ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

                                                               ΗΡΑΙΑΤΩΝ

                                                        ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κυριακή 1η   Νοέμβρη  του 2009. στην παραλία Λεχαίου, δίπλα στο αρχαίο λιμάνι, σε τόπο που ήταν   σταυροδρόμι πολιτισμών και  σε μια πόλη πλούσια σε ιστορικές μνήμες, με   μουντό ουρανό, δύσθυμο καιρό, αρκετό κρύο, αλλά και πολύ κόσμο, έγινε το Ηραιάτικο φθινοπωρινό αντάμωμα.
Συγκινητική στιγμή για όλους. Συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Απορία απ' τους νεότερους, αλλά και κατανόηση. Όμορφα λόγια ακούστηκαν, κάπως έτσι:
.
«Αγαπητοί πατριώτες  Κορίνθιοι  Ηραιάτες.
Καλώς ήρθατε στο σημερινό  κυριακάτικο  κάλεσμα...
Είμαστε - ιδιαίτερα - ευχαριστημένοι και συγκινημένοι από την σημερινή σας προσέλευση στην φθινοπωρινή τούτη μάζωξη.  Σκοπός και στόχος της είναι η γνωριμία και η  σύσφιξη των σχέσεων και το νοσταλγικό αντάμωμα  των πατριωτών της Ηραίας.
Τώρα που πέφτουν τα φύλλα, χαμηλώνει ο ουρανός  και μικραίνει η μέρα. Τώρα που φεύγει  θλιμμένα η Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης. Τώρα που η γη αρχίζει και φέρνει αργά τις  χειμωνιάτικες στροφές της.  Εμείς το Δ.Σ. του συλλόγου ένα βράδυ  είχαμε μια  καλή ιδέα.
Να το γιορτάσουμε  όλοι μαζί σαν γνήσιοι Ηραιάτες, όπως τότε που γύριζαν τα μπουλούκια  των μαστόρων στις φαμελιές τους,  πριν τον Αϊ-Δημήτρη για  τον σπαρτό.
Όχι με μελαγχολία - κακή διάθεση - σκεπτικισμό και εσωστρέφεια,  αλλά με καλό φαγητό, καλή παρέα,  παιδικούς φίλους, νοσταλγικές αναμνήσεις,  παραδοσιακό  κλαρίνο, κέφι και δημοτικό τραγούδι, από τον υπέροχο Παναγιώτη Λάλεζα και την ορχήστρα του.
Και συμφωνήσαμε όλοι. Μας δικαιώνει άλλωστε η παρουσία σας...» 
Η  φθινοπωρινή μάζωξη ήταν πετυχημένη, όπως διαπιστώθηκε από τους συμμετέχοντες και τελείωσε σ' ένα κλίμα αισιοδοξίας και ομορφιάς.
.
θερμές ευχαριστίες:
  • Σε όλους εσάς που με την παρουσία σας και με ομαδικό συλλογικό πατριωτικό πνεύμα, τιμήσατε την εκδήλωση και της δώσατε άρωμα ηραιάτικου πανηγυριού, κάτω από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.
  • Στον Δήμαρχο της Ηραίας κ. Σταύρο Χριστόπουλο και στον αιδεσιμότατο Ηλία Κωνσταντόπουλο που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
  • Στους φίλους του Συλλόγου μας και ιδιαίτερα όσους ταξίδεψαν για να παρευρεθούν κοντά μας.
Αν δεν  σας ήταν εύκολο να παρευρεθείτε φέτος, θα σας περιμένουμε με υγεία  το επόμενο  φθινοπωρινό -αποδημητικό- κάλεσμα ή σε μικρότερο χρονικό διάστημα, σε κοινωνικομορφωτικού  περιεχομένου εκδηλώσεις  που άρχισαν να οργανώνονται  στα πλαίσια των καταστατικών αρχών  ίδρυσης του συλλόγου μας.
.
Σας ευχαριστούμε
Tο Δ.Σ. του Συλλόγου Ηραιατών Ν. Κορινθίας.
.
(Επιμέλεια άρθρου και ανάρτηση στην ισοσελίδα Χ. Ι. Μαραγκός)

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.