Είναι γνωστός σε όλους μας ο Θρήνος της Μ. Παρασκευής 

Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα …….κλπ.

orthodoxiaa

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο πένθιμη ημέρα της χριστιανοσύνης.

Στατιστικά έχει παρατηρηθεί ότι κάθε Μεγάλη Παρασκευή, ο ουρανός τις περισσότερες φορές είναι συννεφιασμένος η και βροχερός. Όλοι μας λίγο ως πολύ, στο υποσυνείδητό μας, το συνδέουμε με το θείο δράμα της Σταύρωσης, που στη λύπη συμμετέχουν και μετέωρα στοιχεία της φύσεως.

Είναι όμως έτσι;

Για όσους δεν πιστεύουν ή δεν μπορούν να πιστέψουν τα περί συμμετοχής της φύσης στη θλίψη, υπάρχει επιστημονική απάντηση. Πολύ λογική η οποία δικαιολογεί απολύτως το φαινόμενο.

Οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Εβραίους, ωστόσο αργότερα θέλοντας να το συνδέσουν με την Αναστάσιμη ημέρα, την Κυριακή, και με απόφαση του Μεγάλου Κωνσταντίνου η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.χ απεφάσισε ο εορτασμός να γίνεται  την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (μετά την 21η Μαρτίου, αλλά με το παλαιό ημερολόγιο) και κυμαίνεται πάντα μεταξύ 4ης Απριλίου και 8ης Μαΐου.

Η ημερομηνία του Πάσχα είναι κινητή, και είναι αστρονομικά συνδεδεμένη με τη φάση της εαρινής πανσελήνου.

Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό είναι μια πολύ... παλιά ιστορία στην λαϊκή παράδοση, (θυμάμαι στο χωριό ο παππούς μου κοίταζε το φεγγάρι για να μαντέψει αν θα βρέξει, και  από τη γιαγιά μου που έλεγε ότι « όταν έχουμε ολόγιομο-πανσέληνο φεγγάρι δεν λευκαίνουν, ούτε βάφουν υφάσματα, ούτε πηγαίνουν στη νεροτριβή μπαντανίες και σαϊσματα»).   Αλλά και το φαινόμενο της άμπωτης και παλίρροιας είναι γνωστό ότι οφείλεται στην βαρυτική επίδραση της σελήνης επί της γης. . Ωστόσο τα τελευταία χρόνια επιστήμονες μετεωρολόγοι άρχισαν να μελετούν πιο επισταμένα αυτή τη σχέση των φάσεων της σελήνης με τον καιρό, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια σαφής Σεληνιακή περιοδικότητα στις «σοβαρές» μεταβολές του καιρού , και ότι με μεγάλη πιθανότητα βροχοπτώσεις συμπίπτουν με την πρώτη και τρίτη εβδομάδα του κύκλου της Σελήνης και ιδιαίτερα στο διάστημα από 3 έως 5 ημέρες μετά την Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους μετεωρολόγους, ο βροχερός η συννεφιασμένος καιρός της Μεγάλης Παρασκευής, οφείλεται στη βαρυτική έλξη της σελήνης. Το μεσοδιάτημα εαρινής πανσελήνου και Μεγάλης Παρασκευής, είναι πάντα σταθερό.

 

 

 

Θοδωρής Γ. Τρουπής


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.