Χ.  Ι.  Μαραγκός

Επειδή τα 3 τελευταία χρόνια έγραψα για μια «Σερβαίικη ματιά στη χρονιά που πέρασε», σκέφτηκα να κάνω το ίδιο και φέτος, για το 2020.

ΧΙΜ21-Α5ΔΕΚΑΠ2020αΧΩΡΙΟΗ περσινή χρονιά, μιας και βρισκόμαστε πλέον στο 2021, ήταν κάτι ξεχωριστό από τις άλλες χρονιές, όχι μόνο για το δικό μας χωριό και την Ελλάδα, αλλά για όλον τον κόσμο. Είναι η χρονιά που ξαπλώθηκε ραγδαία σε όλο τον κόσμο, η πανδημία από τον κορωνοϊό (covid-19), που άλλαξε τη ζωή όλων μας και προκάλεσε το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων σε όλη τη γη. Τα τελευταία στοιχεία (4-1-21) μιλούν για πάνω από 85 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο και 1.843.000 θανάτους. Στη χώρα μας, με τα 11 εκατομμύρια περίπου πληθυσμού, ο αντίστοιχοι αριθμοί είναι 140.000 περίπου κρούσματα και 5.000 σχεδόν θάνατοι!!.

Η πανδημία αυτή ανάγκασε στη λήψη περιοριστικών μέτρων (lockdown) που έφεραν «τα πάνω κάτω» και μετέτρεψαν τη ζωή μας σε ένα καθημερινό άγχος και σε αρκετούς σε μαρτύριο.   Όμως, επειδή πάνω απ΄όλα είναι η ζωή και υγεία μας, οφείλουμε όλοι να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες, ώστε να ξεπεράσουμε τον μέγιστο αυτό κίνδυνο. Ιδιαίτερα, τώρα που άρχισε ο εμβολιασμός, ας πάρουμε όλοι μια βαθειά ανάσα, με την ελπίδα ότι σε μερικούς μήνες, θα επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα!.

.

Ας επανέλθουμε όμως στο χωριό μας και στους πατριώτες για το 2020, που είναι και ο σκοπός αυτού του άρθρου.

Στις αρχές, λοιπόν,  του περασμένου χρόνου (πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα) ο Σύνδεσμος οργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πίτας και βράβευσης των επιτυχόντων νέων, σε ανώτερες και ανώτατες σχολές. Ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, πέρα από κάθε προσδοκία. Παραβρέθηκαν πάρα πολλοί πατριώτες, διασκέδασαν, χόρεψαν, συζήτησαν διάφορα και πολλοί νέοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους, ως πατριώτες, για πρώτη φορά. Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στις φωτογραφίες.

ΠΙΤΑ 2020 - Αντιγραφή

99999ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΟΛΟ84142453 10216989318507291 1888047789162627072 o

Το ΔΣ του Συνδέσμου μας

ΧΟΡΟΣ2

Ο αντιπρόεδρος κ. Κ. Σχίζας, σύρει το χορό.

ΧΟΡΟΣ 2020 ΧΜ

Η κυρία Γιαννούλα Δάρα βραβεύει
το Χρήστο Μπόρα-Νόιφελτ,
που πέτυχε στην Ιατρική σχολή.

Το καλοκαίρι, που τα μέτρα ήσαν ποιο χαλαρά, σε σχέση με τα τωρινά, επισκέφθηκαν το χωριό μας αρκετοί πατριώτες, για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και για καλοκαιρινές διακοπές. Την παραμονή  το απόγευμα έγινε η δοξολογία στον μητροπολιτικό μας Ναό «Κοίμησης Θεοτόκου» και το βράδυ γέμισε η πλατεία και ο κεντρικός δρόμος από κόσμο, ιδιαίτερα πολύ νεολαία.  Όλα τα τραπέζια γέμισαν και οι μαγαζάτορες του χωριού διέθεταν γουρνοπούλα και πληθώρα άλλων εδεσμάτων, ακόμη και νηστίσιμων. Πάντως, αρκετοί πήραν γουρνοπούλα και έφυγαν, να γιορτάσουν οικογενειακά στο σπίτι τους. Την επομένη -ανήμερα της Παναγίας- έγινε ο καθιερωμένος εκκλησιασμός,   με τους περισσότερους πατριώτες να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από τον προαύλιο χώρο, λόγω κορωνοϊού. Όσοι εισήλθαν στο Ναό φορούσαν μάσκες..

