PK_petra
       Η νότια πλευρά του κτιρίου επενδεδυμένη με πέτρα.

Μετά τις αρχαιρεσίες της 22.3.09 και την συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, η πρώτη απόφαση που πάρθηκε ήταν να γίνει επίσκεψη στο χωριό. Έτσι την Κυριακή 5.4.09 τέσσερα μέλη του Συμβουλίου ξεκίνησαν  από την Αθήνα, μαζί με τον πατριώτη αρχιτέκτονα Ι. Μαραγκό, για το χωριό. Δύο άλλα μέλη είχαν πάει από την προηγούμενη.

Η πρώτη στάση έγινε στου "Κάψια", στο μαγαζί  που πρόσφατα άνοιξε ο πατριώτης μας Νίκος Δ. Μπόρας. Μας υποδέχτηκε η Μαρία (η γυναίκα του) και μας έφτιαξε καφέ ο γιος του ο Δημήτρης. Σε λίγο ξαναφαίνει και ο πρόεδρος του χωριού (Τοπικού Συμβουλίου)  Γιάννης Θ. Σχίζας με την γυναίκα του, κρατώντας κάπως το πόδι του, από κάποια ισχιαλγία. Πήγαιναν και αυτοί από την Αθήνα στο χωριό. Χαιρετηθήκαμε, του ευχηθήκαμε "περαστικά" και κάθισαν για καφέ. Στη συζήτηση μας είπε ο Γιάννης ότι δεν μπόρεσε να έρθει στη συνέλευση λόγω ποδιού, αλλά έστειλε μήνυμα πως συμφωνεί με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των πατριωτών. Για το θέμα της αναγραφής των ονομάτων στο Ηρώο είπε πως αν γραφτούν ονόματα πρέπει να γραφτούν όλα. Του είπαμε πως η απόφαση της Συνέλευσης ήταν να γραφτούν όλα τα ονόματα και πως έχουμε στείλει στο Δήμο Ηραίας το σχετικό έγγραφο στις 5.2.09, το οποίο έχουμε κοινοποιήσει και στο Τ.Δ του χωριού και περιμένουμε απάντηση.

Rousias_I
     Ο πατριώτης Γιάννης Ρουσιάς στο μαγαζί του.

Φύγαμε από εκεί και σε λίγο φτάσαμε στο χωριό. όπου μας περίμεναν τα άλλα μέλη του ΔΣ, στο μαγαζί του Γιάννη Ρουσιά, με ...το τσίπουρο στο τραπέζι. Στη συνέχεια πήγαμε όλοι μαζί στο Πολιτιστικό Κέντρο και συζητήσαμε όλα τα θέματα της κατασκευής. Με την επίβλεψη του μηχανικού και την παρουσία του εργολάβου έγινε επιμέτρηση της πέτρας που  έχει χτιστεί στην νότια πλευρά του κτιρίου για να γίνει πληρωμή και να κατατεθούν τα έγγραφα στα βιβλία του Συνδέσμου.

Η συνέχιση των βασικών εργασιών αφορούν:

*Στη τοποθέτηση μαρμάρινης σκάλας.
*Στη διαμόρφωση της ράμπας και στο χτίσιμο πέτρινου πλαϊνού στηθαίου στην προέκταση της πλευράς, για να είναι ομοιόμορφο.
*Στην διαμόρφωση του τελειώματος της πέτρας στην πλατεία με την τοποθέτηση μαρκίζας, στο σημείο που είναι τα κάγκελα, ώστε να δοθεί επί πλέον και η κατάλληλη  κλήση για την ροή των υδάτων. Αυτό έχει άμεση σχέση με την πλακόστρωση της πλατείας για να δοθούν οι κατάλληλες ρύσεις. Αυτό είναι έργο του Δήμου που δυστυχώς καθυστερεί πάρα πολύ.
* Στην επένδυση με πέτρα μικρού τοιχίου στην πλατεία που είναι προέκταση της πλευράς προς Δημητρόπουλου. Εκεί θα τοποθετηθεί και μαρμάρινη πλάκα με επιγραφή στη μνήμη  Ευθ. Δημητρόπουλου,  για την προσφορά (από τους κληρονόμους) του μισού οικοπέδου που του ανήκε και έγινε το Πολιτιστικό Κέντρο και η πλατεία. Επίσης καλό και όμορφο θα είναι να γίνει χτίσιμο με πέτρα μικρού τμήματος (ύψους περίπου 1 μέτρου) προς την πλατεία στην προέκταση της πλευράς προς Ν. Μπόρα. 
*Στην ολοκλήρωση της τοποθέτησης των αλουμινίων στις πόρτες και στα παράθυρα, που ο βροχερός καιρός φέτος προκάλεσε πολλές αναβολές.
*Στην τοποθέτηση καλωδίων, διακοπτών και παροχής ρεύματος.
Ακόμη πρέπει να τοποθετηθούν εσωτερικά κουφώματα, είδη υγιεινής, κάποια ντουλάπια και να γίνει βάψιμο.
Τέλος να   γίνει και προμήθεια κάποιων ελάχιστων επίπλων.

