.ZP-d

Γιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας, όπως κάθε χρόνο, ο εορτάζων Ι. Ναός Ζ. Πηγής την «Παρασκευή της Λαμπρής» (πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα).  Την παραμονή τελέστηκε εσπερινός από τον εφημέριο πατέρα Γρηγόριο και ανήμερα έγινε λειτουργία, αρτοκλασία  και περιφορά της εικόνας.

Σχετικά με τον εορτασμό γράφει στο ιστολόγιό της η Μαρίνα Διαμαντοπούλου, μαζί με πολλές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες δημοσιεύουμε και εμεις:

«Εορτάστηκε σήμερα Παρασκευή της Λαμπρής, 21 Απριλίου 2017, η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον ομώνυμο Ι. Ναό του χωριού Σέρβου Γορτυνίας.

Την Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία τέλεσε ο εφημέριος του χωριού π. Γρηγόριος Ρεμούνδος και την παρακολούθησαν οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι και μερικοί Σερβαίοι που ήρθαν στο χωριό από τα αστικά κέντρα όπου διαμένουν, γι' αυτή τη μέρα.

Έγινε περιφορά της εικόνας Ζ. Πηγής μέχρι την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπό τους ήχους της καμπάνας, που χτυπούσε χαρμόσυνα.

.

ZP-a

 

ZP-bΟ Ι. Ναός της Ζωοδόχου Πηγής κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα από τον Ιωάννη Δάρα που εγκαταστάθηκε στου Σέρβου προερχόμενος από την Μεσσηνία, ύστερα από επεισόδιο με τους Τούρκους, και ανακατασκευάστηκε από τον δισέγγονο του Δημήτριο Φωτίου Δάρα το έτος 1872, όπως μαρτυρεί η επιγραφή πάνω από την νότια είσοδο του ναού.

.
Χρόνια πολλά! Και του χρόνου!»

 

.

ZP-a (2)

 

 

ZP-c

 

 

 

 

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.