Syndesmos_sfragidaΤην Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 συνήλθε σε συνεδρίαση το ΔΣ  του Συνδέσμου στο γραφείο, το οποίο πλέον ονομάζεται "ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΛΙΑ ΧΕΙΜΩΝΑ". Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο αντιπρόεδρος Ι. Ν. Βέργος, ο οποίος βρισκόταν στο χωριό. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήσαν:

1) Εκδήλωση στης Γριάς το Σωρό.
Αποφασίστηκε να γίνει μια λιτή εκδήλωση την Κυριακή 16 Μαΐου, στης "Γριάς το σωρό", σε ανάμνηση της  νικηφόρου μάχης που διεξήγαγαν εκεί οι πρόγονοί μας Σερβαίοι στις 10 Μαΐου 1826, με άλλους κατοίκους των γύρω περιοχών και κατατρόπωσαν τη στρατιά του Ιμπραήμ. Θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τους 13 Σερβαίους που πρωταγωνίστησαν σε εκείνη τη μάχη, με επικεφαλής το Φώτη Δάρα και τον Πλαπούτα  και ομιλία για το ιστορικό της όλης επιχείρησης. Θα προσφερθούν ποτά, ξηροί καρποί κλπ. Δυστυχώς, λόγω των οικονομικών δυσχερών του Συνδέσμου, που αγωνίζεται να συγκεντρώσει κάποια χρήματα για την προώθηση των εργασιών στο Πολιτιστικό Κέντρο Σέρβου, δεν υπάρχει η δυνατότητα φέτος για κάτι περισσότερο. Αν κάποιος, με δική του πρωτοβουλία, μπορεί να προσφέρει κάτι (π.χ. καμιά τηγανίτα, από καμιά καλή Σερβαία νοικοκυρά), θα είναι καλοδεχούμενο με μεγάλη μας ευχαρίστηση. Μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τον γραμματέα του Συνδέσμου Ν. Τρουπή. Η εκδήλωσή μας αυτή θα γίνει την Κυριακή, που είναι η επομένη μέρα της εκδήλωσης, που έχει προγραμματίσει ο Ορειβατικός Όμιλος "Γκούρα", στον Άγιο Δημήτρη του Αρτοζήνου και στο αρχικό κομμάτι του φαραγγιού (με ψητά αρνιά κλπ). Σε σχετικές ανακοινώσεις του Ομίλου και του Συνδέσμου Σερβαίων, που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα και θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα "Αρτοζήνος", θα διαβάσετε λεπτομέρειες.
.
2) Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου Σέρβου (ΠΚΣ).
Αποφασίστηκε, κατ αρχάς, να γίνουν το δεκαπενταύγουστο τα εγκαίνια του Κέντρου. Προς τούτο συζητήθηκαν διάφορα σχετικά θέματα και ελήφθησαν κάποιες πρώτες αποφάσεις, όπως π.χ. η αγορά 60 πτυσσόμενων καρεκλών, η αγορά ψυγείου, η αγορά φωτιστικών, θερμοσίφωνα κλπ. Την μικροφωνική εγκατάσταση θα την προσφέρει δωρεάν και θα την εγκαταστήσει ο πατριώτης μας Τάκης Ρουσιάς (έμπορας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών), τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Η εγκατάσταση αυτή θα έχει την δυνατότητα να τοποθετηθούν και μεγάφωνα στην πλατεία. Σε επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ θα ληφθούν και άλλες αποφάσεις.
.
Portes_13) Πρόοδος εργασιών στο ΠΚΣ.
Τα πλέον σημαντικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήσαν τα εξής:
*Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Ι. Ν. Βέργος μετέφερε στο χωριό και τοποθέτησε (δωρεάν) τις 5 εσωτερικές πόρτες, που αγοράστηκαν με την προσφορά της οικογένειας του Ν. Γεωργακόπουλου (Τσούρνου), στη μνήμη του. Ευχαριστούμε την οικογένεια, τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου καθώς και το Μήτσιο Ν. Κωνσταντόπουλο, που βοήθησε μια ολόκληρη μέρα για την τοποθέτηση των κουφωμάτων.  

