Το φετινό Πάσχα το γιορτάσαμε έγκλειστοι στα σπίτια μας, πειθόμενοι στις οδηγίες του ΕΟΔΥ (κ.κ Τσιόρδας και Χαρδαλιάς) για να αποφύγουμε την θανατηφόρα μόλυνση από τον COVID-19.

Πριν τριάντα τέσσερα χρόνια, ζήσαμε μια ανάλογη κακή εμπειρία, όταν η Ευρώπη κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν πολύ πιο επικίνδυνο αόρατο, άοσμο και θανατηφόρο εχθρό, την έκθεση στην ραδιενέργεια.

Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου, ο τέταρτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου Τσέρνομπιλ(100 χλμ. από το Κίεβο της Ουκρανίας που τότε άνηκε στην Σοβιετική Ένωση), εξερράγη ύστερα από ένα αποτυχημένο πείραμα που είχε σκοπό να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας

Το ραδιενεργό νέφος μέσα σε λίγες ημέρες κάλυψε σχεδόν όλη την Ευρώπη.

Το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι το  ραδιενεργό νέφος κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις που επικρατούσαν ανά περιοχή, με τη Θράκη και Θεσσαλία πιο έντονα.

Στην Ελλάδα επικράτησε πανικός.

Οι οδηγίες που δινότανε από την Κυβέρνηση μέσω της τηλεόρασης θυμάμαι ήταν να αποφεύγουμε να ερχόμαστε γενικά σε επαφή με βρεγμένες επιφάνειες στο δρόμο, στα χωράφια και οπουδήποτε αλλού, και όταν επιστρέφαμε στο σπίτι να πλένουμε τα παπούτσια μας με πολύ νερό στα μπαλκόνια η στις αυλές, και να τα αφήνουμε έξω από το σπίτι. Κάθε απόγευμα ενημερωνόμαστε , αν θυμάμαι καλά, από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ με δελτίο για τη ραδιενεργό μόλυνση ανά περιοχή με τόσα…μπεκερέλ   κ.λ.π,

Πολύς κόσμος για καιρό απέφευγε να καταναλώνει φρέσκο γάλα, φρούτα και λαχανικά με οδηγίες της Κυβέρνησης, και υπήρχε μεγάλος φόβος μήπως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων εκείνων των ημερών, να είχε μολυνθεί το πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, παρατηρήθηκε γενικά αύξηση στα κρούσματα λευχαιμίας και καρκίνου του θυρεοειδούς, ενώ σημειώθηκαν και γεννήσεις παιδιών με προβλήματα υγείας και δυσπλασίες Το πιο τραγικό είναι ότι πολλά ζευγάρια, που περίμεναν παιδί, ίσως να διέκοψαν την εγκυμοσύνη από φόβο μήπως γεννήσουν ελαττωματικά παιδιά…

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια εκτίμηση των επιστημόνων για τους θανάτους που προέκυψαν από τη ραδιενέργεια στην Ελλάδα από το 1986 μέχρι και σήμερα.

Σήμερα ακούμε σαν πιθανό φάρμακο για τον κορωνοϊό την χλωροκίνη, τότε αν θυμάμαι καλά, το φάρμακο για αποφυγή καρκίνου του θυρεοειδούς ήταν το ιώδιο.

Το Μαγιάτικο “ραδιενεργό” Πάσχα του 1986 πέρασε ανεπιστρεπτί. Παρόλα αυτά όμως τα κατάλοιπα του ραδιενεργού καισίου έμειναν για δεκαετίες, και μόλυναν το έδαφος. Άλλα δε ραδιοϊσότοπα θα έχουν 3.000 χρόνια ζωής Δυστυχώς οι αυξήσεις θανάτων από την επάρατη νόσο της έκθεσης στη ραδιενέργεια, ήταν γεγονός..

Το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ , σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αποτέλεσε καίριο πλήγμα για τον υπαρκτό σοσιαλισμό, που μετά 3 χρόνια διαλύθηκε   η άλλοτε κραταιά Σοβιετική Ένωση.

Θοδωρής Τρουπής (Γκράβαρης)   Πάσχα 19.4.2020


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.