Τα Τελευταία Νέα

.

Η κόρη του πατριώτη μας Νίκου Ζαχαρόπουλου, που εξελέγη Ευρωβουλευτής με το κόμμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά της στο Στρασβούργο (αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).  Οι πατριώτες της εύχονται καλή επιτυχία.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε μικρό video με στιγμιότυπα της νέας ευρωβουλευτού στο ευρωκοινοβούλιο,  

https://rmc.bfmtv.com/mediaplayer/video/nee-en-grece-l-eurodeputee-francaise-chrysoula-zacharopoulou-a-fait-ses-premiers-pas-au-parlement-europeen-1172458.html

 

(χιμ)

..

Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στο δικό μας χωριό, οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019,   διεξήχθησαν με απόλυτη ηρεμία. 

 Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα  (πρωτότυπο δικαστικού αντιπροσώπου;), που δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο πατριώτης Ν. Τρουπής. Μπορεί ασφαλώς κάποιος να τα αναζητήσει και στις αναρτήσεις του Υπουργείου.

Ας σημειωθεί πως σε αυτές τις εκλογές υποψήφιος ήταν και ο πατριώτης Μαρίνος Ι. Ρουσιάς, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΕΡΒΟΥ-ΒΟΥΛ. ΕΚΛΟΓ. 2019
 Πριν 10 χρόνια (2009) είχαν ψηφίσει στο χωριό διπλάσιοι σχεδόν πατριώτες 
(212  από 435 εγγεγραμμένους)

 Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα,  ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με ποσοστό   70 %, η ΝΔ δεύτερη με ποσοστό   25% και το ΚΙΝΑΛ τρίτο με ποσοστό   9%.  Τα υπόλοιπα κόμματα πήραν το 6%.

Στο σύνολο των χωριών της Ηραίας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31%,   42%,   13%. και 14%.  Η διαφορά προφανώς οφείλεται στο γεγονός της υποψηφιότητας του Μαρίνου, που υποστηρίχτηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των πατριωτών.

Ο Μαρίνος, που για πρώτη φορά ήταν υποψήφιος βουλευτής, δεν εξελέγη, συγκέντρωσε όμως ένα σημαντικό αριθμό ψήφων, παρακαταθήκη για τις επόμενες εκλογές.

Στην Αρκαδία επανεξελέγησαν οι τρεις βουλευτές του Νομού: Βλάσης (ΝΔ), Παπαηλίου (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντινόπουλος (ΚΙΝΑΛ).

Αξίζει να σημειώσουμε και εδώ, πως στις φετινές ευρωεκλογές εξελέγη ευρωβουλευτής η  Χρυσούλα, κόρη του πατριώτη Νίκου Ζαχαροπουλου, με το κόμμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν.

.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΡΟΥΣΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 

 

Χ. Ι. Μαραγκός

Σήμερα στις 4.00 μ.μ., η ΕΡΤ1, στην εκπομπή ΠΟΛΙΤΕΣ της Ευρώπης, παρουσιάζει συνέντευξη του Κωνσταντίνου Ιωάννου Μπόρα.

Ο Κωνστατνίνος είναι γιος του προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σερβαίων, Ιωάννου Κ. Μπόρα, και ζει και εργάζεται στην Πολωνία, στο πρακτορείο Ρόιτερς, στη Ντρίνια της Πολωνίας.

(ΕΚΜ)

 

.

Πέρασε πια η εποχή που το χωριό μας έσφυζε από ζωή, της άγιες ημέρες του ΠΑΣΧΑ, με όλους σχεδόν τους πατριώτες να βρίσκονται στο σπιτικό τους, για να γιορτάσουν  με τη φαμελιά τους, τη σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.

Όλοι εμείς, οι μεγαλύτεροι πατριώτες, που παιδιά ζήσαμε εκείνη την εποχή στο χωριό, αισθανόμαστε βαθειά συγκίνηση, αναπολώντας τα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας, που έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στον «σκληρό δίσκο» του εγκεφάλου μας. Είναι γνωστό και αυτονόητο, πως όσο πιο πολύ μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο γυρνάει στα περασμένα, ιδιαίτερα σε εκείνα της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, που για εμάς τους μεγαλύτερους Σερβαίους αυτά περιστρέφονται γύρω από το χωριό μας, Σέρβου, και τα …πέριξ.

Τα τελευταία 50-60 χρόνια, το χωριό μας βαθμιαία περιορίζεται, και από χίλιους περίπου κατοίκους που είχε όταν κηρύχτηκε ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος, σήμερα ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων έχει περιοριστεί στους 25-30, τη χειμερινή περίοδο. Από το Πάσχα βέβαια και μετά αρχίζουν να κατεβαίνουν οι συνταξιούχοι και τον Δεκαπενταύγουστο οι κάτοικοι μπορεί να ξεπεράσουν και τους πεντακόσιους. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι πως του Σέρβου δεν πρόκειται να «σβήσει».