ΧΙΜ21-Α2Δεκαπ.2020β

ΧΙΜ21-Α4Δεκαπ.2020δ

Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, πολλοί πατριώτες 
παρακολουθούν καθιστοί τη θεία λειτουργία,
στον περίβολο του Ναού
   

 

Αξιοπρόσεκτο ήταν το γεγονός, πως πάρα πολλοί νέοι βρέθηκαν το δεκαπενταύγουστο στο χωριό, πράγμα που προκάλεσε ιδιαίτερα ευχάριστα συναισθήματα στους πατριώτες και   έδωσε σε όλους μας την ελπίδα, πως του Σέρβου δεν θα «σβήσει» και πως ο Σύνδεσμος των Απανταχού Σερβαίων θα συνεχίσει να υπάρχει και να δημιουργεί. Το Πνευματικό Κέντρο ήταν ένα σημαντικό «στέκι» για την απασχόληση των νέων μας και είναι εντυπωσιακή η φροντίδα   και η προστασία του Κέντρου, από   τα ίδια τα παιδιά.

ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ.

Έτσι δικαιώνονται και οι κόποι και οι προσδοκίες όλων όσων συνέβαλλαν στο να   γίνει αυτό το έργο πολιτισμού.

Λόγω των γνωστών περιοριστικών μέτρων,   δεν έγινε η καθιερωμένη ΓΣ του Συνδέσμου τον Αύγουστο στο χωριό, ούτε άλλες εκδηλώσεις. Πάντως, υπάρχουν σε εκκρεμότητα προς υλοποίηση από το ΔΣ και δύο αποφάσεις των ΓΣ, των δύο προηγούμενων ετών. Ο πατριώτης στρατηγός ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκός, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του ΔΣ του Συνδέσμου, παρέδωσε τον Αύγουστο στη γραμματέα κυρία Ελένη Μπόρα, κατάλογο ονομάτων και κείμενο πλέον των 20 σελίδων, που τεκμηριώνει απόλυτα το λόγο αναγραφής κάθε ονόματος χωριστά στο Ηρώο του χωριού.

ΧΙΜ21-Β8-ΔΕΚΑΠ2020θΘΕΑ ΑΠΟ ΤΣΙΟΥΜΠΗΟ καιρός ήταν πολύ καλός, με πραγματική ζέστη κάποιες μέρες (σπάνια συμβαίνει αυτό στο χωριό) και η φύση πανέμορφη και καταπράσινη, με οργιώδη βλάστηση, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Σε μια βόλτα που κάναμε μια Αυγουστιάτικη μέρα,   από τη γαϊδουροκυλίστρα μέχρι το Σωρό της Γριάς, είχαμε την ευκαιρία να βγάλουμε φωτογραφίες, να αναπολήσουμε το παρελθόν και να σχολιάσουμε το παρόν. Στο τέλος του άρθρου παραθέτουμε αρκετές από αυτές.

Μετά τον Αύγουστο η ζωή στο χωριό επανήλθε στο γνωστό της ήρεμο ρυθμό, με τους παραθεριστές   βαθμιαία να φεύγουν και να παραμένουν για το χειμώνα οι λίγοι   μόνιμοι κάτοικοι, κάπου 25-30 άτομα. Σε αυτούς μπορεί να περιληφθεί και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, πατριώτης Γιάννης Παναγόπουλος, που είναι σχεδόν μόνιμος κάτοικος. Το 2020 παρέμειναν ποιο πολλοί στο χωριό από τις άλλες χρονιές, λόγω κορωνοϊού. Τα Χριστούγεννα μπορεί να ήσαν και πενήντα νοματαίοι.

Παπάς και γιατρός συνέχισαν και το 2020 να επισκέπτονται το χωριό, παρηγοριά το χειμώνα για τους λίγους κατοίκους.

Από πλευράς έργων στο χωριό ολοκληρώθηκαν σχεδόν οι εργασίες στον Ξενώνα (πρώην δημοτικό σχολείο) και βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη φροντίδα του προέδρου Ι. Ρουσιά, η κατεδάφιση του υπόστεγου, για τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου. Με προσωπικό του Δήμου Γορτυνίας έγινε καθαρισμός φρεατίων και κοπή κάποιων δέντρων στο χωριό. Επίσης, στο συνοικισμό Αράπηδες έγινε καθαρισμός και κάποια έργα στο δρόμο.

