ΑΡΑΠ-ΕΙΚΟΝΑΈνας ακόμη εορτασμός (πανηγύρι) του «Αγίου Κωνσταντίνου» έγινε στους Αράπηδες, στο συνοικισμό του χωριού Σέρβου, που απέχει περί τα 4 χιλιόμετρα προς δυσμάς. με τις καλύτερες εντυπώσεις, για όσους είχαν τη χαρά να παραβρεθούν.

Όλα ήταν σχεδιασμένα από τους άξιους και προκομμένους Αραπαίους με κάθε λεπτομέρεια, ώστε όλοι να ευχαριστηθούν και κανένας προσκυνητής να μην έχει έστω και το παραμικρό παράπονο. Όπως πράγματι και έγινε.

Την παραμονή το απόγευμα, Κυριακή 20 Μαΐου, έγινε ο καθιερωμένος εσπερινός, από τον σεμνό και πάντα πρόθυμο ιερέα (είναι και καθηγητής που διδάσκει στη Βυτίνα) κ. Γρηγόριο Ρεμούνδο, με τη βοήθεια και των δύο ψαλτών του χωριού μας, Γιάννη Θ. Σχίζα και Γιώργου Δ. Τρουπή (Γιωργιού).

Μετά τον εσπερινό, οι Αραπαίοι «δεξιώθηκαν» και έκαναν το τραπέζι σε όλους όσους συμμετείχαν, με πεντανόστιμη γίδα βραστή, με καλό κόκκινο κρασί, σαλάτα, ντόπιο τυρί, κλπ. Μετά το γεύμα, ο Κώστας Ι. Χρονόπουλος (συνταξιούχος ΟΤΕ) κέρασε όλους από μία τοπική δίπλα, για την ονομαστική του εορτή.

Η εκδήλωση της παραμονής ολοκληρώθηκε, με χορό και τραγούδι, που κράτησαν και μετά την 12η νυχτερινή! Με τη μεγαφωνική εγκατάσταση, που οι κάτοικοι του συνοικισμού έχουν τοποθετήσει στο χώρο, ο ήχος των τραγουδιών αντιλαλούσε στις απέναντι βουνοκορφές και στο φαράγγι της γκούρας, δημιουργώντας έτσι μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

ΑΡΑΠ-ΛΕΙΤ1Την επομένη, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έγινε η θεία λειτουργία με την παρουσία όλων σχεδόν των Αραπαίων, των λίγων δηλαδή μόνιμων κατοίκων του συνοικισμού και όσων ήρθαν από τις πόλεις. Παρόντες ασφαλώς και όλοι οι Σερβαίοι που βρίσκονταν την ημέρα αυτή στο χωριό. Τον Σύνδεσμο Σερβαίων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Ν. Βέργος. Επίσης, και από τα γύρω χωριά (Αετοράχη, Κοκκινοράχη, Μπογιάτι κλπ.) είχαν έρθει κάποιοι φίλοι των Αραπαίων.

Έτσι η συμμετοχή στον εορτασμό πρέπει να ξεπέρασε τα 130 άτομα, περισσότερα από την περσινή χρονιά, σύμφωνα με την εκτίμηση των ντόπιων. Μακάρι του χρόνου να ξεπεράσουμε τα 150. Ας πούμε και για κάτι «κάθε χρόνο και καλύτερα», αφού για όλα σχεδόν τα πράγματα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι «κάθε πέρυσι και καλύτερα».

Όταν τέλειωσε η λειτουργία, όλοι οι συμμετέχοντες βγήκαν στον υπέροχο προαύλιο χώρο του Ι. Ναού, και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και λίγα λόγια για «τη ζωή τους» και τα τρέχοντα «καυτά προβλήματα».

ΑΡΑΠ-ΑΝΗΜΕΡΑ4Στη συνέχεια, κάθισαν όλοι οι «πανηγυριώτες» στα τραπέζια, που με περισσή φροντίδα είχαν στρώσει οι κυρίες του συνοικισμού και απόλαυσαν το εξαιρετικό πεντανόστιμο βραστό, με όλα τα «συμπαρομαρτούντα», που με επιδεξιότητα είχαν φτιάξει οι Αραπαίοι «μάγειροι». Πάντως, όλοι οι Αραπαίοι ήσαν πρόθυμοι και έτοιμοι να εξυπηρετήσουν, αν κάποιος χρειαζόταν κάτι παραπάνω.

Θα αποφύγω να αναφέρω ονόματα, γιατί δεν γνωρίζω όλους τους Αραπαίους και σίγουρα θα ξεχάσω κάποιον, πράγμα που δεν θέλω και θα ήταν και άδικο. Θα αναφερθώ μόνο στη «Λεμονιά», που με πολύ ενθουσιασμό μου εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες για το Σύνδεσμο του χωριού μας Σέρβου, που την περσινή χρονιά έκανε εκτενή κάλυψη του πανηγυριού, από τα μέσα επικοινωνίας που διαθέτει, δηλαδή την εφημερίδα «Αρτοζήνος» και την ιστοσελίδα «servou.gr». Της είπα πως αυτό είναι υποχρέωση του Συνδέσμου και πως Σερβαίοι και Αραπαίοι είμαστε «ένα».

Αφού «φάγαμε και ήπιαμε του σκασμού» υπό τον ήχο των δημοτικών τραγουδιών, άρχισε ο χορός και το καλαμπούρι, που κράτησαν μέχρι τις απογευματινές ώρες.

ΑΡΑΠ-ΑΝΗΜΕΡΑ3Έτσι, ένα ακόμη ευχάριστο πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου ολοκληρώθηκε, με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις, πιστεύω από όλους όσους συμμετείχαν. Σε αυτό βοήθησε και ο εξαιρετικά καλός καιρός τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα, που δεν έπεσε ούτε μια σταγόνα νερό στη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Μακάρι και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να βρεθούμε πολύ περισσότεροι στη μνήμη του Αγίου.

Χρόνια πολλά και καλά λοιπόν, σε όλους του Αραπαίους, και του χρόνου να φροντίσουν να είναι όλοι εκεί στις 21 Μαΐου. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για τους Σερβαίους. Άλλωστε, το ίδιο δεν είμαστε; Ο διαχωρισμός γίνεται απλά για ευκολότερη συνεννόηση μεταξύ μας.

Όσοι δεν παραβρέθηκαν ας πάρουν τουλάχιστον μια «γεύση» του πανηγυριού και από τα παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Καλή αντάμωση του χρόνου τέτοια μέρα, στον Άγιο Κωνσταντίνο, το ιστορικό πανέμορφο και καλοσυντηρημένο αυτό εκκλησάκι, κάτω από τη σκιά του αιωνόβιου δένδρου, το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, τον ιστορικό βράχο και τους φιλόξενους Αραπαίους.

.

Χ. Ι. Μαραγκός.

.ΑΡΑΠ-ΔΡΙΣ

.ΑΡΑΠ-ΝΑΟΣ

.ΑΡΑΠ-ΕΣΠΕΡ3

.ΑΡΑΠ-ΕΣΠΕΡ1

.ΑΡΑΠ-ΧΟΡΟΣ

ΑΡΑΠ-ΠΑΙΔΙ

ΑΡΑΠ-ΚΑΛΟΓ-ΓΕΩΡΓΑΚ


ΑΡΑΠ-ΓΙΑΝΥΔΡΑΥΛ


ΑΡΑΠ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΑΡΑΠ-ΑΝΗΜΕΡΑ2

 


ΑΡΑΠ-ΑΝΗΜΕΡΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΑΡΑΠ-ΑΝΗΜΕΡΑ1

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )