Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων στον Πύργο Πλαπούτα

Αναδημοσίευση άρθρου.

Ο χρήστης Μαρίνα Διαμαντοπούλου κοινοποίησε το άλμπουμ "Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων στον Πύργο Πλαπούτα" του χρήστη Discover Gortynia.

.

Από την πρώτη μέρα της Έκθεσης Ιστορικών Κειμηλίων από την συλλογή του κ. Χρήστου Κατσαμπάνη που φιλοξενείται στον Πύργο Πλαπούτα στο χωριό Παλούμπα Ηραίας του Δήμου Γορτυνίας.

ΠΑΛΟΥΜΠΑ-ΕΚΘΕΣΗα
ΠΑΛΟΥΜΠΑ-ΕΚΘΕΣΗβ
ΠΑΛΟΥΜΠΑ-ΕΚΘΕΣΗγ
ΠΑΛΟΥΜΠΑ-ΕΚΘΕΣΗδ

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, η Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων από την συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη που φιλοξενείται από τον Δήμο Γορτυνίας και την ΔΗΚΕΓ στον Πύργο Πλαπούτα στην Τ.Κ. Παλούμπα και περιλαμβάνει 800 αυθεντικά εκθέματα με αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό όπως, παλαιότυπα από τον 15ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, παλιές ελληνικές φορεσιές και άρματα της Επανάστασης του 1821.

Με τις ευλογίες και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία τελέστηκε αγιασμός ενώ ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος καλωσόρισε τους επισκέπτες και χαιρέτησε την επιτυχία της έκθεσης.


Στην εκδήλωση της έναρξης της έκθεσης παρευρίσκονταν οι σύνεδροι του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων κάνοντας περιήγηση στην Γορτυνία στα πλαίσια του συνεδρίου. 


Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα: «Η προετοιμασία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821 στην Αρκαδία», είχε ο κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018.


Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10.30 π.μ. – 3.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.

Καλούνται οι κάτοικοι αλλά και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες της Γορτυνίας, να επισκεφτούν τον Πύργο Πλαπούτα για να θαυμάσουν από κοντά την ιστορική οικία του στρατηγού και τα θαυμάσια ιστορικά κειμήλια της συλλογής του κ. Χρήστου Κατσαμπάνη που ο ίδιος με προθυμία και χαρά θα τους ξεναγήσει.

Παράλληλα με την έκθεση αλλά και μετά τη λήξης της, στον Πύργο Πλαπούτα θα πραγματοποιηθούν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ 28/7/2018 ΕΩΣ 20/8/2018

- 1/08/2018. «Καλέμια – Παλάσκες... και στου Παλούμπα» από την κ. Γαβρήλου Μαρία.
- 3/08/2018. ώρα 4:30 μ.μ. - 7:30 μ.μ. Επίσκεψη του 1ου Θερινού Σχολείου και του εργαστηρίου της Πέτρας από τα «Άνθη της Πέτρας». Ομιλίες: 
«Τα όπλα της Επανάστασης» από την κ. Γαβρήλου Μαρία 
«Πυργόσπιτα στην Αρκαδία» από τον Αλέξανδρο Π. Θανόπουλο 
- 10/08/2018. ώρα 8:30 μ.μ. προβολή ντοκιμαντέρ από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών. 
- 13/08/2018. ώρα 8:00 μ.μ, συναυλία με την ορχήστρα του μουσικού και στιχουργού Τάκη Κωνσταντακόπουλου, αναδρομή στο ελληνικό διαχρονικό τραγούδι-αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο.
- 14/8/2018, ώρα 10.30 π.μ. εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με την δύναμη του νερού» με την κ. Ήρα Παπαδοπούλου Τοπικ. Διαχειρίστρια του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ

Ο Πύργος Πλαπούτα θα παραμείνει ανοικτός για τους επισκέπτες καθημερινά από τις 28/07/2018 έως τις 20/08/2018.

Το σύνολο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία του Δήμου Γορτυνίας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» και της Περιφέρειας Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας.

 

(χιμ)

.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.