(Αναδημοσίευση από facebook)

Καλοκαίρι και τα νυκτερινά όνειρα, προλέγουν το μέλλον και προτρέπουν να το ρίξουμε έξω. Να πάμε στα πανηγύρια να ξεφαντώσουμε, μήπως και ξεφορτωθούμε μερικές από τις σκοτούρες που μας κρατάνε ανήσυχους! Έτσι αποφασίσαμε κι εμείς, σαν Σύλλογος, να διοργανώσουμε για πρώτη φορά «πανηγύρι» καλοκαιρινό, για νεώτερους και παιδιά!
Οι ενήλικοι είναι για κλάματα, παρά για γέλια.
Λέμε να κάνουμε κι εμείς κάτι! Να φανούμε πως υπάρχουμε! Να μας γράψουν εφημερίδες! Να το μάθουν φίλοι και πολιτικοί μας κι ας ...μας γράψουν, έστω και στα παλιά τους τα παπούτσια!
Ως συνήθως!
Η διοργάνωση «πανηγυριού» ιδίως για νέους, δεν είναι εύκολη δουλειά, εκτός αν υπάρχει εμπειρία αντιγραφής, οπότε ο κίνδυνος της γελοιοποίησης, είναι ο πιθανότερος.
Ως πρωτάρηδες νιώθουμε σεμνότητα!
Προς αποφυγή του πιθανότερου, στύψαμε την κούτρα μας και μας κατέβασε την ιδέα να στήσουμε το πρώτο στην Ελλάδα και παγκοσμίως, Μνημείο Εθνικής Πανωλεθρίας, στον οικισμό μας!
Τούτο, σε αντίθεση των πολλών μαρμάρινων Μνημείων Εθνικής Αντίστασης, που κοσμούν τις πλατείες των μεγάλων εθνικών χωριών. Το δικό μας θα κοσμεί μερικών τις καρδιές και τον νου.
Στην αρχή διστάσαμε, αλλά καθώς το σκεφτήκαμε ανακαλύψαμε ότι θα είναι το πιο γνήσιο πανηγύρι, επειδή θα αντιπροσωπεύει όλη την αλήθεια μιας τραγικής και εφιαλτικής πραγματικότητας, που έχουν ανάγκη οι νέοι μας που θα κληθούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς της δικής μας ευμάρειας.
Έτσι ορίσαμε ως μήνα τον Αύγουστο, που έχει αυστηρή νηστεία, ανάκατη με πολλά νταβαντούρια πανηγυριών, ως την κατάλληλη εποχή και για το δικό μας «πανηγύρι». Να μην ανησυχούν οι όμοροι Σύλλογοι. Δεν θα τους πάρουμε την πελατεία. Ενδεχομένως να χαλάσουμε μερικών το κέφι, επειδή δεν ξέρουμε κατά πως θα ερμηνεύσουν το δικό μας «πανηγύρι»! Αν το χωρέσει το ξερό μυαλό τους.
Υπήρξε αντιγνωμία, αν ήταν σωστό, ή όχι, να δημοσιεύσουμε από πριν τα ονόματα των πεσόντων, ή να τα φυλάγαμε για έκπληξη. Όμως η έκπληξη, δεν είναι στο πνεύμα των αφανών κι αμαχητί πεσόντων Ηρώων μας. Τότε που αλληλοσκοτώνονταν οι γονείς μας, στα βουνά, χωρισμένοι σε «δεξιούς» κι «αριστερούς», τρώγανε και θρέφονταν με δύναμή που παίρνανε από τους τους δικούς μας Ήρωες. Με εκείνων την δύναμη σκοτώνονταν μέχρι θανάτου.
