Με χαρά πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα Lakonikos.gr…(…https://lakonikos.gr/epikairothta/item/155153-spartiatisses-epi-timi-oi-r-d-amato-kai-xr-zaxaropoylou-foto), την βράβευση δύο Ευρωβουλευτών, και δημοσιεύουμε το πιο κάτω απόσπασμα άρθρου της.

                         ****************

 

Σε επίτιμες δημότισσες Σπάρτης ανακηρύχθηκαν οι κκ Ρόζα Ντ’ Αμάτο, ευρωβουλευτής  Ιταλίας και Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα την Τρίτη 17 Αυγούστου στον χώρο του κενοταφίου του Λεωνίδα.

zax1 XL

 

zax509Η έναρξη της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από τον Δ. Σπάρτης, σηματοδοτήθηκε με την ανάκρουση του παιάνα των Σπαρτιατών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, η οποία κατά την ομιλία της ανέπτυξε το θέμα «Γυναίκες στην ηγεσία/

Ακολούθησε η απονομή του τίτλου της επίτιμης δημότισσας στη Ρόζα Ντ’ Αμάτο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρο Μοιράγια, τον τέως δήμαρχο Σπάρτης και δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Αργειτάκο και τον τέως δημοτικό σύμβουλο Μάριο Τζωρτζάκη. Στη συνέχεια έγινε η απονομή του ιδίου τίτλου στην Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, επίσης από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον τέως δήμαρχο Σπάρτης και δημοτικό σύμβουλο Ευάγγελο Βαλιώτη, αλλά και τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Π. Πλειώτα. Εμφανώς συγκινημένες, οι κκ Ντ’ Αμάτο και Ζαχαροπούλου απηύθυναν θερμές ευχαριστίες για την τιμή που τους επιφύλασσε η Σπάρτη και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν απαρέγκλιτα το έργο στο οποίο έχουν ταχθεί.

zax205

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: βουλευτής της ΝΔ, τ. υπουργός Παιδείας, τ. υπουργός Υγείας και τ. ευρωβουλευτής, Μαριέττα Γιαννάκου, ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, οι αντιδήμαρχοι Σπάρτης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Νομικών Προσώπων και λοιπών τοπικών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου.

.

Το προφίλ των δύο ευρωβουλευτών
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, διακεκριμένη γυναικολόγος με πλούσιο επιστημονικό έργο, γεννήθηκε στη Σπάρτη, σπούδασε ιατρική στην Ιταλία και εργάζεται σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Παρισιού.

Είναι συνιδρύτρια της Ένωσης Πληροφόρησης για την ενδομητρίωση. Έχει τιμηθεί με παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» από τον Φρανσουά Ολάντ για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης και κυρίως της πάθησης της ενδομητρίωσης.

Το 2019 η Λάκαινα Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που εξελέγη ευρωβουλευτής  στην Γαλλία με τις λίστες του κόμματος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ρόζα Ντ’ Αμάτο, γεννημένη στον Τάραντα της Ιταλίας, είναι πολιτικός που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή το 2014, ενώ επανεκλέχθηκε το 2019. Είναι μέλος του Πράσινου Ευρωπαϊκού Κινήματος από το 2020.

Ο χαιρετισμός του Π. Δούκα

zax416
Καλωσορίζοντας τα δύο κεντρικά πρόσωπα της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Σπάρτη, ίσως στην ιστορικότερη πόλη του κόσμου, που γιορτάζει φέτος - 2021- ακριβώς τα 2500 Χρόνια από τη φοβερή Μάχη των Θερμοπυλών, για να τιμήσουμε δύο πολύ σπουδαίες γυναίκες!Δύο πολύ σπουδαίες Σπαρτιάτισσες, δύο πολύ σπουδαίες προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου!

Την Σπαρτιάτισσα Ρόζα Ντ’Αμάτο - από τον Τάραντα της Ιταλίας, Ευρωβουλευτή του Κόμματος των 5 Αστέρων, με προσήλωση σε θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας!  Γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1969 (κριαράκι, σαν και μένα) - έχει διατελέσει έφορος ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων! -και ήταν και επαγγελματίας βολλεϋμπολίστρια !!

....και τη δικιά μας Σπαρτιάτισσα, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, με καταγωγή από την Αρκαδία, Χειρουργό - Γυναικολόγο, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, και Ευρωβουλευτή από το 2019 με το Κόμμα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν! Είναι  φίλη του και σύμβουλός του!

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1976 στη Σπάρτη από πατέρα Γορτύνιο και μητέρα από τους Αγίους Αναργύρους στο Δήμο μας!

Η Χρυσούλα έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο στα θέματα Ανάπτυξης, κυρίως των κρατών της Αφρικής και της Καραϊβικής!

Χρυσούλα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για σένα!!

Για την Ρόζα είπα ότι είναι Σπαρτιάτισσα!
—Ναι γιατί κατάγεται από τον Τάραντα της Ιταλίας!

Ο Τάρας ήταν η κυριότερη από τις ελάχιστες αποικίες της Σπάρτης - και οι κάτοικοί του είναι πολύ υπερήφανοι για αυτή τους την καταγωγή!

Ο Τάραντας ιδρύθηκε από τον Σπαρτιάτη Φάλανθο που τους οδήγησε εκεί σύμφωνα με οδηγίες της Πυθίας του Μαντείου των Δελφών!

Το ΔΣ του Συλλόγου συγχαίρει την κυρία Ζαχαροπούλου για την τιμή που της επεφύλαξε ο Δήμος Σπάρτης,

(Θ.Γ.Τ.)


Εικόνες από το χωριό