Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 συνήλθαν στο γραφείο του Συνδέσμου 7 από τα 9 μέλη του ΔΣ, στην τακτική μηνιαία συνεδρίαση. Αφού αναγνώστηκαν και υπογράφηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

1ο Θέμα. Διαχείριση οικονομικών Συνδέσμου, έργα υποδομής.

Όπως αναλυτικά αναγράφεται στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας Αρτοζήνος, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, το ταμειακό υπόλοιπο του Συνδέσμου είναι 2.860 ευρώ. Αν αφαιρεθούν τα έξοδα έκδοσης της εφημερίδας που πληρώθηκαν καθώς και η ΔΕΗ, μένουν κάτι παραπάνω από 2.000 ευρώ. (Προς ενημέρωση των πατριωτών πρέπει  να αναφερθεί πως το σημερινό ΔΣ παρέλαβε από το προηγούμενο περίπου 2.500 ευρώ, όσα περίπου είχε παραλάβει και αυτό όταν ανέλαβε την διοίκηση του Συνδέσμου το 2011). Τα χρήματα αυτά αποφασίστηκε να διατεθούν  για το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού που υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, όπως η ολοκλήρωση της επένδυσης με πέτρα της νότιας πλευράς (έχουν μείνει 2 κολώνες γυμνές), η διαμόρφωση της κάτω αίθουσας, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος και όχι μόνο κλπ. Το σημερινό ΔΣ του Συνδέσμου, θεωρεί χρέος του κατά την παράδοση της εντολής τον ερχόμενο Αύγουστο στο χωριό (την είχε λάβει τον περασμένο Αύγουστο), να παραδώσει και κάποιο έργο υποδομής. Αυτό άλλωστε αναφέρεται και στα άρθρα του καταστατικού του Συνδέσμου, που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στα 94 χρόνια λειτουργίας του σωματείου έγιναν πολλά έργα υποδομής στο χωριό, διαχρονικής αξίας, που έδωσαν τη δυνατότητα  προόδου στους πατριώτες και αναβάθμισαν την ποιότητα της ζωής τους. Το σημερινό ΔΣ, που στην πλειοψηφία του ανήκει στην περασμένη γενιά, θέλει να συνεχίσει αυτή την παράδοση και θα προσπαθήσει, στο μέτρο του δυνατού, να μεταδώσει αυτό το πνεύμα  και στους νεότερους πατριώτες.

Το έργο κατασκευής πέτρινης βρύσης μπροστά από την είσοδο του Πολ. Κέντρου βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

.

2ο θέμα. Οργάνωση χοροεσπερίδας.

.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και υπήρξε έντονος προβληματισμός, αν δηλαδή η ανταπόκριση των πατριωτών θα είναι ικανοποιητική, ώστε ο Σύνδεσμος «να μην μπει μέσα». Εξετάσθηκαν οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν, αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα διάφορα Κέντρα και το ΔΣ αποφάσισε να οργανώσει τον αποκριάτικο χορό την Κυριακή το μεσημέρι 20 Μαρτίου 2016 στο Κέντρο «ΚΑΝΤΑΡΙ» στην Πετρούπολη. Στο ίδιο Κέντρο είχε γίνει και πέρυσι ο χορός και πολλοί πατριώτες το γνωρίζουν. Είναι άνετο με καλό φαγητό, μουσική με DG και είναι βέβαιο πως όσοι έλθουν θα διασκεδάσουν και θα μείνουν ευχαριστημένοι. Η τιμή με τα ποτά (κρασί ή μπύρα) θα είναι 15 ευρώ το άτομο. Θερμή παράκληση του ΔΣ σε όλους τους πατριώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας (να φέρουν και τους φίλους τους) ώστε εκτός από τη διασκέδαση να βοηθήσουν και τον Σύνδεσμο, που είναι γνωστό ότι δυσκολεύεται να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Για προσκλήσεις και τραπέζια μπορείτε να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο Ι. Μπόρα (210-5611115, 6977631017), στον Κ. Δάρα (210-5024792, 6978526164) και στον Γ. Βέργο (210-7708109, 6932168266).

.

3ο θέμα. Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου του Βιβλίου Β. Δάρα, για τα σόγια του χωριού.

.

Είναι αυτονόητο πως η δημοσίευση των σογιών του χωριού είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την ιστορία του τόπου μας.  Επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα ανάρτησης στην ιστοσελίδα servou.gr του βιβλίου του Β. Δάρα, χωρίς επιβάρυνση των οικονομικών του Συνδέσμου, ελήφθη η σχετική απόφαση. Μετά την προφορική συμφωνία των κληρονόμων του Β. Δάρα, ο πρόεδρος ανέλαβε την υποχρέωση να πάρει και γραπτή παραχώρηση του σχετικού δικαιώματος, ώστε να αρχίσει η διαδικασία δημοσίευσης.

 " Ευχαριστούμε τον κ. Βασίλη Αναστασόπουλο, διαχειριστή της ιστοσελίδαςopsarion.gr, που αφιλοκερδώς θα μας ψηφιοποιήσει το δίτομο έργο του Βασ. Δάρα."

Το βιβλίο αυτό έχει εκδοθεί πριν 28 χρόνια (1988), πράγμα που σημαίνει πως κάποιοι άλλοι πατριώτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν σχετικές πληροφορίες για την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι σήμερα, ώστε να υπάρχει ποιό ολοκληρωμένη εικόνα για τις ρίζες μας.

Σχετικές έρευνες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και αφορούν σόγια Αραπαίων (από τον αείμνηστο Η. Χειμώνα), Βεργαίων (από Γ. Δ. Βέργο),  Σχιζαίων (από Θ. Δ. Σχίζα)  Δημητροπουλαίων (από τον Χ. Δημητρόπουλο). Επίσης πολλές και σημαντικές πληροφορίες για τις ρίζες μας υπάρχουν στα βιβλία του αείμνηστου πατριώτη δάσκαλου και λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή. Θα ήταν σημαντικό αν τα παιδιά του (ή και όποιος άλλος) μπορούσαν να επεξεργαστούν σταδιακά αυτά τα γραπτά, ώστε να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα και να είναι στη διάθεση των πατριωτών, ιδιαίτερα των νεότερων. Ακόμη, αρκετά στοιχεία σχετικά με το θέμα, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και δημοσιευθεί στην εφημερίδα, από τον στρατηγό ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκό. Τέλος, στην ιστοσελίδα  και εφημερίδαέχουν καταγραφεί και τα ποσοστά αντιπροσώπευσης κάθε σογιού στο χωριό, με βάση τα ονόματα που έχουν αναγραφεί στην ατζέντα.

 Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν μια αδρή εικόνα των γενεών των Σερβαίων, στην μακρόχρονη ιστορία του τόπου μας, που όμως χρειάζεται ακόμη πολλά κομμάτια του πάζλ για να ολοκληρωθεί η πλήρης εικόνα.  Αυτό είναι μια πρόκληση και ταυτόχρονα υποχρέωση όλων των πατριωτών.

Ο γραμματέας Χ. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.