*Ο υδραυλικός Γιάννης Τσαντίλας (γαμπρός του αείμνηστου Ηλία Χειμώνα), που είχε τοποθετήσει τα είδη υγιεινής, τοποθέτησε (δωρεάν) και τους καθρέφτες στα μπάνια. 

*Παρόλο που τα οικονομικά του Συνδέσμου είναι περιορισμένα, το ΔΣ, πέραν των άλλων αναγκαίων εργασιών (ελαιοχρωματισμοί κλπ), αποφάσισε να παραγγείλει και τα αλουμίνια (πόρτα και παράθυρα) για την αίθουσα του υπογείου, με την πεποίθηση (από τις εμπειρίες του παρελθόντος) πως οι πατριώτες θα βοηθήσουν να  αποπληρωθούν. Επίσης αποφασίστηκε να καθαριστεί το υπόγειο, ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος. Στόχος είναι  με τη λήξη της θητείας του παρόντος ΔΣ, να έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές εργασίες στο κτίριο (κυρίως οι εξωτερικές), ώστε τούτο να παραδοθεί στο επόμενο ΔΣ σε λειτουργία και στην καλύτερη δυνατή  κατάσταση, που οι δυνατότητες του Συνδέσμου επιτρέπουν. Το παρόν ΔΣ προσπαθεί να εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει, για την προώθηση των εργασιών στο ΠΚΣ, ώστε να αρχίσει τούτο να λειτουργεί και να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο έγινε.

*Πλακόστρωση της πλατείας.
Η εργασία αυτή ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου μας. Επανειλημμένα έχουμε απευθύνει έκκληση για την εκτέλεση αυτού του έργου, που το θεωρούμε σημαντικό. Ελπίζουμε πως ο Δήμος θα βρει τον τρόπο να εκτελέσει το έργο, ώστε να συμβάλλει και αυτό στην καλή εμφάνιση του συνόλου, περί την πλατεία, έργων.
.
*Θέματα εφημερίδας και ιστοσελίδας
Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για την ύλη που υπάρχει για το επόμενο φύλλο του Αρτοζήνου καθώς και για τα υποψήφια προς ανάρτηση άρθρα στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου servou.gr  Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΓΣ της 21-3-10, που περιελήφθησαν στο νέο καταστατικό του Συνδέσμου, το παρόν ΔΣ ανέλαβε την υποχρέωση να προσκομίσει στην επόμενη ΓΣ (Μάρτιο 2011) προς συζήτηση σχέδιο κανονισμού για την εφημερίδα, ιστοσελίδα και Πολιτιστικό Κέντρο (στα πρακτικά της ΓΣ που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα περιλαμβάνονται στο άρθρο 26), ώστε και τα τρία αυτά, να ανταποκριθούν στο σκοπό για τον οποίο έγιναν. Για την εφημερίδα υπάρχει αρκετή εμπειρία από τα πολλά χρόνια έκδοσης, ενώ δεν υπάρχει για την ιστοσελίδα και το Πολιτιστικό Κέντρο. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις και απόψεις των μελών του ΔΣ, που βρίσκονται στο στάδιο "ζύμωσης" και εκφράζονται με διάφορους τρόπους, άλλοτε σε χαμηλούς και άλλοτε σε ψηλούς τόνους  (τι ποιό φυσιολογικό;). Ελπίζουμε πως μέχρι τέλους της θητείας του ΔΣ να έχει αποκτηθεί αρκετή εμπειρία, ώστε το σχέδιο που θα προταθεί να κατοχυρώνει στο Σύνδεσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα μέσα έκφρασης και επικοινωνίας των πατριωτών, με προοπτική όχι μόνο στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον. Επί του παρόντος η σύνταξη της εφημερίδας και η διαχείρηση της ιστοσελίδας θα γίνονται όπως γινόταν μέχρι τώρα, δυστυχώς με την απουσία του αγαπητού μας Ηλία Χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και για οποιοδήποτε θέμα, η τελική ευθύνη και για τα τρία αυτά μέσα επικοινωνίας ανήκει στο ΔΣ

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.