ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

 ANTHIPETRAS1

Σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση, με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη για τη δημιουργία σχολών της τέχνης της πέτρας, που πραγματοποιήθηκε Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στον Πεντάλοφο της Κοζάνης, συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές τα Άνθη της Πέτρας. Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφέρεται μεταξύ άλλων :

«Η επίσκεψη της κας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης που είχε η Υπουργός με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Αμανατίδη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχό, για τη δημιουργία Σχολών Πέτρας στον Πεντάλοφο Κοζάνης και στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Με τη δημιουργία της Σχολής Πέτρας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμβάλλει στην αναγέννηση ενός τόσο σημαντικού επαγγέλματος για την ιστορία και τη βιωσιμότητα της περιοχής. Στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα των τοπικών κοινωνιών, όπως ο Πεντάλοφος, και να αναπτυχθεί παράλληλα και η ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης :

Η Σχολή Πέτρας για την περιοχή μας δεν αποτελεί μόνο μια αιτία για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή, αλλά και ένα μέσο διατήρησης της τέχνης και της παράδοσης. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι παρούσα στις αναγκαίες αλλαγές και στις προοπτικές που ανοίγονται για τον τόπο μας.

Στην εκδήλωση, την οποία πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου και το Σωματείο «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ», παρουσιάστηκε παράλληλα έκθεση φοιτητικών εργασιών για τον παραδοσιακό οικισμό Πενταλόφου από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου UVU-Utah Valley University».

Ο Πρόεδρος των «Ανθέων της Πέτρας», Καθηγητής Γιάννης Τσιαούσης υπογράμμισε –ανάμεσα στα άλλα- τη σημασία της λειτουργίας σχολών της πέτρας για τη διάσωση της τέχνης η οποία είναι απαραίτητη για την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και εντάσσεται στις ευρύτερες ανάγκες του σήμερα. Ευχαρίστησε δε, τόσο την Υπουργό κ. Μενδώνη όσο και τους Περιφερειάρχες Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Αμανατίδη και Πελοποννήσου κ. Δημ. Πτωχό για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνουν εμπράκτως σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Βασίλης Γκανιάτσας -συντονιστής του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ανθέων της Πέτρας- αναφέρθηκε στο γεγονός της αναγνώρισης, από τους θεσμούς της πολιτείας και της κοινωνίας, της σημασίας των παραδοσιακών τεχνών κι επαγγελμάτων καθώς και στο ρόλο της μαθητείας για τη διάσωση των τεχνών αυτών. Με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια, αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση των φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ , βασισμένη στη μελέτη των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του παραδοσιακού οικισμού του Πεντάλοφου Κοζάνης, την οποία κι επιμελήθηκε. Μάλιστα, ο κ. Γκανιάτσας παρουσίασε, στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, την έκθεση στην Υπουργό και τους άλλους προσκεκλημένους.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης ήταν οι αναφορές από την Υπουργό, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, τον Δήμαρχο Βοϊου κ.α. , στο σημαντικό έργο που επιτελούν τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, γεγονός που αφενός αναδεικνύει την πανελλαδική εμβέλεια του σωματείου μας και αφετέρου αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της διαρκούς και επίμονης στόχευσής του, με πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες.

ANTHIPETRAS2 ANTHPETRAS3
ANTHIPETRAS4 ANTHIPETRAS5
ANTHPETRAS6  

 

 

 

(Θ.Γ.Τ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.