Γιορτάστηκε πανηγυρικά και φέτος ο μητροπολιτικός Ναός του χωριού, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο κόσμος πάρα πολύς, περισσότερος από κάθε άλλη φορά (ο Στάθης Δάρας υπολόγισε πως κοιμήθηκαν την παραμονή της Παναγίας στο χωριό πάνω από χίλια άτομα), συμμετείχε με ευλάβεια στον καθιερωμένο εορτασμό.   

 Ο σεβαστός και αγαπητός πατέρας Σωτήριος έψαλε με κατάνυξη τον εσπερινό και ζήτησε από την "Παναγία τη Σερβιώτισσα" να προστατεύει τους απανταχού της γης Σερβαίους. Το βράδυ έγινε, όπως κάθε χρόνο, η μάζωξη των πατριωτών στην κεντρική πλατεία, από το μαγαζί του Ν. Λιατσόπουλου μέχρι το σπίτι του Γιάννη Παναγόπουλου. Ο καιρός ήταν καταπληκτικός, η γουρνοπούλα του Γιάννη Ρουσιά πεντανόστιμη, όπως εξαιρετικά ήσαν και όλα τα εδέσματα, όλων των μαγαζιών. Τα δημοτικά τραγούδια έδιναν τον τόνο στη διασκέδαση και την ευκαιρία σε όσους επιθυμούσαν να σηκωθούν για χορό. Στην άκρη του χωριού, στο μαγαζί του Μήτσιου Ρουσιά, κάποιες παρέες είχαν στήσει εκεί το δικό τους φαγοπότι. Ανήμερα της Παναγίας έγινε η θεία λειτουργία με ξεχωριστή φέτος λαμπρότητα, όχι μόνο γιατί παραβρέθηκε ο μητροπολίτης μας κ. Ιερεμίας, αλλά γιατί έγινε και χειροτονία ενός κοντοχωριανού μας, από τις Ράχες.

 

Το βράδυ επαναλήφθηκε το ίδιο "σκηνικό" της προηγούμενης βραδιάς και έτσι ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου 2010. Δυστυχώς και φέτος ο Σύνδεσμος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα -λόγω των έργων στο Πολιτιστικό- να φέρει όργανα όπως έκανε κάποια προηγούμενα χρόνια. Όμως του χρόνου δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία να μην έρθουν όργανα και να γίνει ένα τρικούβερτο πανηγύρι στην καινούρια πλέον πλατεία, με την μεγάλη ευρυχωρία και την φανταστική θέα (σε άλλο άρθρο θα διαβάσετε για το χορό και τη μεγάλη διασκέδαση που έγινε στην νέα πλατεία, το βράδυ της επόμενης μέρας).

eortas_KTH_1a eortas_KTH_1b eortas_KTH_1c
Ο πατέρας Σωτήριος εξέρχεται του Ναού μετά το πέρας του εσπερινού, για να γίνει η περιφορά της εικόνας. Δύο νεαρά Σερβιωτόπουλα κρατούν την εικόνα της Παναγίας, ενώ η πομπή βρίσκεται μπροστά από το Ιερό του Ναού. Η πρώτη στάση της λειτανίαςστην πρώτη πλατεία του χωριού, μπροστά από το σπίτι του Σταύρου Γκούτη.
eortas_KTH_2a eortas_KTH_2b eortas_KTH_2c
Η πομπή έχει φτάσει στην Αγία Παρασκευή.Ο κόσμος πηγαίνει στην άκρη του δρόμου να περάσει η εικόνα. Μπροστά από τον ΙερόΝαό της Αγίας Παρασκευής, στην Τρανηβρύση, γίνεται στάση, για να γίνειψαλμωδία. Η εικόνα, με τη συνοδεία των πιστών, επέστρεψε στο Ναό, με την ευχή όλων "και του χρόνου".
eortas_KTH_3a eortasm_KTH_3c eortasm_KTH_3b
Ο Μητροπολίτης κ. Ιερεμίας ευλογεί το πλήρωμα της εκκλησίας. Μπροστά ο υποψήφιος για χειροτονία ιερεύς. Για πρώτη ίσως φορά μετά τα εγκαίνεια του Ναού το 1964, συλλειτούργησαν τέσσερις ιερομένοι. Ιστορική στιγμή. Πλήθος πατριωτών κατευθύνονται στην είσοδο του Ναού, για να προσκηνήσουν την εικόνα της Παναγίας.
eortas_KTH_4b eortas_KTH_4c
Ηεκκλησία σχόλασε.Οι πιστοί βγήκαν στο προαύλιο, πήραν άρτο και βρήκαν την ευκαιρία να ανταλάξουν ευχές. Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που τόσα πολλά θυμίζει σε τόσους πολλούς Σερβαίους, την ώρα του ηλιοβασιλέματος.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.