15-3-09: Έκτακτη Γεν. Συνέλευση.

Πρακτικά έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως 15ης Μαρτίου 2009

Gen_Syn_15032009Σήμερα 15.3.2009 συνήλθαν σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τα μέλη του Συνδέσμου Σερβαίων στην αίθουσα της Παγγορτυνιακής  Ένωσης, στην οδό Πειραιώς 1, σύμφωνα με την πρόσκληση του προσωρινού ΔΣ,  για την λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του Συνδέσμου, αφού δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφίων για το Διοικητικό Συμβούλιο στις  εκλογές Δεκεμβρίου 2008.

Προσήλθαν περί τους 60 πατριώτες (δυστυχώς μόνο 3 γυναίκες) και η συνεδρίαση άρχισε στις 10.30. Το λόγο έλαβε πρώτος ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Η. Χειμώνας που καλωσόρισε  τους πατριώτες  και τους κάλεσε να συζητήσουν με πολιτισμένο τρόπο και με αποφυγή ακροτήτων, ώστε να αποφασίσουν για τη συνέχιση του ιστορικού μας Συλλόγου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τη συμμετοχή  πολλών υποψηφίων για το επόμενο  ΔΣ. Πρότεινε ως πρόεδρο της Γ/Σ  τον κ. Νικόλαο Τρουπή  (Γκράβαρη ) και γραμματέα τον κ. Θεόδωρο Γ. Τρουπή, τους οποίους ομόφωνα απεδέχθησαν τα μέλη.

proedrio_200
Ο Πρόεδρος και ο γραμματέας της ΓΣ

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης και αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε να τον προτείνουν ως πρόεδρο, παρακάλεσε όλους όπως εκφραστούν ευπρεπώς χωρίς να ξεχνούν ότι όλους μας ενώνει η αγάπη για το χωριό και μόνο. Πρόσθεσε πως με τη συνεργασία θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Εζητήθη να  καταρτισθεί κατάλογος των επιθυμούντων να ομιλήσουν.

Adriopoulos_AndreasΠρώτος από τους ομιλητάς τον λόγο έλαβε ο κ. Ανδρέας Ν. Ανδριόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ευχή όπως το απελθόν ΔΣ συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Σύλλογο και για τη νέα διετία. Είπε πως εν όψει των νέων Καποδιστριακών Δήμων,  η μέχρι τώρα εμπειρία του θα είναι αναγκαία. Επίσης δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις αποφάσεις των ΓΣ του Συνδέσμου για τα  θέματα της ονοματοδοσίας  δρόμων και πλατειών στο χωριό και την αναγραφή ονομάτων πεσόντων στο Ηρώο. Επέκρινε όμως το απελθόν ΔΣ γιατί δεν χειρίστηκε κατά τη γνώμη του ικανοποιητικά το θέμα του Κανονισμού των Νεκροταφείων, που ψήφισε ο Δήμος Ηραίας. Είπε ενδεικτικά πως οι γειτονικοί Δήμοι Δημητσάνας, Λαγκαδίων, Τροπαίων και Στεμνίτσας δεν έχουν αντίστοιχους κανονισμούς και διερωτήθηκε γιατί ο δικός μας έσπευσε να ψηφίσει κανονισμό. Επίσης διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής επιλεκτικά έχουν εφαρμοσθεί μερικά άρθρα του κανονισμού. Ανέφερε αναλυτικά  τα αρνητικά που κατά τη γνώμη του προβλέπονται, όπως είναι η πενταετής (ή επταετής) υποχρεωτική εκταφή, η εισφορά για κάθε άδεια ταφής των δικών μας ανθρώπων στα δικά μας χώματα, η εισφορά για τους ανθρώπους που έχουν αγοράσει από παλιά τάφο, η ετήσια εισφορά κλπ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πολλοί πατριώτες είχαν προ πολλών ετών καταβάλλει το ποσό των 5.000 δραχμών για αγορά τάφου, ποσού που σήμερα με αναγωγή αντιστοιχεί σε 350.000 δρχ (χίλια ευρώ). Πρόσθεσε ακόμη πως με τους δικούς του υπολογισμούς ο Δήμος θα εισπράτει κάθε χρόνο από του Σέρβου γι΄αυτό το σκοπό περί τις 10.000 ευρώ. Πρότεινε τέλος στο νέο ΔΣ να ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή διευκρινήσεις για το ποια άρθρα του κανονισμού ισχύουν. Είπε ακόμη πως κατά τη γνώμη του το επόμενο ΔΣ πρέπει να κρατάει κριτική στάση έναντι πολλών ενεργειών της Δημοτικής Αρχής.trupis_100