Το φετινό Πάσχα, αρκετοί πατριώτες κατέβηκαν στο πανέμορφο χωριό και γιόρτασαν τις πασχαλινές μέρες, στον τόπο της καταγωγής τους. Το βράδυ της Ανάστασης, υπολογίζεται πως 70-80 άτομα παρακολούθησαν το «Χριστός Ανέστη», από τον πατέρα Γρηγόριο Ρεμούνδο, στον μητροπολιτικό Ι. Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου. Δυστυχώς δεν βρήκαμε στο διαδίκτυο κάποια φωτογραφία πατριώτη από τη λειτουργία, για να τη δημοσιεύσουμε και εμείς στην ιστοσελίδα servou.gr. Όμως, είδαμε φωτογραφία του επιταφίου, που δημοσίευσε στο face book ο Γιώργος Ι. Τρουπής (Γιωργιού), ο οποίος είναι ψάλτης στον Ναό και μέλος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Την αναδημοσιεύουμε, για να την δουν και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.

ΠΑΣΧΑ ΣΕΡ. 19-ΕΠΙΤΑΦ. α

 

Ανήμερα το Πάσχα, κάποιοι πατριώτες σούβλισαν το αρνί στο χωριό και λίγο-πολύ όλοι γλέντησαν και διασκέδασαν, με συγγενείς και φίλους  Βοήθησε σε αυτό και ο εξαιρετικός καιρός των ημερών, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του χωριού που ανάρτρησαν στο face book o πρόεδρος του χωριού  Ι. Ρουσιάς, ο Γ. Ι. Τρουπής,  και του συνοικισμού Αράπηδες,  ο Γ. Γεωργακόπουλος (γιος της Ρίνας του Τερζή).

ΠΑΣΧΑ ΣΕΡΒΟΥ 2019 ΓΙΑΝ. ΡΟΥΣ.
 
ΠΑΣΧΑ ΣΕΡ. 19-ΑΡΑΠ.
 
ΠΑΣΧΑ ΣΕΡ. 19-ΠΡΩΤΟΜ.
Η πάνω φωτογραφία είναι του Ι. Ρουσιά
η μεσαία του Γ. Γεωργακόπουλου,
και η κάτω του Γ. Ι. Τρουπή.

 

Τη μεγάλη Τετάρτη, έγινε λειτουργία στο χωριό «ευχέλαιο», που αποτυπώθηκε με φωτογραφίες από τη Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, και την δημοσιεύσαμε και στην ιστοσελίδα. Επίσης, τη Μ. Παρασκευή, έγινε περιφορά του επιταφίου, μέχρι τη Ζαχαρού, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του Ν. Λιατσόπουλου.

ΠΑΣΧΑ ΣΕΡΒΟΥ 2019-ΠΕΡΙΦ. ΕΠΙΤ.

 

Με την ευκαιρία αυτή, νομίζω πως πρέπει να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στον Γ. Ι. Τρουπή και στον Κ. Ν. Δάρα, που επίσης είναι ψάλτης και μέλος του Εκκλ. Συμβουλίου, καθώς και στον αγαπητό ιερέα Πατέρα, Γρηγόριο Ρεμούνδο, για την προσπάθειά τους να γίνεται λειτουργία στο χωριό, όσο το δυνατόν συχνότερα, και να κρατιέται έτσι και το χωριό «ζωντανό».

Όπως είναι γνωστό, την Παρασκευή της Λαμπρής γιορτάζεται κάθε χρόνο, στο χωριό μας, η «Ζωοδόχος Πηγή», στον ομώνυμο ιστορικό Ναό, που αποτελεί διατηρητέο μνημείο. Έτσι και φέτος, έγινε πανηγυρικός εορτασμός με αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας και με τη συμμετοχή 60 περίπου πατριωτών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν παραμείνει από το Πάσχα, αφού ενδιάμεσα υπήρχε η Πρωτομαγιά. (Στην ιστοσελίδα της Μ. Διαμαντοπούλου -m-diamantopoulou.blogspot- μπορείτε να δείτε πολλές φωτογραφίες από τον εορτασμό, δύο από τις οποίες είναι και οι παρακάτω).

ΠΑΣΧΑ ΣΕΡΒΟΥ 2019-ΜΔ-ΖΠγ
ΠΑΣΧΑ ΣΕΡΒΟΥ 2019-ΜΔ-ΖΠα

 

Η μέρα της πρωτομαγιάς, για εμάς τα παιδιά του δημοτικού σχολείου εκείνης της εποχής, ήταν μια ξεχωριστή ημέρα, με εκδρομή στον καταπράσινο και μαγευτικό  «Λάζο» του χωριού και στη βρύση «Λιμιντάρανη», με  μοναδικές εικόνες χαραγμένες στη μνήμη μας.

Χρόνια πολλά σε όλους τους πατριώτες και του χρόνου να είμαστε καλά.

Χ. Ι. Μαραγκός

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΕΡΒΟΥ

Β.Χειμώνας

Ο Ευάγγελος Δημ. Χειμώνας γεννήθηκε το 1958, στο χωριό Σέρβου (οικισμός Αράπηδες), της επαρχίας Γορτυνίας, του νομού Αρκαδίας.

