Τις  φετινές μέρες του Πάσχα (2023) μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω για τα επαγγέλματα των πατριωτών Σερβαίων, του περασμένου κυρίως αιώνα, από το βιβλίο του αείμνηστου πατριώτη λογοτέχνη, Θοδωρή Κωνσταντίνου Τρουπή.  

Παρόλο που έχω διαβάσει πολλά από τα βιβλία  του Θοδωρή,  για μία  όμως ακόμη φορά κατάλαβα πόσο σπουδαίος λογοτέχνης είναι  αυτός ο πατριώτης.   Με πόση άνεση χειρίζεται τη γλώσσα, όπως ακριβώς τη μιλάγανε οι πατριώτες εκείνα τα χρόνια στο χωριό,  με πολλούς ιδιωματισμούς  και ποικίλες  εκφράσεις. Πόσα πολλά πράγματα γνωρίζει, με τρομερές λεπτομέρειες,  για τη ζωή, τις συνήθειες, τα έθιμα  κλπ των  Σερβαίων, εκείνα τα χρόνια.

 Ένα πολύτιμο και μοναδικό υλικό, μέρος του οποίου έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα  servou.gr  (περί τα 100 άρθρα) και στην εφημερίδα «Αρτοζήνος». Μπορεί στην εφημερίδα να είναι δύσκολο να αναζητήσει κανείς  άρθρα του λογοτέχνη, στην ιστοσελίδα όμως είναι πολύ εύκολο, για τους νεότερους κυρίως πατριώτες, που χειρίζονται με άνεση τα ηλεκτρονικά μέσα   (servou.gr - γραφή πατριωτών –σερβαίοι λογοτέχνες- Τρουπής Θεόδωρος).  Σίγουρα θα μείνουν ευχαριστημένοι, όσοι αναζητήσουν και μελετήσουν άρθρα του πατριώτη λογοτέχνη.

Στο άρθρο που δημοσιεύω στη συνέχεια περιγράφονται με γλαφυρότητα 13 επαγγέλματα πατριωτών. Πλέον αυτών έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα 8 ακόμη άρθρα του, με το ίδιο θέμα. Ευελπιστώ πως στο μέλλον θα  μπορέσω   να δημοσιεύσω και άλλα επαγγέλματα των πατριωτών, από το ίδιο βιβλίο, που πρέπει να ξεπερνούν τα εκατό.

Χ. Ι. Μαραγκός    

 Σερβαίων επαγγέλματα

Από το περιοδικό "Σκαλίζοντας τις ρίζες μας" του Θ. Κ. Τρουπή

Χειμώνας 1988 Τεύχος Ε

ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 1
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 2
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 3
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 4
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 5
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 6
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 7
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 8
 
 
 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )