IMG 1376

Στις 16 Αυγούστου 2017, στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λοχαγού

Δημητρίου Θεοδώρου Τρουπή.

Ο Λοχαγός  (1878-1921), εγγονός του αγωνιστή του ’21  Βασιλείου Τρουπή, έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας, στις 13 Αυγούστου 1921, στο Κιρίς Ογλού Ντάγ, της Μικράς Ασίας.

 Η πρωτοβουλία για την προτομή, και η όλη διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκει στον εγγονό του, καθηγητή ιατρικής κ. Γεώργιο Θ. Τρουπή, με τη συμπαράσταση του Δήμου Γορτυνίας.

 Την όλη εκδήλωση διέκρινε μεγαλοπρέπεια, την οποία παρακολούθησαν υπέρ τους πεντακοσίους. Ιδιαίτερη αίγλη προσέδωσε η Φιλαρμονική του δήμου Μεγαλουπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Κώστα Γαλάνη, που συγκίνησε όλους.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, οι βουλευτές κ.κ  Γεώργιος Παπαηλιού και Κώστας Βλάσης, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης, η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Εύη Τατούλη, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Γορτυνίας κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευστάθιος Κούλης, ο πρόεδρος του ΤΔ Σέρβου κ. Γιάννης Ρουσιάς και ο δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ιλίου κ. Γιάννης Βέργος.

 Την όλη εκδήλωση συντόνιζε η τελετάρχης κ. Σ. Πομώνη βοηθούμενη από τον ιατρό και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΚΠΑ κ. Αλέξανδρο Σαμόλη.

Αφού εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλυπόλεως κ. Ιάκωβο Κανάκη και τον πατέρα Δαυίδ, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής.

 Στη συνέχεια προλόγισε τον τιμώμενο, ο εγγονός του ιατρός Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Θ. Τρουπής και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επισήμους. Κύριος ομιλητής της όλης εκδήλωσης ήταν ο ιστοριοδήφης κ. Νίκος Παπαγεωργίου. Τα ηχητικά κάλυψε ο Νίκος Αρ. Τρουπής.   

Στην εκδήλωση παρέστησαν πάρα πολλοί Σερβαίοι που με την ευκαιρία της γιορτής της Παναγίας επισκέφθηκαν το χωριό.

Ακολουθεί σειρά από videos, παραγωγή του Νίκου Ι.Βέργου, με τη χρονολογική σειρά που εξελήχθη η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων.

 

 

 

                                  

 

p;

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θ.Γ.Τρουπής

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.