Όλα τα παραπάνω αφορούν την επάνω αίθουσα. Στην κάτω αίθουσα θα γίνει μόνο διάνοιξη κάποιων οπών στον τοίχο προς την πλευρά Δημητρόπουλου, λόγω υγρασίας. ΄Το κόστος ασφαλώς είναι σημαντικό για να γίνουν όλα αυτά, αλλά είμαστε βέβαιοι πως οι πατριώτες θα βοηθήσουν την προσπάθεια του Συνδέσμου, όπως το έχουν κάνει πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα (στη στήλη "οικονομικά" της εφημερίδας "Αρτοζήνος", θα αναγραφούν αναλυτικά έσοδα και δαπάνες). Με την ευκαιρία κάνουμε έκληση στους πατριώτες για οικονομική βοήθεια. 

Liatsopouloi
       Ο Γιώργος Λιατσόπουλος με το γιό του Νίκο.

Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το Κέντρο, πήγαμε στο μαγαζί του Γ. Λιατσόπουλου για τη δεύτερη δόση τσίπουρου. Στη συνέχεια κάναμε κάποιες βόλτες στο χωριό για να βγάλουμε φωτογραφίες και στις 2,30 η ώρα καταλήξαμε στο μαγαζί του Γιάννη Ρουσιά, όπου μας περίμενε κατσικάκι με μακαρονάδα και πολλή μυτζήθρα.  Τέτοιο νόστιμο φαγητό δεν είχαμε ξαναφάει. Ο Γιάννης φαίνεται πως έβαλε ...όλη του την τέχνη να μας περιποιηθεί. Τον ευχαριστούμε.

Φύγαμε κατά τις 4.30 και κάναμε πάλι στάση στου Νίκου για καφέ. Το μαγαζί αυτό είναι οικογενειακή επιχείρηση και υπάρχει εξαιρετική περιποίηση. Εσωτερικά είναι πολύ ωραία διακοσμημένο, έχει πέτρινη επένδυση, με τζάκι χωριάτικο και ταβάνι ξύλινο. Είναι το κάτι άλλο και σου προκαλεί μια ξεχωριστή ευχαρίστηση. Προσφέρει όχι μόνο  φαγητό αλλά και καφέ, ποτό κλπ. Έχει περί τα 80 καθίσματα που μπορεί να φτάσουν και 100. Ως πατριώτες οφείλουμε να στηρίξουμε το Νίκο και τους άλλους 4 πατριώτες που έχουν μαγαζιά στο χωριό: Το Γιάννη Ρουσιά, το Γιώργο Λιατσόπουλο, το Νίκο Τρουπή και το Μήτσιο Ρουσιά. Στηρίζοντας τα μαγαζιά αυτά στηρίζουμε το χωριό μας και του δίνουμε καλύτερη προοπτική για το μέλλον.  

Mporaioi Mpora_katastima
 Η Μαρία Μπόρα με το γιό της Δημήτρη στο μαγαζί.             Εξωτερική όψη του καταστήματος.

Στις 5,30 φύγαμε από το Νίκο και στις 7,30 είμαστε στη βάση μας. Ένα ευχάριστο διάλειμμα στην μονότονη καθημερινότητα της Αθήνας. 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.