Ο πρόεδρος της ΓΣ ευχαρίστησε τον κ. Ανδριόπουλο και έδωσε το λόγο στον κ. Νικ. Αρ.Τρουπή, ο οποίος αφού εξέφρασε το θαυμασμό του για την ευφράδεια του λόγου του κ. Ανδριόπουλου και τον περιεκτικό του λόγο, συμφώνησε με τις θέσεις του και εξέφρασε την αντίθεσή του με οποιοδήποτε εισπρακτικό μέτρο του Δήμου. Ευχαρίστησε το απελθόν ΔΣ για το εξαιρετικό έργο που έκανε και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο κ. Χειμώνα, που ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας. Καυτηρίασε κάποιες ακραίες κριτικές και  εξέφρασε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος για το ΔΣ και δήλωσε πως αν εκλεγεί έχει μεγάλη διάθεση να εργαστεί για το χωριό και τους πατριώτες.

kdaras_100Ο  λόγος εδόθη στη συνέχεια στο κ. Κων/νο Ν. Δάρα ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου του Τοπικού  Συμβουλίου του χωριού μας κ. Γιάννη Θ. Σχίζα, ο οποίος απουσίασε λόγω ασθένειας. Είπε πως ο πρόεδρος συμφωνεί με όλες τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των πατριωτών. Ο κ. Δάρας πρότεινε  κάθε 2 χρόνια  το νέο ΔΣ να ανανεώνεται με 4 νέα μέλη, τα οποία να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τακτικά το χωριό και εάν ήταν δυνατόν τα 2 εξ αυτών να είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι.Gutis_Athanasios

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης ευχαρίστησε τον κ. Δάρα και έδωσε το λόγο στον κ. Αθανάσιο Κ. Γκούτη, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τον κανονισμό για το κοιμητήριο ως   "ύβρη" διερωτήθηκε  εάν υπάρχει μέλλον στο Σύλλογο, όταν τα ίδια πάντα πρόσωπα συμμετέχουν στο ΔΣ. Πρότεινε να βρεθεί τρόπος ώστε ο Σύλλογος να  προσεγγίσει νέους στα κοινά, πράγμα που όλοι συμφώνησαν.

Konstadopoulos_KonstΟ λόγος στη συνέχεια δόθηκε στον κ. Κων. Ν. Κωνσταντόπουλο που ανεφέρθη σε διαμειφθέντα στην προηγουμένη Γεν. Συνέλευση και πρότεινε να αλλάξει το καταστατικό του Συνδέσμου. Είπε πως οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει από την εποχή που ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος και πως ο ρόλος του ΔΣ πρέπει να είναι τέτοιος, που να μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις ενόψει και του "Καποδίστρια 2". Στη συνέχεια άσκησε κριτική στο απελθόν ΔΣ γιατί δεν ήσαν κατά τη γνώμη του σωστές οι αποφάσεις που πήρε για την αναγραφή ονομάτων στο  Ηρώο και την ονοματοδοσία σε δρόμους και πλατείες του χωριού και τους  κατηγόρησε για  "ονοματολαγνεία". Δεν αναγνωρίζει ο Κ. Κωσταντόπουλος στη Γενική Συνέλευση (μετά από πρόταση του ΔΣ) την  "ιστορική άδεια" να κρίνει αυτή εάν οι πεσόντες στους πολέμους συγχωριανοί μας ή όσοι έχασαν τη ζωή τους στην ανώμαλη περίοδο του εμφυλίου, είναι άξιοι ώστε το όνομά τους να γραφεί στο Ηρώο και ότι μόνο όσοι έχουν σπουδάσει Ιστορία και είναι  "Ειδικοί" θα μπορούσαν να αποφανθούν σχετικά. Ζήτησε να του αναφερθεί εάν έγινε μαγνητοφώνηση των συζητηθέντων στην προηγουμένη Γεν. Συνέλευση και εάν ναι  να δημοσιευθούν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα στον Αρτοζήνο. Κατηγόρησε το ΔΣ για "Υπερσυντηριτισμό" γιατί ενώ αναδημοσίευσε στον Αρτοζήνο άρθρο του συγχωριανού μας κ. Βασιλείου Σχίζα (εκδότη της Εφημερίδας κρητική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) σχετικά με τις καταλήψεις στα σχολεία, δεν δημοσίευσε  το 2004 επιστολή πατριώτη μας φοιτητή Θοδωρή Λιατσόπουλου για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ζήτησε να υπάρχει συνέχεια στο Σύλλογο, δηλώνοντας όμως ότι ο ίδιος δεν θα  είναι υποψήφιος για το επόμενο ΔΣ. Συνεχάρη πάντως το ΔΣ για την εξαιρετική ιστοσελίδα και ζήτησε διευκρινίσεις για τα δικαιώματα των μελών.Koutsadreas_Kon

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντόπουλο και έδωσε το λόγο στον κ. Κώστα Διαμ. Κουτσανδρέα, ο οποίος ανεφέρθη στα όσα είπε ο προηγούμενος ομιλητής σχετικά με την επιστολή του φοιτητή (γιατί ήταν μέλος στο ΔΣ όταν ελήφθη αυτή η απόφαση), λέγοντας ότι η επιστολή δεν μπορούσε να δημοσιευθεί, γιατί ήταν ακραία. Ανέφερε ότι το απελθόν ΔΣ προσέφερε υπηρεσίες, αν και κατά καιρούς διαφωνούσε σε μερικές αποφάσεις, ειδικά με τον πρόεδρο και πρότεινε να εκλεγεί το ίδιο ΔΣ, χωρίς αποκλεισμό νέων μελών. Επίσης πρότεινε το  νέο ΔΣ να  παίρνει θέση και να σχολιάζει αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής.

Daras_PanagisΟ λόγος ακολούθως εδόθη στον κ. Παναγιώτη Ν. Δάρα, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα και προ των επομένων Δημοτικών εκλογών (κατόπιν δημοψηφίσματος), να ενταχθεί το Σέρβου στο δήμο Δημητσάνας η Λαγκαδίων. Ανέφερε ότι το απελθόν ΔΣ ήταν το καλύτερο των τελευταίων χρόνων και πρότεινε η εφημερίδα να μην είναι συντηρητική και να ασκεί κριτική στο Δήμο.Vergos_St_Ioannis

Ο πρόεδρος έδωσε στη συνέχεια το λόγο στον γραμματέα του απερχόμενου ΔΣ κ. Γιάννη Στ. Βέργο, ο οποίος είπε ότι στην εφημερίδα κρατήσαμε ήπιους τόνους χωρίς κανένα μέλος του ΔΣ να έχει κάποια προσωπική επιδίωξη, προτείνοντας να ευρεθεί τρόπος να προσεγγίσουν το Σύνδεσμο οι νέοι. Ανεφέρθη κατόπιν στον ΟΜΙΛΟ ΓΚΟΥΡΑΣ, προτείνοντας να γίνουν μέλη του όσο το δυνατό περισσότεροι Σερβαίοι  και συνεχάρη τον κ. Κων/νο Κωνσταντόπουλο για τη ζωηράδα του.

