Γιορτές της Πέτρας 2019, στα Λαγκάδια Γορτυνίας.

▪ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

                   «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

 giortes petras

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και φέτος το πρόγραμμα των Γιορτών της Πέτρας 2019, που θα πραγματοποιηθούν 21-28 Ιουλίου, στα Λαγκάδια Αρκαδίας . Κατ’ αρχάς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 3ου Εργαστηρίου της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, όπως φαίνεται από τη δημοσίευση του αναλυτικού προγράμματος, εστιάζει στην πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων. Σπουδαίοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι αρχιτέκτονες αφ’ ενός και παράλληλα, πρωτομαστόροι από τα Λαγκάδια, την Ήπειρο και τη Μακεδονία , θα μεταφέρουν την πλούσια γνώση κι εμπειρία τους στους συμμετέχοντες. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν επιτόπιες επιδείξεις αποκαταστάσεων και κατασκευών (καλντερίμι, δημόσια κρήνη, παραδοσιακός φούρνος) σε επιλεγμένα σημεία του παραδοσιακού οικισμού των Λαγκαδίων και πρακτικά σεμινάρια στους τόπους της πρακτικής άσκησης (χώρος στάθμευσης πρώην ΚΕΠ Λαγκαδίων). Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πλούσιο πενθήμερο εστιασμένης εκπαίδευσης στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας.

Πέραν του Εργαστηρίου, οι φετινές Γιορτές περιλαμβάνουν τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις. Την Κυριακή 21 Ιουλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου, αποφοίτου Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με έργα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο των μαστόρων. Την Δευτέρα, 22 Ιουλίου, την παρουσίαση του βιβλίου « Ροοκρήνες της Αρκαδίας» του καθηγητή ΑΠΘ Αργ. Πετρονώτη και την Κυριακή 28 Ιουλίου, ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά.

Υπάρχουν επίσης, όπως φαίνεται στο πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις με το 2ο Θερινό Σχολείο για την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά, που διοργανώνεται από τη ΔΙΝΕΠΟΚ του ΥΠΠΟΑ, την αντίστοιχη χρονική περίοδο στη Δημητσάνα.  

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 21 Ιουλίου

ώρα: 20.30 (Αίθουσα πρώην ΕΛΤΑ): Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου.                                                                                                                    Τη ζωγράφο και το έργο της θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος

Δευτέρα 22 Ιουλίου

8.30 -14.30 (χώρος στάθμευσης πρώην ΚΕΠ): Εργαστήριο λιθοξοΐας με τη συμμετοχή «πελεκάνων» από τα Λαγκάδια, την Ήπειρο και τη Μακεδονία - πρακτική άσκηση

17.30 – 20:00 (αίθριο πρώην ΚΕΠ): Εργαστήριο λιθοξοΐας, κατασκευή φούρνου

20.30 – 10.00 (αίθριο πρώην ΚΕΠ): Παρουσίαση του βιβλίου «Ροοκρήνες της Αρκαδίας» του καθηγητή Αργύρη Πετρονώτη. Παρουσίαση: Ζιζή Σαλιμπά, Παρεμβάσεις: Α. Γεωργιάδου, Π. Στέφας,

Φ. Παπαχατζής, Α. Πετρονώτης. Επίδοση τιμητικού επαίνου στον Φώτη Παπαχατζή. Από κοινού με το 2ο Θερινό Σχολείο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Τρίτη 23 Ιουλίου

8.30 – 14.30: Χώρος στάθμευσης ΚΕΠ

Πρακτική άσκηση στη λιθοξοΐα, κατασκευή φούρνου

17.30-20.00. Εργαστήριο-πρακτική άσκηση στη λιθοξοΐα, κατασκευή φούρνου

Τετάρτη 24 Ιουλίου

8.30 – 14.30: Κατασκευή καλντεριμιού σε επιλεγμένο σημείο του οικισμού

17.30 – 19.30: Κατασκευή καλντεριμιού σε επιλεγμένο σημείο του οικισμού

20.30: Αναχώρηση για Δημητσάνα

21.00: Παρακολούθηση της ταινίας «Τα δάκρυα του βουνού» με θέμα τη ζωή μιας κομπανίας μαστόρων της πέτρας σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (Μουσείο Υδροκίνησης ΠΙΟΠ). Από κοινού με το 2ο Θερινό Σχολείο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Πέμπτη 25 Ιουλίου

8.30 – 14.30 & 17.30 – 20.30: Κατασκευή καλντεριμιού σε επιλεγμένο σημείο του οικισμού & επίδειξη καλών πρακτικών σε κτίσματα του οικισμού

Παρασκευή 26 Ιουλίου

8.30 – 15.00: Αποκατάσταση δημόσιας κρήνης σε επιλεγμένο σημείο του οικισμού

18.00: Αναχώρηση για τη Δημητσάνα

18.30 – 20.30: Στρογγυλό τραπέζι «Διαφυλάσσοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά με τις Κοινότητες» (Εισηγητές: Γιάννης Τσιαούσης, Αγγελική Γιαννακίδου, Σταυρούλα Φωτοπούλου). Από κοινού με το 2ο Θερινό Σχολείο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

21.00: Γλέντι στον Αϊ Γιώργη στην Πλάτσα (Δημητσάνα)

Σάββατο 27 Ιουλίου

8.30-14.30 & 17.30-20.30: Αποκατάσταση δημόσιας κρήνης, Αποτίμηση εργαστηρίου – Συμπεράσματα

Κυριακή 28 Ιουλίου

11.00-13.00: Ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά

Συντονιστής: Βασίλης Γκανιάτσας, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής, ΕΜΠ

• Δρ Γιώργης Μαγγίνης, Επιστ. Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη «Η συμβολή του Άγγελου Δεληβορριά στην ανάπτυξη της Μουσειολογίας στην Ελλάδα»

• Σταύρος Βλίζος, Επίκ. Καθηγητής Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο «Η συμβολή του Άγγελου Δεληβορριά στην αρχαιολογική έρευνα»

• Νένα Γαλανίδου, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κρήτης «Η πέτρα ως διαχρονικό στοιχείο αποτύπωσης του ανθρώπινου πολιτισμού»

• Γιώργος Σμύρης, Επίκ. Καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Παν/μιο Ιωαννίνων «Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική μέσα κι έξω από το Μουσείο»

• Δρ Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας «Η συμβολή των λαογραφικών/εθνογραφικών μουσείων στην έρευνα, διάσωση και αξιοποίηση του παραδοσιακού τεχνικού πολιτισμού»

Επίδοση τιμητικής πλακέτας στον θεατρικό συγγραφέα Γιάννη Πάτση.

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.