Κατοικεί στη Μεταμόρφωση, από το 1983. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και δύο εγγόνια.

Φοίτησε στο Η Εσπερινό Λύκειο Αθηνών.

Εργάσθηκε για 10 χρόνια στον Ιδιωτικό Τομέα και 28 χρόνια στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (Η.Σ.Α.Π.), με την ειδικότητα του Ηλεκτροδηγού, από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2010.

Είναι μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων Η.Σ.Α.Π. και Πρόεδρος Ελεγκτικής Επιτροπής.

Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος, με την παράταξη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ και με Δήμαρχο τον ΜΙΛΤΙΑΔΗ Ι. ΚΑΡΠΕΤΑ, το 2014.

Ορίστηκε εντεταλμένος Σύμβουλος, στο Δημοτικό Κοιμητήριο, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2016 και από τον Ιανουάριο του 2018 έως σήμερα.

Διετέλεσε άμισθος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, από το 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018.

Αντιπρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Συμμετέχει στην παράταξη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, με επικεφαλής τον σημερινό Δήμαρχο ΜΙΛΤΙΑΔΗ Ι. ΚΑΡΠΕΤΑ, για να συνεχίσουν το έργο που έχει ξεκινήσει από το 2010, για μια καλύτερη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ.

 

 

(Υ.Σ. Απολογούμαστε και επανορθώνουμε, διότι λόγω λάθους, ο Ευάγγελος Δημ. Χειμώνας, υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν συμπεριλήφθηκε στο άρθρο αφιέρωμα στους πατριώτες υποψήφιους, 26.5.2019 Αυτοδιοικητικές εκλογές και Ευρωεκλογές, στο τελευταίο φ. 213, της εφημερίδας "Αρτοζήνος".

 

(ΕΚΜ)

.

Από το ιστολόγιο της πατριώτισσας  Μαρίνας Διαμαντοπούλου
επιλέξαμε και αναδημοσιεύουμε 3 επίκαιρες φωτογραφίες, 
για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.
 
Σημειώνει σχετικά η Μαρίνα:
Το ιερό ευχέλαιο στο χωριό μας, την Μ. Τετάρτη,
από τον πατέρα Ρενούνδο. 
ΜΔΤ-ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΜΕΓ. ΤΕΤ. 24-4-19γ
ΜΔΤ-ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΜΕΓ. ΤΕΤ. 24-4-19β
ΜΔΤ-ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΜΕΓ. ΤΕΤ. 24-4-19α
 
(ΧΙΜ)

chrysoyla2

Η συγχωριανή μας κυρία Χρυσούλα Νικ. Ζαχαροπούλου, διακεκριμένη ιατρός γυναικολόγος που ζει και εργάζεται σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Παρίσι, επελέγη από τον πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Μακρόν, και είναι μεταξύ των 30 υποψηφίων που ανακοινώθηκαν, για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, με το ευρωψηφοδέλτιό του, «La Republique en Marche».

Το 2016, τιμήθηκε με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνω σε ιατρικά θέματα.

Η Χρυσούλα είναι κόρη του συγχωριανού μας, Νίκου Ευθ. Ζαχαρόπουλου, τέως δημάρχου Κιάτου, και νυν υποψηφίου δημάρχου.

Το ΔΣ του Συλλόγου εύχεται καλή επιτυχία στη διακεκριμένη επιστήμονα.

 

(Θ.Γ.Τ)

 

  

 
 

 

 

Το ρεπορτάζ και video  είναι του συγχωριανού μας Νίκου Αριστείδη Τρουπή.

Εκδήλωση στου Παλούμπα Γορτυνίας γιά την επέτειο της επανάστασης 20 Μαρτίου 1821 υπό τον στρατηγό Δημητράκη Πλαπούτα. Παρέστησαν τέσσερα πολιτιστικά σωματεία από την Καλαμάτα, με γενική ευθύνη του Νίκου Κισκήρα πρόεδρου της λαογραφικής ένωσης Μεσσηνίας. Χόρεψε, ο πολιτιστικός σύλλογος ΑΡΓΩ ενώ ο σύλλογος ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ , παρουσίασαν αυθεντικά όπλα της επανάστασης. Της δοξολογίας χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας.

 

(ΘΓΤ)

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Κτηματολογίου, παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε επτά περιφερειακές ενότητες σε όλη τη xώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αρκαδίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε:

Κτηματολόγιο


(Ι.ΣΤ.Β.)

 

rousias-studio-drt915-696x392

Στο στούντιο της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης, βρέθηκε ο Αρκάς, με καταγωγή από το χωριό Σέρβου Γορτυνίας,

ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Μαρίνος Ρουσιάς, μιλώντας για θέματα σχετικά με τον 'Κλεισθένη"

και το πρόγραμμα  χρηματοδότησης δήμων "Φιλόδημος".