Vergos_L_georgiosΤο λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Λάμπρου Βέργος, λέγοντας ότι ως μέλος  σε παλαιότερα ΔΣ, θεωρεί ότι ο Σύλλογος έχει παραδοθεί σε καταξιωμένα μέλη και πρότεινε να παραταθεί η θητεία του ΔΣ, χωρίς να γίνουν εκλογές. Σχετικά με τη Γκούρα πρότεινε να κατασκευασθεί φράγμα και τεχνική λίμνη όπως η λίμνη ΠΛΑΣΤΗΡΑ. (...να συνδυάσουμε το καλοκαίρι βουνό και θάλασσα...)

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Ανδριόπουλος και ζήτησε το λόγο για να συμπληρώσει κάτι που ξέχασε στην αρχική ομιλία του για το θέμα του κοιμητηρίου. Μίλησε για χαμένους (όσοι είχαν καταβάλει 5.000δρχ.) και κερδισμένους  και ζήτησε να δημοσιευθούν οι επιστολές του στον ΑΡΤΟΖΗΝΟ. Ο κ. Ν. Αριστ. Τρουπής με παρέμβασή του είπε πως ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για το ΔΣ και δεν δέχεται την πρόταση του κ. Γ. Λ. Βέργου να μην γίνουν εκλογές. Δεν θεωρεί πως η διαδικασία αυτή είναι δημοκρατική και δίκαιη.

Το λόγο ακολούθως έλαβε το μέλος του απελθόντος ΔΣ, γιατρός κ. Χρήστος Ι. Μαραγκός ο οποίος σχολιάζοντας διάφορα που ελέχθησαν, είπε περίπου τα εξής. Maragos_Christos

"Οι σκοποί του πολιτιστικού μας Συλλόγου σήμερα παραμένουν ουσιαστικά ίδιοι με αυτούς που αναφέρονται στο καταστατικό. Δηλαδή η διατήρηση κάποιου δεσμού μεταξύ των πατριωτών με διάφορες εκδηλώσεις και η εκτέλεση κάποιων έργων στο χωριό, που σήμερα όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι πολιτιστικού κυρίως περιεχομένου,  όπως για παράδειγμα είναι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Αν τροποποιηθεί το καταστατικό και διαφοροποιηθούν οι σκοποί του, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν διαφορετικά. Μέχρι όμως να γίνει αυτό (αν ποτέ γίνει) οφείλουμε να σεβόμαστε όλοι τις αρχές του καταστατικού. Για τον "Αρτοζήνο" θέλω να πω πως την τελευταία 4ετία που είναι η ίδια συντακτική επιτροπή εκδόθηκαν 25 φύλλα, που αντιστοιχούν σε πάνω από 200 σελίδες (κάποια φύλλα ήσαν 12σέλιδα). Οι 200 αυτές μεγάλες σελίδες αντιστοιχούν σε 800 περίπου σελίδες ενός συνηθισμένου βιβλίου (λόγω και διαφοράς μεγέθους γραμμάτων). Το έργο αυτό θεωρούμε πως είναι σημαντικό για το χωριό και τους πατριώτες, γιατί εκτός των άλλων διέσωσε  πολλά στοιχεία από  την ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμα μας και έφερε χαρά και ενημέρωση σε πάρα πολλά σπίτια πατριωτών. Ο "Αρτοζήνος", στέλνεται σε πάνω από χίλιους πατριώτες (σε κανέναν δεν έχει γίνει διακοπή και αν δεν έχει πληρώσει ποτέ) και πρέπει να την διαβάζουν πολύ πάνω από 2.000 άνθρωποι. Αυτούς έχει στο μυαλό της η συντακτική επιτροπή όταν φτιάχνει την ύλη και όχι μόνο τους 60 πατριώτες που είμαστε σήμερα εδώ ή τους 20 μόνιμους κατοίκους του χωριού, που κάποιοι εξέφρασαν κάποια παράπονα. Λάθη υπάρχουν, αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του έργου και όπως είπε προηγουμένως ο μπάρμπα Νίκος, αλάνθαστοι είναι μόνο αυτοί που είναι "κάτω από την πλάκα". Επίσης ας μην παραβλέπουμε το γεγονός πως όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Τον Κώστα Κωνσταντόπουλο θέλω να συγχαρώ για την ζωηράδα του, την εξυπνάδα του, την ευπρέπεια που σήμερα διαπιστώνω και το έντονο ενδιαφέρον του για τα συλλογικά μας πράγματα. Θεωρώ πως μπορεί να προσφέρει στο Σύνδεσμο και του προτείνω να ασχοληθεί ενεργά με τα συλλογικά. Δεν μου άρεσε όμως η λέξη "ονοματολαγνεία", γιατί ηχεί άσχημα, παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις, προσβάλλει  οποιονδήποτε πατριώτη και δεν νομίζω πως ταιριάζει σε κανέναν από εμάς. Κατά τη γνώμη μου κανείς δεν είναι "λάγνος" για κανένα όνομα. Για την αναφορά σου Κώστα στο άρθρο του Β. Σχίζα που δημοσιεύθηκε στον Αρτοζήνο, δεν νομίζω πως έχεις δίκιο, ότι δηλαδή είμαστε περισσότερο ανεκτικοί στις θέσεις του Βασίλη. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν 6 άρθρα (όλα μαζί είναι στην ιστοσελίδα) και σε παρακαλώ να τα ξαναδιαβάσεις όλα  και τότε νομίζω πως θα αλλάξεις άποψη, γιατί τα πράγματα μπαίνουν στη σωστή τους βάση με το σύνολο των άρθρων και η ζυγαριά μάλλον προς την αντίθετη πλευρά γέρνει. Εμείς, αγαπητέ Κώστα, θεωρούμε πως είμαστε πολύ προοδευτικοί (με την έννοια που εμείς αποδίδουμε στον όρο) και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη με το έργο μας. Για το θέμα αναγραφής ονομάτων και ιστορίας του Τόπου μας, νομίζεις Κώστα πως θα βρεθεί ποτέ κάποιος που θα κάνει ποιο αξιόλογη δουλιά από αυτή που έκαναν όλοι οι πατριώτες μαζί με τα στοιχεία που έδωσαν και έγινε ο κατάλογος που δημοσιεύσαμε;  Και αυτός ο κάποιος θα είναι τάχα αντικειμενικός; Από την άλλη πλευρά τα περισσότερα στοιχεία σε εμάς τα πρόσφερε ο στρατηγός Χ. Αθ. Μαραγκός, που είναι πολύ σοβαρός μελετητής και ανέτρεξε σε όλες τις στρατιωτικές και άλλες αξιόλογες πηγές. Για την ιστοσελίδα και εμείς δεν φανταζόμαστε πως θα γινόταν τόσο μεγάλη και τόσο δύσκολη στη διαχείριση της. Χαιρόμαστε που σου αρέσει. Πολλά θέματα ακόμη δεν τα έχουμε ξεκαθαρίσει. Σχετικά με τους όρους που μπορεί κανείς να γίνει μέλος χοντρικά αναφέρονται στην κατηγορία "Νέα" και σε αδρές γραμμές ένα κείμενο είναι δημοσιεύσιμο αν βρίσκεται μέσα στα πλαίσια έκδοσης της εφημερίδας (στοχεύει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πατριωτών, συμβάλει στην αναβάθμιση του περιεχομένου της ιστοσελίδας, δεν υπάρχουν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για πατριώτες, δεν έχει σχέση με κομματικά θέματα ή αντιπολιτευτική κριτική στις Τοπικές Αρχές κλπ. κλπ.). Για τη στάση του ΔΣ και της εφημερίδας απέναντι στις Τοπικές Αρχές ας δούμε τι έγινε στο παρελθόν. Οσάκις υπήρξε ανάμειξη και έντονη κριτική ο Σύνδεσμος στη συνέχεια οδηγήθηκε στα πρόθυρα διάλυσης, χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική ωφέλεια για το χωριό και τους πατριώτες".

