Ο στόλος,  τότε το 1827, των τριών μεγάλων δυνάμεων,  της Αγγλίας με αρχηγό τον αντιναύαρχο Κόρδικτον, της Γαλλίας με τον υποναύαρχο Δεριγνύ και τον υποναύαρχο Χέυδεν της Ρωσίας,  έσωσαν την Ελληνική επανάσταση, με την καθοριστική νίκη  της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Τότε υπεγράφει, τήν 24/6/1827, στο Λονδίνο το σύμφωνο ειρήνευσης Ελλάδος -Τουρκίας, και έγινε η ανακύρηξη ελεύθερου ανεξάρτητου κυρίαρχου Ελληνικού Κράτους...
Την τήρηση  αυτής της συμφωνείας την εγγυήθηκαν και οι τρεις  αυτές  μεγάλες δυνάμεις.
Η Ελλάς τις ευγνωμονεί για τήν θυσία τους!!!....


Η δημοκρατία της φίλης Ρωσίας και ο στρατός της,  εόρτασαν τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό,  με μεγάλη λαμπρότητα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας!!!...
                    ( Απολαύστε το πιο κάτω σχετικό video )

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )