Τα Τελευταία Νέα

Η Χρυσούλα ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, 
Υπουργός και Ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας,
με πρόταση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanouel Macron,
στον πρόσφατο ανασχηματισμό της Γαλλικής Κυβέρνησης,
αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα στο Υπουργείο Εξωτερικών, 
ως Υπουργός Ανάπτυξης και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων.
 
Μετά τον διορισμό της, μεταξύ των άλλων δήλωσε τα εξής :
 

«Όλες οι ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Emmanouel Macron

και στον Πρωθυπουργό Gabriel Attal.

Έχω την τιμή να συνεχίσω την αποστολή μου με τον Υπουργό Εξωτερικών,

για την οικοδόμηση διεθνών συνεργασιών,

για το κλίμα, την παγκόσμια υγεία και την καταπολέμηση της φτώχειας».

.

 

 

Θ ε ρ μ ά   σ υ γ χ α ρ η τ ή ρ ι α   α π ό   ό λ ο υ ς    τ ο υ ς   π α τ ρ ι ώ τ  ε ς. 

(ΧΙΜ)

Για να παρακολουθήσετε τα στιγμιότυπα  της εκδήλωσης πατείστε στους παρακάτω συνδέσμους:

(Αναδημοσίευση από το face book της Αγγελικής  Αθ. Σχίζα).

 

https://www.facebook.com/100014963940637/videos/pcb.1702671010241681/147648725074190

https://www.facebook.com/100014963940637/videos/pcb.1702671010241681/693947509370455

https://www.facebook.com/100014963940637/videos/pcb.1702671010241681/3513410508913666

Αναδημοσιεύσεις από το face book του Συνδέσμου Σερβαίων

 

*Την Τρίτη  8 Αυγούστου, στην πλατεία της Ράχης, στις 8 και 30 το βράδυ, κατόπιν ενεργειών του Δήμου Γορτυνίας,  θα δοθεί για τους μικρούς πατριώτες και όσους αισθάνονται μικροί, παράσταση θεάτρου σκιών.

 Καλή διασκέδαση.

Το ξωκλήσι του «Αγιολιά»,  στο χωριό μας Σέρβου, είναι από τα πιο παλιά εκκλησάκια του χωριού. Βρίσκεται κοντά στην κορυφή του «παλιόκαστρου»  και οι πατριώτες τιμούσαν τη μνήμη του προφήτου στις 20 Ιουλίου,  από της δημιουργίας του Ναού, με αθρόα προσέλευση  και πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Τα 2-3 τελευταία χρόνια  δυστυχώς δεν έγινε θεία λειτουργία στο ξωκλήσι, για διάφορους λόγους. Φέτος ευτυχώς έγινε με τον Παπα-Μανώλη και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό,  ιδιαίτερα στους επιτρόπους Κώστα Δάρα και Γιώργο Τρουπή. Ο καιρός ήταν εξαιρετικός  και  παραβρέθηκαν  στον εορτασμό πάνω από 50 πατριώτες.  Χρόνια τους πολλά, να είναι καλά και του χρόνου να βρεθούν ξανά στον εορτασμό της μνήμης του Προφήτη.

ΠΑΣΧΑ ΣΕΡ. 19 ΕΠΙΤΑΦ. α

Επιτάφιος 2019

ib Anastasi
 ΕορτασμόςΖΠ1
 ΕορτασμόςΖΠ3
 ZP c
 ΕορτασμόςΖΠ19502
 ΕορτασμόςΖΠ19501
 

Μιας και δεν διάβασα κάτι σχετικό για τον εορτασμό του Πάσχα και της Ζωοδόχου Πηγής, φέτος στο χωριό μας, σκέφτηκα να γράψω δυο λόγια, απ΄όσα έμαθα  (από τον ξάδερφό μου που μένει μόνιμα στο χωριό), έτσι για την μελλοντική ιστορία   αυτού του Τόπου, αλλά και για όσους πατριώτες -ιδιαίτερα αυτούς που γεννήθηκαν εκεί- ενδιαφέρονται  να μάθουν γενικά, για ότι συμβαίνει στο χωριό, τις άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα και όχι μόνο.  

 
Το Σάββατο 19/11/2022 και ώρα 9 π.μ. θα τελεσθεί 40ήμερο μνημόσυνο,υπέρ
αναπαύσεως,της ψυχής του αγαπημένου μας  συζύγου,πατέρα και παππού Φώτη Ντάλα,  στον Ιερό
Ναό Αγίου Νεκταρίου Ανω Λιοσίων,  που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ιονίου Πελάγους  (δίπλα στο  γήπεδο του Ερμή).
 

Η οικογένεια

Αναδημοσίευση από e-gortynia.gr

Η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Μητροπολίτη κ.κ.Νικηφόρου στη Γορτυνία

 

Την επόμενη ημέρα της ενθρονίσεώς του και με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Φιλίππου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Νικηφόρος προέστη της πρώτης Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής Δημητσάνας,  συλλειτουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ.Χρυσοστόμου και βοηθούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π.Ιάκωβο Κανάκη, τον Πωτοσύγκελος της Μητρόπολης Χαλκίδος π. Νικόδημο Ευσταθίου και άλλους ιερείς.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν αρκετοί κάτοικοι της κωμοπόλεως, ως και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας. Ο Ιεράρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για πρώτη φορά μαζί τους σε ένα πολύ ζεστό κλίμα και στο τέλος φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Σημειώνουμε ότι κατά την χθεσινή ημέρα οι μικροί μαθητές ντυμένοι με όμορφες παραδοσιακές σχολές έδωσαν μια ξεχωριστή παρουσία στην τελετή υποδοχής, καθώς προσέφεραν ανθοδέσμες στον νέο Ποιμενάρχη και τον έραιναν με άνθη στη διάρκεια της πορείας του στο κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ.Νικηφόρος επισκέφθηκε την παρακείμενη ονομαστή Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.

Ανακοίνωση-Πρόσκληση Τοποτηρητού Ι. Μητροπόλεως  

κ. Ευσταθίου για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως ἀνακοινοῦται ὅτι:

Ἡ Ἐνθρόνιση τοῦ Νέου Μητροπολίτου κ.κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ θά πραγματοποιηθεῖ τήν Κυριακή 13 Νοεμβρίου στήν Δημητσάνα.

Τόν Σέβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως κ.κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΝ θά ὑποδεχθοῦν στήν πλατεία Δημητσάνας στίς 12.30 μ. ὁ Τοποτηρητής Σέβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας καί Σπάρτης κ.κ. Εὐστάθιος καί ὁ Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Εὐστάθιος Κούλης, μαζί μέ ὅλες τίς ἀρχές τοῦ τόπου, τόν Ἱερό κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ λαό μας καί ὁ μέν Σέβ. Τοποτηρητής θά τοῦ παραδώσει τήν Ποιμαντορική ράβδο, ὁ δέ Δήμαρχος Γορτυνίας θά τόν καλωσορίσει μέ σύντομη προσφώνηση, ἐνῶ ὁ νέος Μητροπολίτης θά ἀπαντήσει καταλλήλως.

Ἐν συνεχείᾳ καί ἐν πομπῇ, προηγουμένης τῆς Φιλαρμονικῆς καί πλαισιούμενη ἀπό ἄγημα τοῦ στρατοῦ θά μεταβούμε στον Ἱερό Μητροπολιτικό ναό τῆς Ἁγίας Κυριακῆς, ὅπου θά πραγματοποιηθεῖ ἡ τελετή τῆς ἐνθρονίσεως παρουσία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ καί ἄλλων Σέβ. Ἀρχιερέων.

Μετά τό πέρας τῆς τελετῆς ὁ Νέος Μητροπολίτης θά δεχθεῖ τίς συγχαρητήριες εὐχές τῶν Ἀρχῶν καί τοῦ λαοῦ στόν Ἱερό Ναό, ἐνῶ στίς θύρες τίς ἐξόδου θά προσφερθοῦν τά γλυκίσματα.

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

+ Ο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

 

Διαβάζοντας το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Γορτυνία» (Οκτώβριος 2022), της μοναδικής εφημερίδας με  θέματα σχεδόν αποκλειστικά  του νομού Γορτυνίας, σκέφτηκα να αναδημοσιεύσω μερικές περιλήψεις, που έκρινα πως θα ενδιαφέρουν πολλούς πατριώτες, μιας και δεν είναι όλοι συνδρομητές της εφημερίδας.

.

*Στην πρώτη σελίδα γίνεται αναφορά  στην πληθώρα προβλημάτων της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως.

Με μια διαφορετική εκδήλωση από αυτές που βλέπουμε το 15αύγουστο συνήθως στο όμορφο χωριό μας, ο Δήμος Γορτυνίας αποκάλυψε τις επιγραφές που φέρουν το όνομα του αειμνήστου πατριώτη μας Θάνου Ι. Μπόρα. Υλοποίησε την απόφαση του σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός Κώδικας και που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γιώργου Βέργου τον Μάρτη του 2013, αμέσως μετά τον θάνατο του καλού του φίλου, συνεργάτη και ξάδερφου.
   Στη είσοδο του χωριού μας και στην δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Τρανή Βρύση, μετά την επιμνημόσυνη δέηση και πριν το άνοιγμα του Δημητσανίτικου μπουφέ, ανέβηκαν στο βήμα και μίλησαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Γορτυνίας  Ευστάθιος Κουλης, ο πρώην Δήμαρχος Ιωάννης Γιαννόπουλος, και φυσικά ο πρώην Δήμαρχος Ηραίας Σταύρος Χριστόπουλος. 

Στις 14 Αυγούστου 2022 , ο Δήμος Γορτυνίας τίμησε, με τελετή ονοματοδοσίας δημοτικής οδού, το έργο και την προσφορά , του Αείμνηστου Πατριώτη μας, πρώην Αντιδημάρχου Ηραίας , Αθανάσιο (Θάνο) Μπόρα , στην γενέτειρα του στου ΣΕΡΒΟΥ.

Παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου από του Σέρβου και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου . Μεταξύ αυτών τίμησαν με την παρουσία τους τον Δήμο Γορτυνίας οι:
Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Βλάσης
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης
Ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας κ. Χρήστος Κατής
Ο Αντιδήμαρχος Τρικολώνων κ. Νεκτάριος Μπαρούτσος
Ο Αντιδήμαρχος Κοντοβάζαινας κ. Παπαγιάννης Βασίλης
Ο Τέως Δήμαρχος Γορτυνίας κ .Γιάννης Γιαννόπουλος
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος
Ο Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας κ. Δημήτρης Μπόρας
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ιωάννης Παναγόπουλος
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σέρβου κ. Ιωάννης Ρουσσιάς
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λαγκαδίων κ. Καγιούλης
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ψαραίων κ. Κωνσταντίνος Πανουσόπουλος
Η Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Δημητσάνης κ. Αγγελική Μπίρρη
Ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου κ. Δημήτρης Δαλαμάγκας
Την τελετή συντόνισε η κ.Βαννέσα Μπουρνά

    Με την πρωτοβουλία του Δήμου Γορτυνίας και παρουσία του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Βλάση, του Δημάρχου κ. Στάθη Κούλη, του τέως Δημάρχου κ. Γιάννη Γιαννόπουλου, πολλών Δημοτικών Συμβούλων και πολλών πατριωτών, που ασχολούνται με τα κοινά και όχι μόνο, (δεν αναφέρω τα ονόματά τους, μπορεί να ξεχάσω κάποιους), πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση την Κυριακή 14/08/2022 εμπρός από την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η εκδήλωση και η τοποθέτηση πινακίδας 

ΟΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΘΑΝΟΥ) ΜΠΟΡΑ.

  Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση, απηύθυναν χαιρετισμό αρκετοί και κύριος ομιλητής ήταν ο τέως Δήμαρχος Ηραίας και νυν Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Γορτυνίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος και εξήρε το έργο του Θάνου στο Δήμο Ηραίας. Ομιλία απηύθυνα κι εγώ, ως ο υπεύθυνος  που είχα κάνει την Αίτηση στο Δήμο Γορτυνίας στις 20/03/2013, Αριθ. Πρωτ/λου 4025 και δεύτερη Αίτηση με 161 ονόματα που συμφωνούν με την ενέργειά μου και υπογράφουν στις 14/03/2014 με Αριθ. Πρωτ/λου 4073, την οποία κοινοποίησα στο Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και στον τοπικό πρόεδρο του χωριού μας.

Για μια χρονιά ακόμη επίσκεψη το  δεκαπενταύγουστο  στο χωριό μας  και παραμονή για αρκετές μέρες.

ΣΕΡΒΟΥ 30 6 22αΩραίες διακοπές.

 Ευχάριστη η διαμονή, για τους Σερβαίους της δικής μου, τουλάχιστον,  γενιάς  αφού έχει κανείς την ευκαιρία να χαιρετήσει και συνομηλίσει    με πολλούς και αγαπητούς πατριώτες.  Κυρίως όμως  γιατί του δίδεται η ευκαιρία  να επαναφέρει στη μνήμη του παιδικά βιώματα και  γεγονότα του χωριού μας  μιας ολόκληρης ζωής.   Γεγονότα κυρίως πριν το γυμνάσιο, όπως θύμισες από το δημοτικό σχολείο, τη φτωχή οικογενειακή ζωή που περνούσαμε τότε, το τούραγνο της οικογένειας  με τις αγροτικές δουλειές για επιβίωση, το σκάρισμα με τις γίδες κλπ.

Όπως είναι γνωστό, την Παρασκευή 16-8-2022  διενεργήθηκαν δωρεάν rapid test στο χωριό μας, επειδή είχαν διαπιστωθεί κάποιοι πατριώτες θετικοί στον κορονοΐό.

Παρόλο που οι φήμες που κυκλοφόρησαν, ήθελαν τους περισσότερους πατριώτες (μιλούσαν για 60 %)  να είναι θετικοί, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε ο κ. Κ. Καλύβας  (εκδίδει την εφημερίδα Γορτυνία) στο διαδίκτυο, στου Σέρβου διενεργήθηκαν 71 test. Από αυτά, 13 (ποσοστό 18,31%) ήσαν θετικά και αφορούσαν 7 άντρες και 6 γυναίκες. Διάμεση ηλικία των ελεγχθέντων, 64 έτη.

Πάντως,  κάποιες οικογένειες δεν προσήλθαν για έλεγχο.

Με την ευκαιρία, καλό είναι  να επισημανθεί πως η 4η δόση εμβολίου είναι επιβεβλημένη στους ενήλικες, όχι διότι αποκλείει τη μόλυνση, αλλά προστατεύει από την εντατική και το θάνατο!

Ο νοών νοείτω…

Χ. Ι. Μαραγκός, ιατρός.

Rapid test,   την Παρασκευή 26-8-2022, στην πλατεία του χωριού Σέρβου.

Ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Ρουσιάς δημοσίευσε στο διαδύκτιο τη σχετική πληροφορία, που έχει ως εξής:

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.