Daras_IoannisΑκολούθως ο πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον  Γιάννη Νικ. Δάρα, (Νταρόγιαννη) ο οποίος με χαμόγελο και αισιοδοξία  μίλησε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και αγάπη για τα συλλογικά μας πράγματα και πρότεινε να γίνει από όλους προσπάθεια ώστε οι νέοι  να πλαισιώσουν το Σύλλογο, γιατί αυτοί είναι το μέλλον μας, αφού εμείς, είπε, κοιτάμε προς τη δύση. Σε αυτή τη "διαπίστωση" αντέδρασε ο συμμαθητής του από το δημοτικό και φίλος του Χ. Μαραγκός και απευθυνόμενος σε αυτόν του είπε: "Να τα αφήσεις αυτά Νταρόγιαννη, θα ζήσεις τουλάχιστον 25 χρόνια ακόμη (μάγος είμαι;) και έχεις υποχρέωση στους πατριώτες να τους διαθέσεις τουλάχιστον 5 χρόνια ουσιαστικής και δημιουργικής ενασχόλησης με τα συλλογικά μας πράγματα. Τα έργα δεν γίνονται με λόγια. Και εσύ είσαι άνθρωπος των έργων..."

Ακολούθως ο πρόεδρος της Συνέλευσης κάλεσε στο βήμα και έδωσε τον λόγο στον αντιπρόεδρο  του ΔΣ κ. Ιωάννη Ν. Βέργου που είπε ότι υπήρχαν και κάποιες αντιθέσεις στο ΔΣ. Vergos_N_IoannisΠρότεινε να εγγραφούν νέα μέλη στον ορειβατικό Όμιλο "ΓΚΟΥΡΑ", αναφέροντας ότι υπάρχει εγκεκριμένο ποσό  200.000 ευρώ για την αξιοποίηση του φαραγγιού και με την αξιοποίησή του θα τονωθεί η τοπική οικονομία. Εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την άποψη μελλοντικής ένταξη του χωριού μας στη Δημητσάνα, λέγοντας ότι έχει εγκριθεί τώρα ποσό 2.000.000 ευρώ για έργα στο Δήμο Ηραίας και δεν θα πρέπει το χωριό μας να μείνει εκτός.

Xronopoulos_IoannisΟ κ. Γιάννης Ηλ. Χρονόπουλος που μίλησε στη συνέχεια εξέφρασε την ευχή να διατηρηθεί ο Σύλλογος που έχουμε σήμερα  και αν στο μέλλον, είπε, μπορέσουμε και φτιάξουμε κάτι καλύτερο, μακάρι να τα καταφέρουμε. Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μη διαλυθεί ο ιστορικός μας Σύλλογος, που τόσα έχει προσφέρει στο χωριό μας. Xeimonas_Hlias

Αφού ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους όλοι όσοι ζήτησαν το λόγο, στο βήμα ανέβηκε ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Ηλίας Χειμώνας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους από καρδιάς για το ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα που επικράτησε στη σημερινή Γενική Συνέλευση. Ήταν ένα κλίμα, είπε, αντάξιο της παράδοσης και του πολιτισμού του χωριού μας και του Συνδέσμου μας. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα και συνεχάρη τον πρόεδρο της Συνέλευσης μπάρμπα-Νίκο, για τον άψογο τρόπο που διήυθυνε την διαδικασία και τα πήγε θαυμάσια. Κάνοντας κάποια σύγκριση με την προηγούμενη ΓΣ είπε:

«Στην προηγούμενη ΓΣ δεν μας ενόχλησε καθόλου η κριτική που μας ασκήθηκε, αλλά οι φωνές και τα σχόλια από την αίθουσα, χωρίς να ζητείται από τον πρόεδρο της ΓΣ ο λόγος και στο τέλος η επιδεικτική αποχώρηση μερικών πατριωτών, πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και πριν εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή».

