Αθήνα, 25.03.2020

 

Γιώργος Τρουπής
Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

 

Αυτή την εποχή, λαοί και κυβερνήσεις δοκιμάζονται στην πρωτόγνωρη περιπέτεια του Sars-Covid-19.

Κάνοντας μια αυστηρή κριτική στη νοοτροπία μας ως λαός, εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας απείθαρχος λαός, απέναντι σε έναν αχαρτογράφητο φονικό ιό.

Ο πανικός και η υπερβολή είναι στο αίμα μας. Χωρίς παιδεία, με έλλειψη σεβασμού και αισθήματος ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Αυτή είναι η νοοτροπία μας, η οποία δυστυχώς δεν αλλάζει εύκολα. Η φράση “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” είναι το μότο μας.

Δεν μας ενδιαφέρει να πειθαρχήσουμε στις απαγορεύσεις ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων, να μην τους μεταδώσουμε τον θανατηφόρο ιό.

Ο Έλληνας, όμως, πειθαρχεί αν του το επιβάλεις. Γι’ αυτό, προσωπικά πίστευα από νωρίς ότι έπρεπε να ληφθούν σκληρά μέτρα, όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων.

Σε χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα, οι πολίτες χειροκροτούν και επευφημούν τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές του. Όμως, δεν σκέφτονται πως με την ανοησία της απειθαρχίας συμβάλλουν τα μέγιστα γα να βρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση και στον εγκλεισμό. Είμαστε ένας κόσμος ανώριμος, άωρος, που αρνείται την κοινή λογική.

  • Κλείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και οι πολίτες μαζεύονται συνωθούμενοι στις καφετέριες.
  • Κλείνουν τα μαγαζιά και τρέχουν στις παραλίες.
  • Κλείνουν οι παραλίες και ανεβαίνουν στα βουνά.
  • Και όταν πια δεν έχουν πού αλλού να πάνε τρέχουν στα Super Market για να δώσουν μάχη για ένα αντισηπτικό και χαρτί υγείας, λες και χάθηκε το πράσινο σαπούνι ΕΤΕΛ Κρήτης.

Αυτές είναι μαγκιές, και στην υγεία μαγκιές δεν χωράνε. Εμείς οι Έλληνες είμαστε μυστήριοι. Μια ράτσα ζαμανφουτιστών που θεωρούμε ότι όλα τα ξέρουμε και όλα τα παίρνουμε στην πλάκα.

Τι δεν καταλαβαίνεις, λοιπόν? ΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Μπορείς. Μάθε στο κάτω-κάτω τη σημασία του λεκτικού προθέματος «τηλε» και σώσε την υγεία σου, τη ζωή σου.

Επιπλέον, είδαμε στη χώρα μας τον φόβο και τον πανικό να ανακατεύονται με τον φαρισαϊσμό και τον θρησκευτικό φανατισμό. Σεβαστοί μου Άγιοι πατέρες, οι πιστοί κινδυνεύουν. Η πίστη δεν κινδυνεύει ποτέ, από αιώνος των αιώνων. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!

Από την άλλη μεριά, μερικοί «ειδικοί» τα ξέρουν όλα, για σεισμούς, καταποντισμούς, λιμούς, κορωνοϊούς και σπέρνουν τον τρόμο. Τόσοι νεκροί, τόσες χιλιάδες κρούσματα, τόσα εκατομμύρια θα πεθάνουν κτλ.

Κανείς όμως δεν εξηγεί γιατί εκεί από όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός έσπασε η αλυσίδα της επιδημίας, χωρίς να χρειαστεί να παγώσει η κοινωνική ζωή, και ενώ τα σχολεία κλείνουν στην Ευρώπη, εκεί συνεχίζονται κανονικά τα μαθήματα (Σιγκαπούρη - Ταϊβάν).

Γιατί? Διότι πήρανε αμέσως τάχιστα -αυστηρότατα- μέτρα στα οποία υπάκουσαν όλοι με ευλάβεια.

Αυτό που απαιτείται λοιπόν είναι γρήγορες αντιδράσεις, πριν εξαπλωθεί η νέα απειλή, ο αόρατος πόλεμος του φονικού ιού. Χρειάζεται πειθαρχεία στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και μετάδοση των σωστών μηνυμάτων που ενδυναμώνουν την αίσθηση της αλληλεγγύης, και κυρίως δεν μένουμε μόνο στα λόγια.

ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Τα πειθαρχικά μέτρα δεν είναι διακοπές. Δεν πάμε περίπατο τον ιό στην εξοχή και στα χωριά μας. Ο φορέας του ιού -ο οποίος δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας- και χωρίς να νοσεί ο ίδιος κολλάει τον συνάνθρωπό του που δεν έχει ισχυρά αντισώματα.

O κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος. Δεν γνωρίζουμε τι μεταλλάξεις μπορεί να κάνει μέσα στο κύτταρο, δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μεταδίδεται ταχέως, είναι λίαν επιθετικός, καταστρεπτικός και κάνει έναν αόρατο πόλεμο διεθνώς.

Μέχρι τώρα η θεραπεία είναι μία. #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ#.

Όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο κορωνοϊός κατάρριψε τον μύθο πως οι Έλληνες είναι ο πιο απείθαρχος λαός. Στην τόσο επικίνδυνη κατάσταση της επιδημίας που βιώνουμε, αποδεικνύεται ότι Ιταλοί, Ισπανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι δεν είναι τόσο πειθαρχημένοι και προνοητικοί όσο οι Έλληνες.

Επίσης, ο Sars-Covid-19 προκάλεσε την ωρίμανση του πολιτικού μας κόσμου και πολιτικού  συστήματος, ανέδειξε την ικανότητα άμεσης αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, που πήρε άμεσα και γρήγορα αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Τέλος, δυο λόγια για τους νέους μας που είναι ατίθασοι (και αυτό είναι φυσιολογικό). Μείνετε σπίτι, μην βγαίνετε έξω χωρίς λόγο. Σκεφτείτε πως χρειάζεται επαγρύπνηση, διότι υπάρχει Μάνα, Πατέρας, Παππούς, Γιαγιά, τους οποίους υπεραγαπάμε και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ας αφήσουμε το εγώ και ας πάμε στο εμείς. Πιο πάνω, είπαμε ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, αλλού αυτές. Οι νέοι μας πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους το «άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσειν». Πρέπει να μάθει ο νέος να διοικεί τον εαυτό του, για να διοικήσει μεθαύριο τους άλλους.

Συμπερασματικά, μένουμε σπίτι και παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, δεν βοηθάμε στη διασπορά του ιού, γιατί και αυτό το κακό θα ξεχαστεί, και θα έρθουν πάλι όμορφες μέρες, και καλύτερη όσο είναι δυνατόν κανονική ζωή. Θέλουμε, όμως, να είμαστε όλοι εδώ παρόντες, στις οικογένειές μας, στους φίλους μας, στον κοινωνικό μας περίγυρο!!!

Τέλος, οφείλουμε ευγνωμοσύνη και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό προσωπικό, στους εθελοντές και στα άτομα που ασχολούνται με την καθαριότητα των Νοσοκομείων μας.

Υ.Γ. Με την πρωτόγνωρη αυτή πανδημία, πιστεύω ότι ήρθε η αρχή του τέλους της Παγκοσμιοποίησης.

Γιατί;

Γιατί οι λαοί, σε μελλοντικές κρίσεις, θα προσφεύγουν στις κυβερνήσεις τους για να προστατευθούν.

 

ΕΚΜ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.