Αρχικά, ο κ. Ρουσιάς ανέφερε ότι θα υπάρξουν άμεσα τροποποιήσεις στο νόμο του Κλεισθένη, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Εσωτερικών στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, για την ποσόστωση είπε ότι δεν θα αλλάξει, θα παραμείνει το 60-40 αν και, όπως τόνισε, “είμαστε στον πάτο του βαρελιού” όσον αφορά αυτό το θέμα. Σημείωσε ότι ο Κλεισθένης αγγίζει το εκλογικό σύστημα διασφαλίζοντας τον προϋπολογισμό του δήμου, φέρνοντας εναλλακτική πρόταση (έργα, δαπάνες κλπ.), την οποία θα ελέγχει η Οικονομική Επιτροπή και κατόπιν θα πηγαίνει στην Οικονομική Επιτροπή. “Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη λειτουργία των δήμων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσιάς.

Σχετικά με την απλή αναλογική, αφενός χαρακτήρισε “καλπονοθευτικό” το προηγούμενο εκλογικό σύστημα, αφετέρου όμως είπε ότι η ευθύνη είναι συλλογική, καθώς ο Δήμαρχος και η παράταξή του καθορίζουν πώς θα γίνει η συνεργασία, όπως προβλέπει ο νόμος, Πλέον, όπως υπογράμμισε, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρχει σύγκλιση σε βασικές αρχές για να αντιμετωπιστούν προβλήματα της καθημερινότητας των δήμων.

Για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ο κ. Ρουσιάς είπε ότι είναι μια “διαφανής κατάσταση” που τραβάει λίγο παραπάνω και αποτελεί “εργαλείο” πιστώσεων που υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό, ενώ αυτή τη στιγμή έχει δυνατότητα χρηματοδότησης 300 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι στο Νομό Αρκαδίας έχουν ενταχθεί έργα ύδρευσης-αποχέτευσης ύψους 18 εκατ. ευρώ μέσω του Φιλόδημος Ι (συνολικά 31 εκατ. ευρώ), ενώ αποκάλυψε ότι ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα βγει πρόσκληση για τη συντήρηση αθλητικών χώρων που θα αφορά και το δήμο Τρίπολης και εντός του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα υπάρξουν δαπάνες και για το Νομό Αρκαδίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για το ΔΑΚ ο Δήμος Τρίπολης έχει εξασφαλίσει χρήματα για την αντικατάσταση τμήματος της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου, έργο για το οποίο υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον, υπάρχει αρχική έγκριση για την αντικατάσταση του ταρτάν, ύστερα από συνεννόηση του Δημάρχου Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη.

Η δημοτική αρχή της Τρίπολης στοχεύει να “τρέξει” το σημαντικό έργο για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου με ΑΠΕ και διεκδικεί χρήματα για την κατασκευή προπονητηρίου στην πόλη.

Τέλος, για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στην Αρκαδία, ο κ. Ρουσιάς αρκέστηκε να πει ότι κάτι τέτοιο θα καθοριστεί από την Κεντρική Επιτροπή και τα όργανα του κόμματος κι όπως χαρακτηριστικά τόνισε: “Θα το δούμε εν ευθέτω χρόνο”. Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρουσιά:

 

Πηγή: http://www.drt915.gr

(ΘΓΤ)

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γορτυνίας κατακύρωσε στις 15 Οκτωβρίου 2018 το διαγωνισμό      «Κατασκευή Ξενώνα στο Δ.Δ. Σέρβου» με ανάδοχο την κοινοπραξία ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΤΣΙΦΑΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΣ.

Για ανάγνωση της απόφασης πατήστε :    ΕΔΩ

Ευχαριστήριο προς τον Δήμαρχο Γορτυνίας, κ Γιάννη Γιαννόπουλο, και στο ΔΣ.

Κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του ΔΣ του Συνδέσμου Σερβαίων Αρκαδίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου, προς τα μέλη του ΔΣ Γιάννη Στ Βέργο (ταμίας) και Γιάννη Νικ Βέργο (αντιπρόεδρος) για να φροντίσουν για την παράταση της χρήσης του Πολιτιστικού Κέντρου, για 99 χρόνια, που χρονίζει συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Γορτυνίας, κ Γιάννη Γιαννόπουλο, στην Αθήνα, την 1/10/2018, για την τακτοποίηση του εν λόγω θέματος.

Γιαννόπουλος Ι. Δήμαρχος Γορτυνίας
Ο Δήμαρχος, κ. Ι. Γιαννόπουλος, στο κέντρο της φωτογραφίας,
δεξιά του ο αντιπρόεδρος, κ. Ι. Ν. Βέργος,
και αριστερά του ο ταμίας, κ. Ι. Στ. Βέργος.
 


Η συζήτηση ήταν φιλική και ουσίας, με μεγάλη προθυμία και διάθεση από τον κ Δήμαρχο, σύντομα να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, την οποία θεώρησε και ηθική και δίκαιη και πρέπουσα...

Ως γνωστό, το οικόπεδο του Π.Κ ήταν ιδιοκτησία του Συνδέσμου μας, και δωρίθηκε στην τότε κοινότητα μας Σέρβου, για να επεκταθεί η υπάρχουσα πλατεία της εκκλησίας μας.
Με την συνένωση των κοινοτήτων σε Δήμους, (Καποδίστριας) η ιδιοκτησία αυτή μεταβιβάστηκε στον νέο Δήμο Ηραίας.
Ο Σύνδεσμός μας, με την έγκριση του τότε Δήμου Ηραίας, δαπάνησε το ποσόν άνω των 110.000 ευρώ και κατασκευάστηκε το εν λόγω Π.Κ, με την υποχρέωση του Δήμου Ηραίας της παραχώρησης της χρήσης όλου του κτίσματος, η οποία και έγινε για ορισμένο χρόνο.
Με τη συνένωση των Δήμων (Καληκράτης), ο Δήμος Ηραίας συνενώθηκε και έγινε Δήμος Γορτυνίας και έτσι μεταβιβάστηκε η κυριότητα αυτομάτως εις τον Δήμο Γορτυνίας.

Ο Σύνδεσμός μας έχει ζητήσει από τον Δήμο Γορτυνίας την παραχώρηση της χρήσης του Π.Κ, για 99 χρόνια, και έχει παρθεί από το Δημαρχιακό Συμβούλιο η σχετική απόφαση. Ο κ Δήμαρχος κατανόησε πλήρως το δίκαιο αίτημα του Συνδέσμου μας, και του παραδόθηκαν από εμάς τα σχετικά έγγραφα:
1) Συμβόλαια,2) Άδειες οικοδομικών εργασιών, 3)σχέδια, 4)καταστατικό του Συνδέσμου μας, 5) Αντίγραφο της σχετικής απόφασης του ΔΣ του δημοτικο0ύ συμβουλίου, έγκριση παραχώρησης.

Ο Δήμαρχος, κ Γιάννης Γιαννόπουλος, μας υποσχέθηκε ότι σε ένα μήνα, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και οι υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν ετοιμάσει τη σχετική συμβολαιογραφική σύμβαση παραχώρησης, για 99 χρόνια, για να υπογραφεί, καθόσον όπως είπε: "Αυτό είναι ηθικό, δίκαιο, και πρέπον...". Εμείς, ο Σύνδεσμός μας, περιμένει την ολοκλήρωση της παραχώρησης και εμείς ως εκπρόσωποί του και για τον Σύνδεσμο Σερβαίων εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιό του.

Για τον Σύνδεσμο Σερβαίων,
Αθήνα 2/10/2018

Γιάννης Στ. Βέργος (ταμίας)
Γιάννης Νικ. Βέργος (αντπ/δρος).

.

 

Agios NektariosΓιορτάστηκε και φέτος, στις 3 Σεπτεμβρίου, η μνήμη του Αγίου στο ομώνυμο εκκλησάκι του χωριού.

Οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι ακόμη πατριώτες συνεχίζουν τις διακοπές τους στο χωριό, παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία, από τον αγαπητό πατέρα Σωτήριο (ήταν ιερέας του χωριού πριν τονagnekta σημερινό πατέρα Ρεμούνδο), σε μια εξαιρετική καλοκαιρινή ημέρα και σε ένα θαυμάσιο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.

Μετά τη θεία λειτουργία έγινε η καθιερωμένη αρτοκλασία και οι ευσεβείς προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα παγκάκια, να συνομιλήσουν και να απολαύσουν την βλάστηση σε όλη την περιοχή.

Κτήτωρ του κομψότατου αυτού μικρού Ναού είναι ο ευσεβής πατριώτης Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου, που πριν 25 περίπου χρόνια ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, με αρχιτέκτονα τον πατριώτη Ι. Αθ. Μαραγκό. Το εκκλησάκι βρίσκεται στην περιοχή «Ήθι», πεντακόσια περίπου μέτρα έξω από το χωριό, προς τη δυτική πλευρά.

Το ξωκλήσι αυτό, που βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο προς Αράπηδες, είναι σημείο συνάντησης και βόλτας το καλοκαίρι για όλους τους παραθεριστές, ιδιαίτερα τους νέους. Έχει μεγάλο περίβολο με ένα πανύψηλο δένδρο στη μέση και με τσιμέντινο κυκλικό παγκάκι στην άκρη, για πολλά άτομα.

Η θέα και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι καταπληκτική.

Χρόνια πολλά σε όσους συμμετείχαν και του χρόνου να είναι πάλι εκεί και με πολλούς άλλους ακόμη πατριώτες.

Οι επόμενες φωτογραφίες είναι του Σπύρου και Έφης Κλεισούρα, από τον εορτασμό.

.

2018 ΕΟΡΤ. ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡ. Γ 
 2018 ΕΟΡΤ. ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡ. Α
 2018 ΕΟΡΤ. ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡ. Β
 2018 ΕΟΡΤ. ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡ. Δ
 Σχετικά με τις περιοδείες του Αγίου Νεκταρίου αναφέρεται ότι
στις 5 Αυγούστου του 1902
επισκέφθηκε την Δημητσάνα και τη Ζάτουνα. 
Πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών αυτών
γράφτηκαν για να αγοράσουν το βιβλίο του "Ευαγγελική Ιστορία"
που κυκλοφόρησε τον
επόμενο χρόνο. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και το όνομα
Ηλίας Κωνσταντόπουλος.
που πιθανόν είναι από το χωριό μας.
.
Χ. Ι. Μαραγκός

.