Πόσο διχασμό και πόσο μίσος, φέρνει το φαϊ !
Έτσι χωρίς εκπλήξεις, προτιμήσαμε να πούμε στους νεώτερους, τα πράγματα με τα' όνομά τους. Να γνωρίζει ο καθένας γιατί θα έλθει. Να γλεντήσει;, ή να κλάψει; Και αν πρέπει να βάλει μυαλό αν θέλει!
Η ΣΤΗΛΗ
Μνημείου Εθνικής Πανωλεθρίας.
Οι Επιφανείς, επί ...τάβλας!
1. Βούτυρο, τυρί, μυτζήθρα, γάλα, ελεύθερης κτηνοτροφίας: ΑΠΟΝΤΑ : Έπεσαν από τα Ευρωπαϊκά !
2. Φασόλια, φακές, κουκιά, ροβίτσα, ρεβίθια, αρακάς : ΑΠΟΝΤΑ : Έπεσαν από τα Τούρκικα.
3. Κρεμμύδια, σκόρδα, μπατζάρια, πατάτες,καρότα : ΑΠΟΝΤΑ : Έπεσαν από Βραζιλιάνικα!
4. Κάθε είδους σπόροι, χώμα, κοπριά, (οργανικό λίπασμα) : ΑΠΟΝΤΑ : Έπεσαν από Αμερικάνικα!
5. Μπιχλιμπίδια, χαϊμαλιά, στολίδια,
ΑΠΟΝΤΑ : Έπεσαν από Κινέζικα!
6. Στηλιάρια ξύλινα (για φτυάρια, τσάπες, κλπ) : ΑΠΟΝΤΑ : Έπεσαν από Βαλκάνικα!
7. Μήλα, απίδια, λεμόνια, ντομάτες, μαρούλια : ΑΠΟΝΤΑ : Έπεσαν από Αφρικάνικα!
8. Λοιπών Εγχώρια παραγωγή!
ΑΠΟΥΣΑ! Εξολοθρεύτηκε από Κομματικό- συνδικαλισμό !
9. Κατανάλωση
ΠΑΡΟΥΣΑ! Στη μέγγενη των δανείων και της λιτότητας!
10. Ανεργία, αεργία,
ΠΑΡΟΥΣΑ Στις καφετέρειες και στις κάλπες!
Επιφανών Προϊόντων και αγαθών, πάσα αδιαφορία Τάφος!
Καληνύχτα Σύντροφοι και καλό Ξημέρωμα!!
Η πρόσκληση στα εγκαίνεια του ΜΝΗΜΕΙΟΥ είναι και μια συμπαράσταση στους νέους που αγωνιούν και να αγωνιστούν!. Θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή στους αδόξως «πεσόντες», αν παραστούν και μερικοί από τους άλλοτε κι επ' εσχάτων θύτες των που ζουν και βασιλεύουν! (χωρίς βασιλιά!)
Να προσέλθουν και να ζητήσουν μια απλή ΣΥΓΝΩΜΗ, που είναι αρετή κάθε ΑΝΔΡΕΙΑΣ.
Ευελπιστούμε σε μεγάλο «γλέντι» καταμεσής της πανωλεθρίας των χωριών της επαρχίας, της οικονομίας, της κυριαρχίας και της εθνικής μας ταυτότητας. Ο λογαριασμός είναι ενιαίος!
Θα μετρηθούν όσοι αγαπάνε τον τόπο κι όχι τον εαυτόν τους!
Οι άλλοι, ας πάνε στα πανηγύρια, που ψήνουν «γουρνοπούλες» εισαγωγής 250 κιλών. Μετά τους περιμένει το μικροβιολογικό για εξετάσεις!
Θα ανοιχθεί βιβλίο επισκεπτών για όλους τους μεγάλους και αφανείς εθνικούς Ήρωες που έπεσαν εν καιρώ Ειρήνης και εν μέσω κραιπάλης κι ευημερίας!
Καλή σας διασκέδαση!

Αντώνης Δρεμέτσικας
Τουμπίτσι Γορτυνίας - Αρκαδίας, Αύγουστος 2013


(Ι.ΣΤ.Β.)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.