Γιάννης Στ. Βέργος 

Στο καινούριο καταστατικό του Συνδέσμου μας, που πρόσφατα ψήφισε η Γενική Συνέλευση, περιλαμβάνεται και άρθρο που αναφέρεται σε εκδήλωση, που καλό είναι να γίνεται κάθε χρόνο στο χωριό το Μάιο, σε ανάμνηση της νικηφόρου μάχης των Σερβαίων και άλλων κοντοχωριανών (το Μάιο του 1826), εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ. Έτσι το ΔΣ του Συνδέσμου μας αποφάσισε να οργανώσει φέτος στην περιοχή μια απλή εκδήλωση, σε ανάμνηση εκείνου του γεγονότος.

 

Οι απανταχού της γης Σερβαίοι καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι:

Οι πατριώτες «ήρωες και μαχητές» εκείνης της εποχής (και όχι μόνο) περιμένουν!  

  • Περιμένουν από εμάς την δικαίωση και την αναγνώριση του αγώνα τους!
  • Περιμένουν το "ανταμικό" κερί, με τη ζεστή του φλόγα και τον καπνό από το μυρωδάτο λιβάνι και όχι εκείνον τον καπνό από του ...ντουφεκιού το στόμα! Ένα κερί περιμένουν, δοσμένο ως προσφορά ευλάβειας από τις δικές τους "καταβολάδες", από το ίδιο τους το αίμα, τους δικούς τους ανθρώπους, που τους άφησαν ελεύθερους να αναπνέουν, να χαίρονται της φύσης τα αγριολούλουδα και του Αρτοζήνου το δροσερό αεράκι. Εκείνοι που με το αίμα τους πότισαν τα δέντρα και τα αγριολούλουδα, που βγαίνουν στα ψηλά βουνά και στα καταράχια!
  • Στα χρόνια που πέρασαν πολλοί δικοί τους δεν τους ξέχασαν, τους άναψαν κερί και τους μνημόνευσαν, καθένας από μόνος του. Η Δόξα τους δεν εχάθει! Το αίμα από μόνο του ...μιλάει! Το ιστορικό εκείνο γεγονός δεν έσβησε, παρόλο που πολλά δύσκολα χρόνια πέρασε η Χώρα! Το αν μπορέσουμε και σήμερα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες εκείνων των προγόνων μας και αγωνιστών, είναι υπόθεση, καθήκον, φιλότιμο και χρέος δικό μας!...  Και αύριο υπόθεση εκείνων που έρχονται πίσω από μας και μεθαύριο των άλλων  και η ζωή έτσι συνεχίζεται... 

Τα γραπτά κείμενα, η παράδοση, και ο θρύλος διατήρησαν πολλά στοιχεία από εκείνη τη μάχη στης "Γριάς το διάσελο", πράγμα που είχε σαν επακόλουθο την οργάνωση, πριν 10 χρόνια  , της πρώτης εκδήλωσης σε ανάμνηση  εκείνου του γεγονότος. Έτσι στις 13 Αυγούστου του 2000,  ο Σύνδεσμός μας  -που είχα την τιμή τότε να είμαι πρόεδρος και σήμερα μέλος του ΔΣ-, ο Δήμος Ηραίας  και η Ένωση Συλλόγων Ηραίας συνδιοργάνωσαν μια εξαιρετική εκδήλωση στην περιοχή, στα πλαίσια του 3ου Πανηραιατικού Συνεδρίου που έγινε στο χωριό μας. Δούλεψαν πολλοί άνθρωποι για να γίνει αυτή η εκδήλωση και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια. Ιδιαίτερα στον  πριν από μένα πρόεδρο του ΔΣ Νίκο Ι. Μαραγκό, που διαμόρφωσε τον χώρο στης «Γριάς το Σωρό». Έτσι ήρθαν σε γνώση μας και λεπτομέρειες για το ιστορικό της μάχης, από όσα ενδιαφέροντα ακούσαμε από τον ιστοριδίφη πατριώτη Νίκο Παπαγεωργίου. Σε εκείνη την εκδήλωση έγιναν τα αποκαλυπτήρια του τύμβου, δίπλα στο "Σωρό της Γριάς", στην μνήμη των πεσόντων και αγωνιστών στην μάχη κατά των Τούρκο-Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.  Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με κάθε ευλάβεια, λαμπρότητα και τιμή στους Ήρωες, καθώς τους πρέπει. Έκαιγε το λιβάνι άφθονο και "ευφραινόταν" η ψυχή τους!  Και δέηση από όλους μας έγινε στο Θεό για ανάπαυση της ψυχή τους, γιατί έκαναν το καθήκον τους, υπερασπιζόμενοι τον τόπο τους, τη ζωή τους, τα ιερά και τα όσια.

 

Ekdilosi_2000_Grias_Soros
Ο αείμνηστος υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος καταθέτει στεφάνι

Εκείνη την εκδήλωσή μας τίμησε με την παρουσία του, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αείμνηστος υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος (από Μυγδαλιά πρώην Γλανιτσιά), που έκανε και τα αποκαλυπτήρια, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί με  στρατιωτικό άγημα, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, οι δήμαρχοι των όμορων δήμων  Λαγκαδίων   Δημητσάνας, με τις τοπικές διοικητικές Αρχές, της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά της Ηραίας κλπ. Η εκδήλωση έκλεισε  με το προσκλητήριο  των Ηρώων  των Εθνικών Αγώνων και με τον Εθνικό Ύμνο. 

 

 

 

 

Δυστυχώς στα 10 χρόνια που πέρασαν δεν έγινε ξανά εκδήλωση στη μνήμη αυτών των Ηρώων. Γι αυτό ο Σύνδεσμός μας θέλησε να περιλάβει σχετικό άρθρο στο καταστατικό του, ώστε να υπενθυμίζει στις εκάστοτε Διοικήσεις του σωματείου το ιστορικό τους χρέος. Το χρέος που μας υπενθυμίζει και η Γαλανόλευκη που κυματίζει στης Γριάς το Σωρό, στον εκεί Τύμβο, κάθε φορά που πηγαίνουμε ή φεύγουμε από το χωριό μας Σέρβου.

Ας δώσουμε φέτος όλοι οι Σερβαίοι και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται  από την γύρω περιοχή, ραντεβού στης "Γριάς το Σωρό" την Κυριακή 16 Μαΐου, για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους πατριώτες ήρωες που πολέμησαν και για τη δική μας ελευθερία.

Είναι χρέος όλων μας.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.