Μήνυμα του δημάρχου Γορτυνίας κ. Στάθη Κούλη, για τον κορωνοϊό.

dimos-gortynias-koulis-696x392

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

«ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19 και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΑΤΟΜΙΚΗΣ και ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»

Συνδημότισσες & συνδημότες,

Η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η υφήλιος, αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας. Η πανδημία του κορωνοϊού επιβάλλει σε όλους μας ανεξαιρέτως, δημόσιες αρχές και πολίτες, να επιδείξουμε μεγάλη υπευθυνότητα και σύνεση καθώς και να λάβουμε έκτακτα μέτρα με στόχο την προφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας εν γένει.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο Δήμος Γορτυνίας επισημαίνει στους δημότες:

·         Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, αναβάλλοντας όσες δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

·         Όσοι εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες (άνω των 60 ετών, αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας) να παραμείνουν σε οικειοθελή κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς οι ομάδες αυτές καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτες έναντι του συγκεκριμένου ιού.

·         Να αποφεύγουν επισκέψεις σε συγγενείς ή οικείους που ανήκουν στις ανωτέρω ομάδες.

·         Με την επίβλεψη των γονέων να παραμείνουν οι μαθητές εντός της οικίας, οι οποίοι για το επόμενο διάστημα των 14 ημερών θα απέχουν από τις σχολικές τους υποχρεώσεις.

·         Να αποφεύγουν την αναπαραγωγή απόψεων από τα κοινωνικά δίκτυα, εφόσον δεν αποτελούν επίσημη ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών.

·         Να λαμβάνουν υπόψη μόνο τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών: α. του Υπουργείου Υγείας, β. του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και γ. της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

·         Να αποφεύγουν τις μαζικές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας (Ιεροί Ναοί). Οφείλουν όλοι να προσαρμοστούν στους αυστηρούς περιορισμούς, που θέτουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές.

·         Κάθε είδους δημόσια εκδήλωση πολιτιστικού ή κοινωνικού χαρακτήρα αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.

·         Ο Δήμος θα αναμορφώσει το υπάρχον πλάνο τουριστικής του προβολής με γνώμονα πάντα τα νέα δεδομένα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τυχόν διαφαινόμενες απώλειες επισκεψιμότητας λόγω της πανδημίας.

·         Θα συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα προληπτικής απολύμανσης τόσο των δημοτικών κτιρίων όσο και των σχολικών μονάδων.

·         Τέλος, να περιορίσουν τις αυτοπρόσωπες συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι εξοφλήσεις τυχόν οφειλών καθώς και κάθε είδους αιτήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Αιτήματα, με δεσμευτικές εκ του Νόμου, προθεσμίες θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σας καλώ να αντιμετωπίσουμε την τωρινή δυσκολία, που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα τόσο στην χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υγεία σε όλους!!!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΑΡ. ΚΟΥΛΗΣ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.