Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έγινε ο ετήσιος «αποκριάτικος» χορός του Συνδέσμου μας.XOROSa2Andriana

 
Οι απόκριες βέβαια πέρασαν και ο χορός έγινε ετεροχρονισμένα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.
 Επίσης, τα τελευταία κυρίως χρόνια, ο χορός γίνεται μεσημέρι και γι αυτό αποφεύγουμε και τον παραδοσακό χαρακτηρισμό της εκδήλωσης ως «χοροεσπερίδα».

Έτσι την Κυριακή  το μεσημέρι, στις 19 Μαρτίου, έγινε η εκδήλωση αυτή και θεωρούμε πως σημείωσε ικανοποιητική  επιτυχία. Εκατόν δέκα τέσσερις πατριώτες ανταποκρίθηκαν στην σχετική πρόσκληση του ΔΣ και προσήλθαν στο Κέντρο «Καντάρι», που βρίσκεται  στην πάνω πλατεία της Πετρούπολης.

Αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, σε συνδυασμό με  το όχι έντονο ενδιαφέρον των πατριωτών για τα συλλογικά μας πράγματα, νομίζουμε πως δικαιολογείται ο παραπάνω χαρακτηρισμός.

XOROSa1DS

 

Εκείνο που έχει ξεχωριστή σημασία  είναι πως το κέφι …περίσσεψε. Λίγο-πολύ χόρεψαν όλοι σχεδόν οι πατριώτες και κάποιοι ξεφάντωσαν κυριολεκτικά. Ο χώρος  ήταν άνετος και η πίστα αρκετά μεγάλη. Η μουσική από επαγγελματία DG ήταν υπέροχη, κυρίως με δημοτικά τραγούδια.  Το φαγητό επίσης εξαιρετικό, με πρώτο και δεύτερο πιάτο χωρίς περιορισμό στα ποτά  και με γλυκό ως επιδόρπιο. Και όλα αυτά μόνο με 15 ευρώ.

Οι πατριώτες άρχισαν να προσέρχονται μετά τις 12,00.  Αφού τακτοποιήθηκαν στα τραπέζια χωρίς κανένα πρόβλημα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Μπόρας πήρε το λόγο και τους ευχαρίστησε  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΣ.  Τους ευχήθηκε να διασκεδάσουν και να περάσουν μια όμορφη ημέρα. Συνέχισε λέγοντας πως όλοι οι Σερβαίοι έχουμε χρέος  να στηρίζουμε τον πατριωτικό μας Σύνδεσμο, στις διάφορες εκδηλώσεις του, ώστε να τον προστατεύσουμε να μην περιπέσει σε αδράνεια.  Τόνισε τέλος πως το σημερινό ΔΣ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πετύχει ότι καλύτερο μπορεί  για τους πατριώτες.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν και άλλα μέλη του ΔΣ, για να πουν λίγα λόγια και τέλος ο πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του  ΔΣ για να ανοίξουν το χορό, όπως το απαιτεί η παράδοση. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία μπροστά χορεύει ο ταμίας Ι. Στ. Βέργος, που τον κρατάει ο πρόεδρος και στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος Ι. Ν. Βέργος και ακολουθούν τα υπόλοιπα μέλη.

 

 

Μετά το ΔΣ ο χορός «άναψε» και τελείωσε περί τις 6 το απόγευμα. Η μεγαλύτερη πατριώτισσα που χόρεψε, εντυπωσίασε και χειροκροτήθηκε ήταν η Ανδριάνα Ηλ. Κουτσανδριά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία δεξιά. Παρόν επίσης ήτανε, όπως κάθε χρόνο, ο υπερήλικας Μήτσιος Χειμώνας από τους Αράπηδες με τη γυναίκα του Καλλή. XOROSa3Mikra paidia

Τα πιο μικρά παιδιά που είδαμε στο χορό ήσαν τα εγγόνια της Κατερίνας Μήτσιου Βέργου, από την κόρη της Έλλη (φωτογραφία). Εντύπωση έκανε και ο πατριώτης μας «Παππαλιάς», που μίλησε στους συμπολίτες, τραγούδησε και χόρεψε με εξαιρετική ζωντάνια και δέχθηκε τα χειροκροτήματα όλων (φωτογραφία).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης το ΔΣ είχε την ευκαιρία να διενεργήσει και λαχειοφόρο αγορά με 4 δώρα: Μία τηλεόραση προσφορά του Συνδέσμου, ένα σετ τραπεζομάντηλο με πετσέτες που προσέφερε κάποιος πατριώτης στη μνήμη του επί πολλά έτη προέδρου του Συνδέσμου μας Στάθη Δάρα και 2 πεντόκιλα λάδι που πρόσφερε ο Αγαθοκλής Αλιφέρης (γαμπρός  του Κ. Μπόρα).  Οι πατριώτες ανταποκρίθηκαν …με το παραπάνω και τους ευχαριστούμε πολύ.

Έτσι με αυτή την ανταπόκριση και με τις συνδρομές των μελών  δίδεται η οικονομική δυνατότητα στο ΔΣ να συνεχίσει την έκδοση της εφημερίδας και να προσπαθήσει να κάνει και κάποια μικρά έργα στο χωριό.

XOROSa4PapaliasΚάπως έτσι έγιναν τα πράγματα στο φετινό χορό του Συνδέσμου και νομίζουμε πως χάρηκαν και διασκέδασαν όσοι συμμετείχαν. Και μόνο η ευκαιρία που είχαν οι πατριώτες να ειδωθούνε μεταξύ τους και να ανταλλάξουν λίγα λόγια, άξιζετον κόπο της συμμετοχής.

.

Ας ευχηθούμε του χρόνου τα πράγματα να είναι γενικά καλύτερα και  η ανταπόκριση των πατριωτών να είναι πολύ πιο μεγάλη.   

.

Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση του χορού και θα ακολουθήσουν και άλλες, που μας έστειλαν διάφοροι πατριώτες. 

XOROSG1

XOROSG2

XOROSB9

 

XOROSB3

XOROSB4

XOROSB5XOROSB6

 

 

XOROSB7

 

XOROSB1


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.