Απαντώντας στον κ. Ανδριόπουλο για το θέμα του κανονισμού των νεκροταφείων και σε όσους επέκριναν το ΔΣ ότι δεν ασκεί επαρκή κριτική στη Δημοτική Αρχή είπε ότι, μολονότι ο Σύνδεσμος δεν είναι αδιάφορος για όσα γίνονται στο δήμο μας και στο χωριό μας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μη διολισθήσει η εφημερίδα και το ΔΣ και εξελιχθούν σε αντιπολίτευση στην οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή. Ο Σύνδεσμος εκφράζει και πρέπει να εκφράζει το σύνολο των πατριωτών και όχι όσους είναι υπέρ ή κατά οποιασδήποτε δημοτικής παράταξης (και αντίστοιχα, σε εθνικό επίπεδο, υπέρ ή κατά οποιουδήποτε κόμματος). Έτσι δεν μπορεί ούτε να επικρίνει ούτε να επιβραβεύει τα έργα της δημοτικής αρχής. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να συνεργάζεται μαζί της για την προώθηση των θεμάτων του χωριού. Για τον ίδιο λόγο δεν δημοσίευσε και το 2004 την επιστολή πατριώτη μας φοιτητή, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντόπουλος, επειδή απηχούσε τις απόψεις συγκεκριμένου κόμματος και χρησιμοποιούσε μάλιστα την ίδια ακριβώς φρασεολογία του κόμματος αυτού, στην επιχειρηματολογία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Geniki_Synelefsi_15032009Όσον αφορά τους σκοπούς του Συνδέσμου και το καταστατικό του, είπε ότι στην πράξη αυτά έχουν αλλάξει σήμερα από την εποχή που ιδρύθηκε το σωματείο  και τώρα πια ο Σύλλογος είναι προσανατολισμένος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μέσα στους σκοπούς αυτούς εντάσσεται και η κατασκευή της αίθουσας πολιτιστικού κέντρου στο χωριό. «Είναι δικαίωμα του κ. Κωνσταντόπουλου να χρησιμοποιήσει όποια λέξη θέλει για να εκφράσει τις απόψεις του», είπε, «αλλά εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με τον όρο ονοματολαγνεία. Εμείς θεωρούμε χρέος μας να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την ολοκλήρωση της αναγραφής των ονομάτων στο Ηρώο και την ονοματοδοσία των δρόμων και των πλατειών. Αξίζει να ασχοληθούμε με τους νεκρούς όχι μόνο τέσσερις ώρες, που σχολίασε κάποιος πατριώτης στην αίθουσα στην προηγούμενη ΓΣ, αλλά δεκατέσσερα χρόνια, μέχρι να εκπληρώσουμε το χρέος μας». Τέλος κάλεσε όσους έχουν το χρόνο και τη διάθεση να εργασθούν για τον Σύνδεσμο να θέσουν υποψηφιότητα για το ΔΣ και διαβεβαίωσε τη ΓΣ ότι όλοι όσοι υπηρέτησαν στο απερχόμενο ΔΣ δεν θα αφήσουν τον Σύνδεσμο να πάθει οποιαδήποτε ζημιά και πολύ περισσότερο να διαλυθεί, γι αυτό ή εκδηλωθείσα πρόθεσή τους είναι θα θέσουν πάλι υποψηφιότητα αν τούτο κριθεί αναγκαίo (καθένας πάντως θα αποφασίσει μόνος του για την υποψηφιότητά του). Εκλογές πρέπει να γίνουν, παρά την πρόταση του κ. Γιώργου Λ. Βέργου, τον οποίο ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη του.

