Η εκδήλωση των Ανθέων στο Μέγαρο Μουσικής

Μεγαλειώδης η εκδήλωση των Ανθέων στο Μέγαρο Μουσικής χθες το βράδυ

Μια μοναδική βραδιά είχαν την τύχη να βιώσουν οι εκατοντάδες πολίτες που παρακολούθησαν τη χθεσινή εκδήλωση με τον τίτλο ¨"Το νόστιμον ήμαρ της τέχνης της πέτρας", στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου "οι Φίλοι της Μουσικής" στο ΜΜΑ.

Η υψηλή ποιότητα των εισηγήσεων από ομιλητές εγνωσμένου κύρους (Β. Γκανιάτσας, Β. Φωτοπούλου, Γ. Τσιαούσης) καθώς και η ιδιαίτερης αισθητικής συναυλία που ακολούθησε επιβεβαίωσαν το επίπεδο των πρωτοβουλιών των Ανθέων και την δυναμική που έχουν ήδη κατακτήσει.

Στην εκδήλωση που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της Κίνησής μας, κ. Αγγ. Αναστοπούλου παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Β. Γιαννακούρας, η Διευθύντρια της Δ/νσης ΝΠΑΑΠΚ του ΥΠΠΟΑ Β. Φωτοπούλου και ο Προϊστάμενος κ. Γ. Δρίνης, ο Αντιπρόεδρος της Πανγορτυνιακής Ένωσης κ. Γενάδης, μέλη του ΔΣ της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" κ. Π. Δημαράς, o πρώην Δήμαρχος Λαγκαδίων κ. Ε. Κούλης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Πολλοί πολίτες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το ΜΜΑ λόγω των έκτακτων απαγορευτικών μέτρων στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ανάμεσα στους οποίους και η κ. Εύη Τατούλη, η οποία έστειλε το χαιρετισμό της.

Η χθεσινή εκδήλωση σηματοδοτεί όχι μόνο τη θέση της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας στην εθνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τις προοπτικές της στη σημερινή εποχή. Η δημιουργία του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και η λειτουργία της Σχολής Μαθητείας αποτελούν καταλύτη αυτού του μέλλοντος.

(XIM)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.