.Ανήμερα της Παναγίας.

ΑΥΓ-18-ΑΝΗΜΕΡΑα4 15-8-18 (7)

 

 

Παρόμοιος και φέτος ο εκκλησιασμός, στον Ι. Ναό «Κοίμησης της Θεοτόκου», με αυτόν τις προηγούμενες χρονιές.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, από τον αγαπητό πατέρα Ρεμούνδο, έγινε η καθιερωμένη αρτοκλασία και για πολύ ώρα οι πατριώτες παρέμειναν στον προαύλιο χώρο του Ναού, για να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ευχές.

Σύμμαχος ο καλός και ζεστός καιρός μέχρι και τις μεταμεσημβρινές ώρες, που έριξε μια «καλή» μπόρα.

Το απόγευμα και το βράδυ, οι κεντρικοί δρόμοι και οι πλατείες του χωριού γέμισαν από κόσμο, και όλοι βρήκαν την ευκαιρία για μια βόλτα προς το «σουλινάρι» και προς τον «Άγιο Νεκτάριο», να απολαύσουν το υπέροχο και ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο, με την οργιώδη βλάστηση και τα πυκνά δάση, ιδιαίτερα προς του «τσιούμπι» και του «λιμιμής». 

 

Σημείο αναφοράς, για μικρούς και μεγάλους, η υπέροχη και πλούσια φωταγωγημένη πλατεία της «Ράχης», δημιούργημα του Συνδέσμου μας, σε συνεργασία με τον (τότε) Δήμο Ηραίας.

Μεταξύ των επισκεπτών, διακρίναμε και πατριώτες που ζουν στο εξωτερικό, και ήρθαν στο χωριό να συνεορτάσουν την «Κοίμηση της Θεοτόκου» και να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές, στον τόπο καταγωγής τους.

Ξεχωρίσαμε το Βασίλη Γ. Μαραγκό με την οικογένειά του, που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Είναι νομικός υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μιλάει επτά γλώσσες) και υπεύθυνος για προγράμματα στήριξης της Ε.Ε. σε Ανατολικές χώρες (Αρμενία κλπ).

ΑΥΓ-18-ΑΝΗΜΕΡΑα2 15-8-18 (3) 
 ΑΥΓ-18-ΑΝΗΜΕΡΑα3 15-8-18 (4)
 
 

Ο Βασίλης ασχολείται επί πλέον και με θέματα ιστορίας, εθνικής ταυτότητας βαλκανικών λαών, αλλά και την λογοτεχνία. Πρόσφατα έγινε παρουσίαση στις Βρυξέλλες του βιβλίου του

 «Μόνον επί τούτω καυχώμαι: ότι την πατρίδα ηγάπησα»,που αναφέρεται στον Αχριδηνό ποιητή Γ. Σταυρίδη ή Παρλίτσεφ.

Παλιότερα έχει εκδώσει το βιβλίο:

Παΐσιος Χιλανδαρινός και Σωφρόνιος Βράτσης: Από την Ορθόδοξη ιδεολογία στη διάπλαση της βουλγαρικής ταυτότητας (Αθήνα, 2009),

που απετέλεσε και τη διδακτορική του διατριβή. Ακόμη έχει εκδώσει και ποιητική συλλογή το 2010, με τίτλο

«το προσωπείο του χρόνου». 

Εκτός από το Βασίλη, είδαμε την Ελένη Θ. Τρουπή (κόρη του αείμνηστου λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή), που επίσης ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, ως φιλόλογος καθηγήτρια σε Γαλλικό Λύκειο.

Η Ελένη έχει και δική της ωριαία εκπομπή στο

Radioboo

των Βρυξελλών (κάθε Πέμπτη στις 20,30 που εύκολα μπορεί να συντονιστεί κάποιος στην Ελλάδα), στην ελληνική γλώσσα και με θέμα την ελληνική μυθοποίηση. Είναι κάτι μοναδικό. Επί πλέον ασχολείται με τη λογοτεχνία, και γράφει ποιήματα, κάποια από τα οποία έχουμε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα και την εφημερίδα.

Ο τρίτος μετανάστης είναι ο Παύλος Δάρας (γιος του αείμνηστου Στάθη, που επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου μας) και ζει με την οικογένειά του στη Γερμανία. Έχει ιδρύσει εκεί μια εταιρία realestate, με ενοικιάσεις και αγοροπωλησίες ακινήτων, σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ενδεχομένως και κάποιος άλλος πατριώτης που ζει στο εξωτερικό να ήταν τις ημέρες αυτές στο χωριό και να διέφυγε της προσοχής μας. Αν μας γίνει γνωστό, μπορούμε να τον προσθέσουμε.

Ας επανέλθουμε στην εικόνα του 15αύγουστου.

