Πολιτιστικό Κέντρο Σέρβου

 

Ο χώρος που γίνεται το Π.Κ.Σ. είναι στο κέντρο του χωριού, κάτω από την προέκταση της πλατείας της μητρόπολης του χωριού "Κοίμησης Θεοτόκου". Ο χώρος αυτός που υπήρχε το σπίτι ιδιοκτησίας Ευθυμίου Δημητρόπουλου και Κατερίνης Δημοπούλου παραχωρήθηκε δωρεάν από τον πρώτο (50%) και αγοράστηκε από τους κληρονόμους της δεύτερης (50%). Για την αγορά (4 εκατομύρια) που έγινε από το Σύνδεσμο το 1996 επί προεδρίας Ν. Μαραγκού πρόσφεραν από ένα εκατομύριο οι πρώην πρόεδροι Ευ. Δάρας και Νίκος Ι. Μαραγκός και μικρότερα ποσά άλλοι πατριώτες. Τα υπόλοιπα συμπληρώθηκαν από το ταμείο του Συνδέσμου.

Ο Δήμος Ηραίας έφτιαξε στο οικόπεδο τον σκελετό του κτίσματος και μετά αίτηση του Συνδέσμου και εισήγηση του πατριώτη αντιδημάρχου Αθ. Μπόρα παραχώρησε το 2007 το χώρο δωρεάν στο Σύνδεσμο για περίοδο 20 ετών, με την υποχρέωση (από πλευράς Συνδέσμου) να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής.

Στο Κέντρο έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 τα χτισίματα, τα σοβατίσματα, οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και η επένδυση με πέτρα του περιπτέρου (επί της πλατείας) και όλης της νότιας πλευράς του κτιρίου. Ακόμη έγινε η πλακόστρωση της επάνω αίθουσας και τοποθέτηση πλακιδίων στα μπάνια. Έχουν παραγγελθεί τέλος τα αλουμίνια στο περίπτερο και την επάνω αίθουσα και υπάρχουν τα χρήματα για την τοποθέτηση μαρμάρων στην σκάλα και για τα εσωτερικά κουφώματα. Οι εργασίες στην κάτω αίθουσα θα συνεχιστούν όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στην πάνω αίθουσα. Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνέλευσης του 2007, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ηλίας Χειμώνας δήλωσε με έμφαση πως η αίθουσα δεν πρόκειται να ενοικιαστεί, γα να έχει ο Σύνδεσμος έσοδα. Θα είναι ένας χώρος συνεδριάσεων του ΔΣ, συνελεύσεων και ποικίλων άλλων εκδηλώσεων του Συνδέσμου, του Δήμου και γενικά των πατριωτών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους νέους.

Στις προθέσεις του ΔΣ είναι να διαμορφωθεί πλέον των άλλων και ένα τμήμα της αίθουσας σε βιβλιοθήκη. Προς τούτο καλούμε τους βιβλιόφιλους πατριώτες να προσφέρουν "εν ευθέτω χρόνο" και κάποια βιβλία για τη βιβλιοθήκη του Συνδέσμου. Η κάτω αίθουσα προβλέπεται να διαμορφωθεί σε χώρο "μουσείο" που θα "στεγάσει" είδη λαϊκής τέχνης, είδη ιστορικής αξίας (π.χ τα κιονόκρανα από τον Αγιαντριά), αντικείμενα οικιακής χρήσης, γεωργικής δουλειάς, μαστορικής (ή όποιας άλλης) τέχνης των πατριωτών κλπ. Για το σκοπό αυτό καλούμε επίσης τους πατριώτες να διαφυλάξουν και να προσφέρουν ότι σχετικό έχουν. Για κάθε προσφορά θα υπάρχει καλαίσθητο ταμπελάκι που θα αναφέρει τον δωρητή και λίγα λόγια για την χρήση του αντικειμένου. Όλα τα αντικείμενα θα καταχωρηθούν σε βιβλίο του "μουσείου" με αριθμό πρωτοκόλλου και παράλληλα στον υπολογιστή του Συνδέσμου.

Υπάρχει ακόμη η σκέψη να διαμορφωθεί στην κάτω αίθουσα και μία "γωνία" αφιερωμένη ειδικά στο "Σερβαίο μάστορα", και μία αντίστοιχη στη "Σερβιώτισα". Τι θα βάλουμε εκεί; Είναι ζητούμενο. Θέλουμε την άποψή σας. (Οι Λαγκαδινοί, στη μνήμη του Λαγκαδινού μάστορα, έχουν εντοιχίσει μία ανάγλυφη παράσταση από την ώρα της δουλειάς του μπουλουκιού...).

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για οποιοδήποτε θέμα του Π.Κ.Σ. έχει η Γενική Συνέλευση, που αποτελεί το ανώτερο όργανο του σωματείου και η οποία μπορεί να παίρνει νέες αποφάσεις και να τροποποιεί προηγούμενες. Αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την πρόοδο των εργασιών και ολοκλήρωση του έργου. Επιθυμούμε να βεβαιώσουμε ξανά τους πατριώτες πως η όλη διαχείριση εκτέλεσης του έργου θα είναι συλλογική, διαφανής και πολύ προσεκτική, ιδιαίτερα σε οικονομικά θέματα, ώστε να μην σπαταληθεί ούτε μισό ευρώ. Το έργο γίνεται ουσιαστικά με την οικονομική βοήθεια των πατριωτών στους οποίους εκφράζουμε άπειρες ευχαριστείες. Ας βοηθήσουμε ακόμη όλοι να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ώστε να αναβαθμιστεί γενικά η ποιότητα ζωής στο χωριό και να διευκολυνθούν τόσο οι πατριώτες που μένουν περισσότερο χρόνο εκεί όσο και οι επισκέπτες.

Ο Σύνδεσμός μας, ως Πολιτιστικό Σωματείο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα πολιτισμού, παράδοσης και ιστορίας του τόπου που έζησαν οι πρόγονοί μας, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν πολλοί από εμάς και που κατάγονται οι νεότεροι Σερβαίοι. Το Π.Κ.Σ θα είναι το σημείο αναφοράς για όλα τα πολιτιστικά θέματα και για όλους τους πατριώτες.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.