Ο χρήστης Discover Gortynia έγραψε για τις  Εορταστικές εκδηλώσεις στην Δημητσάνα.

.

Με κατάνυξη και ξεχωριστή λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις στην ιστορική Δημητσάνα, έδρα του Δήμου Γορτυνίας, την Πέμπτη 6ην και την Παρασκευή 7ην Ιουλίου 2017, κατά την εορτή της Πολιούχου Αγίας Κυριακής, με την φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, του Δήμου Γορτυνίας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ). 

Το πρωί της Πέμπτης 6 Ιουλίου, τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο στο Κοιμητήριο Δημητσάνας και κατόπιν εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό ΘΕΟΦΙΛΟ ΚΑΝΑΒΟ, στο Διασυνεδριακό Κέντρο της Αδελφότητας Δημητσανιτών.

Ομιλητές ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Κυριακόπουλος, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Μητροπόλεως Κηφισίας, ο κ. Ηλίας Γιαννικόπουλος, δικηγόρος, Δρ. Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και ο κ. Κώστας Καλύβας, Διευθυντής Εφημερίδας «Γορτυνία», ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Το απόγευμα της Πέμπτης 6 Ιουλίου έγινε υποδοχή της Τιμίας ΕΣΘΗΤΑΣ της Παναγίας στο προαύλιο χώρο του Ι.Ν.Αγίας Κυριακής και ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. ΓΑΒΡΙΗΛ, Κερύνειας Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, συνοδευόμενων από πλήθος ιερέων και ιεροψαλτών. 
Ακολούθησε Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και της Τιμίας ΕΣΘΗΤΑΣ στο κέντρο της Δημητσάνας με την συνοδεία των Ιεραρχών, των ιερέων, των Αρχών και των πιστών υπό τους ήχους της προπορευόμενης Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης.

Μετά την λιτανεία έγινε παρουσίαση παραδοσιακών χορών στο προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής από την Χορευτική Ομάδα Δημητσάνας.
Την Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τους τρεις μητροπολίτες την οποία παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος πιστών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας η Μητρόπολη τίμησε με αναμνηστικά τους ιεροψάλτες και ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος δώρισε στους φιλοξενούμενους μητροπολίτες βιβλία γορτυνίων συγγραφέων.

Το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων συνεχίστηκε στο προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Εθνομάρτυρος Κύπριου Μητροπολίτη Δημητσάνας ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΧΑΤΖΗ((1795-1821) και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο, από Αντιπροσωπεία Κυπρίων του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (ΕΠΟΚ) και τον πρόεδρο κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη καθώς και από τον εκπρόσωπο της Κατωκοπιάς Κύπρου πρ. Κοινοτάρχη κ. Ανδρέα Φραγκουλίδη.
Στη συνέχεια το χορευτικό συγκρότημα της κ. Νίκης Μιχαηλίδου παρουσίασε κυπριακούς χορούς και τιμήθηκε με πολλά χειροκροτήματα. 

Ακολούθησαν τα Αποκαλυπτήρια Τιμητικής Επιγραφής στην Μνήμη του Εθνομάρτυρος Κυπρίου Μητροπολίτου Δημητσάνης ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΧΑΤΖΗ, η οποία τοποθετήθηκε με την συνεργασία του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (ΕΠΟΚ) και του Δήμου Γορτυνίας, στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Ειρηνοδικείο και αποτελούσε το επισκοπείο του.

Τις θρησκευτικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, οι βουλευτές Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, κ. Κώστας Βλάσης, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, η Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Ιωάννα Κριεκούκη, Αντιδήμαρχοι Γορτυνίας, η Πρόεδρος ΔΗΚΕΓ, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών κ. Εύη Τατούλη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, ο πρόεδρος Τ. Κοινότητας Δημητσάνας, εκπρόσωποι της Αδελφότητας Δημητσανιτών καθώς και εκπρόσωποι πολλών φορέων.

.

(ΧΙΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )