.  

Και το Δημήτρη ψήφισαν οι πατριώτες δεόντως,  στις δημοτικές εκλογές.

 

 

ΜΠΟΡΑΣ Δ. 3 6 22

Χ. Ι. Μαραγκός

Γαλλία: Μια Ελληνίδα στη νέα κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν

  • Αναδημοσίευση από το face book  του Νίκου Ζαχαρόπουλου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο,

όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν,

κατά την επίσημη παρουσίαση της πρώτης κυβέρνησης μετά την επανεκλογή του.

Πρόκειται για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου,

η οποία κατάγεται από τη Σπάρτη και είναι ιατρός γυναικολόγος,

η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων,

προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

 ........................................................................................................................................................................................................................................

Σχόλιο  διαχειριστή:

Ο πατέρας της Χρυσούλας  Ν. Ζαχαρόπουλος  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό μας Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας.

Όλοι οι πατριώτες αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη Χρυσούλα, την συγχαίρουμε θερμά  για το κυβερνητικό  της πόστο στην Γαλλία 

και της ευχόμαστε  ότι καλύτερο.

ΧΙΜ

 

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.