Ν. Γ. Παπαγεωργίου - 1379 άρθρα για τον Κολοκοτρώνη.

 

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν.Με τον φετινό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 και τον αρχιστράτηγο ελευθερωτή του Έθνους μας Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, θεωρούμε χρέος μας να αναφερθούμε και στον πατριώτη μας ιστοριοδίφη, Νίκο Γ. Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει γράψει στην εφημερίδα «Γορτυνία» 1379 άρθρα για τον Κολοκοτρώνη, σε περίοδο 34 ετών. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γνώστες της ιστορίας και της προσωπικότητας του «Γέρου του Μοριά».

Αν υπολογίσει κανείς πως κάθε άρθρο του αντιστοιχεί σε μισή με μία σελίδα, το σύνολο του έργου του είναι ένα βιβλίο περίπου 1000 σελίδων.

 

Μεγάλη η συνεισφορά του στην ιστορία της επανάστασης και μεγάλη η τιμή για το χωριό μας και τους πατριώτες.

Σε πρόσφατο άρθρο που αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας, ως αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Γορτυνία» μπορείτε να διαβάσετε τα 3 τελευταία άρθρα του κ. Παπαγεωργίου (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021) για τον Κολοκοτρώνη.

"Σκιαγραφόντας  τον ελευθερωτή των Ελλήνων"

 

Επίσης, το 2018 η ιστοσελίδα δημοσίευσε σχετικό άρθρο, που μπορείτε να το διαβάσετε στο σύνδεσμο:

"Αφιέρωμα στον Σερβαίο ιστοριοδίφη  Ν. Παπαγεωργίου"

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ουδέποτε έλαβε αμοιβή από την εφημερίδα για τη δημοσίευση των άρθρων του. Χαρακτηριστικά ο ίδιος έχει πει:

«Είναι αδιανόητο να πληρώνομαι επειδή γράφω για τον Κολοκοτρώνη. Θα ήταν ψεύτικος ο εθνικός παλμός που μεταφέρω τόσα χρόνια στους αναγνώστες».

Αυτό τον τιμάει δύο φορές.

 

Εκτός από την εφημερίδα «Γορτυνία» ο ιστοριοδίφης αυτός πατριώτης έχει δώσει και τηλεοπτικές συνεντεύξεις και έχει γράψει και πληθώρα άλλων άρθρων σε άλλα έντυπα καθώς και στη δική μας εφημερίδα «Αρτοζήνος» και ιστοσελίδα “servou.gr” (στην κατηγορία “Ιστορία” της ιστοσελίδας μπορείτε να διαβάσετε πολλά άρθα) και όχι μόνο για τον Κολοκοτρώνη.

Επίσης, κάθε μήνα γράφει στη «Γορτυνία» και για τα νέα του χωριού μας.

 

Εκτός από το συγγραφικό του έργο, ο Ν. Παπαγεωργίου είναι δραστήριο μέλος του Συνδέσμου μας από τότε που ήρθε στην Αθήνα, πολλές δεκαετίες πριν, με αξιόλογο συλλογικό έργο. Με δική του πρωτοβουλία έγινε το πρώτο οστεοφυλάκιο στο νεκροταφείο του χωριού «Μπουλούτσου».

Το 1976 που εκδόθηκε η εφημερίδα «Αρτοζήνος» ήταν στην ομάδα έκδοσης, με πολύτιμες συμβουλές και αρθρογραφία.

Σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου ήταν πάντα παρόν.

Στο χωριό, ανακαίνισε το σπίτι του και κάθε χρόνο περνά εκεί αρκετές μέρες οικογενειακά, και με συχνές συζητήσεις για ιστορικά και άλλα θέματα, με πολλούς πατριώτες.

Τον ευχαριστούμε πολύ για το σύνολο της προσφοράς του.

 

Για την ιστοσελίδα, η πρόεδρος της Επιτροπής και γραμματέας του Συνδέσμου

Ελένη Κ. Μπόρα

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.