Ο Σύνδεσμος του χωριού μας συνέχισε την έκδοση της εφημερίδας «Αρτοζήνος» (εκδόθηκαν τα φύλλα, 216, 217, 218 και 219), όσο και τη λειτουργία της ιστοσελίδας servou.gr (δημοσιεύθηκαν περί τα 230 άρθρα στη διάρκεια του χρόνου).   Επίσης καθιέρωσε το facebook του Συνδέσμου, που άμεσα κάποιος μπορεί να επικοινωνεί και που μπορεί να το αναζητήσει στο «Σύνδεσμος απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας». Ευκαιρία για επικοινωνία των πατριωτών, ιδιαίτερα των νεότερων. Τα τρία αυτά σημαντικά μέσα επικοινωνίας, πρέπει να τύχουν της στήριξης και συνεργασίας όλων των πατριωτών. Ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά μέσα, που τα χειρίζονται πολύ εύκολα οι νέοι και στα οποία εξοικειώνονται βαθμιαία και οι μεγαλύτεροι. Σημαντικό γεγονός για το χωριό μας το 2020, είναι και οι 24 πατριώτες  (14 γυναίκες και 10 άντρες) που έφυγαν για πάντα από κοντά μας. Θα τους συμπεριλάβω σε χωριστό άρθρο, ανάλογο με αυτό που έχω γράψει για τα έτη 2018 και 2019.

Η νέα χρονιά 2021 αρχίζει με ένα καλό μήνυμα της επιστήμης, ως απάντηση στο μέγα ζήτημα της πανδημίας από τον κορωνοϊό. Έγινε παρασκευή και διάθεση του εμβολίου κατά του ιού, covid 19 σε πολλές χώρες. Ήδη στη χώρα μας άρχισε η εφαρμογή του και πριν το τέλος του Ιανουαρίου υπολογίζεται να έχει εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Θα συνεχίσει ο εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων και το καλοκαιράκι «καλώς εχόντων των πραγμάτων»  ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να έχει επιτευχθεί   η πολυπόθητη «ανοσία αγέλης», ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε επί τέλους, σε ολική ή έστω μερική κανονικότητα. Να πάμε και εμείς στο χωριό μας Σέρβου και να περάσουμε τις διακοπές μας, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς!

Καλή χρονιά να είναι το 2021, σε όλους τους   πατριώτες Σερβαίους, απανταχού της γης.

ΧΙΜ21-Β1ΔΕΚΑΠ2020βΓΑΙΔΟΥΡ.

ΧΙΜ21-Β2ΔΕΚΑΠ2020δΝΕΚΡΟΤ

Μ Π Ο Υ Λ Ο Υ Τ Σ Ο Υ 
Το κοιμητήριο του χωριού
ΧΙΜ21-Β3ΔΕΚΑΠ2020εΛΙΜΝΙΤΣΑ

 

Η περιοχή της γαϊδουροκυλίστρας αριστερά,

το νεκροταφείο του χωριού (Μπουλούτσου), όπου αναπαύονται πολλοί πατριώτες

και η "Λιμνίτσα" δεξιά, που ήταν γκρεμισμένη και την ξανάφτιαξε ο Σύνδεσμος το 2017.

 

ΧΙΜ21-Β5-ΔΕΚΑΠ2020ηΑΓ.ΠΑΡΑΣΚ.

ΧΙΜ21-Β6-ΔΕΚΑΠ2020ηηΑΓΙΟΘ

Η περιοχή του Αγιοθανάση,
στα ανατολικά του χωριού.
Πανέμορφη και καραπράσινη,
περιοχή, με το εκκλησάκι
στην κορυφή του βουνού.
Πάμπολοι πατριώυες το επισκέπτονται 
την θερινή περίοδο..
 

ΧΙΜ21-Β9-ΔΕΚΑΠ2020λΒΡΥΣΗΓΙΑΤΡ.

"Ηβρύση του Γιατρού"
στην περιοιχή της Κοκκινόβρυσης.
 
Του γιατρού Ι. Δήμου Δημόπουλου,
του μέγα  αυτού
ευεργέτη  του χωριού μας
και αλτρουϊστή  πατριώτη. 
 
Στην φωτογραφία αριστερά  είναι η περιοχή της Τρανηβρύσης,  
με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
Περιοχή στην ανατολική είσοδο του χωριού. 
 

ΧΙΜ21-Β9Α-ΔΕΚΑΠ2020μΣΟΡΟΣΓΡΙΑΣ

Ο "Σωρός της Γριάς",
κοντά στην περιοχή
που έγινε η "Μάχη του Σέρβου" το 1826.
 
Οι πρωταγωνιστές  τότε,  Σερβαίοι πατριώτες
 περιμένουν ακόμη την αναγραφή 
των ονομάτων τους στο 
 
Η Ρ Ω Ο   Τ Ο Υ   Χ Ω Ρ Ι Ο Υ!
ΧΙΜ21-Β9Β-ΔΕΚΑΠ2020νΑΡΤΟΖ.

 

Στη δεξιά φωτογραφία φαίνεται η πίσω πλευρά του γνωστού μας βουνού 

"Α ρ τ ο ζ ή ν ο ς ",
σημείο αναφοράς για το χωριό μας  Σέρβου.
..........................................................................................................................................................................................................

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.