Απόσπασμα από την Αυτοβιογραφία του Δημητσανίτη Λόγιου/Ιστοριοδίφη Τάκη Κανδηλώρου (1874-1934).

dimitsana poines sxoleio

Ο Τάκης Χ. Κανδηλώρος (Δημητσάνα1874 - Αθήνα1934) υπήρξε ιστορικός, λαογράφος και δημοσιογράφος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε ως υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 1903 και το 1906 εξέδωσε τους δύο τόμους της Αρκαδικής Επετηρίδας. Μάλιστα, στον τόμο του 1906 δημοσίευσε τη διαθήκη του Κολοκοτρώνη. Συνεργάστηκε με πλήθος περιοδικών όπου δημοσίευσε τις μελέτες του κυρίως σε ό,τι είχαν να κάνουν με την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την περιοχή της Αρκαδίας. Το 1903 βραβεύθηκε από τη Γλωσσική Εταιρεία για μία λαογραφική συλλογή του.

Εργάστηκε στην Πάτρα ως δημοσιογράφος..

«Απέδειξε το αμείωτο ενδιαφέρον του για την προαγωγή των ιστορικών μελετών ιδρύοντας το Κανδηλώρειο ιστορικό διαγώνισμα, που βράβευε ιστορικές μελέτες Ελλήνων συγγραφέων με προσωπικές του δαπάνες που κατέθεσε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας».

 

(ΕΚΜ)

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.