Σε δευτερολογία του ο κ. Χ. Μαραγκός και με αφορμή την αναφορά του κ. Geniki_Synelefsi_15.3.09_3Αθανασίου Γκούτη στον τέως πρόεδρο κ. Ευστάθιο Δάρα, σχετικά με την μη δημοσίευση στον Αρτοζήνο επιστολής του, είπε:

Στάθης Δάρας έχει προσφέρει σημαντικότατο έργο στο Σύνδεσμο, που του το αναγνωρίζουμε και τον ευχαριστούμε γι΄ αυτό. Ας μην ξεχνάμε πως επί προεδρίας του έγινε ο δρόμος στους Αράπηδες και εκδόθηκε ο Αρτοζήνος, δύο έργα τεράστιας σημασίας για το χωριό μας. Σχετικά με την επιστολή του δεν την δημοσιεύσαμε γιατί μας έθετε ως όρο να μην την σχολιάσουμε. Αυτό νομίζω πως κανείς δεν το δέχεται, ούτε και ο ίδιος θα το δεχόταν αν ήταν στη θέση μας. Ιδιαίτερα δεν το δέχονται άνθρωποι με τις δικές του δημοκρατικές ευαισθησίες. Αν το κάναμε αυτό θα νόμιζαν οι αναγνώστες πως αποδεχόμαστε τα όσα αναφέρει. Αλλά εμείς δεν τα αποδεχόμαστε. Τι έπρεπε να κάνουμε; Του απαντήσαμε εκθέτοντάς του τις απόψεις μας και του υπογραμμίσαμε πως δεν έχουμε καμία αντίρρηση να δημοσιεύσουμε και τις 2 επιστολές. Περιμένουμε ακόμη την απάντησή του. Αν είναι θετική θα δημοσιευθούν οι επιστολές. Από την άλλη πλευρά δεν είναι κακό να διαφωνούμε, ούτε κανείς κατέχει αυτός και μόνο αυτός την αλήθεια. Όλοι κρινόμαστε. Προσωπικά θεωρώ πως ο Στάθης έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στο Σύνδεσμο και του προτείνω να ξανασχοληθεί ενεργά με τα συλλογικά μας".  Terzis_Nikos

Ο κ. Νίκος Γ. Τερζής έλαβε στη συνέχεια το λόγο και είπε πως δεν είπαμε τίποτα για τον πρώην πρόεδρο Β. Δάρα και ζήτησε να τον ανακηρύξουμε  επίτιμο πρόεδρο. Σε αυτό απάντησε ο κ. Θ. Γ. Τρουπής και είπε  ότι το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και δεν μπορεί να συζητηθεί εκ του προχείρου αυτή τη στιγμή. Συμπλήρωσε πως για τον κ. Δάρα έγινε ειδική εκδήλωση στο γραφείο του Συνδέσμου και τιμήθηκε για τα βιβλία του και την προσφορά του στο Σύνδεσμο.

Athanasia_Dimitra_Xeimona
Οι αδελφές Αθανασία και Δήμητρα, κόρες του
Θ. Χειμώνα και αδελφές του τ. προέδρου Η.
Χειμώνα τίμησαν με την παρουσία τους την
Συνέλευση και μαζί με την Αθανασία Στ.
Γκούτη έσωσαν το γόητρο των γυναικών του
χωριού.

Τελειώνοντας ο πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Νικόλαος  Τρουπής  ζήτησε από τα μέλη να εκλέξουν τρία μέλη για εφορευτική Επιτροπή,  που θα  διενεργήσει τις εκλογές της επομένης Κυριακής. Πράγματι μετά από προτάσεις και συζητήσεις επελέγησαν οι παρακάτω 3 πατριώτες για να διενεργήσουν τις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου.

*Ιωάννης Χ. Μαραγκός (δικηγόρος)

*Παναγιώτης Ν. Δάρας.

*Μαρίνα Διαμαντοπούλου (σύζυγος Νίκου Αρ. Τρουπή)

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη για την ομαλή διεξαγωγή της όλης διαδικασίας και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν όλοι οι πατριώτες  επανέλαβε τις συμβουλές του για ομόνοια και αγαστή συνεργασία και πριν λύσει τη συνεδρίαση επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στο γραφείο του Συνδέσμου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα και παρεκάλεσε όλους τους πατριώτες να πάνε να ψηφίσουν για να βοηθήσουμε και να δυναμώσουμε το Σύλλογό μας.

Ο πρόεδρος Νίκος Τρουπής (Γκράβαρης)
Ο γραμματέας Θεόδωρος Γ. Τρουπής.

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.