ΑΝΘΗΠΕΤΡΑΣnewlogo13              ΦΙΛΙΟΙ ΠΑΡΑΣΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

                        «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»                    

                           ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 2022 –

           4Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

                             ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οι Γιορτές της Πέτρας που διοργανώνουν τα Άνθη της Πέτρας κάθε καλοκαίρι στα Λαγκάδια Αρκαδίας, επανήλθαν με έντονα φρέσκο «άρωμα» και ισχυρή δυναμική, ύστερα από δύο χρόνια «απουσίας» λόγω των συνθηκών της πανδημίας . Οι φετινές γιορτές είχαν, ως κεντρικό κορμό, το 4ο Εργαστήριo της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας. Με ημερομηνία έναρξης την Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι παράλληλες εκδηλώσεις διάρκειας επτά ημερών, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 31 Ιουλίου, με εξαίρεση την εικαστική έκθεση με τίτλο «Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας: συγγένειες εξ αίματος ή εκ τέχνης;», η οποία συνεχίστηκε μέχρι τις 15 Αυγούστου 2022….

Συνολικά, 35 νέοι, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές Πολυτεχνείων της χώρας αλλά και του εξωτερικού (3), νέοι μηχανικοί, αλλά και 6 μαθητές Επαγγελματικού Λυκείου επιλέχθηκαν μεταξύ 70 περίπου ατόμων που είχαν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή. Ηλθαν στα Λαγκάδια, με ιδιαίτερη διάθεση και ενδιαφέρον, προκειμένου να συμμετέχουν, επί μία εβδομάδα στο 4ο Εργαστήριo της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, βιώνοντας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, όπως χαρακτήρισαν οι ίδιοι τη συμμετοχή τους.

Μέσα από ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα τεχνικής κατάρτισης, είχαν την ευκαιρία να «εκτεθούν» σε διάφορες φάσεις της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, που περιελάμβανε την εξόρυξη πέτρας με τον παραδοσιακό τρόπο σε παλιό λατομείο, το πελέκημά της, αλλά και τη δόμησή της πάνω σε υφιστάμενο ερειπωμένο κτίσμα. Η μεταφορά της τεχνικής

 γνώσης μέσω της μαθητείας in situ, υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή ιδιαίτερα έμπειρων Λαγκαδινών και προσκεκλημένων μαστόρων αλλά και διακεκριμένων επιστημόνων των συναφών γνωστικών αντικειμένων. Η παρουσία του ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, κ. Μανώλη Κορρέ και του κ. Βασίλη Γκανιάτσα, Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο ΕΜΠ, ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που υποστήριξε το 4ο Εργαστήριο της τέχνης της πέτρας, αποτέλεσε την εγγύηση για την υψηλή ποιότητα όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Εργαστηρίου. Το τεχνικό σεμινάριο για την παραδοσιακή γεφυροποιία (στο γεφύρι του Κούκου) και μία εσπερίδα για την ξερολιθιά, εμπλούτισαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ως πρώτο σημαντικό αποτύπωμα των πρωτοβουλιών και δράσεων που αναλαμβάνει και υλοποιεί το σωματείο μας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η έκθεση αυτοψίας του Μ. Κορρέ (έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας) που αφορά την κατασκευή του γεφυριού του Κούκου. Με την επιστημονική τεκμηρίωση του ακαδημαϊκού κ. Μ. Κορρέ, αναδεικνύεται και η σπουδαία μαστοροσύνη του Λαγκαδινού λαϊκού αρχιτέκτονα, Αντώνη Κάτσαινου.

Η πολυμορφία των δράσεων, ο πλούτος των εμπειριών, η άριστη προετοιμασία και υποστήριξη από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου των Ανθέων της Πέτρας, με συντονιστή τον πρόεδρο μας Γιάννη Τσιαούση, είχαν ως αποτέλεσμα τόσο την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων όσο και την ανάπτυξη πολύ ισχυρών δεσμών μεταξύ των εκπαιδευόμενων και των εκπαιδευτών τους, αλλά και μεταξύ των ίδιων των εκπαιδευόμενων. Ταυτοχρόνως όμως είχαν και ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, αφού στο πλαίσιο του Εργαστηρίου καθαρίστηκε και αναδείχθηκε μια παλιά, αξιόλογη λίθινη κρήνη, ξεκίνησε η αποκατάσταση ενός ερειπωμένου κτίσματος εντός του οικισμού και συλλέχθηκαν σημαντικά δεδομένα για την ανασύσταση του ιστορικού πυρήνα του οικισμού των Λαγκαδίων.

Παράλληλα με τις τεχνικές δεξιότητες και τη θεωρητική κατάρτιση, οι εκπαιδευόμενοι αλλά και ευρύτερα οι πολίτες (ντόπιοι και επισκέπτες των Λαγκαδίων) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την τέχνη της πέτρας στο σύγχρονο βιβλίο, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Μαίναλον ΚοινΣΕπ παρουσίαση της εξαιρετικής έκδοσης των Ανθέων «Λιθανάγλυφα προεπαναστατικών εκκλησιών της Αρκαδίας», στη Στεμνίτσα.

Στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας του σωματείου μας για τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη ζωή, εγκαινιάστηκε εικαστική έκθεση, αφ’ ενός με αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, σημειώσεις, γλωσσάρι, εργαλεία από τη ζωή και το έργο των μαστόρων της πέτρας) και αφ’ ετέρου με έργα της Λαγκαδινής ζωγράφου Στρ. Γιαννικοπούλου και του Ηπειρώτη γλύπτη Γ. Χουλιαρά, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από τα Άνθη της Πέτρας και την Ηπειρώτικη ΑΜΚΕ «Επέκεινα Χώρα» και επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των σχέσεων μεταξύ Λαγκαδινών και Ηπειρωτών μαστόρων ενώ μετά τις 15 Αυγούστου 2022 μεταφέρθηκε στη Βίτσα Ζαγορίου.

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία και ολοκλήρωση των φετινών Γιορτών της Πέτρας και του 4ου Εργαστηρίου, τα Άνθη της Πέτρας θέλουν να εκφράσουν τις πιο θερμές τους ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στο εξαιρετικό αποτέλεσμα και ιδιαιτέρως στη Δ/νση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, το Δήμο Γορτυνίας, την ΑΓΕΤ Ηρακλής, τους ομιλητές και συντονιστές των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, τους μαστόρους (ντόπιους και προσκεκλημένους), την επιμελήτρια και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση, καθώς και σε όλους τους εκπαιδευόμενους που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του επταήμερου εργαστηρίου!

 ΑΝΘΗ ΠΕΤΡΑΣ Επεξεργασία πέτρας
        Επεξεργασία της πέτρας
 ΑΝΘΗΠΕΤΡΑΣ σεμινάριο
               Σεμινάριο
 ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ  Τελετή λήξης
           Τελετή λήξης 

  

                                   Ο Πρόεδρος                          Η Γεν. Γραμματέας
 
                                   Ι. Τσιαούσης                         Αγγ. Αναστοπούλου
 

(Θ.Γ.Τ) 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.