Τα λίγα μαγαζιά του χωριού ήταν γεμάτα από κόσμο τις μέρες της Παναγίας, είτε για ένα ποτό, είτε για ένα ποτήρι κρασί με ένα σουβλάκι, είτε, τέλος, κάποιοι να «σκοτώσουν το χρόνο τους» (έτσι το λέγαμε παλιά), παίζοντας χαρτιά στο καφενείο.

Φέτος δεν είχε μουσική εκδήλωση κάποιο βράδυ στο χωριό (όπως είχε οργανωθεί πέρυσι από το Σύνδεσμο, αλλά και προηγούμενα χρόνια), για τον επί πλέον λόγο, ότι πρόσφατα έφυγε από κοντά μας, πολύ πρόωρα, η πατριώτισσα Στέλλα Δημητροπούλου-Γαλάνη.

Την παραμονή της Παναγίας (14-8-18) έγινε ο καθιερωμένος εσπερινός, με την περιφορά της εικόνας και τη συνοδεία όλων των πατριωτών, μέχρι την άκρη του χωριού ανατολικά (περιοχή Ζαχαρούς). Φωτογραφίες από τον εσπερινό μπορείτε να δείτε πατώντας

*ΕΔΩ*.

Είναι από το ιστολόγιο της Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του εσπερινού, πολλοί πατριώτες κάθισαν στα μαγαζιά του χωριού, όπως κάθε χρόνο, και γεύτηκαν υπέροχη «ψητή γουρνοπούλα» και πεντανόστιμο «βραστό».

 

ΑΥΓ-18-ΑΝΗΜΕΡΑα5-ΒΡΟΧΗ ΑΥΓ-18-ΑΝΗΜΕΡΑα6ΚΑΤΑΧΝΙΑ (2)

Ο καιρός στο χωριό.

Ο καιρός φέτος στο χωριό τα είχε …όλα. Από πολύ καλός με λιακάδα και ζέστη, μέχρι βροχή και καταχνιά. Το απόγευμα σίγουρα χρειαζόταν μπουφάν (για «κάποιες ηλικίες») και το βράδυ ήταν απαραίτητη η κουβέρτα.

Την Παρασκευή το απόγευμα (που έφυγα από το χωριό), έβρεχε και η θερμοκρασία ήταν 17oKάθε μέρα, πάντως, έβρεχε μετά το μεσημέρι. Την επόμενη της Παναγίας, μάλιστα, έριξε μια «γερή» μπόρα το απόγευμα, που από το καφενείο του Γιάννη Ρουσιά βλέπαμε την «κατεβασιά» στα σκαλοπάτια προς το δημοτικό σχολείο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Η φωτογραφία με την καταχνιά έχει τραβηχτεί από το μπαλκόνι του σπιτιού του Χ. Αθ. Μαραγκού, με «θέα» προς το «δεντρούλι».

 

«Πρέφα-δηλωτή και ξερή»

 

ΑΥΓ-18-ΚΑΦΕΝΕΙΟ (3) ΑΥΓ-18-ΚΑΦΕΝΕΙΟ (4)

Το καφενείο-ταβέρνα του Γιάννη Ρουσιά στο χωριό, δίνει τη δυνατότητα στους «φίλους των χαρτιών» να περάσουν ευχάριστα κάποιες ώρες.

Η «πρέφα» έχει την τιμητική της για τους «δυνατούς παίχτες» και ακολουθούν η «δηλωτή» και η «ξερή», συνήθως με τέσσερις παίχτες (ζευγάρια).

Το «χαρτί», ως γνωστόν, έχει το πάθος του και απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και προσοχή, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες!  (Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται και ο καφές στο σκαμνί που συνοδεύται με νερό ...στην ΚΑΝΑΤΑ!! 

Από την …ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της πρέφας φαίνεται πως μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι (17-8-18), πρώτος στην "κατάταξη" ήταν ο …πρεσβύτερος κατωμαχαλίτης. Οι δύο πανωμαχαλίτες είχαν «διαφορά στήθους» και ο «κεντρώος» του χωριού …ακολουθούσε.

Αυτά στο …«πρώτο ημίχρονο». Μπορεί στο τέλος της σαιζόν ενδεχομένως να …αλλάξουν οι συσχετισμοί. Άλλωστε, στο τέλος -δεν λένε- ξυρίζουν το γαμπρό;;

ΜΑΡΜΑΡ-ΣΕΡΒΟΥ-ΝΥΧΤΑα
ΜΑΡΜΑΡ-ΣΕΡΒΟΥ-ΝΥΧΤΑβ

Αναμένομεν τα τελικά αποτελέσματα.

.

Πάντως, και του χρόνου ευχόμαστε να είναι όλοι τους καλά και να τους ξανά δούμε στο καφενείο να παίζουν χαρτιά…

Αν μη τι άλλο, και πέραν της προσωπικής τους ευχαρίστησης, δίνουν ξεχωριστό τόνο στην ήρεμη ζωή του χωριού μας, με τις ενίοτε ηχηρές εκφράσεις τους.  

 

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία, και καλή αντάμωση του χρόνου στο χωριό, στη γιορτή της Παναγίας.

 

Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Συνδέσμου μας και του χωριού μας και βλέπουμε (ή πρέπει να βλέπουμε) το ποτήρι πάντα «μισογεμάτο» και ποτέ «μισοάδειο».

 

Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες είναι της Μαρίας Χ. Μαραγκού,  τραβηγμένες από τη Ζαχαρού, τη βραδιά της Παναγίας:

S e r v o u   b y   n i g h t

 

Χ. Ι. Μαραγκός.

 

Στο πατρικό του στη Γορτυνία, μετά από 25 χρόνια, ο Κώστας Γαβράς [εικόνες]

gavras1 0
                                          Του παρέθεσαν γεύμα στην πλατεία του χωριού.

 Φωτογραφίες: kalimera-arkadia.gr

 

Τον τόπο και το σπίτι γέννησής του στα Λουτρά Ηραίας Γορτυνίας επισκέφτηκε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

.

.

"Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον,

εργασάμενη φερώνυμε,

την ομώνυμόν σου πίστην εις κατοικίαν κεκλήρωσαι,

Παρασκευή Αθλοφόρε όθεν προχέεις ιάματα

και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών".

 .

Αποτελεί μακρά παράδοση για το χωριό μας, να γίνεται εορτασμός στις 26 Ιουλίου, στο μικρό εκκλησάκι, στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Ένα ιστορικό περίτεχνο εξωκκλήσι, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, στον κεντρικό δρόμο, κολλητά με την «Τρανηβρύση».

Έτσι και φέτος, οι πατριώτες που βρέθηκαν στο χωριό (περί τους 60), προσήλθαν στο Ι. Ναό και παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία, από τον αγαπητό ιερέα του χωριού, πατέρα Ρεμούνδο.

Χρόνια πολλά σε όσους συμμετείχαν και σε όλους γενικά τους πατριώτες, και του χρόνου να παραβρεθούν περισσότεροι, στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Το εκκλησάκι αυτό, στη σημερινή του μορφή, έχει ηλικία περί τα 150 χρόνια (σύγχρονο της κατασκευής του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής, στις αρχές της δεκαετίας του 1870) και ενδεχομένως να έχει χτιστεί στα ερείπια προϋπάρχοντος παλαιότερου Ναού.

Για άλλες πληροφορίες σχετικά με το Ναό κάντε κλικ –ΕΔΩ--.

(χιμ)

 

Η  Ελένη θ.Τρουπή  "Σήμερα, Πέμπτη, στις 20.30, καθώς και την επόμενη Πέμπτη την ίδια ώρα, κάνει ένα δίπτυχο αφιέρωμα στο θεό Πάνα και στην Αρκαδία, στα πλαίσια της εκπομπής Μυθοποίηση στο www.radioboo.gr

 

(Θ.Γ.Τ)

 O νεαρός πατριώτης μας Νικόλαος Γ. Λιατσόπουλος δημοσίευσε στο facebook του τις παρακάνω  φωτογραφίες από χιονισμένα τοπία, λίγο έξω από το χωριό μας, στο δρόμο προς τη Δημητσάνα. Τις αναδημοσιεύουμε να τις απολαύσουν και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.

Ο Νίκος είναι μόνιμος κάτοικος του χωριού, και συνεχίζει να λειτουργεί το κατάστημα που είχε ο αείμνηστος πατέρας του Γιώργος και είχε πρωτοανοίξει ο αείμνηστος παππούς του Νίκος, πριν πολλές-πολλές δεκαετίες. Στο κατάστημα του Νίκου, που λειτουργεί όλο το χρόνο, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα (Γενικό Εμπόριο) και στον πάνω όροφο να πιεί τον καφέ του κλπ. 

XioniaA

XioniaBXioniaC

ΚΑΛ. ΠΡΩΤ. ΣΕΡΒΟΥ

Με πολύ χαρά, είδαμε στο facebook, την φωτογραφία που δημοσίευση από το χωριό μας, ο Ν. Γ. Λιατσόπουλος (αυτός με το σκουφάκι του Αγιοβασίλη, στη φωτογραφία), με τα παιδιά που λένε τα κάλαντα στο μαγαζί του, την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2018.

Ευχόμαστε, ιδιαίτερα στους μόνιμους κατοίκους του χωριού, που φυλάνε το χωριό μας τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, χρόνια πολλά, να είναι υγιείς και το 2018 να είναι μια ευτυχισμένη χρονιά, τόσο  γι αυτούς, όσο  και για όλους τους Σερβαίους, «Απανταχού της Γης».

(ΧΙΜ)

Αναδημοσιεύουμε τρεις φωτογραφίες, από το facebook της πατριώτισσας Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στην περιοχή "Σωρός της Γριάς", στο δρόμο από το χωριό προς Δημητσάνα.

.

22-12-17.Xionia.Mar.Diam.3

 

22-12-17.Xionia.Mar.Diam.2

 

22-12-17.Xionia.Mar.Diam.1

 

   (ΧΙΜ)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.