10.2.2009 Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου Ηραίας "Η ΓΚΟΥΡΑ"

 

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση του Φυσιολατρικού Όμίλου Ηραίας «Η ΓΚΟΥΡΑ» στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Ορειβατικών, Εκδρομικών και Φυσιολατρικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΦΟΕΣΕ), επί της οδού Μπόταση 11, στην Αθήνα. Ακολούθησαν Αρχαιρεσίες και εξελέγη το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή. 

 Η πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Ελένη Θανοπούλου, αφού καλωσόρισε τα μέλη, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα. Ακολούθησε εκλογή προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ο Θεόδωρος Γ. Τρουπής, ο οποίος διηύθυνε τις εργασίες. Η Ελένη Θανοπούλου έκανε σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της απερχομένης Επιτροπής και ο ταμίας Ιωάννης Βέργος τον οικονομικό απολογισμό. Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Ευθύμιος Αποστολόπουλος ανέπτυξε τους σκοπούς του Ομίλου και έκανε μια περιγραφή των μελλοντικών σχεδιασμών. Αφού έγινε διαλογική συζήτηση, εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα της επιτροπής και ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες. Εξελέγησαν οι εξής (με αλφαβητική σειρά): Αποστολόπουλος Ευθύμιος (Λυκούρεσι), Βέργος Ιωάννης Στ. (Σέρβου), Διαμαντοπούλου Μαρίνα (Κοκκινοράχη), Θανοπούλου Ελένη (Παλούμπα), Κουτσολαμπρόπουλος Φώτιος (Λυσσαρέα), Κωνσταντόπουλος Γεώργιος (Ψάρι), Μαρκόπουλος Δημήτριος (Σαρακίνι), Παπαθεοδώρου Αθανάσιος (Αετοράχη) και Χειμώνας Ηλίας (Αράπηδες).

Αμέσως μετά το ΔΣ συνήλθε στον ίδιο χώρο και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής

Πρόεδρος: Αποστολόπουλος Ευθύμιος

Αντιπρόεδρος: Θανοπούλου Ελένη

Γενικός γραμματέας: Διαμαντοπούλου Μαρίνα

Ειδικός γραμματέας: Χειμώνας Ηλίας

Ταμίας: Βέργος Ιωάννης

Μέλη Κουτσολαμπρόπουλος Φώτιος, Μαρκόπουλος Δημήτριος, Μητρόπουλος Δημήτριος και Παπαθεοδώρου Αθανάσιος

Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΙΑΣ «Η ΓΚΟΥΡΑ» με έδρα του Παλούμπα έχει σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων των νέων της περιοχής μας, την ανάπτυξη της φυσιολατρίας και του εκδρομικού ορειβατικού πνεύματος και την προστασία του περιβάλλοντος,  κυρίως των δασών, των βουνών, των ποταμιών, των σπηλαίων και των φαραγγιών της Ηραίας.

Ένα από τα φαράγγια της περιοχής, που σύμφωνα με γνώμες ειδικών επιστημόνων είναι από τα σημαντικότερα της χώρας, είναι της Γκούρας. Η Γκούρα ξεκινάει από τον Αρτοζήνο και εκβάλει  στον Λάδωνα, αφού πρώτα συνενωθεί με τον Τουθόα (Μπούφη). Κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχουν πολλές πηγές, σπήλαια, νερόμυλοι γκρεμισμένοι και παλιά καμίνια. Το καλοκαίρι δεν έχει νερό, εκτός από μερικά σημεία κοντά σε πηγές, το χειμώνα όμως και την άνοιξη κατεβάζει αρκετό νερό και γίνεται επικίνδυνη.

Στις πλαγιές των βουνών που περιβάλλουν την Γκούρα, δεξιά και αριστερά, είναι κτισμένα δέκα παραδοσιακά χωριά (Σέρβου - Λυκούρεσι - Ψάρι - Παλούμπα - Σαρακίνι -Λυσσαρέα - Όχθια - Αετοράχη - Κοκκινόραχη και Αράπηδες).

Προκειμένου να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το φαράγγι αυτό αλλά και ο φυσικός πλούτος της περιοχής ο Όμιλος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις (κυρίως περιηγήσεις στην περιοχή) και προσπαθεί σε συνεργασία με τον δήμο Ηραίας και με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών να πετύχει την σύνταξη σχετικής μελέτης και τη δημιουργία παρόχθιων μονοπατιών καθώς και μονοπατιών προσπέλασης του Φαραγγιού. Επίσης τη δημιουργία καταφυγίου, αναψυκτηρίων, την αναστήλωση μύλων κλπ.

Προς τούτο χρειάζεται τη συνδρομή και συμπαράσταση όλων όσων ενδιαφέρονται για την πρόοδο των χωριών μας


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )